Slovenija

ANIMACIJA: Tako bo novo sneženje zajelo državo

Ljubljana, 04. 01. 2016 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Primorskem je bilo v teh dneh ponovno opaziti voznike brez zimskih pnevmatik, ki so se izgovarjali, da imajo verige v prtljažniku, je povedal Vasja Podkrižnik s prometno-informacijskega centra. Posebej je opozoril, naj bodo vozila, zlasti tovorna, primerno očiščena. Izdelali smo tudi animacijo novega sneženja, ki prihaja.

Več videovsebin
  • Animacija sneženja po državi
    00:40
    Animacija sneženja po državi
  • Vožnja po primorski avtocesti (Vir: Miha Žnidaršič)
    00:31
    Vožnja po primorski avtocesti (Vir: Miha Žnidaršič)
  • Iz SVETA: Sol
    01:43
    Iz SVETA: Sol
  • Iz 24UR: Zasnežen prvi delovni dan
    02:24
    Iz 24UR: Zasnežen prvi delovni dan
  • Iz 24UR: Sneg presenetil Novogoričane in Ajdovce
    02:03
    Iz 24UR: Sneg presenetil Novogoričane in Ajdovce
  • Iz 24UR: Sneženje ne bo ponehalo
    00:45
    Iz 24UR: Sneženje ne bo ponehalo
  • Iz SVETA: Na smučiščih veseli snega
    01:20
    Iz SVETA: Na smučiščih veseli snega
  • Iz 24UR: Kako pravilno kidati
    02:09
    Iz 24UR: Kako pravilno kidati

Nadaljuje se pravo zimsko vreme. Zaradi sneženja so danes v času jutranje konice nastajali zastoji na mestnih vpadnicah in obvoznicah, ljubljanskim voznikom pa je dodatne težave predstavljalo nedelovanje javne razsvetljave. Bralka nas je obvestila, da je bila čakalna doba za taksi v Ljubljani najmanj 20 minut.

Nekaj centimetrov snega je težave v prometu povzročalo tudi na Severnem Primorskem. "Zjutraj je prebivalce Nove Gorice presenetilo okoli tri centimetre snega. Goričani ga nismo navajeni, zato je promet nekoliko oviran," nam je sporočil bralec, ki nam je poslal tudi fotografije.

Razmere na cestah

V večini srbskih mest je danes padal rahel sneg, na zahodu države, Šumadiji in širšem območju Beograda pa leden dež, je sporočil srbski Avto-moto klub. Srbske zimske službe so ob tem sporočile, da ledeni dež otežuje promet in ovira čiščenje cest. Ob tem so voznike opozorili, da je ledeni dež pogosto vzrok verižnih trčenj, zdrsa s cest z vozilom in izgube nadzora nad vozilom.

Prometno-informacijski center poroča, da je zaradi snega prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Razdrto-Podnanos in Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, ter na mejnem prehodu Jelšane, Petrina in Babno Polje zaradi zimskih razmer na hrvaški strani.

Prelaz Vršič je prevozen samo za vozila do 3,5 tone z verigami.

Na mejnem prehodu Gruškovje je prepovedan promet za tovorna vozila zaradi razmer na hrvaški strani, na podravski avtocesti na počivališču Dravsko polje pa že poteka izločanje tovornih vozil namenjenih na Hrvaško. Tudi na Hrvaškem so zaprte nekatere ceste zaradi snežnih razmer (vir HAK).

Vozniki, na pot se odpravite prej in z očiščenimi vozili

V teh dneh so na cestah posipne in plužne skupine, ki močno upočasnujejo promet.

