Slovenija

'Trenutno smo zelo daleč od grškega scenarija, smo pa na poti v ta scenarij'

Ljubljana, 01. 07. 2011 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako pravi ekonomist Tajnikar, ki komentira navedbe v nemškem časopisu Handelsblatt. Zapisali so namreč, da Slovenija postaja nov problem evroobmočja. Ali res potrebujemo hitre in brutalne odločitve?

Se res naša država zapira? "Slovenija se zapira ne le ekonomsko, pač pa tudi kulturno in politično. Slovenci smo kot turisti, ki hodijo gledat tujce v živalske vrtove in se jim posmehujemo, v resnici pa smo mi tisti, ki si s tem ustvarjamo okoli sebe kletke," pravi ekonomist Maks Tajnikar.

Ekonomista Maksa Tajnikarja smo prosili za komentar poročanja nemškega finančnega časopisa Handelsblatt. Nemški novinarji so namreč poročali, da Slovenija postaja nov problem evroobmočja, povzeli pa so tudi razmišljanje analitika pri dunajski banki Raiffeisen Bankengruppe Gunterja Deuberja. Ta pravi, da narašča slovenska nekredibilnost, prav tako, da mora biti naša država, ki naj bi se zapirala, pazljiva, saj bi ji lahko tuji investitorji kmalu obrnili hrbet.

'Slovenska nekredibilnost v tujini v resnici narašča, a avtorji te nekredibilnosti smo v osnovi kar sami'

Tajnikar pravi, da tuji komentatorji običajno povzemajo stališča, ki se pojavljajo doma in katerih avtorji smo kar sami. "Domačih komentarjev, ki so podobni nemškemu, v naših časopisih in zlasti na televiziji kar mrgoli. Domači komentarji pa so pogosto zelo neobjektivni, politični in enostranski. Slovenska nekredibilnost v tujini v resnici narašča, a avtorji te nekredibilnosti smo v osnovi kar sami. Vendar so o slovenskem gospodarstvu na voljo tudi podrobni podatki. Te vidijo tudi tujci. Trenutno so kritični nekateri trendi, ni pa kritično stanje. Da ti trendi ne bi privedli v kritično stanje, pa je pomembna politika. Ta mora razmere obvladati. Na žalost vsi, ki spremljajo slovenske politične razmere v tujini, vidijo, kako nemočna je politika. Od tod nastajajoča nekredibilnost in tudi nezaupanje tujcev v bodočnost slovenskega gospodarstva,“ je razložil Tajnikar.

'Smo daleč od grškega scenarija, a smo na poti v ta scenarij'

Maks Tajnikar
Maks Tajnikar FOTO:

Deuber je tudi govoril o tem, da je bila Slovenija s tržnim gospodarstvom sicer do zdaj vedno sprejeta kot zanesljiva in trdna država, a zdaj kaže, da so bili nekateri problemi zaradi krize v Grčiji spregledani. Katere težave naj bi bile pri nas spregledane in ali nam grozi grški scenarij? Tajnikar pravi, da smo trenutno zelo daleč od grškega scenarija, smo pa na poti v ta scenarij. "Verjetno bi potrebovali kar nekaj let, da bi ustvarili tako stanje, čeprav je res, da čim bližje smo resni krizi, tem hitreje se začnejo vrstiti črni dogodki. Propad pokojninske reforme ni kritičen le ekonomsko, kritičen je predvsem, ker kaže, da politika ne obvladuje razmer in ker je znak, da politika ni sposobna preprečiti črnih dogodkov. Ker zdravi trendi v Sloveniji izključno temeljijo na izvozu, bi bila za nas kritična kakšna nova svetovna gospodarska kriza," je poudaril naš sogovornik.

'V Slovenijo tuji kapital sploh ne prihaja'

Na vprašanje, ali res obstaja nevarnost, da nam tuji investitorji začnejo obračati hrbet oziroma ali nam ga že, je Tajnikar odvrnil, da v Slovenijo tuji kapital sploh ne prihaja in smo po vseh mednarodnih statistikah s tega vidika bolj pri repu. "Pri tem pa ne gre le za našo kredibilnost. Slovensko gospodarstvo objektivno nima tujemu kapitalu za ponuditi kar koli takega, kar ne bi dobil že pri kom drugem. Zato smo še najbolj atraktivni za kapital iz nekdanje Jugoslavije, ki pa je v celoti tajkunske narave. To lepo potrjuje primer Mercatorja! Ampak mene tajkuni na Hrvaškem ne skrbijo, saj so pokradli Hrvate in ne Slovence. Mogoče Hrvati celo mislijo, da so koristni," je kritičen naš sogovornik. 

