Slovenija

Cela plača samo za prekršek

Ljubljana, 02. 04. 2008 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so sprejeli novelo zakona o varnosti cestnega prometa. Kazni za najhujše prekrške bodo znašale tudi 1000 evrov in več.

Koalicija zatrjuje, da bo novi zakon pripomogel k večji varnosti, opozicija pa mu ugovarja, češ da bo le pomagal polniti proračun.

Državni zbor je z 39 glasovi za in 26 proti sprejel novelo zakona o varnosti cestnega prometa. Poslanci so s sprejetjem novele dvignili globe za nekatere prekrške, ki so med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče v Sloveniji. Gre predvsem za vožnjo pod vplivom alkohola in drugih nevarnih substanc, velike prekoračitve hitrosti v naseljih, vožnjo v nasprotno smer na avtocestah, nepravilno prehitevanje in podobno.

Tri dopolnila

Prekrške v prometu bodo policisti kaznovali še strožje.
Prekrške v prometu bodo policisti kaznovali še strožje. FOTO: POP TV

Vozniki, ki bodo prekoračili najvišjo dovoljeno hitrost v naselju za več 30 kilometrov na uro, bodo tako po novem kaznovani z globo v višini najmanj 1000 evrov, devetimi kazenskimi točkami in prepovedjo vožnje motornih vozil. Podobna kazen čaka voznike, ki bi imeli v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola. Kaznovani bodo z 800 evri globe, desetimi kazenskimi točkami in odvzemom vozniškega dovoljenja.

Med novostmi so med drugim tudi odprava administrativnih ovir pri prevozu tovora ter nošenje telovnika živo rumene ali oranžne barve zunaj vozila na avtocestah in cestah, rezerviranih za motorna vozila.

Globa za neuporabo varnostnega pasu bo po novem znašala 120 evrov, prav toliko tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Po novem bodo kaznovani tudi pešci, ki ne bodo upoštevali rdeče luči na semaforju.

Novela uvaja tudi dodatno možnost odvzema oziroma pridržanja voznika zaradi najhujših prometnih prekrškov, ki so storjeni pod vplivom nedovoljenih substanc, predvsem pod vplivom alkohola. Za najhujše prekrške je kot sankcija za kršitelja predviden tudi zaseg motornega vozila. Takšna sankcija bi doletela kršitelja, ki je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za najhujše prekrške, ali denimo kršitelja, ki je kljub prepovedi nadaljeval vožnjo.

Novo vozniško dovoljenje

Po besedah ministra Žerjava spremembe zakona ne prinašajo le kazni, temveč tudi več varnosti vsem kategorijam udeležencev v prometu. Novela pa predvideva tudi novo obliko vozniškega dovoljenja, ki se bo izdajala v obliki plastičnih kartic žepnega formata. V skladu z danes sprejetim dopolnilom je skrajni rok za uvedbo novih vozniških dovoljenj 1. oktober 2009.

Policisti bodo na cestah!

Bo zaradi višjih kazni manj nesreč?
Bo zaradi višjih kazni manj nesreč? FOTO: Kanal A

Novost predstavlja tudi razširitev pooblastil občinskih redarjev, ki bodo po novem ugotavljali kršitve tudi z elektronskimi napravami, ki beležijo najbolj nevarne prometne prekrške, kot sta hitrost ter neupoštevanje rdeče luči. Poslanci SD so sicer z dopolnilom predlagali, da bi se določila, ki občinskim redarjem nalagajo nove naloge, začnejo uporabljati v 24 mesecih po uveljavitvi zakona, a ga je poslanska večina zavrnila.

