Slovenija

Lovše: Utrpel bom večmilijonsko škodo

Ljubljana, 21. 06. 2013 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po dogovoru glede Dinersa je Tomaž Lovše sporočil, da bo prispeval pomemben znesek denarja in obenem utrpel večmilijonsko škodo, potem ko je storil vse, da bodo kartice znova uporabne in da bodo trgovci poplačani.

Tomaž Lovše pozdravlja včerajšnji podpis pogodbe med deležniki, ki ureja vnovično vzpostavitev dejavnosti Diners Cluba v Sloveniji. Vsem prizadetim se je zahvalil za potrpežljivost in se jim opravičil za nevšečnosti, nastale zaradi odvzema licence. Dodal je, da so bili zaradi ''nerazumnega, prekomernega in škodljivega ukrepa Banke Slovenije'' oškodovani številni deležniki, predvsem pa prodajna mesta.

Tomaž Lovše
Tomaž Lovše FOTO: Damjan Žibert
Vsem imetnikom kartice Diners Cluba in trgovcem ter poslovnim partnerjem se iskreno zahvaljujem za vso izkazano zvestobo, podporo, spodbudo ter predvsem potrpežljivost. Hkrati bi se jim še enkrat iskreno opravičil za vse nevšečnosti, nastale zaradi odvzema licence. Tomaž Lovše

''Njihov nepremišljen ukrep je namreč povzročil, da bančne garancije za celotni dolg Dinersa do prodajne mreže v višini 12,8 milijona evrov niso bile več veljavne. V preteklih petih tednih sem strmel k rešitvi, ki bo predstavljala rešitev za člane, da bi vnovič lahko uporabljali kartico, za prodajna mesta, da so njihove terjatve v celoti poplačane, in za zaposlene, da ohranijo zaposlitev. Iz navedenega razloga sem bil v svojih izjavah izjemno zadržan in previden.''

Po njegovih besedah so se v medijih pojavljale špekulacije, da so odvzemu licence botrovale terjatve Diners Cluba Slovenije in DC Financ do z njim povezanih podjetij. Zatrdil je, da so bili vsi posli Dinersa s povezanimi osebami razkriti v finančno-računovodskih izkazih in revidirani s strani pooblaščenega revizorja.

V postopkih podaljševanja kreditov in pridobivanja garancij za obveznosti pri trgovcih so bili v popolnosti razkriti bankam, franšizodajalec je opravljal nadzor in izvršil skrben pregled, je poudaril. ''Nobeden od predmetnih poslov ni bil sporen, dejstvo pa je, da obstaja dolg, ki ga je treba regulirati in odplačati,'' je poudaril. Zdaj se dogovarjajo o sklenitvi sporazuma, po katerem bo Lovše odplačal dolg.

Plomba zaradi neporavnanega dolga?

Dnevnik medtem poroča, da Primož Patru, zdaj spet direktor Dinita, od Lovšeta terja 150.000 evrov. Lovše pravi, da ni bil obveščen o zadevi in da skuša pridobiti listine. "Gre za nagrado za dodatno delo direktorja podružnice Diners Club Italija, ki je bil zadolžen za sodelovanje pri skrbnem pregledu ob prodaji italijanskega Dinersa. Z ozirom na okoliščine, da je bil krivdno razrešen (Patru, op. a.) v začetku leta, je njegova terjatev predmet dogovarjanj med odvetniki," je dodal.

Obljubil sem, da bom storil vse, da bodo člani lahko vnovič uporabljali kartico, da bodo prodajna mesta poplačana in zaposleni ohranili zaposlitve. Z realizacijo teh zavez bom prispeval pomemben znesek denarja in poleg tega utrpel večmilijonsko škodo. Tomaž Lovše

Iz podatkov Ajpesa o družbi Diners Club Slovenije je razvidno, da je v korist upnika Vooks, katerega lastnik je Patru, na celotnem poslovnem deležu družbenika Findale Enterprises Limited, ki je uradni lastnik Dinersa, vpisana začasna odredba na podlagi sklepa Okrožnega sodišča v Ljubljani. Z odredbo se Findale prepoveduje odtujiti ali obremeniti ali drugače razpolagati s tem poslovnim deležem.

Trgovce bodo uradno obvestili pozneje

Dogovor o poplačilu dolgov Diners Cluba Slovenija in prenosu franšize v roke Erste Bank pozdravljajo v Trgovinski zbornici Slovenije. Trgovci imajo do njih za 29 milijonov evrov terjatev in pričakujejo, da bodo poplačilo prejeli do 27. junija.

