Slovenija

Tudi Avstrijci za gradnjo druge cevi

Ljubljana, 22. 09. 2011 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijska stran načeloma ne nasprotuje stališču slovenske vlade o drugi cevi kot optimalni rešitvi nadgradnje predora Karavanke, o poenotenju kriterijev načina nadgradnje pa bo odločala skupna tehnična komisija.

Investicija izgradnje druge predorske cevi je sicer ocenjena na 300 milijonov evrov.
Investicija izgradnje druge predorske cevi je sicer ocenjena na 300 milijonov evrov. FOTO: Miro Majcen

Odkar so zaradi zagotavljanja večje prometne varnosti v najdaljšem slovenskem enocevnem predoru Karavanke pred poletno sezono hitrost omejili na 50 kilometrov na uro ter omejili tovorni promet, so danes o varnosti v prihodnje za skupno mizo spregovorili slovenski in avstrijski strokovnjaki.

Omejitvam hitrosti in prometa bomo priča tudi naslednje leto

Glede usklajevanja kratkoročnih ukrepov, povezanih s prometnimi konicami v času turistične sezone, so se člani komisije dogovorili, da jih bodo začeli pripravljati za prihodnje leto že sedaj. Tako so se odločili, potem ko je obema stranema postalo jasno, da je treba trenutno stanje predora izboljšati kar se da hitro. Avstrijska stran je po besedah predstavnikov prometnega ministrstva predlagala tudi dodatno točko dnevnega reda, povezano s srednjeročno rešitvijo, ki pa nikakor ne vpliva na dolgoročne ukrepe. Gre za aktivnosti, povezane z optimizacijo prezračevanja v predoru, ki naj bi se končala do konca leta 2013, na tem področju pa oba upravljavca že intenzivno sodelujeta.

Predor Karavanke med gasilsko vajo
Predor Karavanke med gasilsko vajo FOTO: Kanal A

Tudi Avstrijci za gradnjo druge cevi

Naj spomnimo, da je predor, ki že dve desetletji povezuje sosedski državi, nevaren predvsem zato, ker ga sestavlja le ena sama cev. V primeru nesreče je umik možen le skozi vhodna portala, zato je slovenska vlada zavzela stališče, da se do aprila leta 2019 zgradi še druga predorska cev in ne le ubežni rov. Avstrijska stran je na  srečanju poudarila, da načeloma ne nasprotuje drugi cevi, zato so se na komisiji dogovorili, da bodo za poenotenje kriterijev pri oceni načina nadgradnje predora Karavanke ustanovili skupno tehnično komisijo, ki bo svoje delo opravila do januarja 2012, nato pa bi bila na pristojni ravni sprejeta odločitev do marca 2012. Glavna naloga tehnične skupine bo oblikovanje skupnega kataloga kriterijev za presojo ter oblikovanje skupnega predloga, opredelila pa se bo tudi do multikriterialne analize predora Karavanke.

Druga cev pomembna tudi zaradi širitve EU na Balkan

Slovenska vlada je stališče glede nadgradnje predora Karavanke sprejela 25. avgusta. Ocenila je, da je izgradnja druge cevi do aprila 2019 optimalna rešitev nadgradnje, pri tem pa poudarila, da odločitev o gradnji druge cevi nikakor ne more biti le stvar ekonomske upravičenosti, temveč tudi morebitnih posledic, ki bi nastale v primeru požara v predoru.
Poleg varnostnih razlogov v prid izgradnji druge predorske cevi je po ocenah vlade treba upoštevati tudi dejstvo, da se bodo prometni tokovi ob širitvi EU na Zahodni Balkan zelo verjetno bistveno spremenili.

Trenutno je v obratovanju prva faza karavanškega predora, in sicer ena predorska cev od prvotno načrtovanih dveh. Glede na minimalne varnostne standarde, ki jih je EU predpisala v 2004, je treba predor do leta 2019 tudi ustrezno nadgraditi.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maliButalec
22. 09. 2011 21.52
Polovico cevi bodo zgradili avstrijci, polovico pa mi. Torej vsak 4km. Avstrijcom bo uspelo vse to zgraditi za 150 milijonov €. Naša cena pa bo po aneksu na aneks in aneks na aneks zrastla na 2 milijardi €. Tako to pri nas gre. Še za primerjavo. Slovenski gradbeni delavec ima vsaj 3 krat nižjo plačo od nemškega. To za podjetje pomeninižji strošek. Cena Stožic: 240 milijonov € Cena Stadiona Allianz Arena v Muchenu (stadion za 70.000 ljudi) - vir Wikipedija: 340 milijonov €. Torej, če bi tak stadion kot ga ima Munchen zgradili pri nas, bi bil dražji kot Nou Camp, Emirates Stadion in Allianz Arena skupaj. No dejanski strošek Stožic je bil 5 milijonov €, ker niso plačali niti enega podizvajalca, torej je pri tem projektu bil 235 milijonov € čisti dobiček, katerega je pač nekdo v žep dal.
tinetone
22. 09. 2011 20.38
ja druga cev je fajn samo dnarja ni dnarja...
mimoidoci
22. 09. 2011 18.59
1 Avstrijci so pred meseci blokirali predor ces da ni varen. 2 Sedaj se strinjajo z gradnjo druge cevi. 3 Kdo bo gradil drugo cev? Avstrijska gradbena firma, ki je podedovala v kompletu vse gradbeniske posle SCTja in ostalih slovenskih gradbenih firm !! Bravo nasi !!
G.R.E.E.N
22. 09. 2011 17.55
smoljo no pa me popravi če si brihten........res da je šentvidski v obe smeri in ločeni cevi ampak če ni vsaj 3x precenjen potem pa adijo pamet
smoljo
22. 09. 2011 17.34
300 miljonov za 8 km dolg tunel ravijo, za šentvidski pa so porabili čez 150 miljonov pa je dolg 1 km ne govori nekaj na pamet ,cesar ne ves
G.R.E.E.N
22. 09. 2011 16.53
300 miljonov za 8 km dolg tunel ravijo, za šentvidski pa so porabili čez 150 miljonov pa je dolg 1 km :)
usi-glih
22. 09. 2011 16.52