Slovenija

FOTO in VIDEO: Zalite kleti, poplavljene ceste, podrta drevesa in drseči plazovi

Ljubljana, 19. 11. 2016 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zaradi obilnih padavin imajo gasilci predvsem na Gorenjskem, Notranjskem in Primorskem polne roke dela s črpanjem meteorne vode iz zalitih kleti, prekriti pa so morali tudi več zemeljskih plazov, ki so se sprožili. Poplavljena cestišča marsikje po državi ovirajo promet.

Več videovsebin
  • Narasla reka Soča na Tolminskem (Vir: Matjaž Jermol)
    00:55
    Narasla reka Soča na Tolminskem (Vir: Matjaž Jermol)
  • Poplavljen podvoz pod AC pri Radovljici (Vir: Aleš Rihtaršič)
    00:19
    Poplavljen podvoz pod AC pri Radovljici (Vir: Aleš Rihtaršič)
  • Iz 24UR: Obilno deževje
    02:22
    Iz 24UR: Obilno deževje

Dež, ki je v petek zajel zahodne in južne kraje Slovenije, se je danes okrepil. V zahodnih in južnih krajih je do danes zjutraj padlo od 30 do 70, lokalno do 120 litrov dežja na kvadratni meter, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). 

Obilne padavine so čez dan zajele zahodno, južno in del osrednje Slovenije in bodo ponehale v prvi polovici noči na nedeljo.

poplave v Renčah
poplave v Renčah FOTO: P. Brajda

Poplavljanje rek

Zvečer in tekom noči bo še naraščala reka Sava s pritoki v srednjem in spodnjem toku, ki se bo v Zasavju in ponekod v Posavju razlila na območjih pogostih poplav. Prav tako se še razlivajo vodotoki na Kočevsko-Ribniškem.

Reka Savinja v spodnjem toku, Mirna, Dravinja in Kolpa se bodo zvečer in ponoči še razlivale na izpostavljenih mestih ob strugah.

Reka Vipava in njeni pritoki še poplavljajo, a ne naraščajo več. Razmere na Vipavskem se bodo začele umirjati tekom noči. Prav tako so se ustalili in pričeli upadati pretoki rek na Gorenjskem. Nekatere reke se še razlivajo na izpostavljenih območjih ob strugah. Reka Sora s pritoki upada.

Jutri bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem. Predvsem reka Krka, ki se bo čez dan razlila na izpostavljenih območjih ob strugi  in reka Ljubljanica, ki se že razliva na območju vsakoletnih poplav na Ljubljanskem barju. Čez dan se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati.

hidrološko opozorilo
hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

 

Gasilci imajo polne roke dela

V številnih krajih po Sloveniji se gasilci spopadajo s težavami, ki jih povzročajo obilne padavine. Uprava RS za zaščito in reševanja poroča o naslednjih dogodkih:

Ob 19.02 sta v Poljanah v občini Gorenja Vas-Poljane gasilca PGD Poljane črpala vodo iz kleti stanovanjske hiše in v objektu do nadaljnjega pustila potopno črpalko.

Ob 18.45 je v naselju Bušeča vas v občini Brežice meteorna voda poplavila cestišče. Posredoval je dežurni pri cestnem podjetju, ki je postavil ustrezno prometno signalizacijo, cesta pa je prevozna.

Ob 18.20 so v kraju Žebnik v občini Radeče gasilci PGD Radeče poskušali odmašiti prepust na lokalni cesti. Zaradi prevelikega nanosa mulja in listja slednjega ni bilo mogoče odmašiti. Z delom bodo nadaljevali delavci Komunale Radeče v jutranjih urah.

Ob 18.10 so na Resniku v občini Zreče gasilci PGD Zreče s folijo prekrili drseči zemeljski plaz, ki je ogrožal stanovanjsko hišo.

Ob 17.00 je v Hrašah v občini Medvode meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Smlednik so izčrpali približno 15 kubičnih metrov vode.

Ob 16.27 je zaradi močnega naliva meteorna voda poplavila cestišče na Griču v Sevnici. Posredoval je dežurni pri Komunali Sevnica, ki je očistil zamašen odtočni jašek. Ob 17.17 je meteorna voda zalila podvoz pod železniško progo v naselju Blanca v občini Sevnica. Dežurni pri cestnem podjetju je postavil signalizacijo za zaporo ceste. Obvoz je urejen. Ob 17.23 je meteorna voda je poplavila cestišče na Trgu svobode v Sevnici. Posredoval je dežurni pri cestnem podjetju.

