Slovenija

Tudi Janša z veleposlaniki o razmerah v Sloveniji

Ljubljana, 12. 03. 2010 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ne le Rupel, tudi Janša je tuje veleposlanike seznanjal s stanjem v Sloveniji. Janša je to sicer počel osebno, saj se je ločeno srečal z italijanskim veleposlanikom, francosko veleposlanico in ameriškim odpravnikom poslov.

Janša je z veleposlaniki razpravljal tudi o ''dinamičnem političnem dogajanju'' v Sloveniji.
Janša je z veleposlaniki razpravljal tudi o ''dinamičnem političnem dogajanju'' v Sloveniji. FOTO: Dare Čekeliš

''V preteklem tednu se je predsednik SDS Janez Janša ločeno srečal z veleposlanikom Italije Alessandrom Pietromarchijem, veleposlanico Francije Nicole Michelangeli ter pooblaščenim odpravnikom poslov ZDA Bradleyjem Fredenom,'' so danes sporočili iz SDS.

Janša je po navedbah SDS s sogovorniki izmenjal mnenja o aktualnih političnih in gospodarskih razmerah v Sloveniji in njihovih državah. ''Predsednik SDS je predstavil svoj pogled na reševanje gospodarske krize ter vsebino tretjega paketa protikriznih ukrepov, ki ga je na predlog SDS Državni zbor RS poslal v proučitev vladi,'' so zapisali v SDS. Janša pa se je z veleposlaniki pogovarjal tudi o razmerah v regiji, energetski politiki in ''dinamičnem političnem dogajanju v Sloveniji v zadnjih tednih''.

Janša osebno, Rupel pisno

V teh dneh je sicer javnost, pa tudi svoje nadrejene, z besedilom, namenjenim tuji javnosti, razburil Janšev strankarski kolega in nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. V sredo objavljenem besedilu Rupel ostro obračunava s predsednikom Danilom Türkom in s Pahorjevo vlado. Ugotavlja, da se v Slovenijo vračajo stari komunistični časi.

A ker je Rupel uslužbenec zunanjega ministrstva, se je na pismo odzval zunanji minister Samuel Žbogar. Meni, da tovrstna dejanja niso sprejemljiva ne za diplomata ne za javnega uslužbenca. Dejal je, da veleposlaništva povsod po svetu dobivajo pisma, v katerih avtorji napovedujejo ''apokalipso'', vendar praviloma ti papirje ''pospravijo čistilke''.

