Slovenija

Trobec Bučanova se je odpovedala nadomestilu za plačo

Ljubljana, 06. 05. 2011 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po zapletih z nadomestilom za plačo nekdanje ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan je ta presekala gordijski vozel s sporočilom mandatno-volilni komisiji, da se nadomestilu za ministrsko plačo odpoveduje.

Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan je mandatno-volilni komisiji državnega zbora sporočila, da se odpoveduje pravici do nadomestila plače.

Kot je zapisala v dopisu komisiji, je ob zaprosilu za nadomestilo plače izhajala iz dejstva, da v času imenovanja za državno sekretarko v Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, torej ob nastopu svoje prve politične funkcije, z ministrstvom za pravosodje ni imela sklenjenega sporazuma v smislu 152. b člena zakona o javnih uslužbencih, ki bi ji omogočil – po prenehanju politične funkcije – vrnitev na prejšnje uradniško delovno mesto na omenjenem ministrstvu.

"Zaradi navedenega in zaradi dejstva, da sem opravljala dve politični funkciji, torej ni zakonitih pogojev niti za moje zaprosilo niti za ponudbo ministra za pravosodje (prek medijev), da brez predhodnega javnega razpisa zaprosim za zaposlitev na ministrstvu za pravosodje," je zapisala.

Ne glede na navedeno pa se odpoveduje pravici do nadomestila plače, je še dodala.

Ministrica pravi, da ni imela sklenjenega sporazuma, ki bi ji omogočal vrnitev na nekdanje delovno mesto.
Ministrica pravi, da ni imela sklenjenega sporazuma, ki bi ji omogočal vrnitev na nekdanje delovno mesto. FOTO: Damjan Žibert

Kot je znano, je Trobec Bučanova odstopila z ministrskega mesta po treh mesecih ministrovanja in nato zaprosila za nadomestilo plače. Vodja mandatno-volilne komisije državnega zbora Bojan Kontič ji je nadomestilo odobril.

Pravosodni minister Aleš Zalar je nato izjavil, da imajo na ministrstvu za pravosodje primerno delovno mesto zanjo in da do nadomestila ni upravičena, če se bo odločila, da službe ne sprejme.

Kaj pravijo na pravosodnem ministrstvu?

Na ministrstvu za pravosodje smo povprašali, ali držijo trditve Trobec Bučanove, da bi bilo nezakonito, če bi se zaposlila brez javnega razpisa. 

Zalar nekdanji ministrici ponuja delovno mesto na ministrstvu za pravosodje.
Zalar nekdanji ministrici ponuja delovno mesto na ministrstvu za pravosodje. FOTO: Dare Čekeliš

Pojasnili so nam, da ''zakon o poslancih daje pravico bivšemu funkcionarju, da se vrne na delo, ki ga je opravljal''. Za realizacijo te pravice po njihovih zagotovilih ni potreben postopek javnega razpisa, javne objave ali natečaja. ''Zakon o javnih uslužbencih določa, da se postopek za novo zaposlitev uradnika izvaja kot javni natečaj, kar je v skladu s 122. členom Ustave RS, ki določa, da je zaposlitev v upravnih službah mogoča samo na temelju javnega natečaja, razen v primerih, ki jih določa zakon. Glede na to, da že ustava dopušča izjemo, je torej treba kot to izjemo šteti določbo zakona o poslancih, ki funkcionarju omogoča vrnitev.''

Na vprašanje, zakaj ministrstvo s Trobec Bučanovo ni želelo skleniti sporazuma, na katerega se ona sklicuje in ki bi ji po njenem prepričanju omogočal vrnitev na prejšnje delovno mesto, ministrstvo odgovarja, da ima Bučanova zakonsko pravico vrniti se na delovno mesto državne sekretarke, če si to želi. ''Dejstvo, da je oseba menjala funkcijo državnega sekretarja z ministrsko, po naši oceni ni ključnega pomena, saj zakonodaja za primer prenehanja obeh funkcij (državnega sekretarja in ministrske) zagotavlja enako pravico, torej pravico do vrnitve na prejšnje delovno mesto. Ob tem verjetno ni mogoče spregledati dejstva, da funkcija državnega sekretarja ni 'delovno mesto', ampak funkcija, ki je časovno omejena. Za poklicne funkcije ima zakon o poslancih posebno določbo, ki bivšemu ministru ali državnemu sekretarju zagotavlja pravico do vrnitve na tako funkcijo.''

Pravosodno ministrstvo tudi poudarja, da Trobec Bučanova pri odhodu na mesto ministrice ni menjala delodajalca, saj je ta v obeh primerih Republika Slovenija. ''Nastop funkcije v 91. členu ZJU ni naveden kot razlog za razrešitev uradniškega naziva, prav tako nastop funkcije ni pomenil prenehanja delovnega razmerja, saj je delodajalec v državnih organih Republika Slovenija. Upoštevaje navedeno torej za vrnitev ni potreben postopek izbire.''

