Slovenija

Trobec Bučanova zaprosila za nadomestilo plače

Ljubljana, 03. 05. 2011 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo se po besedah ministra za pravosodje Zalarja za zdaj ne vrača na njihovo ministrstvo. Kot je dejal naslednik Trobec Bručanove, je nekdanja ministrica govorila, "da bo šla v službo", kam, pa ni vedel povedati.

Minister, ki po prenehanju mandata ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, obenem pa ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, ima pravico do nadomestila plače, in sicer v višini plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo. Pravico lahko koristi najdlje leto dni po prenehanju mandata.

Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan je uradno predala posle ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjanu Žekšu, ki ga je premier Borut Pahor pooblastil za začasno vodenje službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR).

Trobec Bučanova je medtem že zaprosila za uveljavljanje pravice do nadomestila plače po prenehanju ministrske funkcije, kar so potrdili v DZ. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je po prevzemu poslov sicer povedal, da misli, da je Trobec Bučanova govorila, "da bo šla v službo", kam, pa ni vedel povedati. Medtem je minister za pravosodje Aleš Zalar povedal, da jim je Trobec Bučanova sporočila, da se zaenkrat ne vrača na njihovo ministrstvo. Na ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da na ministrstvu zanjo niso iskali prostega delovnega mesta, saj doslej ni izrazila zanimanja, da bi se zaposlila pri njih.

V zvezi z nadomestilom plače so se ostro odzvali sindikati. Za ZSSS je "absolutno nesprejemljivo", da ima minister, ki je funkcijo opravljal tri mesece in odstopil, pravico do nadomestila plače in to do dvanajst mesecev. In kot je zapisal izvršni sekretar Pavle Vrhovec, se želi delavcem, "ki po več desetletij opravljajo delo na istem delovnem mestu za mizerne plače", znižati odpravnine, skrajšati odpovedne roke ter znižati ali odpraviti še druge, iz dela pridobljene pravice.

'Diskreditacije službe znižujejo ugled Slovenije v EU'

Minister Boštjan Žekš se je že pred prazniki oglasil na SVLR.
Minister Boštjan Žekš se je že pred prazniki oglasil na SVLR. FOTO: Damjan Žibert

Žekš je ob primopredaji prevzel dokumente službe za lokalno samoupravo, "ki jih bo še treba preučiti", seznanil pa se je tudi s stanjem in problemi. Po besedah ministra se bodo na službi za lokalno samoupravo trenutno najbolj posvetili črpanju sredstev iz EU. 

V nadaljevanju je Žekš dejal, da je Trobec Bučanova zoper določene zaposlene na službi za lokalno samoupravo "vlagala neke obtožbe". V zvezi s čim, ni točno vedel, naj bi pa sicer šlo "za nevestno oziroma škodljivo poslovanje". O tem, kako se bodo zaposleni na službi odzvali, minister ni seznanjen. "Imajo sicer načrte, da bi se tudi oni posluževali pravnih sredstev," je dejal. Po njegovem prepričanju pa bi bilo dobro vse te postopke ustaviti. Ob koncu je pojasnil, "da je o vsem tem dobil tak vtis, osebno pa mu tega ni nihče zagotovil".

Kot je dejal, te diskreditacije službe znižujejo ugled Slovenije v EU, ob tem pa tudi otežujejo črpanje evropskih sredstev. "Saj so tako v EU bolj pazljivi, kam dajejo denar, če se v Sloveniji tožimo med seboj," je še pojasnil.

