Slovenija

Triki in goljufije s študentskimi boni

Ljubljana, 27. 10. 2008 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Barbara Smajila
Komentarji
79

Študentski boni naj bi študentom zagotavljali cenejše tople obroke. Vendar pa z njimi v resnici služijo preprodajalci, natakarji in restavracije.

Država je za subvencijo študentske prehrane v prvi polovici letošnjega leta nemenila povprečno 1,142.736 evrov na mesec.
Sistem bonov naj bi vsakemu študentu omogočil (vsaj) en topel obrok na dan.
Sistem bonov naj bi vsakemu študentu omogočil (vsaj) en topel obrok na dan. FOTO: Barbara Smajila

Sistem študentskih bonov študentom omogoča subvencionirano prehrano. Vsak s statusom, ki ni zaposlen oziroma zapisan v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje, ima tako pravico do enega subvencioniranega obroka vsak delovni dan v mesecu (v posebnih primerih tudi več). V praksi to izgleda tako, da v restavracijah, kjer nudijo tudi študentska kosila, študent plača z bonom, pri tem pa mora svoj status dokazati z indeksom oziroma študenstko izkaznico.

Natakarji do dodatnega zaslužka s pomočjo bonov

Premalo varovalk, neučinkovit nadzor, predvsem pa pomanjkanje politične volje puščajo ogromno manevrskega prostora za zlorabe. Ne samo, da študentske bone v veliki meri izkoriščajo osebe brez statusa (ki jih sicer ne morejo kupiti, vendar pa zaradi popolnoma neučinkovitega nadzora lahko z njimi plačujejo kosila), z njimi se okoriščajo celo natakarji in nekatere restavracije.

Vrste za nakup bonov se včasih vijejo tudi na ulico.
Vrste za nakup bonov se včasih vijejo tudi na ulico. FOTO: Barbara Smajila

Vzemimo primer natakarja, ki s svojim delom zasluži povprečno malo več kot 600 evrov neto, kolikor znaša povprečna plača natakarjev v restavracijah. V restavraciji, kjer je mogoče plačati s študentskimi boni, streže kosila za pet evrov in jih pri tem veliko proda. Vendar namesto da bi denar romal v blagajno, gre v njegov žep, v blagajni pa kosila prikaže kot plačana z boni, ki jih je pred tem dobil od študentov. Slednji namreč (vsaj v nekaterih restavracijah) redko kdaj vidijo izstavljen račun za svoj obrok.

Matematika je preprosta. Če mesečno na takšen način proda samo 100 kosil, kar je tri ali štiri dnevno, zasluži že skoraj toliko, kot znaša njegova redna plača.
Študentje siti, natakar vesel.

Restavracije odkupujejo svoje bone

Takih restavracij naj bi bilo samo v Ljubljani precej več kot se mogoče zdi. Uspeli smo izvedeti samo to, da gre za dvomestno številko.

Še bolj zanimivo je, kakšne zvijače so si omislile restavracije. Da bi na hitro in pravzaprav brez večje kolateralne škode zaslužile, so začele odkupovati svoje lastne bone. Tako jim namreč ni potrebno kuhati kosil, ki bi jih sicer morale postreči študentom, poleg tega pa dobijo še državno subvencijo, ki znaša 2,53 evra na bon. In teh bonov je veliko, če pomislimo, da jih restavracija nudi vsakemu študentu za vsak delovni dan v mesecu. Delovnih dni je okrog 20, študentov (Univerze v Ljubljani) pa po lanskih podatkih skoraj 50 tisoč. Izračunajte sami.

Poln delavni čas in redna plača posrednikov

Ker nihče ne čuti zlorab in škode na svoji kože, se glede nadzora ne zgodi nič. Vseeno pa denar izginja.
Ker nihče ne čuti zlorab in škode na svoji kože, se glede nadzora ne zgodi nič. Vseeno pa denar izginja. FOTO: Barbara Smajila

Ljudje, ki se ukvarjajo z odkupovanjem in preprodajanjem bonov, naj bi živeli precej dostojno. Delavnik je povprečen, plača celo nadpovprečna. Obstaja delitev dela, hierarhična lestvica in celo nekaj, čemur bi lahko rekli poklicna molčečnost.

Običajen postopek je odkupovanje bonov od študentov, so pa tudi bolj izvirni načini. Tako se dogaja, da zadnji delovni dan v mesecu, tik pred zaključkom prodaje, skozi tiskalnik letijo 'nekupljeni' boni naključnih oseb. Nevarnosti, da bi goljufijo po tem kdo odkril, namreč praktično ni, saj se neuporabljeni boni ne prenašajo v naslednji mesec in tako nihče ne opazi, da so 'izginili'.

