Slovenija

Trmoglava kraljica in rokerica

Ljubljana, 21. 10. 2008 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š/B.K.
Komentarji
7

Britanska kraljica Elizabeta II. je junija praznovala svoj 82. rojstni dan. Kljub vsem škandalom in krizam Elizabeta II. ostaja eden od najtrdnejših stebrov britanske monarhije.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor se je rodila 21. aprila 1926. Je prvi otrok vojvodinje in vojvode Yorških, ki sta, potem ko se je vojvodov brat Edvard VIII. zaradi ljubezni do ameriške ločenke Wallis Simpson odpovedal prestolu, postala kralj Jurij VI. in kraljica Elizabeta. Kraljevemu paru se je rodila še hči Margareta.

Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. FOTO: Reuters

Mladost prestolonaslednice je bila brezskrbna, princesa, ki je imela veliko željo po znanju, pa se je z leti s starši vse pogosteje udeleževala uradnih dolžnosti. Njeno poroko z grškim princem Filipom, ki je po poroki postal vojvoda Edinburški, so na dvoru praznovali 20. novembra 1947. Paru so se v zakonu rodili štirje otroci: leta 1948 prestolonaslednik Charles, dve leti pozneje princesa Anne, nato pa leta 1960 še princa Andrew in leta 1964 Edward.

Vladavino Elizabete II. so zaznamovali številni škandali, ki so bili pogosto povezani z zasebnim življenjem njenih otrok. Pozivi javnosti, da mora monarhija v korak s časom, so bili izrazito glasni leta 1997 ob smrti Charlesove nekdanje soproge, priljubljene princese Diane, ko se je kraljica po mnenju javnosti prepozno odzvala in nagovorila državljane.

Kraljice Elizabeta II. in princ Charles
Kraljice Elizabeta II. in princ Charles FOTO: Reuters

Na kraljevem dvoru je kljub veliki skrbi za tradicijo v zadnjih letih vendarle prišlo do sprememb. Elizabeta II. se je med drugim udeležila pop koncerta v čast 50. obletnice njene vladavine. Za eno od sprememb je od 9. aprila 2005 mogoče šteti tudi poroko princa Charlesa z dolgoletno ljubico in prav tako ločenko Camillo Parker Bowles.

Steber britanske monarhije


Kljub vsem škandalom in krizam Elizabeta II. ostaja eden od najtrdnejših stebrov britanske monarhije. 82-letna Elizabeta II. naj bi prvič pokazala, da je trmoglava, ko se je, pri trinajstih letih, prvič in edinič, zaljubila. Njen oče, kralj Jurij VI., ji je dolgo branil pet let starejšega Filipa, o katerem je dejal, da je neotesan in neizobražen in da bo nezvest mož.
Drugič pa, ko se je z njim poročila, pri dobrih 21 letih. Za kraljico, ki je sedla na prestol pri 26 letih, je daleč pred vsem dolžnost, ki jo nalaga krona.

Kraljica Elizabeta in princ Filip nekoč
Kraljica Elizabeta in princ Filip nekoč FOTO: Reuters

Najprej je bila vedno kraljica, potem dolgo nič, potem žena in šele čez nekaj časa mati štirih otrok ter babica osmih vnukov. Predanost dolžnosti naj bi pojasnjevala tudi veliko razliko v letih med dvema paroma njenih otrok. Več let naj bi se zaradi kronskih dolžnosti odpovedala zakonskim dolžnostim.

Drugi pravijo, da gre za posledico moževe dolgoletne nezvestobe, s katero naj bi se sprijaznila, prepričana, da so vsi moški taki. Kraljica je zelo navezana na svoje pse in dirkalne konje. Kadar konji zmagajo, pokaže največ čustev – tudi poskakovati so jo že videli! Glavni skrbnik njenih konj pravi, da jo lahko pokliče kadar koli – podnevi in ponoči –, če se kakšen konj ne počuti dobro! Monarh se ne sme vtikati v politiko, zdi pa se, da se je Elizabeta II. najslabše razumela z edino žensko med enajstimi premierji, s katerimi je imela opravka v 56 letih vladanja – z železno Margaret Thatcher, ki je dejala, da bi kraljica verjetno volila socialne demokrate.

Ena od najbogatejših Britank, ki šele zadnjih nekaj let plačuje davke, se na leto udeleži številnih uradnih obveznosti, od vrtnih zabav do odprtja bolnišnic in različnih banketov, pozornost pa pritegne tudi s svojimi klobuki in torbicami ter ljubeznijo do psov in konjev.