Ob 16.09 so na Zgornjem Jezerskem gasilci PGD Jezersko prekrili streho objekta, ki ga je odkril močan veter.

Ob 15.39 je voda v Logarski dolini zalila kletne prostore gostinskega objekta.

Ob 15.27 se je na cesto Zali Log–Podrošt, občina Železniki, sprožil zemeljski plaz. Na kraj so bili poslani delavci CP Kranj.

Ob 15.21 je v naselju Selo pri Zagorju hudourniška voda zaradi zamašenega prepusta pričela zalivati spodnje prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zagorje mesto so iz poplavljenega objekta izčrpali okoli 20 kubičnih metrov vode in očistili prepust hudournika. Na kraju so bile pristojne občinske službe.

Ob 14.32 se je pri osnovni šoli Čemšenik v občini Zagorje ob Savi na cesto podrlo več dreves. Gasilci PGD Čemšenik so jih odstranili.

Ob 14.27 je v Žabji vasi v občini Gorenja vas – Poljane meteorna voda zalila prostore objekta. Gasilci PGD Poljane so vodo s potopnimi črpalkami izčrpali iz prostorov.

Ob 12.55 je v Zgoši v občini Radovljica voda iz starega mlinskega potoka prestopila breg. Gasilci PGD Begunje so odprli zapornice in vodo preusmerili v potok Begunjščica.

Ob 12.51 je v Trobljah v občini Slovenj Gradec meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pameče-Troblje so jo preusmerili in namestili potopno črpalko.

Prometno-informacijski center obvešča:

Prelaz Ljubelj je zaradi plazu zaprt na avstrijski strani. Predvidoma bodo cesto ponovno odprli do ponedeljka zjutraj.

Zaradi poplav so zaprte ceste: - regionalna cesta Volčja Draga - Dornberk, med Volčjo Drago in Dombravo;- lokalne ceste Bukovica - Renče, Vogrsko - Stara Gora, Miren - Vrtoče in Vipolže - Cerovo.

Na cesti Tolmin - Idrija je pri križišču za Cerkno zaradi zemeljskega plazu promet oviran.

Ob 12.33 je v Črničah v občini Ajdovščina meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilca GRC Ajdovščina sta preventivno postavila protipoplavne vreče in dostavila potopno črpalko v primeru poplavljanja.

Ob 12.24 je v Zideh v občini Lukovica meteorna voda zaradi zamašenega prepusta poplavila cestišče in ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Trojane in PGD Blagovica so odmašili prepust in očistili cestišče.

Ob 12.18 so v Sestranski vasi v občini Gorenja vas – Poljane gasilci PGD Gorenja vas izčrpali meteorno vodo iz kleti stanovanjske hiše.

Ob 12.15 je meteorna voda pod Toplarno v Slovenj Gradcu ogrožala stanovanjski objekt. Gasilci PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu so s protipoplavnimi vrečami zavarovali pet stanovanjskih objektov.

Ob 10.55 je v Žerovincih v občini Ormož na cesto padlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Žerovinci, ki so ga razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 10.16 je meteorna voda pod avtocesto iz Radovljice proti Novi vasi zalila podvoz. Gasilci PGD Radovljica in delavci CP Kranj so podvoz do nadaljnjega zaprli.

Ob 9.40 je pri naselju Trpčane v občini Ilirska Bistrica reka Reka hitro naraščala in ogrožala bližnje hiše. Gasilci PGD Podgora-Podgraje so opravili ogled in očistili meteorne jaške. Zaradi zmanjšane količine padavin je vodostaj pričel upadati.

Ob 8.48 so na cesti v Lancovem v občini Radovljica gasilci PGD Lancovo odmašili cev za meteorno vodo in preprečili poplavljanje cestišča.

Ob 7.52 je v naselju Arclin v občini Vojnik počila glavna vodovodna cev, zaradi česar je pričelo zalivati dvorišče stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Vojnik in Škofja vas, ki so namestili protipoplavne vreče pred vhod stanovanjske hiše in s tem preprečili vdor vode. Na kraj so prišli tudi delavci podjetja VO-KA, ki so zaprli glavni ventil. Gasilci so nato iz dvorišča izčrpali okoli 20 kubičnih metrov vode.