Želeli bi si tudi zagotovilo za plačilo še ne zapadlih terjatev, kar je ključni pogoj za sklenitev novih pogodb z novim izvajalcem kartičnega poslovanja Diners v Sloveniji. Trgovci bodo morali  znova skleniti pogodbe z novimi lastniki, če bodo želeli kupcem omogočiti plačevanje z Dinersovimi karticami.

Iz Merkurja so sporočili, da od Dinersa niso prejeli nobenega uradnega obvestila o rešitvi trenutne situacije, zato se tudi o nadaljnjem sodelovanju še ne morejo odločati. V Big Bangu spremljajo medijske objave v zvezi z dogajanjem glede Dinersa, toda tudi čakajo na uradno obvestilo s strani Dinersa in DC Financ za morebitne nadaljnje korake.

V Mercatorju si prizadevajo, da bi potrošnikom nudili različne možne načine plačevanja. Odločajo se v skladu s prednostmi in koristmi, ki jih določen način plačila prinaša tako kupcem kot Mercatorju. Takrat, ko se bo na njih obrnil ponudnik storitve plačil z ustrezno licenco za poslovanje s kartico Diners, se bodo odločali na podobni podlagi.

V Petrolu še niso prejeli nikakršne ponudbe za sodelovanje z ''novim'' Dinersom. Ko jo bodo, ''jo bomo preučili in sprejeli morebitno odločitev o sodelovanju''. Sicer pa nimajo zadržkov za vnovično sodelovanje, ''saj gre za uveljavljeno in prepoznavno blagovno znamko na področju kartičnega poslovanja''. Osnovni pogoj pa so v celoti poplačane obveznosti.

Dinersove kartice bodo predvidoma znova uporabne julija.
Dinersove kartice bodo predvidoma znova uporabne julija. FOTO: Thinkstock

Na Dinersu so poudarili, da bo nov lastnik franšize, Erste Card Club, trgovcem uradno poslal ponudbe za sodelovanje takoj po pridobitvi licence s strani Banke Slovenije, kar naj bi se zgodilo v kratkem.

Dolgove družb Diners Club in DC Finance do vseh trgovcev bo poplačal Diners Club International, tako da bo odkupil terjatve trgovcev ob pomoči bank financerk, ki zbirajo plačila imetnikov kartic. Trgovcem bodo zapadle obveznosti poravnave takoj po izpolnitvi formalnih pogojev za izvedbo odkupa zapadlih terjatev, kar se bo po oceni Dinersa zgodilo v parih tednih.

Kartice bodo predvidoma znova uporabne julija

Svet Banke Slovenije je 14. maja sprejel odločbo, s katero je družbi Diners Club Slovenija odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev, Diners pa je moral 17. maja prenehati opravljati plačilne storitve. Družba je morala okoli 80.000 imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugje. Kartice bodo predvidoma znova uporabne julija.

