Slovenija

Tudi če je 'privat', je prepovedano

Ljubljana, 05. 12. 2007 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tudi v prostorih lokalov, ki so označeni kot zasebni, je prepovedano kaditi, če v njih poteka gostinska dejavnost.

Kajenje
Kajenje FOTO: Reuters

Ministrstvo za zdravje je posredovalo opozorilo zdravstvene inšpekcije, da je kajenje prepovedano tudi v prostorih gostinskih lokalov, ki so označeni z napisom "privat". Gostinci se poskušajo v zadnjih tednih na tak način ogniti protitobačnemu zakonu. Vendar pa so tudi ti prostori v skladu z zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov javni, zato kajenje v njih pomeni kršitev zakona, so sporočili.

Če pri nadzoru inšpektor ugotovi, da se prostor uporablja za namen gostinske dejavnosti, so ti prostori v skladu z določbami zakona javni prostori, "ne glede na to, kako so označeni. V primerih nespoštovanja zakonskih določb v teh prostorih mora inšpektor ukrepati v skladu z zakonom," so še sporočili.

800 evrov globe zaradi kajenja v zasebnih prostorih

Kot smo poročali, se je na podoben način prepovedi kajenja želel ogniti tudi lastnik lokala v Zagorju ob Savi Aleksander Ritter. Dve tretjini lokala je preuredil v zasebne prostore in si tam uredil začasno prebivališče. Kljub temu pa mu je inšpektor naložil 800 evrov globe, ker so gostje tam kadili. Lastnik je ogorčen in pravi, da kazni ne bo plačal.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

