Slovenija

ANIMACIJA: Ni več heca, razglašen je rdeči alarm! Ministrica vrtce in šole poziva, naj premislijo o pouku

Ljubljana, 04. 02. 2015 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Prihaja najbolj obilna pošiljka snega v tej zimi. Arso je za petek razglasil rdeči alarm. Do sobote je v vzhodni polovici Slovenije pričakovati od 40 do 60 centimetrov novega snega, lokalno pa celo do neverjetnih 80 centimetrov, opozarjajo.

Več videovsebin
  • ANIMACIJA: Napoved vremenskega dogajanja do sobote
    00:56
    ANIMACIJA: Napoved vremenskega dogajanja do sobote
  • Iz 24UR: Pred nami močan snežni metež
    02:57
    Iz 24UR: Pred nami močan snežni metež
  • Iz 24UR: Zakaj rdeči alarm?
    02:21
    Iz 24UR: Zakaj rdeči alarm?
  • Iz 24UR: Avtoprevozniki proti izločanju tovornjakov
    00:55
    Iz 24UR: Avtoprevozniki proti izločanju tovornjakov
  • Iz SVETA: Rdeči alarm
    02:43
    Iz SVETA: Rdeči alarm
  • Iz SVETA: Pogovor z Branetom Gregorčičem
    01:23
    Iz SVETA: Pogovor z Branetom Gregorčičem
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Andrejem Severjem
    03:08
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Andrejem Severjem

Predvidoma bo od četrtka zjutraj do sobote zjutraj padlo v vzhodni polovici Slovenije od 40 do 60, lokalno do okoli 80 centimetrov, proti zahodu bo snega manj, predvidoma od 20 do 50 centimetrov. ARSO

Padavin danes ni bilo prav veliko, a to je le zatišje, pravijo na Arsu. "Jutri bo kar konkretno padalo že čez dan," pravi vremenoslovec Janez Markošek in dodaja, da se bo sneženje tekom dneva krepilo, najhuje pa bo v noči na petek.  Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo sneženje vztrajalo tudi še večji del petka.

S približevanjem središča ciklona se bo krepil tudi severovzhodni veter in burja na Primorskem. Predvsem v noči s četrtka na petek in v petek dopoldne bo ta veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države.

Do sobote v vzhodni Sloveniji do 60, lokalno celo do 80 centimetrov snega

Vremenska animacija
Vremenska animacija FOTO:

Zaradi napovedanih zelo slabih voznih razmer se v četrtek od 5. ure zjutraj in v petek napoveduje prepoved prometa za polpriklopnike in priklopnike na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Tudi drugim voznikom svetujemo, naj se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno. Prometno-informacijski center za državne ceste

Arso je ob napovedi izdal oranžni alarm za jutri in rdeči alarm za petek. Od četrtka zjutraj do sobote zjutraj lahko predvsem v vzhodni polovici Slovenije zapade od 40 do 60, lokalno pa celo do okoli 80 centimetrov snega.  Proti zahodu bo snega manj, predvidoma od 20 do 50 centimetrov, pravijo. Po nižinah Primorske pa bo deževalo.

Kot nam je pojasnil hišni prognostik Blaž Šter, bo najmočneje snežilo od četrtka zvečer pa vse do sredine petka. Največje količine snega je pričakovati na območju Pohorja, Koroške, Dolenjske, Bele krajine, Kočevske in v delih Notranjske. Z izjemo Primorske bo tako najverjetneje v soboto vso Slovenijo prekrivala vsaj pol metra debela snežna odeja.

Trenutna debelina snežne odeje

Za četrtek zaradi snega razglašen oranžni, za petek pa kar rdeči alarm

Rdeč alarm
Rdeč alarm FOTO: Meteoalarm

Zaradi nizkih temperatur so ceste ponekod po Sloveniji lahko poledenele. Vozite previdno, opozarja prometnoinformacijski center.

Za prebivalce je ARSO izdal nekaj koristnih preventivnih napotkov ob močnem sneženju. Kjer je mogoče, naj otresejo sneg z drevja, televizijskih anten in vsega, kar se lahko poškoduje ali zlomi pod težo snega; že med sneženjem naj odstranijo sneg s poti in površin, ki jih uporabljajo, če je treba, tudi s streh. Prav tako naj se ljudje ne zadržujejo v bližini električnih daljnovodov, ker se pod težo snega lahko drogovi porušijo in električni kabli pretrgajo; pretrganih kablov pa naj se ne dotikajo, saj so lahko pod napetostjo.