Obstoječi imetniki kartic bodo prejeli ponudbo za novo kartico Diners, ko povrnejo dolg, ki ga imajo na obstoječi kartici. Pogoji za pridobitev nove kartice bodo praviloma nespremenjeni, so sporočili iz Dinersa. Bolj natančno bo to določil nov lastnik franšize, so dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fronca
22. 06. 2013 06.50
+3
Si pa ja skoz kradu, zdej še pa nekaj vrni!!!
afera
21. 06. 2013 20.26
+3
a dej no,zdej boš pa jokal - pa jade,bljak
NESDSU
21. 06. 2013 19.26
+8
Tomaž meni še do limita 1700 € manjka 93 €, tako, da ti lahko dam 50 €, da ne boš lačen.
dule71
21. 06. 2013 19.13
+4
civitasstain@gmail.com
21. 06. 2013 19.18
+2
S trdim delom je prišel do denarja, zdaj pa to!
Samuel-L-Jackson
21. 06. 2013 18.58
+10
Nesramen,aroganten,podkupljiv,previden,z vsemi žavbami namazan poslovnež,kateri je našel frišno kajzerico,da bi jo pojedel,pa mu to ni uspelo,ker je bil prepogolten ----še dodatno.!!!!!
Samuel-L-Jackson
21. 06. 2013 18.59
+2
Mb128
21. 06. 2013 18.52
+4
Krivica, zgodila se mu je velika krivica. Vsega je kriva BS, no nekaj malega pa so krivi tudi trgovci, ki so si drznili terjat svoj denar. On, Lovše ni kriv čisto nič. A ste si dali kakšen brezobresten kredit g. Lovše slučajno?! Ja, takšnega, ki bi ga reprogramirali do neskončnosti. In to naša zakonodaja žal dopušča. To ni nič drugega kot izčrpavanje podjetja a veste g. Lovše? Kako pa boste komentirali novico ko/če vas bo tožil Diner International g. Lovše?! Mislim neverjetno kako sploh kak medij dopusti da nekdo trosi na njegovem portalu puhlice! Zakaj si zaslužimo da se delate norca iz nas na takšen način g. Lovše?!
daf3
21. 06. 2013 18.50
+6
Pa a so smo res eni navadni gumpci pa dejmo jih že enkrat zapreti pa naj bodo mal na vročem brez klime dokler ne poplačajo svoje dolge pol pa izpustiti z desetimi evri na cesto z brco v rit
dinase
21. 06. 2013 18.48
+2
civitasstain@gmail.com
21. 06. 2013 19.18
+2
Jokal še bomo mi, ko bomo njemu denar dajal!
ante-fante
21. 06. 2013 18.25
+6
Ja, ubogi tajkunski revček Lovše, dajmo odpret poseben sklad podpore in mu pomagat. Pa ko že odpiramo sklade, dajmo še enega za Bavčarjevega Igorja pa Zidarjevega Ivana. Kar srce se mi trga, ko berem te zgodbe o grdih hudobcih, ki hočejo našim vrhunskim menedžerjem le slabo.:(
janezpodre
21. 06. 2013 18.15
+4
Pustite še do besede Strojanovo Elko, da pove kaj o finančnih problemih v trgovini z bakrom. Tudi njim policija večkrat naredi hudo škodo. Vsi tatovi so reveži, prav vsi.
sinhron
21. 06. 2013 18.08
+4
Pobrati bi mu morali vso premoženje , da bi vedel za drugič , da se goljufanje ne izplača in na tujih plečih bogateti !
Neutrin
21. 06. 2013 18.05
+3
"...Vsem prizadetim se je zahvalil za potrpežljivost in se jim opravičil za vse nevšečnosti, nastale zaradi odvzema licence. Dodal je, da so bili zaradi ''nerazumnega, prekomernega in škodljivega ukrepa Banke Slovenije'' oškodovani številni deležniki, predvsem pa prodajna mesta...." . 'Predrznost kuharjev presega že vse meje!' - Dobri vojak Švejk
tej?i30
21. 06. 2013 18.04
+2
pravilno da utrpel večmiljonsko škodo!!! kaj pa na dobu nimajo prazne celice za njega??
ferencz 1
21. 06. 2013 18.03
+1
Tomaž, Kocijanćič te pozdravlja!
ferencz 1
21. 06. 2013 18.02
+4
Danes je očitno dan, ko se je poptv usmilil prevarantov in goljugfov, tatov in lahko dajejo izjave v njihovem mediju!
ferencz 1
21. 06. 2013 18.00
+4
Takoj zaprite tega prevaranta. Only in BananistanSLovenia!
BitterMan
21. 06. 2013 17.36
-2
Vsi, ki bunite. za njim vsaj ne bo ostalo pogorišče kot za toliko desnimi in levimi super sposobnimi managerji. ;) Da niti ne omenjamo, da je verjetno zaradi tega, kar je omogočal svojim komitentom vsaj trgovcem omogočal. da so kaj prodali. Me prav zanima kako upoštevajo plačilne roke ti, ki jim je lovše kao dolžan....verjetno trikrat dlje mutijo.
artax
21. 06. 2013 18.17
+1
Ja najbrz mutijo ravno zaradi takih kot je Lovse, ki je prvi v verigi in se nima na koga izgovarjat, on dobi takoj denar, za ga zapret uglavnem.
STELA_
21. 06. 2013 17.35
+14
Ja ,,, res je bogi.....a ma kakšno 090 številko,, da mu nakažem euro ali dva? Lohk pa tud mL,manj je, itak je preveč rejen....
498983
21. 06. 2013 17.33
+3
DarthRevan
21. 06. 2013 17.32
+18
Joj, revež. Večmilijonsko škodo bo utrpel, verjetnos e grozni smili tistim KI ŠE ZA PREŽIVET NIMAJO ZARADI TAKIH MANIPULATORJEV KOT JE ON. Ufffff, sem besen.