Slovenija

Trzinska in švicarska družba v cestninskem boju

Ljubljana, 06. 02. 2010 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na razpis za izdelavo dokumentacije za vzpostavitev elektronskega cestninjenja sta na Dars prispeli dve ponudbi – ena domača in ena tuja. Za zdaj sicer akcijski načrt poteka v skladu s predvideno časovnico.

Elektronsko cestninjenje s pomočjo satelita
Elektronsko cestninjenje s pomočjo satelita FOTO: POP TV

Ponudbo za izdelavo dokumentacije za vzpostavitev elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku sta oddali družba Eprojekt iz Trzina v skupnem nastopu z družbo Sago in švicarska družba Rapp Trans v skupnem nastopu z ljubljansko družbo Ipmit.

Kot so pojasnili na Družbi za avtoceste v RS (Dars), je Eprojekt kot podizvajalca pri naročilu navedel avstrijsko družbo Schild&Partner, Rapp Trans pa družbo Prime Management&Consulting Services z Malte. Trenutno poteka pregledovanje in ocenjevanje prejetih ponudb, ki so jih odprli 27. januarja.

Dars je sicer javno naročilo za pripravo in izdelavo dokumentacije ter izvajanje drugih strokovnih storitev pri izvedbi projekta elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku objavil 16. decembra lani.

Naloge izvajalca bodo predvsem izdelava koncepta elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku po navodilih naročnika, izdelava investicijske dokumentacije za pridobitev zavezanega ponudnika cestninjenja, ureditve projektne pisarne in izvajanje administrativnih in drugih storitev v smislu podpore izvajanja projektnih postopkov.

Prav tako se od izvajalca pričakuje izvajanje strokovnih storitev v postopku izvedbe javnega naročanja, sodelovanje in nudenje strokovne pomoči pri vzpostavljanju ustrezne institucionalne ureditve, izvajanje strokovnih storitev v postopku vzpostavitve elektronskega sistema cestninjenja, strokovnih storitev v postopkih zaključevanja projekta in storitev v prvem letu delovanja elektronskega cestninskega sistema.

Elektronsko cestninjenje
Elektronsko cestninjenje FOTO: POP TV

Dars bo z izbranim ponudnikom sklenil pogodbo z rokom izvedbe do 31. decembra 2012 oziroma bo ta rok vezal na konec enoletnega delovanja elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku.

Prav tako bo na mednarodnem razpisu izbran tudi izvajalec oz. dobavitelj elektronskega cestninskega sistema. Realizacija akcijskega načrta, ki ga je vlada sprejela novembra lani, poteka skladno s predvideno časovnico, navajajo na Darsu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