Inšpektorji - študenti

Nekatere restavracije imajo omejeno mesečno število bonov. Za to se lahko odloči gostinec sam, je pa takšnih zelo malo.

K zlorabam gotovo pripomore tudi dejstvo, da so za nadzor pooblaščeni kar študenti, ki jih Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zaposli kot inšpektorje. To je verjetno res najlažji način, saj takšen inšpektor lahko na lastni koži opazuje, ali vse poteka v skladu s predpisi, vendar pa je učinkovitost vprašljiva že zgolj zaradi nestrokovnosti in neizkušenosti, če pustimo ob strani vprašanje višine honorarja.

Takšnih inšpektorjev je na področju Ljubljane dvajset.

Ministrstvo nič ne ve

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so nam zatrdili, da niso seznanjeni z nikakršnimi zlorabami v zvezi s študentskimi boni, so pa zapisali, da vsakega, ki "razpolaga s takšnimi informacijami ali podatki, pozivamo, da to sporoči bodisi ministrstvu, študentski organizaciji ali prijavi neposredno policiji".

ŠOU že podal prijavo

Na ŠOU v Ljubljani se zavedamo, da obstoječi sistem prodaje študentskih bonov ni idealen in dopušča napake. Prav zato že potekajo pogovori o uvedbi novega sistema v smeri elektronizacije subvencionirane študentske prehrane. Mojca Škrjanec

Vodja študentske prehrane v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU) Mojca Škrjanec pa je povedala, da so jih na preprodajo bonov opozorili študenti, pa tudi njihovi prodajalci so opazili nenavadno povečanje prodaje bonov za določene gostinske lokale. Poudarila je, da so v teh lokalih povečali število inšpekcijskih pregledov, poleg tega pa tudi študente opozarjajo na to, kar se dogaja.

Glede tiskanja neprodanih bonov je povedala, da je po koncu delovnega časa to dejansko nemogoče, vendar pa se v času prodaje tega enostavno ne da preprečiti.

