Serije Magazin

Jedrski reaktor pri Ljubljani, ki se ga 'ne da spraviti ob živce'

Dol pri Ljubljani, 18. 07. 2019 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
69

31. maja 1966 ob 14.15 je stekla prva nadzorovana verižna reakcija cepitve jeder na ozemlju današnje Slovenije. Takrat je začel delovati šolski in raziskovalni reaktor Triga Mark II. Reaktor uporabljajo pri osnovnih raziskavah, hkrati pa reaktorski center inštituta odigra ključno vlogo pri pripravi kadrov za jedrsko elektrarno v Krškem.

Rezultate raziskav, ki jih je opravil reaktorski center, so objavili v kot 300 znanstvenih člankih in več kot 600 objavljenih referatih.

V Dolu pri Ljubljani, par sto metrov zunaj obroča ljubljanske obvoznice in zaznave večine prebivalcev slovenske prestolnice, tiho stoji reaktorski center Instituta Jožef Stefan. V njem se nahaja prvi jedrski reaktor na ozemlju Republike Slovenije. Kako pomemben je, priča dejstvo, da so na reaktorju svojo profesionalno kariero začeli skoraj vsi jedrski strokovnjaki v Sloveniji.

Z dr. Leonom Cizljem smo se pogovarjali o reaktorju TRIGA ter o številnih temah s področja jedrske energije.
Z dr. Leonom Cizljem smo se pogovarjali o reaktorju TRIGA ter o številnih temah s področja jedrske energije. FOTO: Miro Majcen

V reaktorskem centru nas je sprejel dr. Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu. Kar je sledilo, je bil z razborno duhovitostjo začinjen pogovor o reaktorskem centru, jedrski energiji in energetski prihodnosti Slovenije. "Reaktor Triga ni posebej nevaren reaktor. Se ga ne da spraviti ob živce," je o proizvodu podjetja General Atomic povedal jedrski strokovnjak. Reaktor, ki ima največjo moč 250 kilovatov, poganja 2,3 kilograma goriva. Za primerjavo, masa goriva v jedrski elektrarni v Krškem je nekaj manj kot 50 ton. "Toplotna moč je 250 KW, kar je približno toliko kot avtomobilski motor, nič več. A se ga da namerno spraviti ob živce, da začne z verižno reakcijo pospeševati, vendar se v milisekundi zaustavi zaradi vibracije goriva." Reaktor je tudi zaščiten pred pomanjkanjem vode, saj se v tem primeru začne hladiti na zrak. Varen je tudi pred potresi. Dr. Cizelj pravi, da je edini način, da pride do taljenja, ukinitev gravitacije. "Če pa ukinete gravitacijo, bomo imeli že druge težave."

Reaktor poganja 2,3 kilograma goriva.
Reaktor poganja 2,3 kilograma goriva. FOTO: Miro Majcen

"Reaktor, dovzeten za napake amaterjev"

Reaktor TRIGA je narejen za usposabljanje mladega kadra in je, kot pravi Cizelj, narejen tako, da je "zelo dovzeten za napake amaterjev". Reaktor, ki zaradi trenažne vloge ni v obratovanju 24 ur na dan, deluje že 53 let. Tako dolgo, da se je zamenjalo že več generacij strokovnjakov, ki so opravljali znanstveno delo na Institutu. Tako kot Westinghouse v NEK je tudi TRIGA še vedno v dobri formi. Ob tem dr. Cizelj poudarja, da bi se težave lahko pojavile pri reaktorski posodi. "Tukaj imamo sicer bazenček z aluminijasto oblogo. V Krškem pa je to železna 20 centimeterska jeklena posoda, ki jo obstreljujejo nevtroni. Posledica tega so radiacijske poškodbe. Te poškodbe lahko toleriraš od 60 do 80 let, potem pa stvar postane preveč krhka, da bi se lahko z njo igral. Krhka je lahko kot steklo, ko udariš, pa razpade."

Tako smo z dr. Cizljem zašli v številne teme, povezane z jedrsko energijo, njeno prihodnostjo, politiko globalnih jedrskih sil, prehodom v brezogljično družbo ter konflikti med jedrsko stroko in naravovarstvenimi aktivisti. Govorili smo o prednostih jedrske energije in njeni minimalni škodljivosti za okolje. Cizelj je ob tem poudaril, da je veliko nasprotnikov jedrske energije iz devetdesetih let, sedaj med njenimi zagovorniki, prav zaradi minimalnega vpliva na okolje. Pri tem se sklicuje na avtorja uspešnice Pandorina obljuba Roberta Stonea, ki je dejal, da se ne moreš hkrati boriti proti globalnemu segrevanju in jedrski energiji.

Skladišče za odpadke je postavljeno tik ob reaktorski zgradbi.
Skladišče za odpadke je postavljeno tik ob reaktorski zgradbi. FOTO: Miro Majcen

Reaktor letno proizvede 50 litrov nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Centralno državno prehodno skladišče za nizko in srednje radioaktivne odpadke je postavljeno tik ob reaktorski zgradbi, upravlja pa ga Agencija za radioaktivne odpadke. Leta 1999 so z reaktorja odpeljali vseh 219 izrabljenih gorivnih elementov na trajno odlaganje v ZDA. V reaktorskem infrastrukturnem centru od takrat nimajo visoko radioaktivnih odpadkov v obliki izrabljenega goriva.

Iz oči v oči z reaktorjem

Stvari v reaktorskem centru so neprimerno manjše v primerjavi z jedrsko elektrarno v Krškem. Kontrolna soba obsega le nekaj monitorjev, kazalnikov, manjšo komandno mizo ter zaslon, na katerem plapola svetleča modrina jedrskega reaktorja. Opremljeni z belimi haljami in merilnikom sevanja smo vstopili v reaktorsko zgradbo in se povzpeli na reaktor. Merilnik je še vedno molčal le korak ali dva stran od približno dvometerske odprtine. "Kaj bi se zgodilo, če bi kdo sedaj padel v reaktor?" je bilo eno prvih vprašanj. "Zamenjati bi morali vodo," se je glasil odgovor, iz katerega je moč sklepati, da po vsej verjetnosti ne zremo v smrt. Ko je števec zapiskal prvič, je bilo zato nelagodje precej manjše. Ob koncu so povedali, da so tisti, ki stojijo nad reaktorjem, izpostavljeni manjšemu sevanju kot ob rentgenskem  pregledu na letališču in letu s potniškim letalom na drugo celino.

Reaktorski center Jožef Stefan
Reaktorski center Jožef Stefan FOTO: Miro Majcen

Reaktor uporabljajo pri osnovnih raziskavah v reaktorski fiziki, materialih, analitični kemiji, fiziki trdne snovi, nevtronski spektrometriji, fiziki osnovnih delcev in mnogih drugih analizah. Kot pravijo na Institutu, se je reaktor TRIGA v 50 letih varnega delovanja razvil v mednarodno prepoznan in cenjen center za raziskave in izobraževanje na področju reaktorske fizike in tehnike. Poleg tega pa nas zelo malo stane. Približno 15 centov po davkoplačevalski glavi letno. Večino stroškov krije Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport RS, nekaj pa tudi osebje centra z delom za zunanje naročnike.

Obhodu reaktorja je sledil ogled objekta vroča celica (OVC), ki je namenjen karakterizaciji, razvrščanju in obdelavi radioaktivnih snovi. Gre za tog, na prvi pogled zlovešč prostor, ki ga navdaja specifičen vonj po laboratorijski sterilnosti. A  dozimeter vseeno molči. OVC sestavljajo manipulativni prostor, osrednji pripravljalni prostor ter prostor za radiološke meritve.

Kontrolna soba reaktorja
Kontrolna soba reaktorja FOTO: Miro Majcen

Nadaljevanje petdesetletnega delovanja reaktorja TRIGA in z njim povezanih strokovnjakov je neločljivo povezano z obratovanjem jedrske elektrane v Krškem po letu 2023. Fiziki ga uporabljajo za testiranje računskih in merskih metod ter programov, ki jih potem praktično in uspešno uporabljajo v krški elektrarni že od začetka njenega delovanja.

Slovenski jedrski krog tako ne bi bil sklenjen brez vitalnega člena verige, ki povezuje idejo, znanje in proizvodnjo. 

jedrska energija banner
jedrska energija banner FOTO: 24ur.com

 

 

 

 

 

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schranzwar 1
30. 08. 2021 10.35
-2
v 21 stoletju a oni še kr uporabljajo analogne inštrumente.... žalostno...
N0EL
30. 08. 2021 11.22
+2
Možnost odpovedi analognih inštrumentov je veliko manjša proti digitalnim. Pri tako ključnih aparatih je to bolj pomembno, kot da se vse sveti v lcd-jih in fancy gumbih. Je pa res, da analogna tehnologija ne more dati toliko podatkov kot analogna v real time. Najbolj rizične funkcije bi bilo smiselno imeti na analogni, sekundarne pa na digitalni. 🤔
N0EL
30. 08. 2021 11.23
+2
POPRAVEK: Je pa res, da analogna tehnologija ne more dati toliko podatkov kot digitalna v real time...
pravakritika
30. 08. 2021 12.35
+1
schranzwar1, res si tak kot omara. Zunaj obod - znotraj pa praznina. Če bi bil malce razgledan, potem bi vedel, da je precej enostavneje in za človeške možgane in oko enostavnejše razmišljanje v analognem pogledu - posebej, če gre za spremembe parametrov. Tako z zelo kratkim pogledom na analogno uro TAKOJ veš rezultat, medtem ko moraš digitalno uro (pre)BRATI. Kadar pa gre za hitre spremenljivke, takrat pa res analogne pokazatelje ne more zamenjati digitalni. Pa še ena - zelo pomembna zadeva je pri konkretnem primeru: v slučaju bilo kakšne harvarije, kjer bi se zgodil (tudi) EMS bi digitalni modul (elektronika) pregorela. Analogne stvari pa so (veliko bolj) odporne na EMS . Lep primer tega je bil, ko so ZDA preučile MIG 21 in se smejale elektronkam. Ko so krepko kasneje dojeli, da bi tudi po EMS MIG 21 (za razliko od F 16) še letel se amerigosi rusom niso več smejali...
pravakritika
30. 08. 2021 13.05
+2
schranzwar1, res si tak kot omara. Zunaj obod - znotraj pa praznina. Če bi bil malce razgledan, potem bi vedel, da je precej enostavneje in za človeške možgane in oko enostavnejše razmišljanje v analognem pogledu - posebej, če gre za spremembe parametrov. Tako z zelo kratkim pogledom na analogno uro TAKOJ veš rezultat, medtem ko moraš digitalno uro (pre)BRATI. Kadar pa gre za hitre spremenljivke, takrat pa res analogne pokazatelje ne more zamenjati digitalni. Pa še ena - zelo pomembna zadeva je pri konkretnem primeru: v slučaju bilo kakšne harvarije, kjer bi se zgodil (tudi) EMS bi digitalni modul (elektronika) pregorela. Analogne stvari pa so (veliko bolj) odporne na EMS . Lep primer tega je bil, ko so ZDA preučile MIG 21 in se smejale elektronkam. Ko so krepko kasneje dojeli, da bi tudi po EMS MIG 21 (za razliko od F 16) še letel se amerigosi rusom niso več smejali...
NoLiesYesTruth1
19. 07. 2019 07.26
+4
Američani čez par let: Slovenija ogroža svetovni mir
Adminjef
18. 07. 2019 20.02
-6
Jedrska energija je varna v normalnih razmerah. Problem je ko pride do ekstremnih situacijah, kot so naravne nesreče in vojne. Odpadke bi mogli vozit na drugi planet, takrat bi lahko rekli da je varno.
setisfekšn
18. 07. 2019 14.10
+17
Je pa TRIGA MARK 2 zelo pomembna znanstvena ustanova -zelo!!!
setisfekšn
18. 07. 2019 14.04
+22
Živim blizu triga mark 2!!!in se ga spomnim iz otroštva!bil jezgrajen za pottebe jugoslavije za raziskovanje jedrske energije na vseh področjih!prima zadeva ki se mi je vtisnila v življenje!žal ga nisem mogel nikoli obiskati!!