Žbogar se zaveda, da lahko vsak izrazi svoje mišljenje, vendar za javne uslužbence veljajo določene omejitve – delovati morajo politično nepristransko, spoštovati morajo vlado in njene politike. Če se odločijo drugače, ''se lahko svobodno odločijo za odpoved''. Zaradi pisem je zaprosil pravno službo za mnenje, ali je treba zoper nekdanjega ministra in sedanjega uslužbenca zunanjega ministra sprožiti disciplinske postopke. "In v skladu s tem bom ravnal," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (321)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 03. 2010 16.39
Ko s ebodo Slovenci popslovili od alternative kleriokalci-liberarci, bo zavladala sproščenost, kar naenkart ne bo več Pahorja, Kučana, Janše, Rupla, Grimsa, Cvikla, Kosa in podobnih "sovražnikov", kar eni drugi tipi, zelo čudno bo, sproščeno, sploh ne bomo vedeli, komu bi plosklali in koga kamenjali, skratka grozno. Odprl se bo prostor za RKC, edino moralno silo (če odštejemo njihove pevske zbore ter ministrante), ki nam edina ponuja dokončno rešitev in zveličanje, vsi ostali akterji so diletanti in razgrajači, kr neki!l
M-teorija
14. 03. 2010 16.27
demanti13.03.2010, 14:30 Kaj si ti mogoče JJ svetovalec za privide in prisluhe. Se mi je zdelo, da vsega tega pa le ni sposoben.
mac4_m
14. 03. 2010 14.56
mentos12 14.03.2010, 10:42 2 laufer: Vidim da imaš veliko podatkov kje vse je bil Janša član različnih organizacji v bivši Jugoslaviji. Očitno sta z Janšo sedela v istih klopeh skupaj in takrat še skup trobila v isti rog,ker so ti dobro poznane te stvari. Razlika med tabo in Janšo je bistvena v tem,in sicer da je Janša že pred mnogimi leti spoznal da je ZK mafijsko kriminalna združba in da mu v tej ZKJ mesta ni. Pri teb je pa ravno nasprotno,da še zdaj verjameš v propadli sistem komunizma,kam je takratno Jugoslavijo pripeljal ta sistem in sedaj njegovi nasledniki v zdajšnji vladi,kam vodijo Slovenijo,naravnost v propad. Če že je zameriti Janši,da je bil v času bivše juge član ZK,je prav tako pohvalno da je že davno tega izstopil iz nje. Sramotno in žalostno pa je dejstvo da je kljub propadu komunizma v Evropi in vsemu kar sodi zraven,še vedno naši levi politiki verjamejo vanj in so tudi še miselno globoko še v bivšem sistemu in tako tudi delajo. MENTOS sisteme in ideologije vodijo ljudje. In uspešnost sistemov ter ideologij je odvisna od teh ljudi. Komunizem v jugi je bil izredno uspešen dokler je živel tito. Z minimalnimi 8 miljardami dolarjev je v zaostali državi izgradil gospodarstvo, infrastrukturo, zgradil naselja in ljudem nudil dokaj udoben sistem, kjer so bile osnovne življenske dobrine dostopne vsem. Po njegovi smrti je samo nekaj nesposobnjakovičev in kriminalcev celotno državo uničilo v 10 letih in pokasiralo še dodatnih 14 miljard pufov za katere nihče ne ve kam so šli. Govoriti, da današnja takoimenovana 'levica' zagovarja komunistične ideje je povsem mimo. Ti ljudje imajo sedaj že dokazano ideologijo post titovih nesposobnih naslednikov. Krasti, krasti in še enkrat krasti. Če bi koga od njih vprašal po komunističnih idejah bi garantirano dobil same bebave odgovore, če bi sploh kakega dobil. Tem ljudem se ne sanja o ničemur.. Niso problematični idealizmi - ti so v osnovi vsi dobro zapisani, problem je v ljudeh, ki si te sisteme ali idealizme priredijo v svoje dobro in v škodo narodov...
Garfield7497
14. 03. 2010 13.49
BOLJE JANŠA KAKOR PAHOR
Tonček Balonček
14. 03. 2010 13.45
Janša je car, z Ruplom in Bajukom bi ponovno zasanjali! naše sanje in do konca "razturili" komuniste! Kače, ki si jih gojil na lastnih prsih, so najučinkovitejši strup, ne le pri komunistih!
Tonček Balonček
14. 03. 2010 11.55
