Slovenija

Trojni umor na Gorjancih

Novo mesto, 07. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
E.Ž./R.E./D.P.
Komentarji
0

Policisti in preiskovalni sodnik so podrobno preiskali območje v okolici Vahte na Gorjancih, kjer so v torek zvečer odkrili trupla ženske iz Domžal in dveh moških iz Kranja. Ustreljene so policisti na podlagi telefonskega klica odkrili v gozdu ob makadamski cesti, ki vodi na Trdinov vrh.

Na kraju zločina so preiskovalci oštevilčili vse sledi, ki so jih našli
Na kraju zločina so preiskovalci oštevilčili vse sledi, ki so jih našli FOTO: POP TV

Ustreljene so policisti, na podlagi telefonskega klica, odkrili sinoči v okolici Vahte, v gozdu ob makadamski cesti, ki vodi na Trdinov vrh. Po nepotrjenih podatkih so žrtve 20-letna Darja Erak iz Domžal in dva 23-letna Kranjčana Bojan Čavič in Veljko Zrinič.

Policijo je nekaj pred deseto uro zvečer poklicalo dvajsetletno dekle iz Domžal in prijavilo, da je nekdo sredi gozda ustrelil njenega 23-letnega fanta iz Kranja, kjer so želeli kupiti rabljen avtomobil. Policija je odhitela proti Trdinovemu vrhu in sredi gozda našla ustreljeno omenjeno dekle in oba fanta, eden je bil še živ, vendar je v bolnišnici umrl.

Ustreljene so odkrili  v okolici Vahte, v gozdu ob makadamski cesti, ki vodi na Trdinov vrh (Foto: POP TV)
Ustreljene so odkrili v okolici Vahte, v gozdu ob makadamski cesti, ki vodi na Trdinov vrh (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Po zaenkrat še neuradnih informacijah so dve od žrtev ubili s strelom v tilnik, tretjo, ki je ranam podlegla po prihodu policistov, pa z dvema streloma v glavo. Policija tudi že išče določeno znamko avtomobila, vendar v interesu preiskave ne daje natančnejših informacij.

Policisti so tudi potrdili, da je bil eden izmed žrtev gojenec policijske šole v Tacnu.

"Doslej lahko potrdim, da so tri osebe umrle nasilne smrti, kot posledica strelnih ran, kar so tudi potrdili izvedenci sodno medicinske stroke. Na terenu je zastavljena zelo široka kriminalistična preiskava, ki je v teku na različnih koncih Slovenije. Potekajo hišne preiskave s katerimi poskušamo povezati zbrana obvestila in najdene predmete z motivi za ta zelo hud zločin, ki se je zgodil na našem območju," je za 24 ur povedal načelnik urada kriminalistične policije Novo mesto Anton Olaj.

Policisti so prečesali vsak milimeter gozda, v smeri proti kraju zločina, da bi našli kakšen predmet, ki ga je morilec morda med potjo odvrgel
Policisti so prečesali vsak milimeter gozda, v smeri proti kraju zločina, da bi našli kakšen predmet, ki ga je morilec morda med potjo odvrgel FOTO: POP TV

Policija sledi za morilcem še išče, preiskavo pa vodijo ljubljanski kriminalisti. Ker se je umor zgodil v bližini meje s Hrvaško, je bila o tem obveščena tudi hrvaška policija.

"Na delo smo ob samem začetku vpoklicali operativni štab, ki je takoj organiziral delo vseh razpoložljivih oseb in sredstev, za pomoč smo zaprosili tudi strokovnjake generalne uprave kriminalistične policije, forenzike, balistike, biologe in pa tudi izvedence sodne medicine. Na kraj zločina sta odšla tožilec in preiskovalni sodnik. Sklicali smo tudi posebno enoto policije, ki prav tako opravlja delo na samem kraju, kjer želimo dobiti čimveč materiala, ki bi nas povezal z morebitnim storilcem. V pomoč smo dobili tudi posebno policijsko enoto z drugih policijskih uprav, o dejanju, ki se je storil v neposredni bližini državne meje, pa smo obvestili tudi sosedno republiko Hrvaško, tako da v tem trenutku poteka obširen pregled samega kraja dejanja in tudi širše okolice, veliko aktivnosti pa vodimo tudi po ostalih krajih v Sloveniji," je za 24 ur pojasnil direktor policijske uprave Novo mesto Franci Povše.

Na delu so kriminalisti, balističarji, forenziki, biologi, sodnomedicinski izvedenci, sto policistov, preiskovalni sodnik in tožilec ... (Foto: POP TV)
Na delu so kriminalisti, balističarji, forenziki, biologi, sodnomedicinski izvedenci, sto policistov, preiskovalni sodnik in tožilec ... (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Zaenkrat policija o motivu in orožju, s katerim so bile ubite žrtve, še nima podatkov. Kot je še povedal Povše, naj bi več odgovorov dobili po rezultatih sodne obdukcije in sklepih balističnih strokovnjakov. Glavni cilj policistov je tako še vedno odkrivanje samega motiva za umor, ki naj bi po nekaterih predvidevanjih bil predvsem premoženjske narave.

Po besedah policistov so zaznali tudi veliko različnih govoric glede zločina, zato so pozvali občane, naj morebitne informacije takoj posredujejo najbližji policijski upravi. S preiskavo na samem kraju zločina, ki je od hrvaške meje oddaljen slabega pol kilometra, se trenutno ukvarja okrog 100 policistov. Policisti so, na parkirišču pred tovarno zdravil Krka v Novem mestu, tudi odkrili avto vokswagen golf, ki je bil last enega izmed umorjenih.

Žrtve naj bi bile umorjene le slab kilometer od zelo prometne ceste Novo mesto – Metlika
Žrtve naj bi bile umorjene le slab kilometer od zelo prometne ceste Novo mesto – Metlika FOTO: POP TV

Kraj zločina, kjer je prišlo do krutega trojnega umora, je v gozdu, le slab kilometer od zelo prometne ceste Novo mesto – Metlika. Gorjanci, hribovito območje, kjer prav na tem delu mejijo s Hrvaško, je bilo že od nekdaj idealno območje za ilegalne poti, tako za trgovino z drogo kot tudi, po nekaterih navedbah, za trgovino z avtomobili. Pred leti naj bi prav na tem območju čez mejo prepeljali ukradeni audi nekdanjega podpredsednika vlade Marjana Podobnika.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou