Slovenija

Tri dni pred poostritvijo nadzora še vedno veliko neznank. Gotovo pa je: kolonam se ne bomo izognili

Ljubljana, 04. 04. 2017 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Le še nekaj dni nas loči od poostritve nadzora na schengenski meji. Potniki se morajo pripraviti na dolgotrajno čakanje v koloni, policistom, ki jih že tako primanjkuje, pa zaradi dodatnega dela grozi tudi izgorelost, so prepričani v sindikatu. Poleg tega bodo zaradi nagnetenih vozil v prostem teku bolj kot doslej izpostavljeni škodljivim delcem.

Od petka nas čaka poostrena mejna kontrola, z njo pa tudi večja gneča na prehodih.
Od petka nas čaka poostrena mejna kontrola, z njo pa tudi večja gneča na prehodih. FOTO: AP

Od petka dalje bo nadzor na schengenskih mejah Evropske unije, torej tudi med Slovenijo in Hrvaško, močno poostren. Če so doslej podrobno preverjali le potnike iz držav, ki niso članice povezave, skeniranje dokumentov po novem čaka prav vsakega.

Medtem ko v vodstvu policije trdijo, da bo postopek trajal vsega nekaj sekund, policijska sindikata opozarjata, da se moramo pripraviti na dodatno gnečo in čakanje na mejnih prehodih. Predvsem v turistični sezoni, čeprav bo prva priložnost za soočenje z novo realnostjo že prej, med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki. Kljub temu Slovenija ni zaprosila za izjemo.

Po podatkih Sindikata policistov Slovenije je na postajah mejne policije sistemiziranih 981, zasedenih pa je komaj 692 delovnih mest policista.

V Sindikatu policistov Slovenije ob tem opozarjajo na še eno težavo, ki bo zdaj prišla toliko bolj do izraza – slabo kadrovsko zasedenost na postajah mejne policije. "Najbolj obremenjene imajo zgolj med 60 in 70 odstotkov potrebnega števila policistov," je opozoril vršilec dolžnosti predsednika sindikata Kristjan Mlekuž.

V sindikatu opozarjajo, da bodo policisti zdaj še bolj obremenjeni, s čimer se povečuje tudi tveganje za izgorelost. Zaradi daljših kolon vozil na meji se jim bodo poslabšali tudi delovni pogoji, saj bodo še bolj izpostavljeni vplivu škodljivih plinov in mikrodelcev zaradi prostega teka večjega števila vozil, dodajajo. 

Policisti žal nismo v položaju, da bi lahko odklonili izvajanje zavezujočih mednarodnih aktov, zato bomo primorani Uredbo dosledno izvajati, saj bomo sicer disciplinsko in odškodninsko odgovorni. /.../ Državljanom Republike Slovenije, drugim državljanom EU kot vsem ostalim potnikom, ki bodo v naslednjih dneh in mesecih prehajali zunanjo Schengensko mejo, zato sporočamo, da smo slovenski policisti tudi sami žrtve birokratskih ovir, zato ne moremo, nočemo in ne bomo sprejeli krivde za daljše čakalne dobe in druge, s tem povezane nevšečnosti. Policijski sindikat Slovenije

Na težave so že pred dnevi opozorili tudi v Policijskem sindikatu Slovenije. Tudi oni so izpostavili izrazito kadrovsko podhranjenost na mejah, zaradi česar "naši policisti že sedaj opravijo bistveno več dela", in ogorčeno sprejeli dejstvo, da se slovenska vlada ni odločila zaprositi za izjemo. Za nemoteno izvajanje dodatnih nalog bi po njihovi oceni potrebovali vsaj 60 odstotkov policistov več.

Izpostavili so tudi pomanjkljivo tehnično opremljenost številnih mejnih prehodov, kar jim v prizadevanjih, da bi kolone vsaj skrajšali, če že ne odpravili, ne bo ravno v pomoč. "Večina mejnih prehodov za obmejni promet niti nima ustrezne tehnične in materialne opreme, ki bi policistom omogočala varno in učinkovito izvajanje nalog v skladu z novo Uredbo. Ob vzpostavitvi mejnih prehodov za obmejni promet so bili slednji namreč namenjeni zgolj potrebam prehajanja državne meje obmejnim prebivalcem sosednjih držav," so poudarili. 

Nova realnost zahteva tehnično posodobitev prehodov, so prepričani. Med najbolj nujne ukrepe sodijo postavitev kabin za izvajanje mejne kontrole na vseh mejnih prehodih, razširitev in ureditev dovoznih in interventnih poti, vzpostavitev novih, dodatnih telekomunikacijskih linij ter zagotovitev ustrezne varnostne opreme, so našteli. 