Klemen Ambroži?
18. 07. 2019 14.21
+42
Zdravo. Vsako leto se v okviru Štefanovih dnevov (ponavadi zadnji vikend v marcu) organiziramo tudi voden ogled reaktorja TRIGA, kjer si vsak lahko pogleda tako kontrolno sobo, reaktor sam in tudi vse pripadajoče objekte. Vljudno vabljeni!
Zmaga Ukrajini ...
18. 07. 2019 12.57
-56
Recite kar hočete, ampak gre za zelo onesnažujočo panogo. Seveda so "testna okolja" simulatorji, ipd. nujno potrebni za raziskave, pridobivanje znanja in izkušenj, ampak... Jedrske elektrarne bi morali opuščati ob hkratnem razvoju obvovljivih virov energije. V povprečju namreč EU proizvede 40.000 m3 radioaktivnih odpadkov (različne stopnje sevanja) na leto. Ki jih želijo izvažati v vzhodno Evropo. Od 27 nuklearnih držav članic EU, zgolj UK in Francija reprocesirata odpadke. Večina držav članic hrani radioaktivne odpadke v nadzemnih skladiščnih prostorih, ki potrebujejo stalno vzdrževanje in nadzor ter so rizični zaradi nesreč, kot so nesreče letala, požari ali potresi. Madžarska in Bolgarija trenutno pošiljajo jedrske odpadke v Rusijo. Skratka ni tako »lepo in čisto«, kot je videti tole tu. Ne nazadnje se je potrebno spomniti tudi Fukushime – Japonska je ena najbolj potresno ogroženih držav, zato je relativno dobro pripravljena na potrese, njihova Fukushima je imela tudi visoke protipoplavne zidove (proti tsunamiju). Vendar so bili prenizki in vemo kaj se je potem zgodilo. Skratka tole je prenevarna in preveč umazana industrija. In ne mi prosim zdaj nabijat, da naj ugasnem klimo, zavržem gospodinjske aparate in zvečer prižgem sveče. Prepričana sem, da je možno energijo pridobivati tudi iz bolj čistih in varnih virov. In bolje bi bilo, ko bi raziskovali v to smer.
yaxscdvf
18. 07. 2019 13.08
+38
Lepo da si prepričana, zdej pa samo še naštej te bolj čiste in varne vire.
Zmaga Ukrajini ...
18. 07. 2019 13.27
-28
Za začetek veter in sonce. In definitivno varnejša kot nuklearka je še vedno hidroelektrarna. Tudi elektrarna na vodik. Sicer pa naj bi SLO do leta 2020 (ups,... saj to je že naslednje leto), zvišala uporabo obnovljivih virov energije za 25 %. Torej, KJE SMO danes? Še vedno tam nekje... In sanjamo o nuklearkah. Ob tem, da na področju varčevanja z energijo nismo naredili še vedno ničesar.
yaxscdvf
18. 07. 2019 13.35
+27
Veter in sonce dasta bistveno premalo od sebe, slab izkoristek vložka. Hidroelektrarna da ampak smo spet v zagadi, katere doline bomo zajezili in poplavljali. Na vodik? Misliš na gorenje vodika al na fuzijo?
TamauPaTapriden
18. 07. 2019 13.57
+42
Realno je pa tako, da je jedrska energija edina, ki lahko zadosti potrebam po energiji in hkrati ne kuri fosilnega ogljika. Hidroelektrarne in obnovljivi viri so super, ampak niso dovolj. Tako enostavno je.
setisfekšn
18. 07. 2019 14.08
+19
Če bi ti računal na samo obnovljive vire bi danes živel ob svecah!in tako bo še nekaj časa!dokler ne bodo obvladali fisije -zlitja jeder!!!
Klemen Ambroži?
18. 07. 2019 14.24
+22
V branje priporočam knjigo "Without hot air", kjer je na laičen razložen potencial posameznih virov energije. Če po-googlate zgornje geslo, najdete na uradni strani tudi zastonj prevod v slovenščino. Pa prijetno branje.
Zmaga Ukrajini ...
18. 07. 2019 14.27
-4