Leta 2004 je ŠOU celo podal prijavo zoper preprodajalca bonov, vendar policija postopka ni nadaljevala. Tudi letos naj bi prodajalci zaradi suma preprodaje pred prodajnimi mesti že večkrat poklicali policijo, ki pa proti osumljenim ni ukrepala.
Težava je v tem, da "študentske organizacije ne moremo predpisati kazni za študente, ki preprodajajo bone, prav tako nimamo pristojnosti nad študenti izvajati nadzor ali jih kazensko preganjati," je še zapisala Škrjančeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profil24ur
28. 10. 2008 12.27
@ ansev :o) ja pa pejd v kako tako restavracijo ki goljufa.. pejd unga tipa pred prodajalnico bonov vprašat, za kere bone bi rad, in pol pej v tisto restavracijo jest nekega kosila, ki ga je možno dobit tudi na bon, vendar plačaj z gotovino...
gospakatja
28. 10. 2008 08.35
bon v obliki plačilne kartice ( ki jo potjuje in podaljšuje faks). vsak študent naj ima svoj pin, v gostilnah pa čitalci. saj deluje s plačilnimi karticami!
minnaema@yahoo.com
28. 10. 2008 07.30
Pri študentih oziroma NEštudentih se baje zlorabe dogajajo zato, ker imajo zelo PLITKE denarnice. Ne verjamem, da bi mladi ljudje, ali malo manj mladi, ki imajo plačano delo in zaslužek se postavili v vrsto in plačevali z študentskimi boni. Bon bi naj imel veljavo šele takrat, ko je koherenten z študentsko izkaznico, torej le ta mora imeti \"čip\", ki se izkaznico uporablja tudi v te svrhe. Glede kontrol pa imajo štorije ZASILNE IZHODE in se bodo vedno najdli, ker ljudje so /smo/ včasih oportunistični ali lojalni drug do drugega !
ansev88
28. 10. 2008 02.23
Kar se tiče računov to glih ne drži. Saj zase vem, da sem še v vsaki restavraciji vedno dobila račun. Mal se pozanimejte preden objavte stvari. Ne pa da samo kopirate in niti ne preverte kaj je res in kaj ne. Kar se pa izkoriščanja bonov tiče pa bi kamot lahko skinl tiste restavracije, ki so jim sumljive. Pač ne dovolijo jim več prodajat na bone in konc debate.
Cofar
27. 10. 2008 23.45
Ma jest bo ukinu vse bone za študente! Verjam da je marsiker študent nujno potreben bonov! Ampak 80 študentarije ta status bonov preveč izkorišča! HALO!! Ukint bone! Itak do ostali davkoplačevalci plačamo! Sej ne žvimo v jugi da bomo to plačeval!
Jernej Gregor?i?
27. 10. 2008 23.00
\"Še bolj zanimivo je, kakšne zvijače so si omislile restavracije. Da bi na hitro in pravzaprav brez večje kolateralne škode zaslužile, so začele odkupovati svoje lastne bone. Tako jim namreč ni potrebno kuhati kosil, ki bi jih sicer morale postreči študentom, poleg tega pa dobijo še državno subvencijo, ki znaša 2,53 evra na bon. In teh bonov je veliko, če pomislimo, da jih restavracija nudi vsakemu študentu za vsak delovni dan v mesecu\"-------Če bon stane več kot 2,53€ restavracija ne zasluži nič,ob poplavi turistov, ki zapravijo več kot študentje si pa na tak način zagarantira proste mize,katere bi drugače zasedlii študentje in onemogočali ostalim nesubvencioniranim da bi jedli in zapravljali v tej restavraciji.
Jernej Gregor?i?
27. 10. 2008 22.41
Zdej vem zakaj en tip pred študentom skos žica študente nej mu kupjo bone za restavracijo Abecedarium.
profil24ur
27. 10. 2008 21.42
Študentskih bonov pa ni možno ukinit /in se jih niti ne sme/, dokler ne bodo dobili vsi študentje, ki si to zaslužijo,dobili štipendije, pa to ne nekih 30€ ampak primerno glede na socialni status in oddaljenost....
profil24ur
27. 10. 2008 21.39
neo23, verjemimi, da je to, kar je zabeleženo v tem članku vse res!! kake svinjarije se pa dogovarjajo znotraj ŠOU-ov si niti ne morete mislit - sam noben ne upa niti govorit o tem, kaj šele, da bi se uprli...
profil24ur
27. 10. 2008 21.36
Po dolgem času je to en pameten članek na 24ur.com.. Se povsem strinjam, kot je napisal JozaFric!!
2.faast
27. 10. 2008 20.47
pr nas na gimnaziji mamo na dijaških izkaznicah kao bone.. usak dan se za en dan naprej naročiš kaj boš jedu in to je to..nobenih bonov, goljufij, itd..
JozaFric
27. 10. 2008 16.56
To je vse res kaj piše v članku. Rešitev je dokaj enostavna in bi državo stala dosti manj, kot jo stanejo goljufije z boni. Naj naredijo sistem, s katerem bi bone naložili na študensko izkaznico in bi z njo plačal v rastevraciji. S tem bi rešili prav vse probleme. Gostilna, ki odkupuje bone, nebi mogla več bonov sprejet od enega študenta, ker bi se zabeležil tudi čas vnovčitve bona. Prav tako nebi mogel nobeden jesti brez izkaznice. S tem bi torej rešili vse kar se tiče s prehrano študentov. Potrebno bi bilo tudi naredit konec izkoriščanja statusa študentov. Zdajšnji sistem namreč omogoča en vpis na visoko šolo eno ponavljanje letnika visoke šole (ali prepis) en vpis na višjo šolo eno ponavljanje letnika višje šole. Torej lahko vsak 4 leta izkorišča status, ne naredi pa niti enega izpita. Potem se pa vprašamo, zakaj imamo najvišje davke na svetu...
