Slovenija

Triurno soočenje brez pretresov

Ljubljana, 08. 11. 2007 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniška kandidata Türk in Peterle sta se soočila pred Zborom za republiko. Ta vztraja, da ne bo podprl nikogar.

V skoraj triurnem soočenju kandidata nista izmenjala nobenih ostrih besed in večer je minil brez pretresov.
V skoraj triurnem soočenju kandidata nista izmenjala nobenih ostrih besed in večer je minil brez pretresov. FOTO: POP TV

Zbor za republiko je v Cankarjevem domu pripravil soočenje Lojzeta Peterleta in Danila Türka. Predsedniška kandidata sta odgovarjala na vprašanja glede odnosov s Hrvaško, vloge Slovenije na Balkanu in predsednikovih pooblastilih.

Predsednik zbora Peter Jambrek je ob zaključku soočenja ponovno poudaril, da zbor ne bo podprl nobenega kandidata, saj zbor ni politično združenje.

Najprej so se dotaknili teme reševanja mejnih vprašanj s Hrvaško. Türk je pri tem dejal, da je skeptičen do tega, da bi morebitna arbitraža potekala pred mednarodnih sodiščem v Haagu. Arbitraža pred haaškim sodiščem zaradi določenih specifičnih postopkov in pravil po njegovem mnenju namreč ne bi bilo ugodna za Slovenijo. Türk je tako v tem primeru bolj navdušen nad ad hoc arbitražo.

Po Peterletovem mnenju se mora slovenska politika, še preden se pogovarja o tem, da bi spor med Slovenijo in Hrvaško reševal tretji, zavedati, da se ne sme pogajati o nečem, kar je bilo 25. junija 1991. "O tem, kar je bilo našega, se ne smemo pogajati. Ko pa gre za določena območja, kjer meja ni jasna, se je treba dogovoriti, kateri kriterij bo prevladujoč, to je ali naravna meja ali katastrska," je dejal Peterle.

Slovenska politika se mora zavedati, da se ne sme pogajati o tem, kar je bilo našega, je odgovoril Peterle na vprašanje o reševanju mejnih sporov s Hrvaško.
Slovenska politika se mora zavedati, da se ne sme pogajati o tem, kar je bilo našega, je odgovoril Peterle na vprašanje o reševanju mejnih sporov s Hrvaško. FOTO: 24ur

Na vprašanje nekdanjega ustavnega sodnika Toneta Jerovška, kaj menita o tem, da se je Janez Drnovšek v času, ko je bil premier v sporazumu Drnovšek-Račan odpovedal polovici Piranskega zaliva, je Peterle odgovoril, da v primeru, da bo izvoljen za predsednika države, na področju zunanje politike ne bo posegal v delovna področja nikogar, ki je zadolžen za področje zunanje politike. "Ko bo šlo za vprašanje meje in drugih pomembnih zunanjepolitičnih vprašanj, pa bom sledil tistemu, kar je slovenska nacionalna politika," je odgovoril Peterle.

Vloga na Balkanu

Kandidata sta na soočenju spregovorila tudi o vlogi Slovenije pri reševanju ureditve statusa Kosova. Türk ocenjuje, da je bližina Balkana zaradi poznavanja razmer prednost, vendar je ob tem opozoril, da je lahko tudi slabost. Vloga Slovenije bi namreč prav zaradi bližine lahko bila bolj posvetovalna kot mediacijska. Treba se je zavedati, kaj lahko naredimo, je dejal Türk.

"Če bomo mediator v odnosih med EU in Balkanom tega ne bomo delali sami, ampak bo skupaj z nami delala celotna EU. Če je naša vojska na Kosovu, potem so lahko tudi naši odposlanci mediatorji na Balkanu," je odgovoril Peterle.

'Tudi predsednik ni nezmotljiv'

Türku se zdi pomembno, da predsednik razvija kulturo tolerance.
Türku se zdi pomembno, da predsednik razvija kulturo tolerance. FOTO: 24ur

Glede predsedniških pooblastil je Türk dejal, da se mu zdi možnost javnega izražanja stališč predsednika zelo pomembna. "Od predsednika se velikokrat pričakuje jasna beseda, vendar se je treba zavedati, da tudi predsednik ni nezmotljiv, treba pa je računati tudi z možnostjo, da spregovori tudi z vsebino, ki sem ne bo vsem všeč. Kljub temu pa je treba razvijati predvsem kulturo tolerance in tistega kar pelje naprej," je dejal Türk.

Peterle je menil, da ima predsednik na področju kadrovskih zadev velika pooblastila. Ob tem je spomnil, da mora predsednikove predloge na koncu vedno potrditi tudi parlament.

Na Jerovškovo vprašanje, kaj bi naredila v primeru, ko bi prišlo do položaja, do katerega je prišlo v zadnjem času, ko se prisluškuje nekaterim osebam in ko posamezniki državne inštitucije zlorabljajo za svoje politične interese, je Peterle odgovoril, da bi izkoristil možnost, ki mu jo daje zakonodaja, odšel v parlament in zahteval, da se to prenehala, podobno pa bi naredil tudi Türk. Slednji je ob tem še poudaril, da je inštrument, ki ga ima predsednik, da lahko nastopi pred parlamentom, nasploh eden močnejših inštrumentov, ki ga ima pri svojem delu predsednik.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exxample@gmail.com
09. 11. 2007 00.36
TURK BO ZMAGAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... TABO SMO DANILO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... GLASUJEMO ZA TURKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... BO NAŠ PREDSEDNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
manjakranjc@hotmail.com
08. 11. 2007 14.34
Jaz mislim, da gre za računico. Noben ne-daje glavo v ogenj za nekoga, ki mu ankete kažejo slabo. Kmalu bodo tudi parlamentarne volitve, torej je vsak korak zelo pomeben...
azagar
08. 11. 2007 14.29
Očitno je, da Türk za njih ni politično sprejemljiv. Ampak, da se javno ne opredelijo o tem koga bodo podprli, pa priča o tem, da so celo oni, še tako desni, že precej skeptični glede Petreleta. Očitno Peterle vendarle NI pravi za predsednika!
pusicat
08. 11. 2007 13.25
Kdo je komu kaj dal bi se pa dalo razpravljat, mogoče bomo pa slišali še kakšne nove bedarije na račun drugače mislečih in politično opredeljenih.
eBuddy
08. 11. 2007 11.57
o tem da se je drnovšek odpovedal polovici piranskega zaliva se pa do slej ni tolko govorilo.....
moose1@email.si
08. 11. 2007 10.37
Predsednik zbora Peter JamBUREK je ob zaključku soočenja ponovno poudaril, da zbor ne bo podprl nobenega kandidata, saj zbor ni politično združenje - ja, ja, če verjameš v BOŽIČKA! cVILITE, CVILITE - PRIHAJA ČAS STREZNITVE!
Tonček Balonček
08. 11. 2007 10.32
Ta volilna kampanja za predsednika je že skrajno predolga. Vsako leto je nekaj, enkrat parlamentarne, pa predsedniške, pa nadomestne, pa lokalne in ne vem še kakšne volitve, vse le za to, da politiki pridejo v medije in kvasijo v nedogled, skratka ebsed in mnej in ne vem še česa je mnogo prevč, izguba časa. Peterleta udaj poslupšamo kot kandidata že leto dni, ni čudno, da ga ima večina že poln kufer, pa saj so vsi že vse povedali, nobenih novosti ni, zakja vse skupaj kar traja in traja...... Vsaj spisek nakazil za kampanje obeh kandidatov bi bil dobrodošel, kdo iam interes plačevati kandidatoma, menda en delajo tega v tri dni, oba sta zdaj dolžna plačnikom to povrniti, z dejanji! A to je pa skrivnost?