Slovenija

Tudi iz koalicije predlog Kolar Celarčevi, naj razmisli o odstopu

Ljubljana, 10. 07. 2017 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Interpelacija, ki jo je SDS vložila proti zdravstveni ministrici Kolar Celarc, še odmeva v DZ. Nekateri v opoziciji pozivajo premierja Cerarja k njeni zamenjavi. Nasvet, naj ministrica premisli o odstopu, pa je prišel tudi iz koalicije.

Milojka Kolar Celarc je prepričana, da lahko očitke argumentirano zavrne.
Milojka Kolar Celarc je prepričana, da lahko očitke argumentirano zavrne. FOTO: Aljoša Kravanja

Medtem ko v SMC svojo ministrico branijo, v koalicijski DeSUS ne skrivajo kritik do dela Milojke Kolar Celarc. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi ob robu seje DZ je spomnil, da so ji ob lanski interpelaciji postavili nekaj zahtev, a marsikakšne ni izpolnila. Prejeli so tudi pisma posameznikov, da ministrica eno govori v DZ, drugo pa v institucijah in zavodih, je navedel.

Tako je prepričan, da bo Kolar Celarčeva tokrat bistveno težje kot prvič dobila podporo DeSUS. V poslanski skupini in stranki se bodo o tem temeljito pogovorili, že danes pa je napovedal, da ministrice zagotovo ne bodo podprli vsi poslanci DeSUS. Pač pa bodo verjetno podprli interpelacijo.

"Bistveno boljše bi bilo, da odstopi, kot pa da se da na žar in jo pet do osem ur tukaj vrtijo ter gre strahovito slabe volje iz DZ," je bil oster vodja poslancev DeSUS, ki bi "ministrici kot človek človeku predlagal, naj o tem premisli".

Kolar Celarčeva je sicer po vloženi interpelaciji v petek opozorila na lobije in pritiske, s katerimi da se sooča pri svojem delu.

Če so državljanke in državljani ter bolniki lobiji, potem se Jurša, kot je danes dejal, s tem strinja, sicer pa ne.

Han: Ni pripravljena poslušati in se pogovarjati z zainteresirano javnostjo

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v izjavi ob robu seje DZ ocenil, da je zdravstvo v hudem položaju, ministrica pa da kljub nekaterim dobrim idejam to zelo slabo realizira. "Kar pa je najslabše pri politiku, ni pripravljena poslušati in se pogovarjati z zainteresirano javnostjo," je poudaril Han. Spomnil je na zakonodajo, ki je v tem delu javnosti ne podpirajo.

V SD bodo interpelacijo prebrali in se med počitnicami odločili o podpori. Pred nekaj tedni je sicer Han ocenil, da je ministrici situacija ušla iz rok. Ob vprašanju, ali jo kljub temu na interpelaciji lahko podprejo, je danes spomnil, da zahtevajo pogovor o razmerah v zdravstvu, do katerega bo zaradi interpelacije verjetno prišlo hitreje kot bi sicer.

"Skupaj bomo morali oceniti, kako naprej," je dejal Han. A je dodal, da se zaveda, da ministrica sama ne more zagotoviti več denarja za zdravstvo, pač pa bo morala svojo nalogo opraviti vlada. Tudi v primeru, da ministrica interpelacije ne prestane, minusa v bolnišnicah ne bodo pokrili in čakalne vrste ne bodo takoj krajše, je še prepričan.

V NSi prepričani, da bi moral premier ministrico odstaviti

V NSi pa so že napovedali podporo interpelaciji. Po njihovih ocenah bi bilo dobro, če bi premier ministrico čim prej sam odstavil, saj da ne rešuje uspešno nakopičenih težav v zdravstvu, je danes v izjavi novinarjem ponovila predsednica NSi Ljudmila Novak.

Spomnila je še, da zakoni niso usklajeni z zainteresirano javnostjo, zdravstveni zavodi pa so v težavah. Razlogov za odhod ministrice je po njenem mnenju dovolj.

Ob očitkih Kolar Celarčeve in SMC, da lobiji zavirajo spremembe, pa je Novakova povedala, da v NSi podpirajo sprejem reforme. Slednjo so tudi sami pripravili, ministričine rešitve pa da niso v prid izboljšanja stanja v zdravstvu, ampak korak nazaj. Novakova je zatrdila, da v NSi niso nikakršen lobi, prav tako ne strokovna javnost.

