Slovenija

Tržiška pitna voda onesnažena, a ne s salmonelo

Tržič, 09. 09. 2011 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vzorcih pitne vode iz dveh vodovodnih sistemov v Tržiču so odkrili indikatorje fekalnega onesnaženja. Voda ni skladna s pravilnikom o pitni vodi, a v njej niso našli bakterije Salmonella enteritidis, ki so jo odkrili pri obolelih.

V okviru raziskav iz okolja je bilo 7. septembra opravljeno dodatno vzorčenje pitne vode. Odvzetih je bilo šest vzorcev v dveh vodovodnih sistemih, rezultati mikrobioloških analiz pa dokazujejo, da so v vseh vzorcih prisotni indikatorji fekalnega onesnaženja, so danes sporočili z ZZV Kranj.

Bakterije Salmonella enteridis v dosedanjem vzorčenju vode niso odkrili.
Bakterije Salmonella enteridis v dosedanjem vzorčenju vode niso odkrili. FOTO: Reuters

Rezultati omenjenih preiskav po pojasnilih ZZV Kranj kažejo, da voda ni skladna s pravilnikom o pitni vodi. Do odprave vzrokov neskladnosti oziroma novih obvestil upravljavca vodovoda je tako potrebno prekuhavanje pitne vode pri uporabi za pitje, kuhanje, pripravo hrane in umivanje zob, svetujejo v sporočilu za javnost.

V laboratorij za medicinsko mikrobiologijo ZZV Kranj so poleg vzorcev vode prejeli tudi kužnino – blato treh obolelih oseb. Pri vseh treh obolelih so rezultati analiz pokazali, da so se okužile z bakterijo Salmonella enteritidis. Slednje v vzorcih vode sicer do zdaj še niso dokazali.

Prenos omenjene bakterije preko pitne vode je v literaturi opisan zelo redko. V ZZV Kranj so se zato odločili za obširno epidemiološko raziskavo, ki vključuje za salmonelozo dodatne bolj verjetne dejavnike tveganja, predvsem živila živalskega izvora. Rezultati ankete bodo znani šele čez nekaj časa, še pojasnjujejo na ZZV, kjer ljudi naprošajo, naj izpolnijo anketo in jo vrnejo osebno na ZZV Kranj ali v nabiralnik v pritličju Zdravstvenega doma (ZD) Tržič.

ZZV Kranj je v začetku septembra opazil povečano število obolelih občanov Tržiča, ki so imeli povišano telesno temperaturo z bruhanjem, drisko in bolečine v trebuhu. Vzrok obolenja še ni povsem pojasnjen, zaradi potrjenega onesnaženja pa na tržiški komunali in ZZV Kranj občanom vse do preklica priporočajo prekuhavanje pitne vode.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s3igor
10. 09. 2011 07.23
Vse skupaj je posledica slabe izvedbe kanalazacijske mreže.Vodovodne cevi potekajo tik ob starih kanalizacijskih cevek, ki pa so ponekod uničene zaradi slabega dela . Občina in komunala pa kljub opozorilom ne reagirata tako kot bi morali.
cyklon
09. 09. 2011 19.32
*priporočajo naj se voda kljub temu preventivno prekuhava=popravek
cyklon
09. 09. 2011 19.05
Čudo,čudno. Medtem,ko na Komunali v Tržiču trdijo,da rezultatov vzorčenja vode še nimajo in priporočajo naj se voda še vedno prekuhava,tukaj berem,da so v šestih odvzetih vzorcih vode prisotni indikatorji fekalij. Res me zanima kaj je res !!??
ancica84
09. 09. 2011 18.34
Trgovine v Tržiču so "izropane". Dobiš le še vodo z okusi ...
hodsinekam
09. 09. 2011 14.55
Seveda, če pa so rezultati podkupleni. Čudno da sploh dovolite komentarje. Zadnjič jih niste ko je inštitut kao dokazal da je otrok umrl skoraj izključno zaradi pljučnice.