Jnaša je takrat spoznal, da v mafijo ne more, saj so ga izključili in kljub pritožban niso ugodili njegovemu moledovanju, zato se je odločiol, da bo mrežil po svoje! To mu je uspelo, potem je pa spet izpadel iz igre, klasika, ne razumem pa, zakaj anj bi bila to vrlina, zaradi katere bi imel karizmo, saj gre za zavrženo obnašanje! Enako velja za Rupla! Grebejo se pač na 101 način, kar lako razumemo, čisto po človeško, ni pa to prazloh za ikonografijo, tak človek nas pač ne bo reševal, kvečjemu sebe in par tistih, ki jim je dolžan kakšno uslugo. Pa saj to je osnovni princip delovanja vsake "organizacije"! Ja pa kdo bo minister za 3.000 EUR plače. Bo Kenda šel za ministra? Ja pa saj s par dežurstvi URADNO zasluži več in boilje, nobenih interpelacij, tiskovk itd., ene parkrat na mesec še ordinira kje privat in pride na 5.000 bonitete dobaviteljev, kogresnikov in študij, kliničnih raziskav itd., pride na nekajkrat višje dogodke. Mene ne bo nihče prepričal, da imajo poslanci in misnistri samo te javno objavljene dohodke, sicer se na za te funkcije ne bi toliko grebli! Izjeme so, kot vedno, le poslanci SDS in še par drugih polpismenih tipov, ki jim je pa to resnično terna!
puntova
14. 03. 2010 11.27
Kar se tiče vodenja vlade Pahor, Janši ni niti do kolen, pa še len je za povrh.
šlogar
14. 03. 2010 11.21
Meni se pa zdi, da malčka kar ne moreta pričakati, da bi jima Barbika vrnila njuno najljubšo igračko in zato večno tožakanje Veliki mami. Ne vem, če je to pravi način za pridobitev ponovne oblasti, hočem reči, njune igračke.
mentos12
14. 03. 2010 10.42
laufer: Vidim da imaš veliko podatkov kje vse je bil Janša član različnih organizacji v bivši Jugoslaviji. Očitno sta z Janšo sedela v istih klopeh skupaj in takrat še skup trobila v isti rog,ker so ti dobro poznane te stvari. Razlika med tabo in Janšo je bistvena v tem,in sicer da je Janša že pred mnogimi leti spoznal da je ZK mafijsko kriminalna združba in da mu v tej ZKJ mesta ni. Pri teb je pa ravno nasprotno,da še zdaj verjameš v propadli sistem komunizma,kam je takratno Jugoslavijo pripeljal ta sistem in sedaj njegovi nasledniki v zdajšnji vladi,kam vodijo Slovenijo,naravnost v propad. Če že je zameriti Janši,da je bil v času bivše juge član ZK,je prav tako pohvalno da je že davno tega izstopil iz nje. Sramotno in žalostno pa je dejstvo da je kljub propadu komunizma v Evropi in vsemu kar sodi zraven,še vedno naši levi politiki verjamejo vanj in so tudi še miselno globoko še v bivšem sistemu in tako tudi delajo.
Tonček Balonček
14. 03. 2010 07.45
No, pa si še enkrat osvežimo spomin, kako je Dimitrij Rupel, še preden je spet zamenjal stranko, tokrat se ej odločil za prehod med poštebne Slkovence, takrat, še kot LDS-ovec, ocenil svojega bodočega, še zdajšnjega, šefa: "Janša je demagog. V polemiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče! Vloga "konstruktivne opozicije njenega veličanstva" mu ne ugaja. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov. Važno je, da bi bilo čimmanj uspehov in normalnega življenja. Tako bi bil pripravljen teren za prihod rešitelja." ... "Če mu natančneje prisluhnemo, se ne bomo znebili občutka, da ta politična retorika vsebuje pomembne elemente nekdanjega komunističnega žargona. Mož govori o revnih in bogatih, o razredu delavcev in kapitalistov," To je Rupel pisal leta 94, ko je bil Janša obrambni minister pred odstopom, Rupel pa poslanec. In kaj je potem rekel Janša o Ruplu. Takole je povedal: "Zame ste enostavno oseba, ki ne more brez gospodarja. In ko ga najde, je pripravljena popljuvati vse, ki trenutnemu gospodarju niso všeč. Jaz se ne bom več ukvarjal z Vami." Te besede je Janša naložil v Mostecu, na predvolilnem pikniku. Vse je dokumentirano, tako d ane bi kdo slučajno tožil! Ni šlo za mobilno komunikacijo, kot npr., s Sanaderjem o ribiških incidentih! A ni čudno, da jih zdaj ni več, incidentov namreč. Zdaj imajo kar poslanci bombe za vsak slučaj! Pa naj še kdo reče, da tudi Ruplu ne manjka analitičnega duga in pronicljivosti.
grga_pitic
14. 03. 2010 07.41
Ko je bil Janša na vladi, o njem ni bilo slišati ene dobre zadeve v medijih, pa naj bi kljub temu izvajal načrtno cenzuro in prikrivanja. Skregano z zravo pametjo, res. Je pa problem poročanja nekaterih televizij, ki človeku prav vsiljujejo način razmišljanja, na podlagi tega, " češ, tako vsi mislimo, to je splošno javno mnenje, če ti ne razmišljš nisi del črede " V tem je vsa umetnost slovenskega " pranja možganov "
Edina Golotic Hasic
13. 03. 2010 22.18
demanti to je moje mnenje, ker garam isto tko kot sem pod jansevo vladavino s tem da vem da so bli takrat mnogokateri podatki prikriti teb pa ce je JJ vsec je to tvoj problem ne moj- se pravi da ti tudi podpiras lazi in pedofilijo ja res bo slovenija propadla ampak zarad takih ko si ti!!!