Pa bodo policisti prekrškarje tudi kaznovali? Predstavnica za stike z javnostjo na Generalni policijski upravi Nuška Tavčar je za 24ur.com povedala, da posebnega načrta za povečanje števila policistov na slovenskih cestah ni. Pojasnila je, da je na cestah že zdaj veliko policistov, ki so vedno kaznovali prekrškarje in jih nameravajo tudi v prihodnje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (351)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wildy
25. 03. 2009 11.22
pa sej prou d so kazni... še premaukrat so na cesti polcaji.. zto p je tolk nesreč k folk ne zna vozt... my god v enmu tednu vidš take nesreče da te srt prime... če bi usi po šolsko, po pravilih vozil ne bi blo ne sreč, ne bi blo kazni... hallooo folk naučte se vozt!! kolk je mrtvih na cesti zarad tega!!! mau nej se usak pr seb zamisl pol p nej govorijo čez kazni.. halooo od kar je tolk pleha na cesti p gužve p nesreč enostavno ne upam več na cesto in za volan... pa sem najrajše od vseh vozila.. zdej p ni šans d grem na cesto!!! idioti... naučte se manir... sploh tisti k ne upoštevajo pravil!!! policaji p tud premau kontrolirajo na cesti.. sploh takrat ko križišče zapre folk... takrat bi šlo največ kazni!!!
jaka64
24. 03. 2009 22.35
P... Izdajalci ljudstva. Domobranska vlada. Roke so dvigali tisti politiki, ki majo na svojih Audijih na prvi šipi emblem IPA (International Police Association) oz. abonenti inkasantske zveze. Obenem pa so ravno oni najhujši kršitelji. Fabrike prodat pa folk prekomerno oglobit, da tud scat ne bodo več upal it ne da bi se tresli, kaj bo, to je politka vladajoče garniture.
Chain
14. 03. 2009 12.57
Nimam nič proti povišanju kazni. Zakaj? Ker očitno nekateri imajo preveč denarja in jim ni težko plačati. Naša država bi mogla poleg zvišanja zneskov prekrškov dodati zraven še, da je procentualno. Npr.: Med vožnjo te dobijo nepripetega in bi ti mogli procentualno odrgati od plače: 15%. Če imaš 800€ plače potem ti odbijejo 120€. Če imaš 2500€ plače ti potem odtrgajo 375€. Nekatere države imajo že to in na ta način bi bilo potem pošteno enako do reveža ali do bogataša. Potem bi se tudi bogataši malo zamislili kako bodo naprej. Tako bi tudi država prišla do malo več denarja.
mazda1
15. 05. 2008 16.40
NOV PREDLOG ZA POSLANCE!!!! Če smo politično, pravna, demokratska enakopravna država, potem naj vsak da za prekršek dve svoji plači, tako kot mora dat navaden delavec s 400-500€ na mesec!!!!!!! To je potem pošteno in bo tudi tiste "ta višje, ki so nedotakljivi zaradi vez, poznanstev in denarja" tud mal udarlo po žepu!!!!!!!
OPTIONS
15. 05. 2008 15.40
Majn nesreč,več ropov!!!!!!!
hint
07. 05. 2008 13.14
Tist ku se je teh zakonu dumislu bi ga... mk!!!
Westal
22. 04. 2008 08.47
Zdaj so pa na vrsti plače. Povišali jih bodo v skladu s povišanjem kazni. Se že veselim velikih zaslužkov, da bom potem lahko plačeval drage odvetnike, da me bodo rešili plačila kazni za nepripet varnostni pas saj sem z tem ogrožal vse udeležence v prometu.
patrics83
06. 04. 2008 08.48
Skandinavci so že večkrat pokazali modrost v enakomernem porazdeljevanju pa naj bodo plače ali kazni. Povišanje kazni, ki so jih sprejeli pri nas, pomoje že preseda vse meje.
kawasakimen
05. 04. 2008 14.37
Zakaj imam obcutek,da je ta drzava popolnoma nezainteresirana,da se v prometu kaj izboljsa?Kazni so se ze nestetokrat povisale mrtvih pa je iz leta v leto vec.Se pa strinjam,da so nekateri taki v prometu,da jim ne bi dal niti samokolnice za vozit.Enostavno se ne zavedajo,da lahko majhna napaka unici zivljenje sebi in drugim.Najmansi problem je hitro vozit(divjat)Drugi problem pa je, kako avto obvladat ko nastopi krizna situacija.Problem pa je nasa cestna infrastruktura,ki je porazna.Na dolocenih krajih je toliko prometnih znakov obenkrat z reklamnimi panoji skupaj,da jih clovek ne bi registrirav tudi,ko bi sel pes.Ali pa ravna cesta ob cesti dve baraki omejitev pa 40 km na uro.Policaji so pa tudi le na takih cestah kjer je promet urejen po polzje in komaj cakajo da nekdo gre malo vec,da lahko kasirajo.Policaji bi morali biti na nevarnih odsekih cest,ker ze njihova prisotnost odvrne voznike,da bi divjali.Problem je samo zato ,ker se jih ne vidi(jih ni) ne pa v visokih kaznih.Dovolj je ze ce je na cesti samo policajski avto in noga sama skoci s pedala za plin.Videl in dozivel.Vso so vozili pametno.Primer:Vsak se upa iti v brlog ce ve,da notri ni medveda. Zakaj malo ne pogledajo po Evropi tudi s te strani.Zmeraj so radi primerjali ali to ali ono in rekli...Ja v Evropi je pa to tako,pa so sprejeli kaksno neumno,ker je tudi drugod tako.Podrazili so to in ono in dejali da je tudi vEvropi tako.Ocitno ne vedo koliko pri nas zasluzijo ljudje,ker jim je vazno le za svoje dobro.Vlada dela z denarjem kot svinja z mehom pa se na vse nacine trudijo,da ljudi oskubijo ne pa, da bi kaj izboljsali. Zakon so sprejeli poslanci in ko bodo volitve se spomnite tudi tole.