'Hitre in brutalne odločitve bi bile izraz naše panike'

Tuji kapital v Sloveniji?
Tuji kapital v Sloveniji? FOTO: Reuters

Na koncu pa smo Tajnikarja prosili še za komentar besed šefa evroobmočja in luksemburškega premierja Jeana-Clauda Junckerja, ki je slovensko vlado pozval, naj sprejme drastične, hitre in brutalne varčevalne ukrepe ter pri tem ne povečuje javnega dolga, ker ji v nasprotnem primeru grozi, da bo postala nova Grčija. Tajnikar odgovarja, da ne le v gospodarstvu, tudi na sploh v življenju panika ni zdrava.

"Hitre in brutalne odločitve pa bi bile izraz naše panike in s tem tudi nemoči. Zavedati se moramo, da se bodo nekatere stvari rešile same. Deficit državnega proračuna se bo manjšal s povečevanjem gospodarske rasti in počasi – ne čez noč – tudi izginil, če le ne bomo naredili neumnosti na strani javne porabe (kot je, na primer, bila Virantova plačna reforma)," pravi in v nadaljevanju odgovarja, da če bi se čez noč panično želeli znebiti nastajanja deficita in dodatnega zadolževanja države, bi naredili toliko škode, da bi se ta proces še bolj zavlekel.

"Zato ga bodo zavirale tudi naraščajoče obresti, ki jih plačuje država, saj bo dolg države še nekaj časa naraščal. A če ne bomo izgubili glave, bo ta deficit in to kritično točko v našem gospodarstvu odpravilo gospodarstvo samo. Slovensko gospodarstvo ima danes osnovo, ki raste tako hitro, da bi lahko BDP rasel po stopnjah med 4 in 5 odstotkov. A tega ne dosegamo, ker vse skupaj zavira nekaj sektorjev na čelu z gradbeništvom, ki se še vedno krči po 20-odstotni stopnji. So zato potrebne brutalne rešitve? Ne, le potrpežljivi moramo biti in preživeti vmesno obdobje s čim manj težav. Dolgoročno je Slovenija še vedno država, ki je med vsemi novimi članicami kapitalističnega sveta v Evropi najbližje razviti Evropi," je zaključil Maks Tajnikar.

