Slovenija

'Tudi danes potrebujemo reformatorje'

Ljubljana, 30. 10. 2008 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred pol tisočletja so Slovenci zgrabili zgodovinsko priložnost in se nepovratno postavili na zemljevid evropskih narodov, je ob dnevu reformacije dejal predsednik Türk.

Pisec prve knjige v slovenskem jeziku se je rodil pred 500 leti.
Pisec prve knjige v slovenskem jeziku se je rodil pred 500 leti. FOTO: POP TV

Dan reformacije letos praznujemo še posebej slovesno, saj mineva tudi 500 let od rojstva Primoža Trubarja, ki je Slovencem dal prvo knjigo. Osrednja slovesnost je potekala v Cankarjevem domu, govornik pa je bil predsednik države Danilo Türk.

Tudi danes potrebujemo reformatorski duh in reformatorje. Predsednik države Danilo Türk

Poudaril je pomen preporoda, ki je pred pol tisočletja zajel Evropo. "V tistih burnih časih je začela nastajati Evropa kot skupnost političnih narodov, Evropa, ki se je postopoma izvila iz nadvlade takratne Katoliške cerkve in iz njenih takratnih moralnih zablod,“ je dejal. Evropa se je preobrazila v sistem suverenih držav, ki je uveljavil versko toleranco, človekove pravice in pravico do upora tiranski oblasti. Gonilna sila je bila verska reformacija, je nadaljeval predsednik in dodal, da so Slovenci v tistih turbulentnih časih izkoristili zgodovinsko priložnost in se z objavo prvih slovenskih knjig in naposled prevodom celotne Biblije nepovratno postavili na zemljevid evropskih narodov.

Sporočilo reformatorjev je ostalo za vselej zapisano v našem zgodovinskem spominu in prav je, da je dan reformacije tudi dan resnega razmisleka in prizadevanja za izboljšanje naše stvarnosti, je zaključil Türk, ki se ni pozabil zahvaliti slovenskim evangeličanom.

Türk je spomnil, da smo v Ljubljano dobili za kratek čas na vpogled edini preostali izvirni natis Trubarjeve Cerkovne ordninge. "Paradoks, dejal bi prijazen paradoks zgodovine, je, da smo to knjigo letos dobili na vpogled iz vatikanske knjižnice in z osebnim posredovanjem papeža," je dejal.
Türk je spomnil, da smo v Ljubljano dobili za kratek čas na vpogled edini preostali izvirni natis Trubarjeve Cerkovne ordninge. "Paradoks, dejal bi prijazen paradoks zgodovine, je, da smo to knjigo letos dobili na vpogled iz vatikanske knjižnice in z osebnim posredovanjem papeža," je dejal. FOTO: POP TV


SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bostjan@kocevje.com
31. 10. 2008 12.38
murko je tut reformator, pa se vsi sam norca iz njega delate, baje bojo tut njega dal na 15 tolarski bankovec specialne izdaje
Lopahin
31. 10. 2008 10.02
pa to je miiimo zdaj mamo slovenijo....
Tonček Balonček
31. 10. 2008 08.19
Po mojem pa protestanti ne bodo zveličani! Sami so si krivi!
MojcaCoh
31. 10. 2008 08.11
To je Praznik Pameti in Razuma..dan ko je v Vatikanu ostala sama golazen, dan osvoboditve in samostojnosti inteligence..dan ko so se končno odprla vrata..lin Dan ko je Vatikan ostal zavit v odejo Kriminala, požrešnosti in mafijskih poslov..?? Mojlah vsem Protestantom..on normalnim vernikom iskreno čestitam za njihov praznik..
Prvo Borec
31. 10. 2008 07.46
Zakaj enkrat ne povedo, da je katoliška cerkev preganjala protestante !! Sama hinavščina , kar pa itak drugega ni, saj je cerkev.