Slovenija

Tudi avtistični otroci v šole

Ljubljana, 21. 03. 2006 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Starši se borijo za pravice svojih avtističnih otrok, ki v Sloveniji nimajo urejenega zdravljenja in šolanja.

Prazen razred
Prazen razred FOTO: Reuters

Starši avtističnih otrok in strokovnjaki za avtizem podpirajo uvedbi nivojskega pouka v slovenskih osnovnih šolah. Društvo Center za avtizem vidi priložnost, da bi se z uvedbo nivojskega pouka lahko otroci z avtizmom in ostali otroci s posebnimi potrebami vključili v redne osnovne šole.

"Moj tri leta star vnuk Aleksej ima avtizem," pravi Božena, Aleksejeva babica in dodaja, da "v Sloveniji ti otroci nimajo praktično še nobene ustrezne zdravniške pomoči, saj niso jim predpisi ne dajejo enakih pravic kot ostalim otrokom s hujšimi motnjami v duševnem in telesnem razvoju". Starši in sorodniki preko Društva za avtizem DAN pozivajo posameznike s prošnjo, naj se pridružijo njihovi petiticiji, s pomočjo katere skušajo izboljšati položaj avtističnih otrok.

V Centru za avtizem menijo, da je predviden ukrep ministrstva za šolstvo "korak v pravo smer". Na društvu dodajajo, da bi bil velik del otrok z avtizmom ob ustrezno prilagojenimi vsebinami "sposoben obiskovati redne šole skupaj s svojimi vrstniki".

Društvo pričakuje, da bo po sprejetju novele zakona o osnovni šoli ministrstvo ustrezno nadgradilo svoj model, tako da bo omogočal otrokom z avtizmom prisotnost v razredih rednih osnovnih šol.

V ZDA je avtizem porasel od leta 1991 do leta 1997 za 557 odstotkov, kar pomeni, da gre za pravo epidemijo avtizma. Slovenija ne razpolaga z uradnimi podatki o porastu avtizma, po oceni zdravnikov pa se na 160 otrok v Sloveniji danes že rodi eden avtističen. Gre za nevrološko okvaro, ki je posledica prirojenih ali pridobljenih napak, iz česar izhajajo biološke in vedenjske motnje teh otrok, zlasti glede njihovega vključevanja v socialno okolje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.