Slovenija

Trobec ni mučil živali

Ljubljana, 27. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Metod Trobec, ki je v zaporu zaradi umora petih žensk, se je na sodišču znašel kot tožnik. Svetovalno direktorico svetovne zveze za varstvo živali Leo Evo Müller toži zaradi njene izjave za POP TV, da je mučil živali, kar Trobec zanika.

V zasebni tožbi ji očita obrekovanje in žaljivo obdolžitev in zato zahteva 18,5 milijona tolarjev odškodnine. Dan po tistem, ko je kranjska policija javnost obvestila o domnevnem zverinskem mučenju mačk, ki naj bi ga imeli na vesti trije mladi Tržičani, je bil na POP TV objavljen prispevek na to temo. Posneta je bila tudi izjava Eve Lee Müller, ki je dogajanje komentirala z besedami: "…Mi to vemo iz primera Trobec, za katerega ve vsa Evropa, ne le Slovenija. On je nabadal, zvijal vratove, on je kuram glave sekal, sekire v pse metal, mačke polival z bencinom in strahovito matral živali. Vemo, kaj je dejal Trobec, on je bil prej mučitelj živali in takih je med nami še polno."

Müllerjeva se je sklicevala na nepreverjene obtožbe o mučenju živali
Müllerjeva se je sklicevala na nepreverjene obtožbe o mučenju živali FOTO: Reuters

Müllerjeva je izjavo, zaradi katere jo Trobec toži, podala v oddaji 24 ur na POP TV 29. marca 2000. Trobec, ki je tisti dan gledal oddajo 24 ur, je na sodišču povedal, da je bil "izjemno šokiran". Zatrdil je, da nikoli ni mučil živali – nasprotno ima jih rad – in mu tega tudi nikoli nihče ni očital, zato se je tudi odločil za tožbo. Od Müllerjeve pa zahteva tudi odškodnino.

Obtoženka je poudarila, da so jo tistega jutra klicali novinarji, vendar ni vedela kaj naj jim pove. Telefonirala je predsednici domžalskega društva proti mučenju živali Barbari Juvan, ki ji je rekla: "Kaj bodo govorili o teh mačkah…saj je tudi Trobec mučil živali, preden se je podal v mučenje ljudi". Juvanova ji je povedala, da je tako pisalo v časopisih, potem pa se je tudi Müllerjeva spomnila, da je nekaj o tem prebrala v reviji Jana. Ta članek iz aprila 1998 je zdaj tudi dostavila sodišču. "Dajte mi dokaz, da sem res mučil živali. Časopis zame ni noben dokaz, tam je itak tri četrt stvari izmišljenih", se je na takšna pojasnila obtoženke odzval tožnik Trobec. Sojenje se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo 21. oktobra, ko naj bi pričala Barbara Juvan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1