M-teorija
13. 03. 2010 22.09
Sedaj je pa logično zakaj SDS nič ne reče glede Jelinčičeve trditve, da je mešetarjenje v parlamentu normalen pojav. Njihov kapo ima očitno pomembnejše delo. Blatenje lastne države. Kakšen signal, navodila in ukaz, ki jih tako zvesto čakajo, bi pa vseeno lahko poslal!
zahod.west
13. 03. 2010 20.14
na zahodu vedno bolj zaskrbljeno gledajo kaj se dogaja v neo-komunistični slovenij....in ker ne zaupajo več "slovenskim" (propagandnim) poročevalcem.....je povsem normalno , da vprašajo tudi ne rdečuhe......to pa seveda rdečuhe ZELO BOLI...kar pa je ponovno zelo normalno in razumljivo.
laufer
13. 03. 2010 17.21
Družbenopolitična (novinarska) aktivnost Janeza Janše v Jugoslaviji: Opravljal je vrsto funkcij v ZSMS, ZK, SZDL in delegatskih skupščinah; med drugim je bil predsednik osnovne organizacije in predsednik občinske konference ZSMS, član predsedstva OK SZDL, njegovih komisijah ter komisij pri občinskem komiteju ZKS, član različnih republiških in zveznih organov ZSM in SZDL. Bil je član nekaterih organov pri predsedstvu RK ZSMS ter predsedstvu RK SZDL ter član Republiške konference SZDL Slovenije. Jugoslavija je Janeza Janšo spoznala za kontrarevolucionarja zaradi napisane kritične ocene razmer v JLA. S tem je izgubil vse možnosti zaposlitve v Jugoslaviji. Tedanji Janša je kot komunist-disident prestopil prag od KOMUNIZMA k neo DOMOBRANSTVU. Je nevarna »zver« in kot tak nevaren tudi sedanji vladi. Pravzaprav bi rad zrušil sedanjo vlado z novimi volitvami. Zato ruši ministre z ustvarjanjem ekscesov, vlaga interpelacije ministrov. laže veleposlanikom in upa na predčasne volitve. Znam ja tebe puško (=Janez Janša) dok si pištolj bia!
bron
13. 03. 2010 17.09
BRAVO JANŠA TAKO JE TEBA NAJ VIDIJO KAJ SE PRI NAS DOGAJA .ČE JE LAHKO CVIKEL CVILIL ZAKAJ NE BI ŠE OSTALI .TUDI MENI SO KRŠENE ČLOVEKOVE PRAVICE IN DRŽAVLJANSKE SVOBOŠČINE NEMOREM OBOGATETI TAKO KO NAŠI TAJKUNI.
nosko1234
13. 03. 2010 17.06
Janša je svoje vrednote pokazal ko je bil za krmilom. Ruplu dajem za prav ko pravi da je Slovenija v prešnjih letih imela veliko prijateljev od zunaj in večji ugled v svetu. Stara garda kot je bil Peterle, Kučan, Drnovšek in Rupel so bli pravi diplomati, dobro su vedli da majhna Slovenija za svoj obstoj in ugled, rabi podporo prijateljev od zunaj. Pahorjevo vodenje države je nagajivost. Slovenija je v zelo slabim odnosima z vsem sosedoma,v svetu pa nima nobenega ugleda. Doma je kaotično stanje. To ni nobeno diplomatsko vodenje države.
Drago Hmelina
13. 03. 2010 16.39
Nerazumljivo toliko komentiranja o Ruplovem pismu tujim diplomatom.To dejanje je naperjeno proti državi in bi se ga moralo tudi tako tretirati in ga sodno preganjati.V prvi v rsti pa bi moral zapustiti ZM.Da je Janša primaknil svojo skodelico k temu primeru pa je popolnoma logično-enkrat izdajalec,vedno izdajalec.
mac4_m
13. 03. 2010 16.14
trenutno gre v sloveniji za popolno zlorabo oblasti za pregon opozicije in tistih, ki so si drznili preganjati kriminalno-tajkunsko-politično-sodno-bančno-odvetn... navezo, ki je pokradla slovenijo. Nekateri se še spomnijo trenutkov z lisicami na rokah in sedaj zlorabljajo oblast za poravnanje osebnih zamer. Da neka država pade tako globoko je znak zloma in popolne zlorabe sistema. In dokler bojo deželo vodili večni študenti, ki svoja v tujih davčnih oazah prijavljena podjetja, financirana z davkoplačevalskimi naložbami zgrešenih bančnih naložb pripojijo kar na lastna ministrstva, dokler bojo deželo vodile milanske-ferari nakupovalke, ki zakrivajo sprevržena nagnjena osebnih prijateljev, dokler bojo deželo vodili telefon-ministri, ki določajo fakultetam kateri srednešolski kader na ministrstvih bo diplomiral in kateri tožilci bojo ščitili lažnive tuje novinarje toliko časa bo ta banana republika pod ravnijo kake gvineje-bisao ali burme...
apiar
13. 03. 2010 15.56
Ti politiki so strašno domišljavi. Med predvolilno kampanjo si naj ne bi očitali slabih potez iz preteklosti, samo naprej glejmo. Sedaj ne bodo več dovolili pripomb opozicije. Če se kdo od opozicije oglasi v domačih logih, je takoj na golem otoku. Zakaj je koalicija tako arogantno fobična? To je tista resnica: Avtoriteta apriori ne prenese kritike!