yax,... npr. prva elektrarna na vodik v Italiji uporablja vodik kot stranski produkt predelave etilena v bližnji petrokemični industriji. Z izgorevanjem vodika se sprošča para, ki so jo speljali v turbine bližnje termoelektrarne. Kar pa se tiče fuzije, pa v svetu že deluje 12 manjših fuzijskih reaktorjev, vendar je zadeva investicijsko zelo draga in še (vedno) v povojih.
Zmaga Ukrajini ...
18. 07. 2019 14.30
+1
Tamau,... se strinjam, ampak vseeno je ta navdušenost nad nuklearkami napačna. In močno sumim sedanji "Černobilski turizem" za to navdušenje. Skratka, narediti bi morali bistveno več, da bi odkrili vire, ki bi zadostili današnjim potrebam, ob hkratni varčni porabi.
Stauffenberg
18. 07. 2019 14.39
+0
Dokler jih ne bo udarilo po glavi ne bodo razumeli.
jozes12
18. 07. 2019 15.13
+9
Kaj pa proizvodnja sončnih elektrarn? Težke kovine in vsa ostala potrebna kemija za proizvodnjo. Pred leti je bil upor delavcev na Kitajskem, ker niso več želeli delati v eni od tovarn. Posledično je trpela evropska proizvodnja, ki večinoma samo sestavlja panele, ne dela pa osnovnega gradnika - polkristala. Nedavno je bil tornado v ZDA, ki je uničil večjo solarno elektrarno.. .posledica je bila, da je zemlja tako kontaminirana z drobci materiala, da so morali v odstranitev zemljine. Danes ne sanjamo o nuklearkah... danes še vedno sanjamo o OVE, je pa res, da smo se po očitno zbujenih sanjah začeli spraševati kaj bomo naredili in kako... in smo se danes začeli pogovarjati o nuklearki. In te sanje so nas stale 2 milijardi EUR za piškavih par procentov proizvodnje. Za TEŠ 6 smo pa vsi glasni kako je predrag, pa pokrije 30% letne proizvodnje
procesoid
18. 07. 2019 20.05
+1
jedrska je dovolj čista in predvsem efektivna... upoštevati je treba tudi izkoristek elektrarne ali povedano po domače.. kopanje gramozna jame z lopato 40×30cm ali 15x10cm je velika razlika, če verjameš...
schranzwar 1
30. 08. 2021 10.38
tako si mimo tole pihlna da joj sončna elektrarna zelo onesnežuje okolje, kajti dotrajane sončne celice se ne da uničiti če se jih pa uniči je pa zelo stroškovno drago...
Neutrino
18. 07. 2019 12.39
+41
Jedrska energija jezaenkrat najbolj čista energija iz neobnovljivih virov. Namesto da bi zgradili v NEK Blok2 in 3 smo raje kupili dražjo in energijsko neučinkovito ter ekološko najbolj škodljivo nadgradnjo TEŠ.
Capo dei Capi - novi profil
18. 07. 2019 12.38
-70
Podpišite peticijo za prepoved obratovanja jedrske elektrarne na "pravapeticija,com" :)
Vapo
18. 07. 2019 13.07
+28
yaxscdvf
18. 07. 2019 13.26
+24
grumf
18. 07. 2019 15.06
+27
Če mate okvirček: "Ali ste za to, da se izgradi še drugi blok NEK?" - potem podpišem prec.
Rafael Kramar
18. 07. 2019 15.34
+9
Kaj je Capo?! Si jih dobil po kljunu s svojim idiotskim predlogom??
keved
18. 07. 2019 17.35
+4
kr en 1
18. 07. 2019 10.11
+11
tukaj smo se pa še učit hodili...
Worker of the year
18. 07. 2019 10.05
+60
Moja punca je noseca 👶💪🏿
Geniusslo
18. 07. 2019 10.16
+28
Capo dei Capi - novi profil
18. 07. 2019 12.44
-13
Rafael Kramar
18. 07. 2019 15.35
+2
keved
18. 07. 2019 17.36
+1
JohannDoe
18. 07. 2019 09.39
+23
Ima Šarec v programu zapisan NEK2, pa da sem spregledal?
jozes12
18. 07. 2019 12.39
+12