Grški scenarij
Grški scenarij FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
03. 07. 2011 20.08
pametujejo ravno taki ekonomisti, ki so s svojim modrovanjem vse od 1990 leta pripeljali našo državo v tako stanje.. In še si drzne pametovati naprej.
Buena Vita
03. 07. 2011 19.21
,,po sojenju pa v zapor
povemvsem
03. 07. 2011 12.54
M-teorija; Mediji so popolnoma pod nadzorom teh elit,zato ljudje živijo zavedeni in v temi!Nacionalni voditelji dobivajo ukaze,katere morajo izvrševati,do potankosti in brez ugovorov!recimo.če bi sedaj vladal janša,bi bilo natanko tako kot je sedaj,saj saj bi moral izvrševati iste ukaze kot jih dobiva pahor!
povemvsem
03. 07. 2011 12.47
M-teorija; vsi vojaški častniki višjega čina so del teh elit.Njihovom podrejenim pa še na misel ne pride (zaradi opranih možganov),da bi se uprli,tudi streljanju po lastnem narudu ne!Kar poglej kaj počne recimo policija ob demonstracijah (G8,G20,bilderbergi,itd..).
usi-glih
03. 07. 2011 12.47
Grška gospodarska rast je v prostem padu medtem pa pri nas gospodarstvo pada z premosorazmernim pospeškom na kvadrat dno se nam tako hitro približuje, da se sploh ne bomo več zavedli ko ga bomo dosegli. Lahko samo računamo s kakšno hitrostjo se bomo razlimali na tleh ali bo to G8 ali pa G12 sploh ni več pomembno. Toliko o gospodarskem okrevanju ki ga predstavlja Križanič & co.
usi-glih
03. 07. 2011 12.46
polifem 03.07.2011, 12:41 DRŽI
povemvsem
03. 07. 2011 12.41
M-teorija; saj vidiš kaj se je zgodilo Huseinu potem ko je leta 2000 objavil,da Irak ne bo več prodajal nafte za dolarje.In kaj se dogaja z Gadafijem,katerega ideja navdušuje afričane,namreč uvedba zlatega dinarja.Torej ta dinar naj bi temeljil,na zlati podlagi,ne pa tako kot dolar in evro,ki sta odvisna izključno od finančnih špekulacij.
M-teorija
03. 07. 2011 12.38
polifem03.07.2011, 12:28 Res je. Je pa tudi res, da omenjeni niso elita temveč so tako kot mi, vsi ostali! Predvsem pa v slogi je moč, slogi, ki je razparcelirana. Zato nam lahko peščica diktira pravila dokler ne dosežemo defragmentacije, zaradi katere se sučemo kot pes za svojim repom.
povemvsem
03. 07. 2011 12.28
M-teorija, pozabil si na eno čisto majčkeno podrobnost:da imajo te elite na svoji strani policijo in vojsko,zato da bi v morebitnem začetku uresničevanja idej katere si opisal,branijo njihove interese!
M-teorija
03. 07. 2011 12.02
Tonček Balonček03.07.2011, 10:48 TO TB sem mislil!
M-teorija
03. 07. 2011 11.46
Torej izkoriščeni vsega vseGa ZDRUŽITE SE. nI POTREBNA REVOLUCIJA, KER TA ŽRE LASTNE OTROKE, POTREBNO JE LE ENOTNO ZDRUŽENJE, KI SE BO UPRLO IZKORIŠČEVALSKIM ELITAM IN JIH PRISILILO, DA SPOŠTUJEJO ČLOVEKOVE PRAVICE, SPOŠTUJE DELO BREZ KATEREGA NE BI BILI TAKO BOGATI, SPOŠTUJEJO ČLOVEKA.
M-teorija
03. 07. 2011 11.41
4. Zato je možno delovati lokalno le tako, da se vsi ki ne pripadajo tej globalni eliti združijo, internacionalizirajo, predvsem z namenom, da bodo pravila igre napisana za vse in veljala za vse enako. Zato je prioriteta te internacionale, edinemu možnemu sogovorniku, ki lahko vpliva na zavoženi, izigrani sistem, ki v osnovi ni slab, le omenjena top elita si ga preveč prikraja. Kot prvo je treba odpraviti možnost velikim, da svojo dejavnost iz držav kjer je izkoriščanje delavcev onemogočeno v države, kjer je to dovoljeno. S tem nastaja začaran krog, kjer je možno izkoriščanje v siromašnih državah neposredno, posredno, pa tudi v bogatejših, ker če ni dela, je tudi možno večje izkoriščanje. Najboljši način za preprečevanje takšnega izkoriščanje je INTERNACIONALIZIRANO CERTIFICIRANJE IZDELKOV.VSAK, KI PRIDOBI CERTIFIKAT, NAJ BI ZAGOTAVLJAL, DA ZA PROIZVODI, KI JIH PROIZVAJA IN PRODAJA STOJIJO DOBRO PLAČANI IN VSESPLOŠNO ZADOVOLJNI DELAVCI, PA NAJ BODO TI V NAJSIROMAŠNEJŠIH DELIH SVETA. Kot drugo treba je odpraviti razne oaze, kjer se pere in skriva denar. Lep primer je delovanje Vegrada, zato ne bi izgubljal besed. Verjetno bi se našlo še kaj v vsakem primeru, pa je edina rešitev globalizaciji izkoriščanja, da se tudi izkoriščani GLOBALIZIRAJO, INTERNACONALIZIRAJO
M-teorija
03. 07. 2011 11.41
