Slovenija

Tri ustrezne ponudbe za najem falcona

Ljubljana, 17. 06. 2009 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za obrambo so prejeli štiri ponudbe za najem falcona, vendar razpisnim pogojem ustrezajo tri, ki so jih oddala slovenska podjetja.

Falcon
Falcon FOTO:

Komisija za odpiranje ponudb za najem letala falcon je ugotovila, da so na ministrstvo za obrambo prispele štiri ponudbe in da razpisnim pogojem ustrezajo ponudbe slovenskih družb Adria Airways, GIO Poslovna aviacija in Linxair. Ponudba nemške družbe High Flite International je bila neustrezna.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek je zadovoljen, da so vsi domači ponudniki oddali ustrezne ponudbe. Nekoliko je sicer presenečen, ker iz tujine ni prišlo več ponudb, "vendar glede na situacijo, ki je na trgu teh letal, moram reči, da presenečenje ni preveliko".

Komisija bo sedaj posredovala ponudbe delovni skupini za oddajo letala v najem. Ta skupina bo potem približno v 14 dneh pripravila poročilo in predlog za vlado o najustreznejši možnosti. V tem času pa bodo opravljena tudi pogajanja z najustreznejšimi ponudniki.

Letalo je trenutno še v ZDA in je po besedah državnega sekretarja plovno. Manjše poškodbe so sicer na krilih in na podvozju, vendar pa po njegovem mnenju ne vplivajo na letalno sposobnost.

Sicer pa bo predvidoma julija, ko naj bi letalo prispelo v Slovenijo, po besedah Kreka tudi že dokončno izbran ponudnik.

Uroš Krek
Uroš Krek FOTO: Blaž Garbajs

Za servis letala obstaja tudi vzdrževalni fond, ki je trenutno pri najemniku v ZDA. Stroškov preleta letala ni znal oceniti, vendar ga bo za prelet treba zavarovati. Glede davka na dodano vrednost pa se pogovarjajo z ministrstvom za finance, okvirno pa gre za okoli 5 milijonov dolarjev, je pojasnil Krek.

Ludvik Uhan iz družbe Linxair je ob tem povedal, da je sam pričakoval tudi konkurenco iz tujine. Tudi povpraševanje po takšnih tipih letal je večje v tujini. Za sodelovanje na razpisu pa so se v družbi odločili, ker menijo, da se bo situacija v poslovnem letalstvu čez čas izboljšala.

Jure Valjavec iz družbe GIO Poslovna aviacija pa je izpostavil, da ima družba namen sodelovati s slovensko vlado. Na vprašanje, ali to pomeni, da bodo od vlade najeli letalo in ga nato oddajali vladi, je odvrnil, da je to tudi možna rešitev. Tudi Valjavec je ocenil, da se za takšen tip letala zanimajo zlasti tuje stranke, saj gre za letalo višjega cenovnega razreda.

Odpiranja ponudb se je sicer udeležil tudi Dušan Lovrenčec iz Adrie Airways.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
18. 06. 2009 07.04
Bolje da se ga da v najem kot pa da propada in od tega nimamo nič. Z tem letalom pa res ne bi mogli vzganjati neke zaščite proti toči.
Buena Vita
17. 06. 2009 23.48
KMETOM GA ŠENKAT ,NAJ TROSIJO POLJA IN GOZDOVE PROTI VOLUHARJEM
bron
17. 06. 2009 22.59
A BO ŠEL V GOLOGIČEVE ROKE
XIDIX
17. 06. 2009 19.20
Buena Vita
17. 06. 2009 19.19
FALCON BO V NAJEMU,IN POTEM BOVLADA PLAČEVALA ZA NJEGOVO NAJEMANJE,VZDRŽEVANJE PIMPLJNI NESPOSOBNI
Leandra
17. 06. 2009 18.18
Vsekakor je Falkon last Slovenskih delavcev.. Predlagajo na njega vse LDS ovce, SD jevce Golubiča, Kresalovo, Pahorja, Draga Kosa, Šrota, Bavčarja, ves pravosodni sistem ter 10 ton Trotila in takoj čez Atlantik.
JozaFric
17. 06. 2009 15.34
Sedaj se bodo spet kmetje smejali, ko jim bo država plačevala visoke odškodnine za uničen pridelek. Halo pa saj nismo v socializmu več. Potem so pravzaprav diskriminirani tisti, ki investirajo svoj denar in si kupijo razne mreže proti toči ali pa zavarujejo pri zavarovalnici. Zavarujte si pridelke, če vam je to glavni vir dohodkov!!
Klampfman
17. 06. 2009 15.29
Falcona je brezveze prodat, ker dobiš bore malo iz njega... kriza pa to.... Slovenija bi pa morala NUJNO kupiti en "Medicopter", ki bi bil SAMO za reševanje, in par letal proti toči (predvsem na kmetijskih območjih)! Pipistrel v Ajdovščini dela svetovno priznana letala, kaj ne bi oni mogli skonstruirati enega kvalitetnega in cenovno ugodnega aviona za boj proti toči? Ampak za kaj tega je potrebno pač AKTIVNO DELO VLADE! Tega pa še nismo viedli...
drinkson
17. 06. 2009 15.26
sem slišal iz zaupnih virov da za enim od ponudnikov stoji zadaj Damjan Murko in da njegovo podjetje ni hotelo dati direktne ponudbe, da se ne bi preveč medijsko izpostavljal. Po neuradnih vendar preverjenih informacijah, bo potreboval letalo za prevoze na koncerte po celi mariborski regiji in pa širše zato je pa tudi iskal trimotorno letalo za daljše polete do celjskega
Xspot
17. 06. 2009 15.25
Mogoče pa bi lahko Falcona predelali v letalo proti toči (chemtrails). Letalo zelo potrebujemo, tako v redu je in ga oddajamo tako ugodno, da bo menda še najbolje, da ga posodimo kar sami sebi. Smo tudi edini, ki kažemo zanimanje. Le tako bo ves čas prinašal dobiček, ko bodo ves čas stroški, vladni ščurki pa se itak vozijo v najvišjih razredih, v najdražjih terminih in se ne bodo odrekli luksuzu.
delavec99
17. 06. 2009 15.03
no čez eno leto bo pa že vladno letalo in tako bodo obšli EU zakonodajo. žaba se počasi dere , da se koža ne prereže...heh lol. mir in dobro lp
zakajze
17. 06. 2009 14.58
No zdaj pa še 2 zraven kupite, da boste lahko vsem ustregli
F10
17. 06. 2009 14.50
Letala proti toči ne delajo čudežev.
.mdC.
17. 06. 2009 14.38
ctrl c ctrl v iz rtvja z 5minutno zamudo :P
spammer01
17. 06. 2009 14.37
Prodajte FALKONA .....in kupite letala proti toči! Kaj se splača bolj: državi plačevati ogromne denarje (pomoč) kmetom ali investirati v letala ki so lahko vedno pripravljena na lokalnih letališčih? Izračun je preprost....