Ministrica šolam in vrtcem: Razmislite o prevozih in pouku

Bodo šole in vrtci prazni?
Bodo šole in vrtci prazni? FOTO: POP TV

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar vrtcem, osnovnim in srednjim šolam ter drugim zavodom v okrožnici pred napovedanim močnim sneženjem predlaga, da v dogovoru z ustanovitelji razmislijo o organizaciji šolskih prevozov in izvedbi pouka. Če ne bo mogoče zagotoviti varnosti v cestnem prometu, naj pouk odpade, je pozvala ministrica.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je okrožnico danes poslala zaradi opozoril Arsa. Za petek predlaga, naj se v šolah glede organizacije šolskih prevozov in izvedbe pouka pogovorijo z ustanovitelji.

Če se bodo odločili za odpoved šolskih prevozov in pouka, naj organizirajo nujno varstvo za učence, za varen prevoz pa naj poskrbijo starši sami, je zapisala ministrica. Po njenih navedbah bo treba pouk, ki bi zaradi tega odpadel, tako v osnovnih kot v srednjih šolah nadomestiti v drugem terminu, proslavo pred slovenskim kulturnim praznikom pa lahko organizirajo tudi prihodnji teden. Ministrica ravnatelje srednjih šol tudi prosi, naj pisno sporočijo termine nadomeščanj pouka.

Dars: ljubljansko obvoznico bomo skušali sčistiti še pred jutranjo konico

Vodja tehnične službe na Darsu Andrej Sever je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so že v stiku s sosednjimi državami in bodo že ob 5. uri zjutraj začeli z izločanjem tovornih vozil na mejnih prehodih, za tem na počivališčih, do 8. ure pa bodo skušali izločiti tudi druga tovorna vozila.

Vožnja s plugom
Vožnja s plugom FOTO: Blaž Garbajs

Prvo sneženje pričakujejo okoli 5.30 in takrat naj bi prve ekipe že posipale ceste, ko bo na cestišču dovolj snega, pa bodo tudi spustile pluge. Najbolj naj bi snežilo na mariborskem in novomeškem območju ter v Prekmurju. Sever zagotavlja, da v kolikor bodo razmere na posameznih območjih zelo kritične, bodo tja preusmerili tudi ekipe iz drugih baz.

Za ljubljansko obvoznico Sever pravi, da se bodo potrudili jo sčistiti še pred jutranjo konico. Če pa bi v času jutranje prometne konice močno snežilo, Sever opominja, da se lahko njihova vozila premikajo le tako hitro kot ostala kolona vozil, zato hitreje od tega ne bo šlo.

Zaradi napovedi obilnega sneženja bo Ljubljanski potniški promet v prihodnjih dneh okrepil izvoz avtobusov in aktiviral več voznikov, povečal bo tudi ekipo na terenu in v Prometno nadzornem centru. Potnike pozivajo, naj se v času močnega sneženja odpravijo od doma prej kot običajno.

Ob tem je vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo Ulrich Zorin voznike opomnil, naj se v četrtek in petek na pot odpravljajo le, če je to res potrebno. Na cesti naj svojo vožnjo prilagodijo razmeram, še raje pa naj ta dva dneva koristijo javne prevoze, na primer vlake.

Zorin voznikom še svetuje, naj - v kolikor se bodo znašli na avtocesti in bodo morali zapustiti svoje vozilo - za večjo vidljivost uporabljajo odsevne telovnike. "Vsi naj pazijo na prometno varnost. Že pred odhodom na pot naj na spletnih straneh prometno-informacijskega centra ali na številki 1970 preverijo razmere na cestah," je še dodal Zorin.

Vozniki naj upoštevajo prometno signalizacijo, naj bodo strpni in vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, naj ne prehitevajo plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Računati pa velja tudi, da bo potovanje trajalo dlje, zato naj se vozniki na pot odpravijo prej kot po navadi.

Avtoprevozniki pravijo, da se Dars ni posvetoval z njimi

Predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri združenju za promet GZS Milan Slokar, sicer prokurist družbe Slo-car, je kritičen, da se Dars pred ukrepom izločanja tovornih vozil ni posvetoval z avtoprevozniki. Po njegovih besedah je bil dogovor, da se bodo v podobnih situacijah prej skupaj dogovorili, kako se bo ukrepalo.

Predstavniki avtoprevoznikov bi Darsu predlagali, naj bodo ponoči dežurni tudi tisti, ki imajo pristojnosti odločanja, in naj sproti vidijo, ali bo potrebno izločanje. Po njegovem mnenju je za tovorna vozila kritičnih štiri ali pet točk na avtocestah, in sicer klanci na Rebernicah, vrhniški klanec, pred dvema predoroma proti Štajerski in Medvedjek.

Takšna preventiva pa po njegovih besedah preveliko stane. Tovorno vozilo, če stoji, pomeni 200 evrov stroška dnevno, je pa večja težava, da se ne zasluži, dodaja Slokar.