C.Ronaldo9
07. 12. 2007 17.00
pero05 nisi me razumel.Jst sm lastnik moje hiše ki sem jo zdradil ssvojim lastnim denarjem in da potem eden pride in mi reče da ne smem prižgat cigarete v moji lastni hiši-ja tist ne vem če bi še kdaj stopu iz moje hiše..... :) SLABA SLABA
Peter Campina
07. 12. 2007 16.10
C.Ronaldo7-----> dej ti men povej kje so lokali(pred uveljavitvijo kadilskega zakona), kamor naj bi šli nekadilci ki nam smrdi dim. Pa še posebi ob petkih zvečer,sobotah... Zdej je isto kokr če bi jst reku(pred uveljavitvijo zakona)...da pa vi hodte drugam, kjer se bodo vse stranke lokala v katerega boš prišel da ti bodo dovolili prižgati čik
Peter Campina
07. 12. 2007 16.07
če nima on registriran tega prostora kokr pač za podjetje(gostinstvo) mu ne morjo nč.
C.Ronaldo9
07. 12. 2007 15.20
Mislim ej ker zakon.Sem kadilec in dam prov zakonu da se ne sme kadit v lokalih sam če pa maš ti kot privat pa ti po mojem nimajo kaj, ker si je lastnik sam zgradil lokal in sam plačal vse stroške... ne vem kaj se majo za vmešavat.Ker itak kadimo na lastno dgovornost.Nekadilci pa itak ne bodo hodil v lokal kjer se kadi... Mislim ej, meni to ravno tko deluje kot, da bi mi država prepovedala kaditi v svoji hiši..... HUDOOOO!!!!!!
Apocalypse
07. 12. 2007 13.30
tko je prav...samo kazen napisat...če ne bo plačal pa....zapret lokal pa prodat, tako kot se dela to drugim državljanom. Čist njegova stvar če hoče plačat...če ne bo hotu pa bodo ustrezne sankcije. Bravo država, samo še bolj prtisnt na take....
polo19sdi
07. 12. 2007 12.03
after8, očitno boš mogel še enkrat v šolsko klop, ker tudi ti očitno ne znaš brat. V tem članku sploh ni ogrožanja nekadilcev ali kakršnakoli kršitev zakona v javnem prostoru, kjer se zadržujejo nekadilci. Tako da nevem zakaj sebe mešaš v ta "drek". Razen če si rad v dreku? Glede plačevanja v zdravstveno blagajno pa je logično da kadilci plačujemo več, ker so cigarete zeloooooo obdavčene. Drugače bi bili čiki zelooooo poceni in bi vrjetno še ti začel kadit. zakajze...zakaj že ti moram odgovorit? Če bi prebral, če bi prebral, če bi prebral...sem napisal dol mi visi koga zdravijo in koliko stane zdravljenje. Samo za primerjavo sem napisal, če ti prispevaš mesečno 20 eur pa si zračunaj koliko denarja bi imel za zdravstvene storitve. Eno inekcijo v rit, pa še flajšer bi zatonj dobil. Tako da nevem zakaj mešaš gorivo z nikotinom. Tudi jaz naredim veliko več kilometrov kolikor je povprečje, pa se ne hvalim s tem. lahko pa še napišeš porabo...pa se bo videlo, koliko obremenjuješ okolje in ljudi okoli sebe. No pa smo spet tam... Puppy danke ;)
fiatbrava
07. 12. 2007 10.36
Ritter se je po mojem znašel, kaznovali pa so ga zgolj in samo na podlagi tega, ker je medijem šel razlagat kako in kaj... Drugače si ne morem razložiti dejstva, da ga je dvakrat obiskal isti inšpektor Simon Zajec. Prvič ni našel ničesar, drugič pa 800 EUR kazni. Sam sem nekadilec in podpiram ta zakon vendar pa eno stvar podpiram še bolj; da je državo potrebno j.... vsaj toliko, kot ona nas...
Puppy
07. 12. 2007 05.37
After8 a k ti zmanjka pa začneš folk žalit ? Js nisem najstnica že vsaj 10 let... pa glede na "govore" ostalih bi tud rekla da ne. bod civiliziran..tud tebe noben ne žal.. sam pač mamo boljše argumente k ti. Lahk se pa dobimo na enmu piru pa v živo zmenmo..aja..sam sedel bomo zunaj :)
mrmojo@email.si
06. 12. 2007 23.09
Aftereight, ne bo držalo. Kadilci letno s trošarinami za cigarete prispevajo 140 mio EUR. Vsi odhodki Oknološkega inštituta v Ljubljani so bili v letu 2006 cca 55 mio EUR. Toliko je samo DDV-ja za cigarete letno (150.000 EUR/dan). Celoten izračun si lahko pogledaš tu: http://mrmojo.blog.siol.net/ Glede tega, da kakšen nekadilec zboli zaradi kajenja, te pa prosim, da mi pokažeš eno samo relevantno študijo, ki dokazuje vzročno-posledično povezavo med pasivnim kajenjem in obolevnostjo za boleznimi, ki jih sicer pripisujemo kajenju (predvsem karcinom pljuč in kardiovaskularne bolezni). Tako študijo intenzivno iščem že 11 mesecev in je ne najdem. Študije, na katere se sklicujejo zagovorniki protikadilskega zakona, namreč dosledno dokazujejo, da take kavzalne povezave ni. Za dodatne informacije pobrskaj mal po zgoraj navedenem naslovu. Aja, pa za tako študijo nudim lepo nagrado. Flašo Jacka in šteko Marlborov ali protivrednost v drugih drogah.
hecate
06. 12. 2007 18.23
če kupš pijačo v štacuni in greš domou kjer si pržgeš čik je popolnoma isto kot če kupš pijačo v lokalu in jo greš spit k gostincu na "dom". PIKA.
zakajze
06. 12. 2007 17.21