Sicer pa voznikom in voznicam priporočamo, da pred potjo pokličejo Prometno-informacijski center za državne ceste - PIC, na kratko številko 1970, kjer jim bodo operaterji poskušali dati čim bolj aktualno in celovito informacijo o stanju na cestah. Na kratko lahko stanje na avtocestah in hitrih cestah preverijo tudi na brezplačni glasovni postaji 080 22 44. Sicer pa so številne prometne informacije na voljo tudi na spletni strani PIC www.promet.si ali na naslovu http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni. Dars

Na Darsu voznike opozarjajo, da s tem, ko prilagodijo vožnjo zimskim razmeram na cesti, pomagajo zagotoviti optimalne razmere na njej. "Ob tej priložnosti vse uporabnike pozivamo, da se v primeru izrednih vremenskih razmer in ob obilnejših padavinah, na pot odpravijo prej in le, če je nujno. Naj se ljudje poskušajo posluževati tudi javnega potniškega prometa. V času sneženja in zimskih razmer se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo prilagodite razmeram na cesti, ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, računajte, da bo potovanje trajalo dlje, zato se na pot odpravite prej kot po navadi. V primeru, da obstanete na AC zaradi zdrsa, obvezno uporabljajte odsevne jopiče," opozarjajo predstavniki Darsa.

Na Primorskem je bilo v teh dneh ponovno opaziti voznike brez zimskih pnevmatik, ki so se izgovarjali, da imajo verige v prtljažniku, je povedal Vasja Podkrižnik s prometno-informacijskega centra. Posebej je opozoril, naj bodo vozila, zlasti tovorna, primerno očiščena. Če namreč sneg ostane na vrhu kesonov tovornih vozil, lahko čez noč pomrzne, kosi ledu pa lahko nato med vožnjo padejo na vozišče, kar je zelo nevarno, je pojasnil.

Zakaj ceste ne morejo biti vedno črne?

Na Darsu poudarjajo, da so sami na zimske razmere vedno temeljito pripravljeni. "Žal pa to pogosto ni dovolj, še posebej v primerih, ko zastoje na cestah, ki jih upravljamo, s svojim neodgovornim ravnanjem, neupoštevanjem prometnih predpisov in navodil delavcev DARS in policije ter neustrezno zimsko opremo, povzročajo predvsem tuja tovorna vozila. To se kaže v številnih zdrsih s ceste, ko tako vozilo ne samo ovira promet, ampak ga lahko tudi popolnoma zaustavi. V zastoju so lahko ujete intervencijske skupine, ki hitijo na pomoč, zgodilo pa se je že, da je bil prehod onemogočen celo za Darsova plužna vozila, kar je zastoje še podaljšalo ter povzročilo slabo voljo ostalih udeležencev v prometu, ki so se znašli v takšnem zastoju. Obhodni čas plužnih skupin običajno traja do dve uri, na območju večjih klancev so obhodni časi okoli ene ure. V tem časovnem obdobju lahko zapade tudi več centimetrov snega, kar pomeni, da avtoceste in hitre ceste v tako močnem sneženju ne morejo biti "črne". Zimske vremenske razmere so pogosto nepredvidljive, zato  vedno in še enkrat pozivamo in naprošamo uporabnike avtocest, da se na pot odpravijo pravočasno, z ustrezno zimsko opremo, da upoštevajo prometno signalizacijo ter da hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cestišču. S tem bodo olajšali tudi delo delavcem DARS d.d., ki se trudijo vzpostaviti najboljše stanje na avtocesti, ki je v danem trenutku možen," so pojasnili Darsovci.

Primer reševanja izrednih razmer

Na Darsu so predstavili svoje delovanje v primeru zdrsa tovornega vozila. Koliko časa traja njihova akcija reševanja nastalih razmer?

Čas odstranitve vozila in ponovne sprostitve prometa je v veliki meri odvisen od terena avtoceste, pravijo. "Dejstvo je namreč, da v primeru klanca, kot se je to dogajalo na primorski avtocesti, tovorna vozila, ki ostanejo v koloni, ne morejo več speljati. Vsem tem vozilom morajo delavci DARS pomagati, da ponovno lahko speljejo in nadaljujejo pot. Iz navedenega lahko sklepamo, da je dovolj zdrs samo enega tovornega vozila in promet se lahko ustavi za nekaj ur. Naj kot primer zdrsa na ravnem terenu omenimo zdrs na avtocesti pri Slovenski Bistrici. Zdrs se je zgodil na ravnem terenu in ker tovorna vozila v koloni niso imela težav pri speljevanju je bila avtocesta ponovno odprta v 1 uri in 15 minutah," so razložili.