hun
27. 10. 2008 16.15
tinechem - prav tak način ni ok. V ZG imajo tisti iz bližnje okolice do 30 obrokov na mesec, ostali iz Šibenika itd. pa do 50 obrokov - neporabljene se prenese v naslednji mesec...to je tudi fer sistem...zakaj ne bi en dan jedel kosila in vecerje, če te drugi dan ni ali kuhaš doma?
tinechem
27. 10. 2008 15.35
Zakj ne naredijo preposto kartic, kot so bančne in podobno. Na dan naj ima vsak študent gor kakih 10€, ki se mu NE prenese v naslednji dan in to je to. Tak sistem so imeli v oxfordu v angliji že pred 10 leti. Ko si plačal za kosilo, si pokazal še osebni dokument, ki se je moral ujemati s to kartico, ki je bila zraven še študentska izkaznica. Očitno, ni volje da bi se rešil ta problem... nekdo pač preveč dobro služi...
warezovc@email.si
27. 10. 2008 15.26
dej boni so edina stvar k mi disi od studentskega zivljenja... naj nam se to ukinejo, gnilobe ene. POKRADITE VSE IN DAJTE UPOKOJENCEM DA BO POTEM SLOVENSKI NAROD ZADOVOLJEN
Thekida
27. 10. 2008 14.36
mg42 se popolnoma strinjam. in na zalost je res ogromno takih studentou. prakticno ga ni faxa ko se ljudje vpisejo v prvi letnik in so predavalnice do konca novembra nabito polne pol pa jih hod an predavanja mogoce 20 al pa ce se postavljajo rekordi 50 studentou(primer za fakultete kjer je v prvi letnik vpisanih vec kot 150 studentov) in pol zarad takih nekateri izpademo, ki si zelimo studija in se mormo vpisat izredno(ker nm iz takih ali drugacnih razlogov ni uspel zbrt dovolj tock za redni vpis) si sami vse placevt, met zgolj eno tretino predavanj ki so jih delezni redni(potem pa se prhajajo zanicevanja do ns iz strani le teh studentou ces kaj pa bos ti k si izredni itd.)(seveda da ne bo pomote so tudi taki ki ti z veseljem pomagajo) in tud ce pogledas ko so studentske demonstracije je na cesti recimo 10000 ljudi od tega jih je mogoce 10 izrednih studentov 9500 ljudi k sploh ne studira in seamo izkoriscajo drzavo in hocjo se dodatne bonitete 490 je pa tistih k so pridni studentje in enostavno brez bonitet k jih majo ne morjo prezivet. kar se pa bonov tice se mi zdi prov da mamo studentje mal cenej(glede na to da kosilo v parlamentu, ki ni skromno stane 2.90€). Na trditev zakaj bi mel studenti bone ce pa zaposleni nimamo nc. Po mojih podatki ma vecina posjetij in drzavnih sluzb placan delovni cs ki ga porabis za malico. se pa strinjam da je trenutni sistem bonov popolnoma zgresenj in ne vem zakaj ne mormo met taksnga sistema kot ga mamo pri srednje solcih k majo vse na čipu in je vse lepo rešeno in nebi blo nobenih preprodajanj(kar gre itak v skodo studenta k to pocne) kar se tice pa studentske dela bi pa zadeva mogla bit mal bolj pod nadzorom ker poznam tolk primerou k ljudje nimajo statusa so prijavljeni kot brezposelni dobivajo socialni dodatek in delajo preko studentska servisa na napotnice drugih ki majo status.
jeann
27. 10. 2008 14.22
se_kotali... v bistvu ne reagiramo. Premalo sodelujemo in nas je vedno samo peščica, ki opozarjamo. V dobri veri bi nam morali pomagati prav novinarji, ki bi obelodanili kaj se je zgodilo s temi takoimenovanimi socialnimi transferji. To je zgodba. Pa tukaj sploh ne gre zame... Krivično je, da otroški dodatek dobijo po eni strani vsi ki imajo otroka, po drugi pa prav ta drobiž prepreči pravico do štipendije onim, ki jo za uspešno šolanje potrebujejo. Nenazadnje bi na borzi bilo več prijavljenih nezaposlenih če ne bi mladina študirala in obiskovala srednjo šolo. Le kam to vodi? Zgodilo pa se je prav po tiho pod plaščem menjave...
Neikius
27. 10. 2008 13.49
Ubistvu imate prav - edini hudič tukaj je ŠOU. Nekaj gnilega je očitno znotraj...
xyz.G
27. 10. 2008 13.43
boni so majka ;) jih tiskam doma :P
mg42
27. 10. 2008 13.42
UKINITI ZASTONJ UNIVERZE UKINITI ŠTUDENTSKO DELO zakaj?&039; ker je veliko študentov vpisanih na univerzo samo zato, da imajo status študenta,da lahko potem delajo preko študentskega delate ter koristijo ostale ugodnosti,večinoma pa so to sami lenuhi,ki ne bodo doštudirali do 30 leta.pavzira 1. letnik, pavzira 2.letnik,3. ponavlja. davkoplačevalci pa za te lenuhe plačujemo.! Opravičujem se vsem študentom, ki redno hodijo na predavanja, so pridni ter zraven še delajo takšni se upravičeno imenujete študenti!