V Ljubljani bo na cestah 85 plugov

Na pluženje so pripravljeni tudi v Komunalnem podjetju Ljubljana (KPL). Skladišča polnijo s soljo, pripravljajo mešanico soli in peska, delavci pa so danes po nočni akciji počivali, je dejal namestnik direktorja družbe Martin Plut. V zimski akciji v Ljubljani sodeluje okoli 600 ljudi iz KPL in najetih kooperantov. Od tega imajo 85 čelnih plugov.

Po Ljubljani bodo plužili dobrih 940 kilometrov cest, 110 kilometrov kolesarskih stez in dobrih 340 kilometrov pločnikov. Plužiti začnejo, ko zapade do 10 centimetrov snega. "Upam, da se občani zavedajo, da je od tri do štiri centimetre snega na vozišču že kar veliko, a to še ni razlog za pluženje. Vedno gremo malenkost pred določeno mejo," pravi Plut.

Gorski reševalci: Gore bodo počakale in snega bo tudi še dovolj

Gorska reševalna služba Slovenije je na svojem Facebook profilu zapisala, je položaj zaradi vremena v Alpah kritičen. Zaradi plazov je umrlo že 16 ljudi, posebej napeto pa je stanje v švicarskih Alpaj, kjer je samo ta konec tedna v plazu umrlo osem ljudi.