3- Očitna razlika je predvsem, da imajo te top elite za razliko od mafije veliko večjo podporo vlad, ki jim služijo predvsem s tem, da predpisujejo zakone in pravila, da jim še zvišujejo dobiček, da jim še bolj omogočajo izkoriščanje vseh ostalih. Najbolj očitno se to vidi, da vse slabe, zavožene naložbe, pa naj bo to v Ameriki, Portugalski, Grčiji ali pri nas poskušajo pokriti in pocuzati iz državnih žakljev, to je iz davkoplačevalskega denarja. Ne da bi to vlade delale namerno, temveč je sistem tako naravnan, da jih v to sili. Tako naj bodo Obama, Merklova ali Pahor (še toliko bolj, ker je odvisen od ukrepanje velikih držav, pa tudi EU) še tako dobronamerni ne morejo drugače kot, da rešujejo kožo velikim globalnim igralcem, ki narekujejo pravila igre, ki pa so vedno usmerjenja v njihovo še večje bogatanje
M-teorija
03. 07. 2011 11.40
2-Razlika med delovanjem mafije in omenjenimi elitami je vse manjše. Razlika je le v osnovi. Mafija deluje od zločinskega delovanja proti pollegalizaciji, top elite, pa od legalizacije k pollegalizaciji. Mafija torej svoje zločinsko delovanje. Kjer je zakonsko preganjano seliti v države, kjer jih roka pravice ne doseže. Top elite širijo svojo dejavnost iz držav kjer bi kršili človekove pravice z izkoriščanjem delavcev v države, kjer je to legalno. Oboji pa se poslužujejo pranja denarja s slamnatimi podjetji in skrivanja v davčnih oazah. Torej razlike so res vse manjše, tudi po vrednota, ki jih premorejo.
M-teorija
03. 07. 2011 11.40
1-Nič drugače kar ne bo zgodilo velikim se ne more zgoditi nam majhnim. Vse kar se zgodi v ZDA EU se dogaja tudi nam. Brez rešitve med velikimi lahko le sanjamo, da lahko kaj rešimo sami. Kriza je globalna, ki jih je kot domine povzročila peščica najbogatejših globalistov in to padanje domin se ne bo nehalo, če problem ne rešimo pri izvoru, torej pri delovanje tiste peščice bogatih globalistov, ki držijo v šahu vse vlade, ki plešejo po taktu in notah, ki jih pišejo te top elite. REŠITEV JE TOREJ, DA MISLIMO IN DELUJEMO GLOBALNO, ČE HOČEMO REŠEVETI PROBLEME LOKALNO. REŠITEV JE, DA SE VSI TISTI, KI NE PRIPADAJO TISTI TOP ELITI ZDRUŽIJO V INTERNACIONALONO ZDRUŽENJE, KI JIH BO PRISILILO, DA POLLEGALNO DELOVANJE, KI NAS VSE OSTALE DELA VSE BOLJ REVNE, DA SPREJEMAJO PRAVILA INSTITUCIJ VLAD KATERIM PRIPADAJO IN NE OBRATNO KJER SO VLADE V NJIHOVEM PRIMEŽU IN PRILAGAJAJO PRAVILA IGRE OMENJENIM TOP ELITAM.
jpavli19
03. 07. 2011 11.30
Ko je bil minister nič pametnega ni naredil in tudi zdaj je mimo usekal.Nemci imajo na žalost prav.Ajde prokleta politika, spravte se skup za dobrobit naroda,ne za svoje žepe.
yaj
03. 07. 2011 11.25
sam,to bi rekel,da je vse 1 taka beda,da že vpija proti nebu....res je vse so uničili,to lepo zeleno deželo,žal samo navzven,navznoter pa samo še 1 sama polomija in katasrofa...bojmo se vsi skupaj grškega scenarija,ker potem res ne vem kdo nam bo dal še za kruh??? Mogoče,Bruselj???Forget it!!! Ok,upanje umira zadnje in mi z njim.....
Tonček Balonček
03. 07. 2011 10.48
In žalostno je seveda to, da pri nnas obstajajo množice, ki mislijo, da nas bodo pred goltanjem Zahoda in domačih zdrah reševali kadri tipa Janša, Pezdir, Lahovnik, Ž. Turk, Čebelar in podobni!, za katere je Slovenija ena sama topal greda, poleti pa vrtiček
Tonček Balonček
03. 07. 2011 10.46
Pa kakšne nebuloze govori za tajkun na podroičju svetovanja, študij in nadzorništva v slovenskih gospodarskih in paragospodarskih družbah!! Kot d abi rekel, da sem še daleč od vrha Mount Everesta, sem pa na poti tja! Popolnoma brez zveze! Ta tip trosi medlo že več kot trideset let, odličo kasira, zakaj ga pa plačujejo, mi pa ni jasno! In enako seveda počnejo njegovi učenci, takorekoč nasledniki tipa Lahovnik, Pezdir, Mrkaić, J.P. Damjan, Ž. Turk in še cela falanga teh svetovalcev in ekspertov, ki kar iz rokava stresajo, kaj bi bilo treba, kako bi morali, kaj ni v redu itd. Seveda s eministrskim plačam smejejo, za 3.000 EUR mesečno oni le parkrat na teden kaj nodpredavajo, sicer pa pišejo mnenja, nadzirajo, delijo ekspertize itd. Eden iz teh ekspertnih ekip je celo vztrajal, d amorajo njihovi "doneski" biti napisani čimbolj nedorečeno in zapleteno do skrajnosti, sicer bo kdo "drekal", da niso nič vredni in da gre za blef. Seveda tudi sami vedo, da je vse skupaj ravno to!!
partizan71
03. 07. 2011 09.55
Ce bi to izjavil pred dvema letoma, bi mu se verjel