Vodstvo policije težav ne zaznava

Medtem ko so v policijskem sindikatu že prejšnji teden napovedovali "neživljenjske čakalne dobe", v vodstvu policije tako drastičnih težav ne pričakujejo. "Policija ima zadosti resursov. Se bodo pravočasno odpirale dodatne steze, da bo na voljo zadosti policistov za izvajanje kontrole," je dejal Robert More s sektorja mejne policije. Prav tako zagotavlja, da je povsod na voljo vsa tehnična oprema, ki bo omogočala nemoteno preverjanje dokumentov.

Govorita o istem, trdita nasprotno

Robert More, sektor mejne policije
Radivoj Uroševič, Policijski sindikat Slovenije
"Policija ima zadosti resursov. Se bodo pravočasno odpirale dodatne steze, da bo na voljo zadosti policistov za izvajanje kontrole.""Dejanska zasedenost teh mejnih prehodov in pa teh enot, ki izvajajo te naloge, je nekje 70%."
"Povsod je na voljo vsa tehnična oprema, ki bo zagotavljala nemoteno preverjanje teh dokumentov.""Dve, tri kolone imajo opremljene kabine, ostali pa ponavadi improvizirajo. Vendar pa v primeru temeljite kontrole ni možna improvizacija."
Trajanje postopka: "To govorimo o parih sekundah.""Veliko teh starih evropskih državljanov, predvsem Italijanov, ima še stare dokumente, ki niso narejeni in prirejeni za odčitavanje. Kar pomeni, da mora sleherni policist, policistka dejansko prepisati podatke z osebnega dokumenta."

 Policisti čakajo odgovore

V Sindikatu policistov Slovenije vodstvo policije sprašujejo, kakšne ukrepe načrtujejo, da ne bo prihajalo do prekomerne obremenitve policistov na mejnih prehodih zaradi pričakovanih povečanih kolon. Prav tako jih zanima, ali načrtujejo kakršno koli kadrovsko pomoč posameznim postajam mejne policije ter ali so v prihodnje predvidene kadrovske okrepitve postaj mejne policije.