Nima. Zgleda, da se pa počasi zbujamo iz OVE pravljice, in se bojimo primerov kot jih doživlja Nemčija, ko je samo prejšnji mesec 3x izklapljala večje porabnike, ker enostavno ni bilo več elektrike. Nas je pa naša OVE pravljica v obliki subvencij (v smislu daj vsak posameznik pare, da damo tem, ki gradijo OVE) stala že preko polne cene TEŠ6!
grumf
18. 07. 2019 09.29
+18
Zanimiva je tudi omenjena poteza američanov; konec 90. so po vsej V Evropi brezplačno pokrbeli za "pospravljanje" izrabljenega goriva. Zelo zelo pametna in dolgoročna poteza.
jaky
18. 07. 2019 09.18
+9
250kw je pa ze konkreten avto po moci hehe
coureur
18. 07. 2019 13.32
+15
Izkoristek avtomobilskega motorja z notranjim izgorevanjem je manj kot 50%, kar pomeni, da toplotna moč 250 kW ustreza približno 100 kW mehanske moči, kar je tipična moč avtomobilskega motorja in je tako primerjava na mestu
g.noj
18. 07. 2019 09.06
+63
Po dolgem času nekaj zanimivega.
lumpimonster
18. 07. 2019 09.03
-95
300let stara kontrolna soba ti vse pove
lumpimonster
18. 07. 2019 09.04
-88
Ene sobice nemorete bolj moderno tehnološko zrihtat...kaj sele ustale glavne stvati pol...
gz9999
18. 07. 2019 09.19
+147
Če bi vložili 10 miljonov € za "modernizacijo" kontrolne sobe (ki bi vplivala samo na estetiko, ne pa na delovanje reaktorja), bi te bila pa najbrž polna usta tega, kako se po nepotrebnem zapravlja davkoplačevalski denar. Skratka, nekaterim nikoli ni prav...
Pokerash89
18. 07. 2019 12.38
+22
Nimaš pojma. Z razlogom so pustili analogne inštrumente.
lumpimonster
18. 07. 2019 17.34
-8
Aha k nas bo rasfukal bomo pol vidl kaj bote rekl :D nemorem met 100let stare stvari v 2019
lumpimonster
18. 07. 2019 09.02
-53
Lahko je govort ja pa obljubljat :D k bo pa problem se bote pa vsi skril in to je to....
jesenvoyo
18. 07. 2019 08.43
-51
Prav gotovo bi prav prišla tudi kakšna posodobitev opreme, pogled v kontrolno sobo, pa recimo stare črpalke ne vliva ravno nekega zaupanja v dokaj resno zadevo. Problem je verjetno v denarju, kar pa še ne pomeni, da bi morali vstrajati pri zastareli opremi.
Klemen Ambroži?
18. 07. 2019 09.59
+127
Sam sem zaposlen na reaktorskem centru, kjer redno gostimo večje število misij iz tujine, tudi iz jedrskih velesil (Francija, ZDA, Belgija), ki opravljajo eksperimente na IJS TRIGA reaktorju zaradi njegove fleksibilnosti, in zaradi močne simulacijske podpore, ki jo zagotavljamo. To da hodijo ekipe iz MIT, CEA: Francoska raziskovalna ustanova, ki podpira francosko jedrsko industrijo in zaposluje cca 15 000 strokovnjakov in da je reaktor referenca za obsevanja detektorjev za CERN mislim da so dovolj zgovorni, da je reaktor več odlično opremljen in vso opremo redno preverja mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA. Problem pri novi opremi je, da so potrebna res dolgotrajna testiranja in certifikati, da se zadevo naknadno lahko vgradi kot del krmilnega sistema reaktorja. Kot v enem od zgornjih odgovorov, zakaj bi vlagali vem milijonov € za modernizacijo oz. "estetiko" 21. stoletja, ko pa s tem nebi bistveno pripomogli k izboljšanju in varnosti delovanju reaktorja. Lahko pa prispevaš :)
lumpimonster
18. 07. 2019 17.35
-21
Balki30
18. 07. 2019 08.37
-24
Jas sem cepu atome med 1999 in2007 priblizn....pa so me le preprical da neham....kadit res ni zdrawo....pa to
User1538643
18. 07. 2019 08.26
+66
Pozdravljam članek, posnetke, nekaj zanimivih podrobnosti in demistifikacijo.
User1538643
18. 07. 2019 08.23
+4
Kaj pa sosedi?