Dobovšek ocenjuje, da je ministrica najšibkejši člen vlade

Poslanec Levice Miha Kordiš se strinja, da sredstva iz slovenskega javnega zdravstva odtekajo, ampak po njegovem največ po poteh legalizirane korupcije, skozi privatizacijo zdravstvenega sistema v koncesijah in dopolnilno zdravstveno zavarovanje skozi komercialne zavarovalnice. "Tu je ministrica zagotovo naredila premalo, medtem ko pa se interpelacijski očitek desnice glasi, da je še to malo preveč," je pojasnil Kordiš.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek ocenjuje, da je Kolar Celarčeva najšibkejša točka te vlade in bi morala že davno tega odstopiti. "Obljube vlade so bile velike, zdravstvo pa je v vedno slabšem stanju," je poudaril. Cerar pa po Dobovškovem mnenju posredno odgovarja za to, da ministrica še vedno tako deluje.

Med glavnimi razlogi za že drugo interpelacijo zoper Kolar Celarčevo je SDS med drugim navedla neurejeno stanje na ljubljanski pediatrični kliniki, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov.

Ministrica je prepričana, da lahko očitke argumentirano zavrne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
11. 07. 2017 10.45
V penzijo naj gre čimprej, vsaj čas bi že bil in še škode tam ne bo mogla delati, kot doslej. Je pa res, da zdravniškega lobija ne bo mogel uničiti nihče. Naj mi zdravniki oprostijo, večinoma to niso oni, ampak ozek krog, ki dirigira vse okoli sebe in si polni žepe.
Nimasmisla
11. 07. 2017 10.09
+1
uh kaj mi je antipatična ko se oglasi še pa bolj
staridida
11. 07. 2017 10.23
+1
ROMELS
11. 07. 2017 09.42
+0
Ženska (pre)počasi popušča turbokapitalistom v javnem sektorju, zato jim gre na živce.
Razumnež
11. 07. 2017 09.34
V zdravstvu je tako, da denar pač pada skozi luknjo v vreči... Kdo je na drugi strani in pobira denar ne bom pisal.... Vem pa samo to, da če se bo v to vrečo zmetalo več denarja ne bo nič bolje, dokler se te luknje ne zašije. In na žalost o tem ga. ministrica ni nikoli razmišljala. Vedno govori samo o tem, da potrebuje več denarja.
Razumnež
11. 07. 2017 09.35
Torej kot bi rekel pravi zdravnik... : "Potrebno je odpraviti vzrok, ne pa blažiti simptomov"
proletarec1
11. 07. 2017 09.09
+1
ZAKAJ TO NESPOSOBNO BABURO ŽE ENKRAT NEZAMENJAJO ?????
BUONcaffee
11. 07. 2017 08.21
+3
Cela vlada je totalna katastrofa za državo z Cerarjem na čelu..
krmeki
10. 07. 2017 20.52
+0
Edino Desus si upa Milojki povedati to kar ji gre. Dovolj je nesposobnosti ministrice.
staridida
10. 07. 2017 21.18
+7
PRI PRVI INTERPELACIJI SI PA NI UPAL POVEDAT....
Razumnež
11. 07. 2017 09.32
+1
Že že... ampak zdaj so volitve pred vrati, pa bo zarinil nož Cerarju v hrbet.... prejšnjič bi bilo še prezgodaj.
krmeki
10. 07. 2017 20.50
+5
A še ni odstopila?
staridida
10. 07. 2017 21.19
+1
BUONcaffee
11. 07. 2017 08.16
+0
LGX
10. 07. 2017 19.36
+1
resslovenka
10. 07. 2017 19.17
+3
Ojej , ministrica za zdravje je morala nekaterim močno na žulj stopit. Polen pod noge dobi, da komaj še stoji. Se ne čudim. Razni lobiji se jo želijo znebiti za vsako ceno še pred naslednjimi volitvami. Da v miru počnejo kar se jim zahoče, kot to počnejo že 26 let. Drugi dosedanji ministri so pravzaprav njeni največji kritiki oz. brezsramno vso gnojnico svojega tedanje nesposobnega delovanja zlivajo nanjo. V bistvu bi rekla, da je bila preveč popustljiva pri zalednih kadrih. Saj se spomnite tiste farse pri nastavitvi direktorja Kliničnega centra, pa pogroma na Pediatrični kliniki, pa še marsikje drugje, ne? Ni kriva ona, da se zadeve ne premaknejo nikamor. Moči, da bi udarila po mizi in naredila red, pa tudi nima.In kdo bi prevzel resor, če odstopi? Janša, Erjavec, Cerar? Ne biti naivni. Problem v našem zdravstvu je globji kot je "nesposobnost" gospe ministrice. Imenuje se zavist in pogoltnost na celi črti!