Ob 6.49 je meteorna voda na Zbiljah zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zbilje so odmašili zamašen odtočni jašek in izčrpali vodo iz kletnih prostorov.

Ob 6.37 je v Rožni ulici v Cerknem meteorna voda pričela ogrožati stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Cerkno so postavili odvodne cevi, po katerih je odtekla.

zapora ceste
zapora ceste FOTO: P. Brajda

Dež, veter in visoke temperature 'odnesle' sneg s pohorskega smučišča

Obilne padavine, južni veter in visoke temperature – na Bellevueu je bilo zjutraj že 8 stopinj Celzija – so odnesle skraj ves sneg na smučišču na mariborskem Pohorju. Smučišče je zato do nadaljnjega zaprto, so sporočili.

"Smučišče je popolnoma razmočeno in že polno kopnin in kot takšno ne zagotavlja ustrezne varnosti na progah," je povedal Dominik Dukarić iz Marproma.

Smučišče na Pohorju je povsem razmočeno in ni več varno, zato bo do nadaljnjega zaprto.
Smučišče na Pohorju je povsem razmočeno in ni več varno, zato bo do nadaljnjega zaprto. FOTO: Dominik Dukarić

Deževno, a precej toplo za ta letni čas

Jutri bo na severovzhodu države zmerno do pretežno oblačno, drugod bo večinoma oblačno, predvsem v Posočju in ponekod v južni Sloveniji bo občasno še deževalo. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 stopinj Celzija.

V ponedeljek in torek bo na vzhodu delno jasno, drugod bo večinoma oblačno, v zahodni Sloveniji bo občasno deževalo.