Večina slovenskih tovornih vozil ne dela težav

Predstavniki Darsa so ob tem poudarili, da ima večina slovenskih tovornih vozil ustrezno opremo in ne povzročajo težav. V skladu z dogovorom na Obrtno zbornico Slovenije (OZS) vedno pošljejo opozorilo pred vremenskimi razmerami na cestah. Zbornica nato svojim članom pošlje podatke in opozorila, da se lahko pripravijo na spremembe voznih razmer.

Sneg v Ajdovščini.
Sneg v Ajdovščini. FOTO: bralka Mojca

Snežilo bo tudi jutri

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bodo padavine danes do večera ponehale. Jutri sredi dneva in popoldne bodo od jugozahoda spet zajele vso Slovenijo, nato pa do srede zjutraj ponehale. Na Primorskem in v Beli krajini bo deževalo, drugod pa večinoma snežilo.

Animacijo, kako bodo padavine jutri zajele državo, si lahko pogledate v priloženem videoposnetku. Na koncu posnetka lahko vidite tudi podatke skupne višine snežne odeje.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin, so še napovedali na Arsu.

Preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju.

Kidanje snega - 5
Kidanje snega - 5 FOTO: Damjan Žibert

Na Hrvaškem temperature tudi do minus 12 stopinj Celzija

Mraz in sneg sta zajela tudi večji del Hrvaške. V Đakovu in Županji so se zbudili pri minus 12 stopinjah Celzija, nič topleje ni bilo drugod v Slavoniji in celinskem delu države, kjer je ponekod zapadlo prek 30 centimetrov snega. Komaj stopinjo nad ničlo so zabeležili na Reki in v Opatiji.

Na Hrvaškem sneži od sobote, največ snega pa imajo v Liki in Gorskem Kotarju, kjer je povprečno zapadlo okoli 30 centimetrov snega. V Zagrebu so danes namerili 15 centimetrov snega, v Osijeku pa tri centimetre.

