Slovenija

Tudi avdiovizualni ustvarjalci so dobili združenje

Ljubljana, 25. 10. 2010 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
3

Združenje Aipa bo odslej ščitilo pravice avtorjev in izvajalcev avdiovizualnih del. Ker do sedaj ni bilo ustrezne organizacije, so vsa zbrana sredstva iz tega naslova ostala nerazdeljena v Sazasu, IPF in avtorski agenciji.

filmski gledalci
filmski gledalci FOTO:

Združenje avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (Aipa) je od urada za intelektualno lastnino 11. oktobra prejel dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic, ki jo je doslej imel Sazas. Združenje Aipa bo tako ščitilo avdiovizualna dela, soavtorje (režiserje, scenariste …) izvajalce (igralce, plesalce …) in filmske producente. Do sedaj je to delo z začasnim dovoljenjem opravljal Sazas, s prenosom teh pravic na Aipo pa mu ta funkcija avtomatično preneha, so pojasnili na Uradu za intelektualno lastnino.

Sazas pa bo še naprej skrbel za ščitenje avtorskih pravic v glasbi, kar je tudi njegova osnovna naloga.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil direktor Aipe Gregor Štibernik, so se nadomestila v imenu imetnikov pravic za uporabo avdiovizualnih delih doslej sicer zbirala, vendar na podlagi začasnih dovoljenj, občasno pa se celo niso zbirala.

Tisto, kar se je zbralo, se ni moglo razdeliti, ker ni bilo kolektivne organizacije, ki je edina po zakonu pristojna deliti zbrana sredstva, je poudaril Štibernik in dodal, da ta sredstva tako čakajo na Sazasu, IPF in na slovenski avtorski agenciji, ki so sredstva na podlagi začasnih dovoljenj zbirala.

Po Štibernikovih navedbah se je v preteklih 10 letih na podlagi začasnih dovoljenj zbralo med pet in osem milijonov evrov letno za vse imetnike pravic teh del, tako domače kot tuje. Večina imetnikov pravic je po njegovih pojasnilih tujcev.

Imetniki pravic doslej, ne glede na to, da se je zbiralo nadomestila za uporabo v njihovem imenu, pa niso imeli nobenega vpliva na dogovarjanje o zbiranju in na delitev nadomestil, tudi informacije so bile včasih pomanjkljive ali nedostopne, je dodal.

Štibernik je ob tem pojasnil, da bo združenje sedaj lahko ta sredstva tudi razdeljevalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sprint
26. 10. 2010 07.25
Ja koliko teh parazitskih agencij in zduženj pa je v tej mali Sloveniji?
Popeye
25. 10. 2010 16.35
Voluharji se množijo!
OPOI
25. 10. 2010 15.37
Lepo te bomo še totim plačevali davek na prazne dvdje, prazne hard diske, prazne SD kartice... itd ??