staridida
10. 07. 2017 19.08
-4
Cmerko ji še vedno zaupa...zato, ker njegova mati je rekla, da še ni vsaka svinjarija kazniva
trdovrat
10. 07. 2017 19.37
+4
Levijelopov, tvoja je pa rekla,"joj, kako se mi je pa ta ponesrečil"!
Principat
10. 07. 2017 19.48
+4
tako poniževalnih in grdih besed kot jih premore pobožna desnica ne najdeš nikjer
HolyRomanEmpire
10. 07. 2017 19.00
+5
Erjavec je kriv pa kdo tega človeka še sploh podpira.. če mene vprašate je glih on eden največjih "stricev" iz ozadja, s fasado, ki že kakih 10+ let so-odloča o usodi slovenske politike
HolyRomanEmpire
10. 07. 2017 19.11
-1
svobodno odloča o usodi vlad in koalicij in ljudstva, so-odloča so mile besede,,
HolyRomanEmpire
10. 07. 2017 19.16
+0
Ampak ljudje ljubijo populiste, ki enkrat na 4 leta primejo kramp u roko- ala pahor, višje penzije/v 10 letih je penzijonistom dvignu penzijo za 4eure -ala erjavec-press
pprimozz
10. 07. 2017 18.54
-2
Kogrl je dal konkgretn pgredlog d nej udide...
Principat
10. 07. 2017 18.37
+6
dragi vsi ki komentirate , z mano vred , še malo pa bomo ............. ampak vsemu temu direndaju okrog zdravstva je največji diregen in vplivnež DESUS in to že desetletji ter kaos mu pomaga povzročati SDS , konec zgodbe ,, ti si že nabirajo točke in kdo se obremenjuje s cerarjem nima pojma o politiki
dostojevski II
10. 07. 2017 18.48
+3
Miklavčič, Gantar bi lahko edino še dodal, ko kdo omeni DeSUS in zdravstvo.
Antropozofija
10. 07. 2017 18.14
-3
Odstopiti bi morala Milojka, Karl in še Mirko.
ooResnicA
10. 07. 2017 18.11
-4
Nesposobni posamezniki, ki so hlepeli po tistem, kar so ustvarili sposobnejši od njih. In Slovenija je država prvakov nesposobnosti. Pa ne samo v politiki, tudi v podjetjih, uradih, šolah, bolnišnicah in celo v družinah. A vprašati se je treba, od kje je prišla mentaliteta, da je treba sosedu vzeti, ker ima več kot ti. Od kod je prišla mentaliteta, da je treba uspešnega ovajati samo zato, ker je bolj uspešen od tebe? Od kod je prišla mentaliteta, da so uspešni ljudje že v osnovi barabe – le zato, ker imajo več kot ti?******************** Odgovor je preprost. Iz socializma. Bolj kot se pogovarjam z ljudmi, ki so preživeli komunistični teror, bolj mi postaja jasno, da osnove “osvobodilnega” gibanja niso imele ničesar skupnega z “visoko” teorijo marksizma. Morda so v njo verjeli študentje, ki so imeli v Ljubljani svoj marksistični ilegalni krožek. Večina prvih “osvoboditeljev” pa je “osvobajala” predvsem tujo lastnino. Šlo je za ljudi, ki so, po domače, hoteli sosedovo domačijo, pa niso bili dovolj sposobni, da bi podobno ustvarili sami. Zato so soseda raje razglasili za izdajalca, ga ponoči prišli ubit in si že med vojno ali pa takoj po vojni prigrabili njegovo imetje.
krtofl
10. 07. 2017 18.21
+4
bili ste plačani morilci...najprej z strani italijanov nato nemcev....in ko praviš komunisti..so bli tudi amgleški piloti komunisti...stari ljudje otroci ustreljeni na pragu doma....drek od človeka si..
krtofl
10. 07. 2017 18.22
+6