Zanima jih tudi, na katerih kategorijah mejnih prehodov bo zaradi implementacije uredbe EU okrepljeno preverjanje potnikov – zgolj na mednarodnih mejnih prehodih ali tudi na meddržavnih in maloobmejnih ter ali so vsi mejni prehodi opremljeni z vsemi tehničnimi sredstvi za tekoče obravnavo potnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
04. 04. 2017 22.48
+4
Saj še vedno plačujemo 1500 carinikov. Pošljite jih na mejo.
LLLEPI
05. 04. 2017 17.36
+0
Postavljam si vprasanje zakaj potrebujemo meje policijo itd.Ravno tisti ki bi morali bit ustavljeni od teh organov so priviligirano spusceni cez vse meje v EU brez dokumentov po navodilih politikov iz Bruslja in mamice MERKEL
LLLEPI
05. 04. 2017 17.38
+1
PRAV tako bo domorodec iz eu drzav z placilom dodatnih davkov vzdrzeval novodobne turiste ki imajo vsepovsod privilegije.Placal dodatne POLICISTE CARINIKE IN URADNIKE KI DELUJEJO RAVNO PROTI DOMACINOM IN V KORIST NOVOPRISLEKOV
LLLEPI
05. 04. 2017 17.39
+1
blazter
04. 04. 2017 22.01
+5
Sezona se je začela. Vinjete za članstvo v koloni se prodajajo.
CIGU MIGU
04. 04. 2017 21.42
+4
itak je v deželici poleti kolona od karavank do dragonje in ne vem zakaj bi letos bilo drugače,tisti ki pa hodite dol k vašim bratom je pa vaš problem
IVO1965
04. 04. 2017 21.11
+4
drkat rajo tja v tri dni je idiotizem brez primere. Vsak normalni človek ve, koga je treba kontrolirat, skenirat .....Sicer pa oni tapravi za delat teror so itak pred letom in pol prišli popolnoma legalno v eu in se niti ne bodo vračali nazaj v svoj brlog tam doli.
pizzamargerita
04. 04. 2017 21.30
+3
itak. pesek v oci. migrose iz kvot pa naseljujejo po celi sloveniji....
raptor2
04. 04. 2017 20.51
+7
Kadrovske okrepitve, vse inšpektorje z GPU in policijskih uprav poslati na teren delat, ne pa mešat zrak po pisarnah. Takoj bi bilo par policistov več
Draža
04. 04. 2017 20.21
+7
Naj uvedejo poseben pas samo za muslimane,saj je to vse zaradi njih,cel svet jih pozna kot slabe ljudi.
modrook
04. 04. 2017 20.02
+2
zarad mene lahko naredijo kolono do berlina al pariza
felix59 drugič
04. 04. 2017 18.46
+8
Z odhodom k hrvatarjem ste si sami nakopali težave čakalnih vrst.
kitzbill
04. 04. 2017 17.38
+16
ziher se bomo izognili kolonam, ker že ....let ne hodmo na hrvaško na dopust
srebrnibreg
04. 04. 2017 19.17
-2
V času dopustov jih bodo v Bruslju odpravili.
mallonge
04. 04. 2017 17.19
+4
V pričakovanju kolon od Bregane do Karavank.
srebrnibreg
04. 04. 2017 17.48
-4
Zdi se mi, da piše kako bo kontrola pri vstopu v shenghensko območje ne pri izstopu.
Ramzess
04. 04. 2017 19.45
+1
Nikoli ne veš, meja ima vseeno dve strani.
srebrnibreg
04. 04. 2017 14.41
+19
Desnipretepac 04.04.2017 11:08:11 -27 6 33 Slovenci si itak vs eprinesejo s sabo. Ne kupujejo,ne trosijo, ne gredo v restavracije in ce....narocijo kar stane najmanj. Kdo si zeli takih "turistov" ??? Nobeden!.........HAHAHA.....hrvatek, pa ne samo Slovenci ampak tudi Čehi, Slovaki, Poljaki in tudi Nemci si čim več prinesejo s sabo, da jih ne kradete z prenapihnjenimi cenami. Slovenci vam pa itak skoraj polovico prometa naredimo in še kako zelo si nas želite.
facon
04. 04. 2017 13.51
+12
Hja in dodatno varovanje je naročila Merkelca, zdejj nej pa to še plača!
B?AN
04. 04. 2017 13.50
+12
Slovenceljni ne hodit v ljuto nam hrvaško pa ne bo težav z kolonami.
jonbonslon
04. 04. 2017 14.09
+3
odlična rešitev bčan,ampak butalc je butalc nimaš kej
EUROSMOOTHIE
04. 04. 2017 13.38
+2
Ejlien invejžn.
kure bedne
04. 04. 2017 13.37
+27
Tu se vidi, kako nadrejeni v policiji lažejo. Največji lenuhi in nesposobneži sedijo v pisarnah in ne vedo, kaj se v resnici dogaja na terenu in okolici. Vse te kvazi inšpektorje in nadrejene bi takoj nagnal na teren.
big_foot
04. 04. 2017 13.32
+6
ja in kaj.. prej so lopovi švercari in ostali zlobneži hodili čez hosto pa bojo še sedaj. Za njih nič drugače za poštenjakarje pa cela štala. c,c,c,c
TOX6
04. 04. 2017 13.29
+6
Ne zavajti folka-tak pregled kot bo v prihodnje je popolnoma normalen po shengenskem protokolu. Problem je da ga na slo-zunanji eu meji niso izvajali. Nekaj zaradi podhranjenosti, nekaj pa je še sindroma bivših miličnikov. Drugi razlog pa je, da javna uprava množično migrira ob petkih dopoldan in v nedeljo zvečer na socialistična gnezdišča na "našo obalo"(CRO) in sami sebe se pač ne morejo nagajati!!!!!!?
tedoVV2HCmedo
04. 04. 2017 13.13
-8
Kifeljci bodo sedaj res ubogi, saj običajno samo sedijo in nič ne delajo. Če bodo sedaj morali biti na meji in res kaj delati, bo to hud šok.
BaGr67
04. 04. 2017 13.43
+11
jack1992
04. 04. 2017 12.52
+2
Ponovno imajo največ za napisat tisti, ki živijo cca 100 km od mejnih prehodov in se podobno kot v migrantski krizi najbolj bojijo in so najbolj proti tem zahtevam EU. A podobno kot pred letom in pol ko so horde ljudi ki so bile ob južni meji videli samo preko televiziji in bode kolone vozil ponovno gledali samo po novicah in komentirali članke na 24 ur. Če bodo policisti dohajali delo pač bodo če ne bodo bojo pač kolone, tako je. Itak gre pa vsak pameten Slovenc na hrvaško čez maloobmejni prehod, kjer ni gužve nobene, če pa že je pa tudi ni problem počakati cca 10 minut.
scipio
04. 04. 2017 13.15
-1
čakmal, maloobmejni prehodi pa že niso za vse pametne, ki ne živijo v mejnih občinah oz. na nekih malih km od meje? Rakitovec, greš kdaj tam čez?
Erik Nov
04. 04. 2017 12.18
-2
A navadni ljudje, k bomo v kolonah dihal ta usrani zrak iz motorjev za nas pa ni vazno vazno da si policajcki bogi
Erik Nov
04. 04. 2017 12.18
-5
matilda2010
04. 04. 2017 12.25
+22
Saj nikjer ne piše, da ga moraš vohat... Kdo te sili na Hrvaško?
jonbonslon
04. 04. 2017 14.11
+5
Menes
04. 04. 2017 15.57
+3