'Pametna in odgovorna odločitev'

Vodja poslancev SD Dušan Kumer o odločitvi Trobec Bučanove pravi, da je to "edino racionalno, pametno in odgovorno dejanje, če misli ostati v očeh slovenske javnosti kot ministrica, ki je ravnala etično". Poslanci v SD so že pred časom pripravili predloge, ki naj bi bili sestavni del razprave o tem zakonu, ko ga bo ministrstvo predlagalo. Med njimi je bil tudi ta, da bi vsak poslanec, ne glede na trajanje njegovega mandata, imel tri mesece nadomestila, nato pa za vsako leto opravljanja poslanske funkcije še mesec dni, največ pa 12 mesecev.

Odločitev je "edina pravilna, sicer bi bilo treba preveriti upravičenost do prejemanja tega nadomestila, glede na to, da je bilo v javnosti s strani ministra za pravosodje jasno rečeno, da jo delovno mesto na ministrstvu čaka", pravi vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik.

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec bi na njenem mestu pisno od pravosodnega ministra zahteval sklep, na podlagi katerega lahko nastopi službo na pravosodnem ministrstvu, da je tisto, kar ponuja prek medijev, res pravno veljavno in pravilno. Kot poudarja, je pravica do nadomestila zakonsko dopustna, zakon pa je tudi ne pogojuje s tem, koliko časa je bil nekdo minister.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je opozoril, da so bile stvari tudi iz pravnega vidika nejasne, saj se ni vedelo, ali Trobec Bučanovo dejansko čaka služba na pravosodnem ministrstvu. Sicer pa je vesel odločitve nekdanje ministrice. Podobno kot je visok standard politične prakse postavil že nekdanji minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš s svojim odstopom, je Trobec Bučanova po njegovem podobno postavila nov standard glede prejemanja nadomestil.

"Zakon je jasen, DeSUS pa se hoče na ta način pokazati kot ljudem blizu. Propagandna fora, ki pa nima nobenega realnega efekta na finančno stanje v državi," pa meni prvak SNS Zmago Jelinčič.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri odločitev pozdravlja kot pravilno in ustrezno dejanje. Meni, da bi se pri institutu nadomestila morali pogovoriti najprej o preprečevanju zlorab, nato pa tudi o samih kriterijih za priznanje nadomestila. Kot je dejal, bi morali razmišljati o nekaterih omejitvah, denimo ko gre za prostovoljni odstop. Upoštevati bi kazalo, koliko časa je nekdo delal, absolutno bi morali rezati dodatke, kot je regres.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic odločitev označuje kot "pravilno, moralno in pošteno". Prepričan je, da če si "tri mesece na funkciji, ne moreš pričakovati nadomestila za eno leto, zadeve morajo biti sorazmerne".