ali tisti otroci nad katerimi so se izživljali v cerkvi pijani domobranci...za nameček pa še vrgli bombo...
morituri
10. 07. 2017 18.10
+8
Povedala je, da država najde milijarde za banke nekaj milijonov za zdravje državljanov pa ne. Tako odkriti ljudje nimajo kaj iskati v ekipi Cerarja!!
resslovenka
10. 07. 2017 19.20
+2
In nasploh v slovenski politiki, v kolikor spremljate dogajanje.
ROMELS
10. 07. 2017 17.56
+8
Na pohodu je turbokapitalizem javnega sektorja.
Principat
10. 07. 2017 18.51
+9
+++++ / in zato ta med sabo zlobirani sektor potrebuje tudi šibo ali palico , da pokorava vse , ki mu niso po godu ,, trnutno pa je javnosti skrita številka že od janezevega kolapsiranja , da JS ima nekje okrog 241.000 , oni pa nas bašejo z 174.000 , ja, babice , detki strine , družinski prijatelji , rodbina na 4 koleno , TI SE MED SEBOJ lepo zaposljujejo in trenutno imamo 24.000 delovnih mest , ki same zase ne vejo čemu služijo , DRŽAVO pa sesajo ,, pa še povečujejo , ker kvazi diplome tu pridejo v poštev , v TUJINI pa nimajo KAJ ISKATI , delat pa itak ne znajo
dostojevski II
10. 07. 2017 17.51
+4
21. marec 2014.... LJUBLJANSKA URGENCA: O ŽIVLJENJU IN SMRTI ODLOČA ZUJF ... Rezultati zbirokratiziranega odločanja o zaposlitvah so porazni. Za več kot 150 bolnikov, od najmlajših pa do starostnikov, morajo poskrbeti zdravnik specializant, diplomirana medicinska sestra in zdravstveni tehnik, v peticiji opozarja 53 zaposlenih na urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana. »Pogoji, v katerih pacienti čakajo na obravnavo, so nemogoči, nehumani in nevarni. Med drugim ni dovolj vozičkov, prostora, zraka...« Poleg tega po začetni triaži, s katero ocenijo nujnost pri posameznem bolniku, ne morejo opravljati sprotnega nadzora nad zdravstvenim stanjem čakajočih. Varnost zdravljenja se tako zmanjšuje, opažajo zaposleni: »Odgovorne, ki so pripeljali do te situacije, opozarjamo, da ne prevzemamo odgovornosti v primeru zapletov pri zdravstvenem stanju pacientov«.
dostojevski II
10. 07. 2017 17.52
+2
Na ministrstvu za zdravje možnosti za izredne zaposlitve očitno ne vidijo. Spomnili so, da mora za dodatne zaposlitve UKC Ljubljana pripraviti predlog finančnega načrta s programom dela in kadrovskim načrtom za leto 2014 in ga posredovati svetu zavoda; to naj bi se glede na njihove podatke zgodilo v začetku aprila. Zatrdili pa so, da se zavedajo nujnosti razmer in da bodo takoj, ko bodo finančni načrt prejeli, slednjega pregledali in izdali potrebno soglasje (to bo omogočilo tudi zaposlitve, op. p.). Poudarili so še, da ministrstvo »nima pristojnosti ureditve zaposlitev na način, ki je v nasprotju z zakonsko ureditvijo in velja za celoten javni sektor«.
dostojevski II
10. 07. 2017 17.52
-5
Vsaj 10 let bo potrebnih za sanacijo posledic janševanja. Okoli 1000 zdravnikov trenutno primanjkuje v Sloveniji. Ker se niso mogli zaradi janševega ZUJF-a zaposliti v SLO, so odšli v tujino. Vsi ti zdravniki so za Slovenijo izgubljeni, čeprav je njihovo šolanje državo stalo na desetine milijonov evrov.
Castrum
10. 07. 2017 18.04
+2
dosto....a ti veš, da je bila do leta 2004 samo ena Medicinska fakulteta v Sloveniji? Šele s šolskim letom 2004/05 je začela z delovanjem Mariborska MF. In še danes se spomnim, kakšno strašno nasprotovanje ( vemo koga) je bilo da ima tudi MB medicinski faks. Torej se je izšolalo premalo zdravnikov, ne pa da jih niso zaposlili. Pravzaprav, ne poznam niti enega diplomanta zdravnika, ki bi bil brez službe !