Nekaj snega je danes pričakovati tudi na severnem Jadranu, so napovedali hrvaški meteorologi. V Liki in notranjosti Dalmacije pa je možen dež, ki bo na tleh zmrzoval. Najvišje temperature, tudi do 12 stopinj Celzija, bodo na skrajnem jugu države na območju Dubrovnika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
16. 11. 2021 16.29
oprostite 24ur ampak verige niso ''IZGOVOR'' ampak pravilo ; ali imaš letne pnevmatike z vsaj 4mm ter verige ali pa zimske pnevmatike z vsaj 3mm !!! Prvo se pojdite peljat enkrat na Pokljuko pozimi, ko je vsaj 20cm snega na cesti potem pa vi novinarji pametujte o avtih ter vožnji, ok? Nekateri se z letnim gumam vozimo na Pokljuko v -10 ter, ko je 10cm snega na cesti, v poledenlih brozgah ter podobno, z 20-30 let starimi avti, ki komaj skup držijo ter so ''samo'' na sprednji pogon pa smo še vedno živi ter s polno premijo pri zavarovanju ;)
periot22
05. 01. 2016 18.03
+1
Če je sneg na cesti je je treba imeti zimsko opremo,pa je to na primorskem ali kje drugje,izgovore pa denarno kaznovat pa bo!!!!!!!!!!
TheMafiaDon
05. 01. 2016 08.13
+2
joj sestri Zupan, a nebi raje lakirali nohte? :) vozniki se "izgovarjajo" na primorskem(!?!) da imajo verige v prtljažniku? drugače je po zakonu tako da imaš lahko letne pnevmatike(4mm min) in snežne verige-se pravi ni izgovor ane? mora biti pa določena mera snega da verige daš gor, ne 2 cm... joj FDV ;)
XmassivX
04. 01. 2016 21.50
+5
Ja res škoda da ni ta sneg prišel ene 10 dni prej, bi se lepo izšlo za praznike. Tako je pa zapadel ravno prav za hrvate, haha. Sicer pa nevem kje vidijo toliko padavin jutri, kar jaz gledam jih ne bo niti za vzorec.
Udovch
04. 01. 2016 21.50
-1
LESNIKB
04. 01. 2016 21.04
-12
Zidan leta sem te cakal in koncno si tu kjer moras bit... Vodja najvecjega kluba na svetu, tako kot si bil pred tem kot igralec!!! Kaj je ta clovek delal z zogo, kaksna nogometna inteligenca, kontrola..... Preprosto Genij!!!Za mene najbolsi igralec ki se ga kdajkoli gledal... In ja gledam tudi Messija...ju je nemogoce primerjat. Zdaj se zacenja neka nova era seveda pa je treba dati cas in potrpljenje.... HALA MADRID
šmajser1
04. 01. 2016 21.04
+2
To ni zima....
RožleMMM
04. 01. 2016 20.57
+7
Čakamo še na to, da bo Mirkota zima uzela....
Paštašutar
04. 01. 2016 20.52
+3
Na primorskem je pac tako,da nam ni potrebno imeti zismkih gum,se pravi,to ni izgovarjanje,tako pac je!!! U Wajdušni je sneg vsako leto,tako da tudi novica o snegu u Wajdušni ni presenecenje,je pa res,da snega ni ze po par kilometrih voznje proti Novi Gorici!!!!!
piko112
04. 01. 2016 20.34
+7
Najprej so bili koliščarji potem žabarji potem količkarji sedaj pa očitno gajbičarji.
yokerxdinterfan
04. 01. 2016 20.23
+10
o đizs januarja je sneg, ja to je pa res vredno da pošljete ekipe na teren, ter je med top 3 novicami ni kej, sej ne rečem da bi ga ob obali nasipalo par centimetrov, ampak da delate iz muhe slona pa svaka vam čast
.Prašek
04. 01. 2016 19.57
+4
Jaz grem lahko končno v globoko zimsko smrčanje.
BožidarMacur
04. 01. 2016 20.35
+1
Maday
04. 01. 2016 19.14
+4
Če ti samo pol možgan deluje,..... se z KEŠOM na roke kot prostovoljni prispevek posluje,......Inšpektorji pa so tako zabiti ali pa pijanci zapiti.....Država pa Kriminal ni da ni, za vsakim vogalom vladni lopov visi..
zof4
04. 01. 2016 19.10
za sneg bo na meji,vendar bo v osrednjem delu še snežilo močno upam,južneje pa bo žled
HAILWOODmike
04. 01. 2016 18.48
+5
Sn si kupo mecedesa pa me je danes skoz zanasalo...groza...zelo zaendrek avto
HOOONDAAA
04. 01. 2016 20.16
+2
Kaj ima zadnji pogon? Sosed je vedno pozimi vozili žakelj cementa v prtljažniku ker je imel mercedesa z zadnjim pogonom.
HAILWOODmike
04. 01. 2016 20.38
-4
Ja..zadni pogon...pa avto za 30 jzrjov...v da pa pozimi kam prides pa te rn zakl spasi....zarndrek avto
Mary Hu Ana
05. 01. 2016 12.25
Imam meco s klaso, 4matic, pridem kamor hočem... tudi, če je 15cm nespluženega...
4krogci
04. 01. 2016 18.42
+9
tu strasijo z 20cm snega jutri, vsi ostali z arstom na celu pa napovedujejo dež in žled......hm zdej naj mi pa nekdo to obrazloži.
oblikovana realnost
04. 01. 2016 18.24
+7
11-12 dni prepozno.
Amethist
04. 01. 2016 18.12
+4
Me res zanima kolk bo ta napoved drzala :)
HOOONDAAA
04. 01. 2016 18.07
+1
Če bo tako kot danes ga bo na Koroškem mogoče zapadlo kakšen centimeter ali dva :)
Zlolz
04. 01. 2016 18.05
+1
Evo na obali že 3 leto ne bo snega -.- povsod sneži tu pa nič :(
BožidarMacur
04. 01. 2016 18.08
-2
XmassivX
04. 01. 2016 21.45
+2