Slovenija

Tri ministrstva niso zadostno odpravila napak

Ljubljana, 28. 12. 2011 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
6

Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu ugotovilo, da vlada in tri ministrstva niso izkazali zadovoljivih popravljalnih ukrepov. Gre za ministrstvo za finance, za delo ter za visoko šolstvo in šport.

Samo Jereb in Igor Šoltes
Samo Jereb in Igor Šoltes FOTO: Blaž Garbajs

Računsko sodišče v porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih na podlagi revizije zaključnega računa lanskega proračuna ugotavlja, da vlada in ministrstva za finance, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter delo, družino in socialne zadeve niso izkazali zadovoljivih popravljalnih ukrepov in so tako kršili obveznosti dobrega poslovanja.

Vlada tako po oceni računskega sodišča ni izkazala zadovoljivih popravljalnih ukrepov, ki se nanašajo na zavarovanje poroštev za zadolževanje Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Ta poroštva so po oceni vrhovnega revizijskega organa v državi zavarovana tako, da je vrednost zavarovanj ob unovčenju poroštev vrednostno nesorazmerna glede na raven potencialnih obveznosti države in ji ne omogoča poplačila terjatev.

Vlada obenem ni izkazala zadovoljivih popravljalnih ukrepov, ki se nanašajo na ustanovitev vodnega sklada, saj za ta sklad še vedno ni odprt poseben podračun v sistemu enotnega zakladniškega računa države. Ker vodni sklad ni bil ustanovljen kot proračunski sklad, je bil med proračunskimi odhodki izkazan bistveno nižji znesek od dejanskega polnjenja sklada.

Vlada obenem ni izkazala zadovoljivih popravljalnih ukrepov pri načrtovanju prejemkov iz zadolževanja v lanskem proračunu. Načrtovani obseg prejemkov iz zadolževanja za lani tako ni upošteval že načrtovanega in realiziranega zadolževanja v predhodnem letu za namen odplačila glavnic dolga v tekočem letu in načrtovanega zadolževanja v tekočem letu za odplačilo glavnic dolga v prihodnjih letih.

Ministrstvo za finance ni izkazalo zadovoljivih popravljanih ukrepov, ki se nanašajo na pogodbeno ureditev nalaganja sredstev varnostnih rezerv v skladu z zakonom o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov in evidentiranje teh poslov v poslovnih knjigah proračuna. Gre za posle, ki jih v imenu države izvaja SID banka.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo medtem po ugotovitvah računskega sodišča v odzivnem poročilu sploh ni navajalo popravljalnih ukrepov, temveč je ugovarjalo na končne odločitve računskega sodišča iz revizijskega poročila. Računsko sodišče je sicer od ministrstva zahtevalo začetek izterjave nenamensko porabljenih sredstev za izgradnjo mostu čez Glinščico, a ministrstvo od ljubljanske univerze ni zahtevalo vračila teh sredstev.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstvo za finance pa nista izkazala zadovoljivih popravljanih ukrepov pri prenosu upravljanja proračunske postavke obveznosti državnega proračuna do Sklada obrtnikov in podjetnikov. Na računskem sodišču namreč menijo, da bi moralo s postavko upravljati ministrstvo za delo, ki se s tem vprašanjem tudi vsebinsko ukvarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 12. 2011 20.09
+1
KO ŠOLTES POGLEDA POD PRSTE DESNIM,TAKRAT JE ZLAT IN NASPLOH PRVAK IN AS KO PA VRŽE POLENO LEVIM,TAKRAT PA JE TREBA STRELJAT NA NJEGA *
Dongjang1
28. 12. 2011 14.35
+0
In narod verjame nekemu Šoltesu.
wsharky
28. 12. 2011 12.52
+3
... mene pa zanima, kdo nadzoruje racunsko sodisce ... nisem ravno preprican, da je tam vse 'po predpisih' he he he ...
minister
28. 12. 2011 12.25
+8
ZARES so se dogajale lopovščine
Dongjang1
28. 12. 2011 14.36
+1
Ma dej no če Šoltes pravi pol bo pa res. A je tudi on brezmadežen al hoče nekoč zamenjati Tuereka (po naročilu F21)
borut_p
28. 12. 2011 11.43
+9
In kdo bo odgovarjal za to. Če noben, potem takih analiz ne potrebujemo in nej gre celo računsko sodišče na borzo. Tako kot v primeru varčevalnih ukrepov ministrstev. Ja ja bomo varčevali, na koncu jim zmanjka za plače in kaj se zgodi, seveda jim vlada najde denar za plače. Kako ste potem kaj šparali?! Kdo odgovarja v teh primerih. Noben, itak. Če pa jaz plačam 11centov premal davkov mi pridejo pa bajto rubit.