Večina nesreč se je zgodila pri 3. stopnji nevarnosti proženja plazov. Zato opozorilo ni odveč tudi za Slovenijo. Največjo nevarost predstavljajo nov sneg, klože in zameti. V prihodnjih dneh pa prihaja še veliko novega snega. "Dobro precenite tveganje, preden se odpravite na turo. Gore bodo počakale in snega bo še dovolj," opozarjajo gorski reševalci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (691)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xTejax
05. 02. 2015 15.21
+3
Nekoč je sneg pozimi bil nekaj normalnega in ni ga bilo malo, za čudo pa je življenje še vedno teklo naprej. Zdaj pa za par cm že rdeči alarm?!
dinamitek
05. 02. 2015 09.03
+1
kdo bo plačov izostranek dohodka Klobasi in njegovi kompaniji-tud sam biv 14 let šofer pa na srečo v normalno razumevajoči firmi
dule100
05. 02. 2015 07.37
+1
No rdeči alarm v Sloveniji traja že 70 let ! Bomo že nekako !
srebrnibreg
05. 02. 2015 11.41
-2
Ta ni nič proti belemu metežu v letih med 41-45.
dule100
05. 02. 2015 07.35
+1
Hm, prihaja najobilnejša pošiljka snega v tej zimi ! Kaj je zime že konec ?
NaravaInDruzba
05. 02. 2015 07.32
+2
Avtor članka, daj si še enkrat prebrat nesmisel od naslova. Čakaj ti ga napišem : Do sobote je v vzhodni polovici Slovenije pričakovati 40-60 cm novega snega, lokalno celo do neverjetnih 80 cm. Lokalno kje? Za primorca je to Primorska, zame je to Štajerska, torej kje lokalno? Po celi Sloveniji torej? Neverjetnih 80, pa kaj smo pi+++ al kaj? Še nedolgo nazaj to ni bilo nič čudnega, otroci smo si ga želeli še, ker sneg ni bil bav bav. Bil je in še vedno je THE BEST. Boste pač naslednjič razmislili, ko si boste kupovali šminko od avta, petke za zimo, jaknice da se popek vidi in maternica zmrzne..... Veliko snežakov vam želim :D!!!
kameltrajbar
05. 02. 2015 08.28
+1
provokatorr
05. 02. 2015 07.31
+1
včeraj sem si naredil zaloge za teden dni, pa si vzel dva dni dopusta, otrokom sem rekel, da ne rabijo iti v šolo, zdaj pa ni snega. fak. kaj pa zdaj?
GhostBuster
05. 02. 2015 07.29
+2
Rdeči alarm za par centimetrov?!? Plužne službe nam že zdaj napovedujejo, da jih bo sneg presenetil. :P Še nikoli ni bilo takšne panike zaradi snega kot letos. Ne vem kaj prejšnja leta ni snežilo ali kako?
Bruhalnica24
05. 02. 2015 07.25
-3
Iz vse panike ne bo nič...
kkikka
05. 02. 2015 07.21
+4
Rdeči alarm mora bit za tiste, ki se ne znajo po snegu pelat pa z letnimi gumami, za hribovce (ja vsi ne živimo v glavnem mestu :O) pa ni problema, se znajdemo ;)
Draža
05. 02. 2015 07.22
-16
Hribovc naj bo doma,v Ljubljano ti ni treba hoditi,saj se zgubite v prometu.
Animal_Pump
05. 02. 2015 08.28
+7
Ko je sneg,najbolj jokate ljubljančani pa cvilite,če nimate do vrat spluženo. Pol so pa zimske službe krive,k se vam niti lopate ne da v roke prjet. Se spomnim,ko sem enkrat pri tastarih od moje pred blokom kidal,drugi stanovalci so pa sam debel gledal kaj počnem.
?akimalo
05. 02. 2015 07.17
+3
upam, da bo tako, kot je bilo v Ameriki, napoved 1m, potem pa je zapadlo 10 cm.
ietsspesiaals
05. 02. 2015 07.15
-1
iz mau vetra pa par snežing 24ur nrdijo ceu snežn vihar
Kritik19
05. 02. 2015 07.14
+0
Kakšen bi šele bil alarm, če bi šlo za resne zadeve??
big_foot
05. 02. 2015 07.26
+0
Za ta resne zadeve pa pri nas ne zganjajo alarma... npr za to da se lopovi prosto sprehajajo naokoli in niso v kehi kamor spadajo (bavčar) na to da imamo obsojenega politika ki še vedno sedi v parlamentu in ima celo podporo (JJ), na to da nas politiki vodijo v revščino - razen osebno seveda imajo vedno več (vse vlade do sedaj)....
NaravaInDruzba
05. 02. 2015 07.33
+1
devede
05. 02. 2015 07.14
-3
Le kje sem imel pamet leta 1991?Drzava je v totalnem razsulu.Mar sem se za tako drzavo boril?Za drzavo afer,lazi,rdecih alarmov .....
soba666
05. 02. 2015 07.11
-2
torej bodo tuje tovornjake parkirali na mejah, vse parkinge zasedli, ko pa bodo domači domov prihajali, pa ne bodo imeli kje parkirat, le kaj porečejo Avstrijci, noro
dr.dare
05. 02. 2015 07.16
+3
provokatorr
05. 02. 2015 07.27
+2
big_foot
05. 02. 2015 07.11
-2
1.) ZIMA JE ja kaj pa naj pada kot sneg... samo naše bo spet sneg presenetil. Majko mila sneg te lahko preseneti avgusta v tem letnem času pa res ne. 2.) KJE JE SEDAJ TISTA KOLIČINA SNEGA da je bilo treba zapirat meje in zganjat neko nepotrebno paniko... ene pol cm novozapadlega pa je res.
soba666
05. 02. 2015 07.13
tu še ne, Kozjak, je pa A preko par hribov, le kaj si mislijo oni?
politik70
05. 02. 2015 07.18
+2
Če bi ti prebral za kdaj je napovedana največja količina snega nebi tega napisal
big_foot
05. 02. 2015 07.22
-2
Ja, vem da za petek, ampak že danes so začeli zapirati meje pa neko brezvezno paniko in sceno delat.... no če nič drugega bo šla pa preventivno prodaja lopat kot noro.
BULDOH
05. 02. 2015 07.11
+0
Ha ha -so že spremenili napoved-res bo veljalo veliko kokodakanja malo jajc....
labuška
05. 02. 2015 07.10
-2
zaj ste pa resno že postali čisti amerikanci! dan stavit da v naših krajih,kjer napovedujete največ snega,nebo niti 20cm.upam da se motim,samo glede na vaše izkušnje se človek kaj dosti ne more zanesti...
tekač
05. 02. 2015 07.08
+0
Alarmi naj bodo za komunalne službe,gasilce,vojake,reševalne službe za dars itd , za civilno prebivalstvo pa opozorila. Ljudje so vsi panični in zbegani ob teh opozorilih.
peT99
05. 02. 2015 07.05
+4
itak se bodo spet najdl pacienti z letnimi gumami na cesti - standard slovenceljnev
politik70
05. 02. 2015 07.17
+1
Sploh pa kamijonarjev. In med njimi niso samo Bolgari in Romuni.
bakiras
05. 02. 2015 07.00
-12
No in zaradi svoje nesposobnosti bodo jutri zaprli za tovorni promet celo Slovenijo??? Niso normalni. Upam da se bo našel nekdo in tožil DARS za povzročeno škodo.
maijster
05. 02. 2015 07.03
+14
ne bluzi prav je tako,....a misliš da ostali ki smo na AC z osebnimi vozili in kombiji nimamo škode zaradi zdrsov tovornih vozil ko stojimo več ur da odstranijo tovorno vozilo z slabo opremo????
soba666
05. 02. 2015 07.18
-2
če v Nemčiji ne vrneš palet pravočasno dobiš račun, kaj šele da robe ne dostaviš pravočasno v Slo, kaj misliš da so veseli, proizvodnja se ustavi, aja pri nas je itak ni, a v luki Koper tudi ladje ustavljajo ali jih usmerjajo v Trst, Rijeko?