Trobec Bučanovi, ki je na ministrsko mesto prišla 11. januarja letos s podporo stranke DeSUS, je mandat ministrice uradno prenehal 21. aprila, ko se je z njenim odstopom seznanil državni zbor. Premier Pahor se je po odstopu ministrice odločil začasno vodenje SVLR zaupati Žekšu. Napovedal je tudi, da naslednika Trobec Bučanove ne bo iskal. Vladne službe torej ne bo več vodil minister, ampak očitno le državni sekretar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hillya
05. 05. 2011 06.37
Kdaj že bo naša vrla vlada sprejela zakon, da nas odstopajoči iz vlade iz kakšršnih koli razlogov, ne bodo več zažirali in molzli še eno leto po odstopu s prejemanjem ministrske plače ? Ali so to res najsposobnejši ljudje, ki jim uspe dobiti novo službo šele po enoletnem lenarjenju doma ?
comment123
04. 05. 2011 09.35
VANCE TO OBČUTIMO SAMO MI, KI NISMO ELITA... ŽALOSTNO, GRDO, KDAJ BODO SPREMEMBE?
Vance
04. 05. 2011 09.30
Bučanova in njeni kolegi iz ministrstva,bivši,sedanji in bodoči naj vsaj enkrat spoznajo,kaj je biti brez službe in brez prihodkov.Naj tudi spoznajo,kakšne pritiske vrši država za dve neplačani položnici,kako hitro se v tem primeru vrtijo sodniški mlini,medtem ko priviligiranim kriminalcem vse zastari in se jih še vspodbuja k novim umazanim dejanjem.
DarhVader
04. 05. 2011 08.10
kaj lahko jaz grem za ministra, pa samo 1 mesec potem pa bi dal odpoved in 1 leto bil na plačanem dospustu, kako lepo.
Grazia Ursic
04. 05. 2011 08.04
24Ppkur
04. 05. 2011 07.36
ugled slovenije v EU je prakično ničen že vse od parlamentarnih volitev leta 2008
andibano
04. 05. 2011 07.34
Ona bo nadomestilo dobila takoj, o znesku raje ni da bi govoril. Moji boljši polovici (ki je, mimogrede, invalid s polovičnim delovnim časom) pa je Zavod poslal odločbo, da ima pravico do nadomestila le za tri mesece - je na žalost ostala brez službe. Ker je pred leti na zavodu že bila in to zaradi njihovih napačnih informacij brez nadomestila. Žalostno, kako pri nas vodilni zase zrihtajo vse, za rajo pa ni nič. Res gremo po grški in portugalski poti.
Peter Kralj 1
04. 05. 2011 07.01
...je ob primopredaji prevzel dokumente službe za lokalno samoupravo, "ki jih bo še treba preučiti", .... ...zoper določene zaposlene na službi za lokalno samoupravo "vlagala neke obtožbe". JA KAKŠNO GOVORJENJE PA JE TO???? HALO!!!!
comment123
04. 05. 2011 03.51
KDAJ SE BO ZAČEL DELATI RED V SLOVENIJI, KOLIKO ČASA BOMO ŠE VSE TO TRPELI? PA SAJ NI EDINA, SLOVENIJO BODO POŽRLI, DOBESEDNO! KAREL ERJAVEC, KAJ JE ZDAJ TO? "JA DEJMO SKORISTT, ZDEK K ŠE LOH, A, NE?"
comment123
04. 05. 2011 03.46
Lepo vas prosim, a je to bil mandat? Kaj ni nobenih omejitev? Nezaslišano! Imam jo na sumu, da je vse vnaprej skombinirala in tako je prišla do večjih ( astronomskih) dohodkov. Ker stola še niti ogrela ni, ji mislim, pošteno bi bilo, ne more pripadat tako velik kos pogače, odrezan iz davkoplačevalskega denarja!!! Zakoni pisani na kožo prevarantom, se morajo hitro spremenit, zakaj ne more tak človek biti enak z vsemi ostalimi...?
letmeseeit
03. 05. 2011 23.41
Kje si Karel, zdaj se oglasi in modruj o pravičnosti stranke DESUS ! Gospa si je lepo privoščila 1 leto plačanega dopusta za 3 mesece dela.
TheGlenlivet
03. 05. 2011 23.07
sraaaaaaaaamooooooooota!
Simon Rainer
03. 05. 2011 22.44
Jaz je že ne vzamem v službo.
DitaVonTeese
03. 05. 2011 22.39
Trobec Bučanova zaprosila za nadomestilo plače - hahahahahahahahahahahaha
pkorosec
03. 05. 2011 21.53
In spet vsi sikate samo cez vlado, namesto da bi cez celotno politiko. Bučanova je iz stranke DESUS, ki ni vec del vlade. Ministri prejsne vlade (ekstra sposobni in nacelni Gregor Virant) so tudi celo leto raje vlekli POLNO placo, kot pa da bi si delo poiskali. Ker ste slovenci ocitno ekstra pametni, najbolje da zdaj avtomatsko zaupate v opozicijske politike. Prav vam je. Vsi so isti. Vlada, opozicija in narod ... vsi skup niste vredni pol kozarca mrzle vode.
b77
03. 05. 2011 21.47
kam bo šla v službo!!!!!???? je edina BIVŠA notarka Kranja, ki je propadla! Torej genij na kvadrat! Take pa mi lepo in pošteno vzdržujemo! Živeli!
cukr1
03. 05. 2011 21.31
Haaa, haaa, haaa, haaa. Ne morem več kakor, da se samo še smejim. Pa to ne moreš vrjet. Vsa vlada se nam smeji v brk, pa zraven si pojejo; kaj nam pa morejo, morejo, ,morejo, kaj nam pa morejo če smo vesel...... Večina ljudi je na robu bankrota, goljufajo socialo, goljufajo z delom na črno, da pridejo do denarja, a je lahko drugače??? V najslabšem primeru nas vse to uči vlada, ali pa nas v to sili. *
blanla
03. 05. 2011 20.57
Pridna saj si zasluži naj le dobi saj je Erjavec tudi dobival do konca svojo ministrsko plačo . Toliko o DESUSU kak mi je žal da so dobili moje glasove .
prehlad
03. 05. 2011 20.24
KAJ SPLOH RABIMO TO MINISTRSTVO ,ČE GA PA LAHKO DRUGO MINISTRSTVO UPRAVLJA.MADONCA SO PA RES BOGI TRI MESECE DELA PA ENO LETO NADOMESTILO.JAST JO ZAPOSLIM ,ČE BO HOTELA MOLSTI KOZE. PA ENEGA KOZLA.
alterego
03. 05. 2011 20.18
zmeraj je pomemben pravi pristop...