Tudi v SDS so zapisali, da ne bi bilo odveč, če bi vlada radikalno posegla še v privilegije oz. nadomestila po izteku mandatov managerjev v podjetjih, v katerih ima država vsaj kontrolni delež, pa v tihe lastnike tihih družb, ki preusmerjajo javni denar v zasebne žepe, v petinsko delo funkcionarjev, itd. Vladi in koaliciji predlagajo, naj se, če že razmišljata o privilegijih poslancev, tega lotita radikalno: funkcionar bi nadomestilo prejemal le še en mesec po izteku mandata.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
07. 05. 2011 08.59
Ena lastovka še ne prinese pomladi. No, tistih 36.000 eur, ki naj bi jih prejemala gospa povprečnemu državljanu vzame dih ... Ima pa kot zgleda visoka etična in moralna načela in se je morda na lastno pobudo nadomestilu odpovedala. Večina se mu nebi in to brez kančka slabe vesti. Je pa resnica, ko začne nekdo v dobri veri delati red naleti na odpor in ali sam odstopi ali pa ga odstavijo. In dokler bo tako je brez veze razpravljati kaj bi bilo dobro in kaj ne.
Buena Vita
06. 05. 2011 23.30
LESNIKOVSOK ZDI SE OB 13 URI,ČE SE NE MOTIM
Buena Vita
06. 05. 2011 23.29
POGLEDI SLOVENIJE,,,V PONEDELJEK JE PONOVITEV
lesnikovsok
06. 05. 2011 19.37
pajtlerblanka 06.05.2011, 19:04 1 MIROF NE SEKIRI SE,SEJ JIH JE RAZKRINKALA KAKO JE SAMO VČERAJ CRESALOVA VTIHNILA KO JE NOVINAR NADROBIL KUPE DEJSTEV ,ŠE DONS ME TREBUH BOLI OD SMEHA kje lahko to vidim? na kermu kanalu kdaj je to blo da si malo pogledam
cyklon
06. 05. 2011 19.33
loden06.05.2011, 14:271 cyklon 06.05.2011, 14:22 a se je ODPOVEDALA NADOMESTILU... kaj še srčkaš? Kaj ,ko bi ji postavili spomenik?Simbol poštenja? Osnutek bi morda lahko narisala ti. Tko mal srčkast. Med r in č manjka A.
Buena Vita
06. 05. 2011 19.04
MIROF NE SEKIRI SE,SEJ JIH JE RAZKRINKALA KAKO JE SAMO VČERAJ CRESALOVA VTIHNILA KO JE NOVINAR NADROBIL KUPE DEJSTEV ,ŠE DONS ME TREBUH BOLI OD SMEHA S
Tonček Balonček
06. 05. 2011 16.55
Pa kakšno zvezo ima to s temi rdečkarji, odkar smo zlomili komunizem in je ta svobodni državni zbor sprejemal pravične zakone, je pač tako kot je in vsi bivši funkcionarji prejemajo denar, ne glede na politično barvo, vsako preklinjanje čer rdeče, črne ali ne vem kakšne je popolnoma smešno, ker se nadomestila izlčačujejo na podlagi zakona. In vsakdo, ki ga opozicioaj spodnese, prejema denar, torej je po tej logfiki za trošenje proračunskih sredstev kriva ona. Koliko denarja bo šele šlo (davkoplačevalskega),. če odstopi vlda in bomo imeli še volitve?! Torej nikar?
Draža
06. 05. 2011 16.11
Še en tatič več v vladi.
Nimivseeno
06. 05. 2011 15.37
Ljubica od Golobiča je kradla denar namenjen iz evropskih sredstev za razvoj prekmurja. Ko je podala kazenkse ovadbe, je videla, da jo Pahor ne podpira, je odstopila - Pahor pa je bil dvakrat RAZOČARAN! Golobič je seveda se takoj naredil lepega in ponudil svoj odstop Pahorju ....
Nimivseeno
06. 05. 2011 15.34
Edina poštena - mogla je it, ker ni imela podpore v poštenosti!
stagehead7474
06. 05. 2011 15.33
Nečemu ki ti ne pripada se ne moreš odpovedat !!!!!!!
indal
06. 05. 2011 14.49
lesnikovsok 06.05.2011, 14:13 3 matr ovce se sploh zavedate kako so hitr preusmerl pozornost? ona je odstopla ker je direktno rekla da je golobovič baraba da kradejo na velko nevem kaj vse.. vi pa to takoj hitr pozabte? :) zdaj ji lepo vse to vračajo.... TO JE TO!
MiroF
06. 05. 2011 14.45
Zdaj pa vidim, da ste ena poštena in pravična ženska, zato vas spoštujem, obenem mi je pa žal, da niste razkrinkali te bande !!!
loden
06. 05. 2011 14.27
cyklon 06.05.2011, 14:22 a se je ODPOVEDALA NADOMESTILU... kaj še srčkaš???
cyklon
06. 05. 2011 14.22
Je gospa bivša ministrica odstopila sama?Je! Razlog zakaj je to storila sploh ni pomemben. Če bi vi iz kateregakoli razloga sami zapustili službo,bi bili upravičeni do nadomestila plače? Figo freško!! Če temu kar je dama storila pravite častno dejanje,ji ploskate in pišete hvalospeve,prav.A naj vas spomnim;taki bi morali biti vsi,ki smo jim volilci dali mandat. Smo jim ga dali za krajo in molžo državljanov?
lesnikovsok
06. 05. 2011 14.13
matr ovce se sploh zavedate kako so hitr preusmerl pozornost? ona je odstopla ker je direktno rekla da je golobovič baraba da kradejo na velko nevem kaj vse.. vi pa to takoj hitr pozabte? :) zdaj ji lepo vse to vračajo....
lesnikovsok
06. 05. 2011 13.56
prov škoda mi jo je.. so jo zaresovci zjeb... do konca samo odprla je usta pa rekla da nemore delat tako zaradi korupcije in nevem kaj vse... zdaj ji pa lepo vračajo
kleopatra-1
06. 05. 2011 13.53
Bravo, gospa Bučanova. Morda pa je le še kaj upanja, da v politiko zaide kdo z vestjo? Za zdaj takšni očitno med mafijo ne zdržijo dolgo
loden
06. 05. 2011 13.50
Romana Logar II,,
major1
06. 05. 2011 13.46
Duša, kaj se pa greš, daj vetra bandi, v katero nisi nikoli spadala.