Vremenski vpliv bo obremenilen, z vremenom povezane težave bo imelo veliko ljudi, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočajo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
19. 11. 2016 21.45
-1
Če se cmiro nebi samo cmiro tudi tega nebi blo !
felix59 drugič
19. 11. 2016 21.15
-8
Reka Idrija , kaj , no jutri grem pa v Idrijco na žlikrofe. Vsaj zemljevid si poglejte , zemljepis minus cvek !!
Janrus
19. 11. 2016 21.37
+11
bertoolin
19. 11. 2016 22.08
+12
Drink Beer and Smile
19. 11. 2016 21.15
+19
Gasilci, pazite nase! Zdravniki štrajkajo in ni 100%, da vas bodo sprejeli... Naša vrata domov so vam odprta za topel čaj, kos potice ali lep nasmeh :D
srebrnibreg
19. 11. 2016 20.57
+22
Za te poplave je v veliki večini kriv človek, ker gradi na vseh mogočih mestih in s tem preseka naravni odtok vode. Zraven pa še dodajo neočiščeni vodotoki.
rde?kar
19. 11. 2016 19.46
+15
Predlagam ,da prostovoljni gasilci prevzamejo oblast in ,da s največjim curkom odplaknejo vlado in jih prosim ,da ne prečrpavajo vode kvečjemu še dolijejo in pošteni slovenci jim bomo hvaležni.
ToJeToZaZdaj
19. 11. 2016 19.53
+2
Ja itak , če bomo čakali da ti iz luknje zlezeš ne bo nič..:-)
drofel 1
19. 11. 2016 19.54
+2
ToJeToZaZdaj
19. 11. 2016 19.55
+3
bb5a
19. 11. 2016 19.22
-1
Ja ni kej kvaliteno gradijo objekte po sloveniji... vse zamaka...
JApajaDAja
19. 11. 2016 19.12
+5
pa kaj se to dogaja?! včasih je deževalo nekaj dni skupaj, padlo več kot meter snega po nižinah-pa tega ni bilo. sedaj pa vsak potoček razrije zemljo, plazenje z vsakega hriba, v kleteh namesto vina 1m vode-po nekaj kapljic dežja?!
OriGinal Nuttah
19. 11. 2016 19.01
+0
kure pa njihove prognosticarke..za vreme..ROFL
rde?kar
19. 11. 2016 18.39
+9
A se kje videli Pahorja in Cmerarja z zavihanimi hlačami ,ki pomagajo reševati. Ga ni boga ,ki bi to videl in posnel in objavil.
drofel 1
19. 11. 2016 19.16
+5
Ha ha. Pa si dal idejo Pahorju, da se spet izkaže.
drofel 1
19. 11. 2016 19.17
+1
Ha ha. Pa si dal idejo Pahorju, da se spet izkaže.
komunjara 1
19. 11. 2016 20.00
+3
Jutri bosta mela oba fotošuting na čolnu z reševalci
Ciymbalta
19. 11. 2016 18.22
-4
ja narava kaže svojo moč, baje da to še ni prava moč. Bo še pokazala pravo moč. Sedaj jočejo kaj so pa zidali zraven reke.
rde?kar
19. 11. 2016 18.20
-2
A je vse rdečkote danes zalilo ,da ni nobenega komentarja .
Tajkun Pirc Musar
19. 11. 2016 18.31
-3
rde?kar
19. 11. 2016 18.17
+31
Gasilcem vse čestitke za pomoč bi pa lahko tudi štrajkali v takem vremenu.Kaj se boste močili saj bo voda otekla pa potem priskočite na pomoč. Saj zdravniki so na suhem pa stavkajo. Pazite nase država vas nebo.
drofel 1
19. 11. 2016 18.36
+5
drofel 1
19. 11. 2016 18.38
+17
Prostovoljni gasilci NISO IN NE BODO nikoli štrajkali.
rde?kar
19. 11. 2016 18.56
+19
Se popolno ma strinjam .V najtežjih trenutkih pomagajo . Javni uslužbenci ti pa v najtežjih trenutkih hrbet obrnejo.
drofel 1
19. 11. 2016 19.09
+5
NiVseRes
19. 11. 2016 17.53
+0
Brez skrbi država nam stoji ob strani
Aleš Podlogar
19. 11. 2016 16.48
+0
jst mam klet polno vode.
AbrA0_KadaBRa
19. 11. 2016 17.27
+24
VolkBrenin
19. 11. 2016 17.32
+18
medo90
19. 11. 2016 17.34
+15
dej naslov pridemo pomagat uničevati vino, na zdravje
AbrA0_KadaBRa
19. 11. 2016 17.40
+16
Prosil bi za pomoč. Vino je poplavilo vinsko klet, rabimo nekoga, ki ga bo izčrpal. P.s.= dobro plačamo.
?asjeza
19. 11. 2016 17.44
+8
AbrA0_KadaBRa
19. 11. 2016 20.54
+9
CtrlDelete
19. 11. 2016 16.35
+9
kje so poslanci in člani vseh strank?
bullitt
19. 11. 2016 17.30
+9
Frane Šajn
19. 11. 2016 16.09
+14
Ja pa bo držala tista , ko ima hudič mlade jih ima na kupu!
vrtnar01
19. 11. 2016 16.25
+0
CtrlDelete
19. 11. 2016 16.33
+17
sneženimozz
19. 11. 2016 15.21
-13
ah ti vremanrji, vremenska napoved se SPET ni uresničila.. nihče ni rekel da bo danes dež in na zahodu poplave!! DOL Z ARSOM (sarkazem)
hrvat_Ante
19. 11. 2016 15.35
+13
Zakaj rabis nekoga, da ti pove vreme? Poglej skozi okno
sneženimozz
19. 11. 2016 16.28
-5
upam da ti minusi ne mislijo resno.. npoved je povsem pravilna! hravt.... bom kar tiho
proofreader
19. 11. 2016 15.11
+8
Alkalaj pa se letos nič ne oglaša?
butalistan
19. 11. 2016 14.23
+6
vreme odraža stanje duha v podalpski vukojebini
Principat
19. 11. 2016 14.16
+31
javni razpisi , javna naročanja , izbira izvajalca , pritožba , v vsem kapitalistični pridih z prikazovanjem , kako nam gre dobro ,, v resnici pa psihični pritiski in stresi ob napovedovanju poplav , neurja ,, ja za časa juge se je tem stvarem drugače streglo ,, pa povejte če ni res ,, delovna akcija in vse očiščeno
drofel 1
19. 11. 2016 18.43
hotchilipoper
20. 11. 2016 08.21
To ti je pa tako,če nesposobni otroci prevzamejo državo