ivo55
04. 04. 2008 08.09
Mene bolj zanima, če bodo kazni veljale za vse brez izjeme ali le za rajo....!
jannet
04. 04. 2008 07.58
...jst ne vem kaj ti poslanci študirajo..njim se tko ne bo nijkej v denarnici poznal in njim podobnim......denar lahko kupi vse. Obubožani bodo socialno šibkejši ljujdje in teh je največ...ti nimajo denarja za "modro kuverto" ali drage odvetnike.... Mislim, da so s tem zakonom naredili več škode kot koristi.....se pa strinjam....ministrstvo za notranje zadeve mora nekje dobiti v blagajno denar,ki so ga porabili za nakup številnih dragih in po njihovih standardih opremljenih tuaregov ipd..... ....cigani!!!
* KSIHT *
04. 04. 2008 06.11
Tako visoke kazni so absurd ! Vedno, kadar pride do zvišanja se izgovarjajo, da je na naših cestah preveč mrtvih ... itd. Če bi policija opravljala svoje delo, kot se spodobi in bi stali tam, kjer največ mladih pijanih voznikov ponavadi nori, bi se število smrtnih žrtev na naših cestah bistveno zmanjšalo. Kazni, katere so sprejete ne bodo ustavile morije na cestah. Tako da to je samo kvazi izgovor za polnjenje državne blagajne.
veckasno
04. 04. 2008 01.51
Sam da so vinjete.
shimmy
04. 04. 2008 00.47
SDS, SLS, NSi, DeSUS s to ciganijo so si prislužili toliko minus točk, da jih večina več sploh pogledala ne bo. Ni mi jasno kaj dela človeku v glavi, da lahko podpre ta debilen, neizpopolnjen zakon. Na možnost imajo še pa še rešitev, pa sprejmejo tisto, ki bo državljene, ki imajo 10-20x manjšo plačo od njih, udarila najbolj po žepu. Kako bo družina z mesečnim prihodkom 600-700 EUR plačala ta znesek? Jim bodo rubili hišo, avto, hladilnik? Če misli kdo odgovorit "jah bodo bolj pazili" naj ostalim naredi uslugo in se z glavo zapiči v kup gnoja. Odgovor ima zakaj ima pod mano.
Tonček Balonček
03. 04. 2008 22.01
Meen ne bo nihče preprila, da je dobro biti privezan, če imam vse zračne blazine in zavese. Zaradi predpisov nočem imeti poškodovanij jeter!!
mathew156
03. 04. 2008 17.19
Hey.. To kar so naredili je prav noro..Folk sploh neve o čem se govori.. Pravi da je prav da so takšne kazni pa to govorijo o prekoračenju 30km/h v naselju ,kjer je 50km/h je 1000E ... Ja je ja, sej to je res hudo da ti pripeljaš 80km/h čez naselje se strinjam naj bo takšna kazen.. Kaj pa na drugih odsekih kjer je tudi 50km/h pa bo kdo pripeljal več 6 ali 12 km/h vec pa bo kazen 500E to pa vam nič ne potegne al kaj ko pravte da je prav da je tako???? Sami veste koliko je takih mest kjer vsakdo skoraj pripelja 8km -15 km več?? Evo tam bomo nastradal večina ljudi ker pač prepeljemo 6-10 km/h preveč in tu je problem?? NE v divjakih???? 6-10km/h preveč prekoračitve cca 400 E naprej??? To se mal zamislite?? LP
eastpa123@gmail.com
03. 04. 2008 16.04
Zanimiv je še en fenomen, in sicer (pre)počasna vožnja avtomobila spredaj (po možnosti 5 metrov za tovornjakom, kar je običajni recept za začetek kolone na PRAZNI cesti), ki ko ga začneš prehitevati, pospeši in ti ne pusti, da prideš nazaj na desni pas. Potem ti pa še trobi! Vsi različni - vsi enakopravni; ampak takšnih bedakov pa tudi ne potrebujemo.
Vesna Kati?
03. 04. 2008 16.01
Se srinjam z vili_and. Tudi s tem zadnjim mnenjem z oracle77 se strinjam, ker tudi mene to jezi, se pa trudim, da po prehitevalnem le prehitevam in ne drkam. Tudi jaz želim vsem srečno na cesti in čimmanj kazni.
nikita99
03. 04. 2008 15.56
pa še da se opravičim Prvo Borcu za slovnične napake, pač prehitro tipkam in popravljam na slepo. ja=jaz visokiki=visokimi ... ... ...
Kuehne-Nagel
03. 04. 2008 15.50
wesnek vsak dan na cesti gledam ljudi ki se vozijo 100 ali manj po prehitevalnem pasu (se opravičujem če sem te po pomoti uvrstil med njih) in vsak od njih misli da se vozi toliko kot je treba in nič manj/več... Verjetno ti je poznan Slo fenomen AC. Na prehitevalnem kolona, na voznem pasu 2-3 avti, na tretjem pasu (na redkih odsekih ki ga AC premore) pa ponavadi nobenega. Znano? Drugače pa pas preprečuje smrtne žrtve neuporaba pa sigurne ne povzroča prometnih nesreč. Prehitevam pa vedno in izključno le tam kjer to lahko storim VARNO in BREZ OGROŽANJA ostalih udeležencev.