dostojevski II
10. 07. 2017 18.08
+3
5. februar 2016.... Na zavodu za zaposlovanje je kar 180 brezposelnih zdravnikov, večina jih čaka na začetek specializacije. V delo bi jih radi vključili v pro bono ambulantah in novih urgentnih centrih, pa jih ne morejo. Nekateri zdravniki brez specializacije lahko danes delajo kot sobni zdravniki, pomagajo pa tudi v okrepljenih ambulantah v osnovnem zdravstvu. Nekateri želijo, kot smo že poročali, med čakanjem na želene specializacije delati v pro bono ambulantah, a ta možnost za zdaj ni urejena. Prav tako pa jih ne morejo v delo vključiti v novih urgentnih centrih. V Združenju zdravstvenih zavodov predlagajo, da bi jim v prehodnem obdobju do leta 2020 omogočili še delo na urgencah pod mentorstvom starejšega zdravnika. Z interventnim zakonom bi lahko to uredili, dokler ne bo dodatno zaposlovanje omililo sedanjega pomanjkanja zdravnikov. »V urgentnih centrih bi potrebovali na desetine dodatnih zdravnikov. Nesmiselno je, da je hkrati po sto in več mladih na zavodu. Oglašajo se nam izkušeni zdravniki, ki to težko razumejo, saj so pred časom sami takoj prišli v sistem in začeli delati z bolniki. V zadnjih letih pa so se zahteve tako zaostrile, da je postal mladi zdravnik brez specializacije praktično neuporaben. Tudi zaradi tega mladi iščejo perspektivo zunaj slovenskega zdravstva,« je kritičen direktor združenja Metod Mezek.
dostojevski II
10. 07. 2017 18.17
+3
CastrumFF.....Google :::: brezposelni zdravniki ... Imaš vsaj 20 člankov, kjer zdravniki z imeni in priimki navajajo koliko zdravnikov primanjkuje, hkrati pa je 150-200 mladih zdravnikov na zavodu za zaposlovanje.
Castrum
10. 07. 2017 18.17
-1
In kaj ima ZUJP s tem? A ne razumeš, da sami dohtarji blokirajo svoje kolege? Sicer pa, ta tema je že zlajnana, saj bi ti zdravniki lahko sprejeli delo na podeželju pa nočejo, vsi bi hoteli biti v UKC !
Castrum
10. 07. 2017 18.20
+3
Zdravniška kasta je nekaj posebnega. Božji kompleks jim narekuje, da je potrebno mlado konkurenco zatreti že v kali. Starejši poskrbijo, da mladi ne pridejo na plano, malo zaradi zgoraj napisanega, malo pa zaradi žaklja v katerem je samo toliko in toliko evrčkov in več kot bo dohtarjev, več si jih bo te evrčke razdelilo, to pa pomeni manj na glavo.
dostojevski II
10. 07. 2017 18.24
+1
Ne nakladaj, nehaj se sprenevedati, preberi si članke, vsi ugotavljajo, da je ZUJF povzročil takšne kadrovske težave, da jih ne bodo mogli odpraviti v 10 letih.
Castrum
10. 07. 2017 18.28
-1
Ne ti nakladaš! Kdo vsi? Haha, Je pa res, da Kuštrin in predvsem Štrukelj mečeta krivdo na ZUJF, o ja to pa ja.....Ker jo to za tipičnega populista kot sta omenjena, najlažje storiti da prikriješ bistvo (saj veš katero, ne?...no ja, mogoče pa ti ne pride....
dostojevski II
10. 07. 2017 18.32
+2
Kdo vsi ? Vsi tisti iz najmanj 20 člankov. Zdravniki z imeni in priimki. Nobenega Štruklja in Kuštrina ni med njimi. Preberi si članke.
Kalymero
10. 07. 2017 17.50
-1
Joj kako sovražim njeno nakladanje. Res je že čas, da spoka.
dostojevski II
10. 07. 2017 18.03
+0
Janšiti pričakujejo, da interpelacija pomeni razpad vladajoče koalicije in predčasne volitve. Janšiti vidijo v predčasnih volitvah priložnost, da se zavihtijo na oblast. Banke so sanirane, potrebno jih je opleniti. Naj se janševanje spet začne.
butalistan
10. 07. 2017 18.05
+2
JApajaDAja
10. 07. 2017 18.10
+4