remember
06. 02. 2010 15.31
Obvoznica je narejena, da neljubljančani ne vozijo skizi mesto in ne zato, da vozijo po njen ljubljančani v službo in je normalno, da se še naprej plačuje za njo tako kot za avtocesto.
rajc 567
06. 02. 2010 15.08
upam, da čim prej uvedejo to cestninjeje, saj moram jaz za Ljubljansko obvoznico kupiti vinjeto, medtem ko se kamioni vozijo brezplačno. Kje je tu enakost državljanov. bo treba kupit kamion pa se bomo vozili brez vinjete.
rajc 567
06. 02. 2010 14.59
mene pa zanima v katerem od dveh ima svoj delež tudi ULTRA. mogoče kar v obeh. seveda malo prikrito.
alterego
06. 02. 2010 14.48
zakaj nobena tuja firma ne konkurira sama? ker se potem ne da podkupnin speljat!
pepar
06. 02. 2010 14.02
Če bi naredili en projekt,ki bi uspešno in dolgo deloval,ne bi mogli pri vsakem novem zaslužiti mastnih provizij. To pa je eden glavnih namenov trošenja davkoplačevalskega denarja državnih uradnikov.
KopulacijskiO
06. 02. 2010 12.26
Za E-projektom stoji Siemens. Sami so tako na psu, da v pol leta niso sposobni plačati računa za nekaj 1000€. Ali pa sami sposobni naredit kak projekt....
nintendo64@email.si
06. 02. 2010 11.58
Zakaj pa bi sploh plačevali za to, glede na to, da so nam Nemci cestninjenje v prostem prometnem toku ponujali zastonj, če bi lahko hkrati še dodatno testirali?
fizik
06. 02. 2010 11.52
Satelit ne bo vedel ali po avtocesti vozi motor, avto ali kamion. Pol bo pa šele zbrka. Pa lih tko bomo rabili armado nadzornikov na cestah, ki bodo nadzorovali tovornjake, ki se bodo švercali kot avtomobili oz. motorji. In to se bo zagotovo zgodilo! Edina sreča je da si ne bodo naprezali oči z daljnogledi, ampak bodo imeli wireless senzor.
est
06. 02. 2010 10.14
Čas je, da se Slovenci enkrat upremo na celi črti. Dovolj je teh poizkusov in preizkusov naše potrpežljivosti. Od Kardelja naprej smo poskusni zajčki. Razen previsoke cene ,z vinjetami ni čisto nič narobe. Kdo je kriv, da so cene za km AC pri nas tako visoke se pa ve.
hotchilipoper
06. 02. 2010 10.14
NAJ PREVZAMEJO ŠVICARJI,KER NAŠI BODO TO PACALI CELO VEČNOST.
Penzic
06. 02. 2010 10.13
ja kolk zunanjih izvajalcev je potrebno za vzpostavitev nekega sistema, kot da bi bil na ministrstvu sam minister, tajnica in fikus. Sicer pa sploh nebi rabli tak vik in krik, ob registraciji vsak plača neki in se vozi vsepovsod celo leto, država lahko zelo natančno izplanira prihodke, za tujce in pa tranzit pa se ohrani nalepka oz. vinjeta. Sploh pa ne vem kako bodo tujcem zaračunali preko satelitskega, a jim bodo kake škatlce namontirali ko bodo vstopli v slo in potem odmontirali ko bodo izstopli......Sicer pa satelitsko cestninjenje ne predvideva samo plačevanja AC, sistem omogoča plačevanje tudi drugih cest, ki se definirajo kot plačljive......
Deflektor
06. 02. 2010 10.11
Morda se kdo spomni še uvesti plačevanje po kilometru na Magistralkah, nekako v stilu manj prometa več varnosti
maltr?enslon
06. 02. 2010 10.10
No recimo, da bo 4 cente cena km. Zakaj pa te 4 cente ne podražijo goriva, pa se od tam črpa cestnina?!? Če se boš veliko vozil, boš veliko plačal, če se boš malo, boš plačal manj, pri enem tanku še porajtov ne boš. Stroškov takorekoč ni. Kmetom pa drugim potrošnikom goriva, ki ga ne uporabljajo za prevozna sredstva, naj bi se pa konec leta vrnila ali kako drugače upoštevala tista razlika. Itak bodo pa tako nardil, da bomo mi, navadni ljudje(ali kot alkimistos pravI MI OVCE), ta kratko potegnil, oni gor si bodo pa dobičke delil!!!
lazycocos
06. 02. 2010 10.03
sam * s tem elektronskim cestninjenjem. za tole trzinsko družbo je pa ziher spet ultra zadej
proofreader
06. 02. 2010 10.01
Zakaj je sploh potrebno to uvajati? Ker so se birokrati v Bruslju tako odločili? Spet se bo porabilo ogromno denarja, stvar pa ne bo nikoli zanesljivo delovala. In ogromno dela bo z računi, pritožbami, ... Naj ostanejo vinjete.
apiar
06. 02. 2010 09.56
Na računu bo pisalo kdaj in kje si se vozil.
TAM5500
06. 02. 2010 09.54
@mkonci na žalost se strinjam s tabo use gre nč:S
dbrank0
06. 02. 2010 09.52
apiar: če bomo plačevali po km, niti ni tako pomembno, če je sistem vezan na avto ali ne...
alkimistos
06. 02. 2010 09.41
Takle mamo v tej naši deželici
alkimistos
06. 02. 2010 09.41
Sam tole bom rekel...Ko bomo imeli elektronsko cestninjenje bodo tudi tisti ki imajo tolk za povedat čez vinjete tiho...Kilometer bo tolk drag da bo glava pekla ker bodo nanj obesili še druge dacarske prihodke.Poleg tega bomo za mastno ceno morali kupiti še škatlo za merjenje.....Ko bodo prišle ven prve afere povezanje s sledenjem ljudi.. bo pa res štala.Si predstavljate da se bo našel kak heker in bo shekal sistem in bo vaša žena ali vaš mož ali konec koncev vaš šef natančno vedel kje ste?' Hehehe folk pa naseda kto ovce sej ne morem verjet