Kak se počuti zdaj pomembnega, ko vplačuje denar v državno blagajno, ko ga bo potem itak 3x več ven potegnil. Potem lahko jaz zdaj rečem, ker pač naredim nadpovprečno kilometrov in ker sklepam po tvojih debilnih izjavah, da še nimaš izpita, da plačujem dosti več v državno blagajno kot pa ti od goriva ki ga tankam (da boš še ti razumel). To kdo več da državi je nesmiselno primerjati. Pomembno je le to, kdo jo koncu bolj oškoduje. Če se ne motim v Nemčiji od vsake cigaretne škatle gre določena vsota v zdravljenje pljučnega raka. Čas je, da se to uvede tudi pri nas. Sicer bo škatla dražja za kak euro, boste si pa zdravljenje po večini plačevali sami.
Aftereight
06. 12. 2007 15.38
Predvidevam, da se pogovarjam z najstniki. Ne razumete ste še premladi. LP
Puppy
06. 12. 2007 15.13
polo19sdi ti si car :) Hahaha.. do solz sem se nasmejala. Dbest. Btw after8: kaj če boš rabil transplantacijo srca, pljuč ali te bo povozu avto ? Boš v enem mesecu kokr boš v bolnici porabu več "državnega keša" kokr ga kadilec porab za zdravljenje v enem letu. Poglej poste mal prej, kjer sem napisala cene teh operacij, pa poglej post, k naj bi odvajanje kadilca stalo cca 80 000 eur na leto. Pol pa primerjaj. En tedn bolnice te pride cca 1000-3000 eur. Odvisno od oskbe. Ampak v tej ceni je osnovna oskrba, hrana in tvoje tenstanje tam. . . tko da ne bi o tem.. najprej poglej cene pol pa statistiko ven povleč... lp
Aftereight
06. 12. 2007 15.13
Vidim da ne znaš brati - polo19. Kaj primerjaš druge stvari, ki v tem forumu sploh niso pomembne. Govorimo o kadilcih in nekadilcih. Verjamem, da je pri nesrečah, stresu, fizikalnemu delu veliko problemov, toda v tem trenutku je govora v kajenju. Odgovoril sem osebi, ki je govorila, da kadilci več plačujejo v državno blagajno, to pa ni res zaradi stvari, ki sem jih napisal. Ne mešaj dreka po nepotrebnem. To kar si napisal, so ravnotako neumni razlogi kadilcev, ki poskušate prekriti probleme kajenja z drugimi elementi.
polo19sdi
06. 12. 2007 14.56
Aja, tista ura ki ni napisana, se ve kje smo...na skretu...o poglej spet en kup bakterij ki niso lih zdrave.
polo19sdi
06. 12. 2007 14.53
after8, govoriš kot da je kajenje izvor vseh težav današnje družbe. Omeniti velja tudi, da je statistično večja verjetnost da se v karambolu težje poškuduješ ali umreš, kot pa da zboliš zaradi kajenja. Statistično je v sloveniji več debelih kot pa kadilcev, statistično je več odvisnikov od alkohola kot pa kadilcev, statistično je več vozil na cesti kot pa kadilcev. V službi si 8 ur. Če si fizikalc je možnost okvare hrbtenice, poškodba rok, nog, glave, hrup, prah (večinoma rakotvoren) Če si "gospod", slabšanje vida, stres, prisilna drža, slabši krvi pretok, razna vnetja sklepov. Potem si v povprečju 2 uri v avtomobilu, spet sedenje, stres, ogrožanje, vdihovanje plinov. 1 uro v trgovini, stres, nakupovanje najceneših "akcij", slaba kakovost hrane. 11 ur si doma. Spiš 6 ur, slab zrak, prah, umetna svetloba (telo je spet pod stresom), ostale 4 ure poješ slabo hrano, tv, mogoče malo gibanja med izpušnimi plini in si "zdravo živel" Ostaneta ti 2 uri. Kava, prijatelji (to so mogoče edino 2 zdravi uri v 24 ur dolgem dnevu) ;)
telega
06. 12. 2007 14.43
In še najbolj neumnega si (dialog namreč) si dodal sam... Statistika je kurba ki da noge narazen tistemu ki jo koristi. Tebi pokaže rezultate v tvoj prid, meni pa bo pokazala ravno nasprotno.
Aftereight
06. 12. 2007 14.26
Berem nekatere neumne dialoge o tem kako kadilci več plačujete v državno blagajno in kako ste ubogi. Pozabljate, da je zakon narejen med drugim tudi zato, ker kadilci NAJVEČ stanete državo in s tem tudi nas nekadilce - davkoplačevalce. Pozabljate na dejstvo, koliko kadilcev zboli za različnimi raki ali pa slabih zob, da ste bolj neodporni za različne bolezni, itd. Če še ne veste, stane zdravstvo osebe državo daleč največ. Omeniti velja, da lahko zaradi vas, nekadilci zbolimo, kar pomeni, da lahko zaradi enega kadilca zboli več oseb in so s tem stroški zdravljenja še večji. Kadilec naredi podjetju in posredno s tem tudi državi največ stroškov tudi zaradi manj upravljenih ur na delovnem mestu. Izračunajte koliko časa porabite, da greste na takoimenovano čik pavzo v enem dnevu in pomnožite s celim letom, nato pa s številom vseh kadilcev. Številke so ogromne. Inšpekcija je ravnala pravilno. Jaz bi dal 2000 eurov kazni podjetju, 1000 eurov pa vsem kadilcem, ki so kadili v prostoru.
Millla
06. 12. 2007 13.48
@peter17klepec Če že govorimo o Havajih - guvernerka, ki je odobrila predlog zakona, je ''bivša kadilka'' - malo ironično se ti ne zdi? Dokler je kadila, očitno ni bilo potrebe po takem zakonu, sedaj, ko se je odvadila kajenja, je pa prepoved kajenja (skoraj povsod) nujno potrebna!?
Ataaufbix
06. 12. 2007 13.03
Se pa tudi vidi,da je začela država zajebavat. Ritter je vse uredil tako,da so bili gostje in osebje zavarovani pred tobačnim dimom,kdor pa je hotel kadit,je šel v zato namenjen prostor,bi se reklo volk sit in koza cela,vendar je to očitno šlo v nos nekim kretenskim državnim "organom",ki hočejo mimo ustave doseči svoje. Če pomislim na novo zdravstveno ministrico,bi rekel da je pamena kot Žorž Buš.