Tuji mediji o obisku kraljice

Tuji mediji poročajo, da je obisk kraljice pomemben za dvostranske odnose med Veliko Britanijo in Slovenijo, poleg tega pa naj bi bil to prvi obisk kraljice v nekdanjo komunistično državo. Poudarjajo še, da so slovenski časopisi polni zgodb o kraljici, poleg tega pa so na mnogih televizijah pojavljajo dokumentarni filmi o njenem življenju.

O Sloveniji so na primer na internetni strani Sky News zapisali, da je Slovenija evropski dragulj, s prelepo pokrajino, zelenimi gozdovi in svetovljansko kulturo.

Kraljica v toku s časom

Kraljevi kanal na YouTube
Kraljevi kanal na YouTube FOTO:

Elizabeta II. pa je naklonjena tudi modernim oblikam komuniciranja. Že leta 2007 se je namreč odločila, da ne bo objavila tradicionalnega televizijskega nagovora, ampak je raje nagovor objavila na priljubljeni spletni strani za izmenjavo videov YouTube. Na omenjeni spletni strani so odprli tudi Kraljevi kanal, kjer si obiskovalci lahko ogledajo kraljičine govore – vse od njenega prvega leta 1957. Objavljena pa je tudi videodokumentacija drugih kraljevih dogodkov.

Junija 2007 so jo paparaci ujeli, kako se je s svojim jaguarjem peljala na polo tekmo. Vozniški izpit je naredila že davnega leta 1944, ko je služila v vojski. Če bi na njenem jeklenem konjičku nastala kakšna težava, bi jo kraljica lahko kar sama odpravila. Je namreč izučena avtomehaničarka.

Varčna in skrbna

Znana je tudi po svoji varčnosti, šla pa naj bi celo tako daleč, da zahteva, da je treba poleg vsega drugega predelovati tudi ostanke hrane, ki ostajajo od kraljevskih obrokov. Kraljica, katere premoženje naj bi znašalo 375 milijonov evrov, je znana tudi po tem, da vedno ponosi svoja oblačila in da zna pri nakupovanju božičnega pudinga za služinčad izbojevati najboljši popust. Menda naj bi se ponoči pogosto tudi sprehodila skozi palačo in ugašala luči.

Bushev veliki 'kiks'

Elizabeta II. je na povabilo ameriškega predsednika Georgea Busha obiskala tudi ZDA. Bush pa je, kot po navadi, tudi poskrbel za škandal. Med slovesnim sprejemom ob obisku Elizabete II. in njenega moža princa Philipa pred Belo hišo je izjavil, da je kraljica ZDA obiskala leta "17 ... 1976", ob 200. obletnici deklaracije o neodvisnosti ZDA od Velike Britanije.

Zatem je Bush kraljici pomežiknil in se pošalil, da ga je pogledala tako, kot mama pogleda otroka. Kraljica pa Bushu ni ostala dolžna in je dejala: "Gospod predsednik, sprašujem se, ali naj začnem zdravico 'Ker sem bila tu leta 1776'? Mislim, da ne," je dejala in izzvala smeh med številnimi gosti.

Srečanje med Georgeom Bushem in kraljico Elizabeto II.
Srečanje med Georgeom Bushem in kraljico Elizabeto II. FOTO: Reuters

Zanimivo je tudi, da je več kot 50 let vladanja prava redkost. Poleg Elizabete II. je to do zdaj uspelo le še kralju Edvardu III., ki je bil na prestolu 50 let, Juriju III., ki je vladal 59 let, in kraljici Viktoriji, ki je vladala 63 let.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nuusa
21. 10. 2008 20.11
--bUUUSSH CAR TI TUT KRALJICAAA SM NAŠA ŠOLA JE BLA ZBRANA DA JO VIDMO U LAJF HUUUDO
iztok-ateist
21. 10. 2008 16.46
BUSH TI SI KRAL
iztok-ateist
21. 10. 2008 16.45
BUSH TI SI ZEME NAJVEČJI CAR NA SVETU
iztok-ateist
21. 10. 2008 16.09
ja pamet ima tako kod da se še ni rodila
weber1
21. 10. 2008 16.05
V čast 50. obletnice njene vladavine , se je udeležila pop koncerta ... A pol je pa rokerka ??? Alooo.....
aniiika
21. 10. 2008 14.31
piše da aprila...
bnika33_LLJ
21. 10. 2008 14.16
nevem, lahk da Junija...