Slovenija

Trenutno največja skrb staršev: kam z otroki v času stavke?

Ljubljana, 11. 04. 2012 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največ težav bodo zaradi stavke imeli starši šoloobveznih otrok in otrok v vrtcu. V službo seveda morajo, šole in vrtci pa bodo zaprli svoja vrata. V nujnih primerih bo sicer varstvo zagotovljeno, obstajajo pa tudi že alternative.

Vrtec
Vrtec FOTO: Thinkstock

Na tisoče staršev, ki bodo morali v službo, skrbi, kam naj dajo otroke. Šole in vrtci bodo zaradi stavke zaprti, a v teh primerih, ko starši druge izbire nimajo, poudarjajo v vrtcih, bodo svojega otroka lahko vseeno pripeljali, vzgojiteljice bodo tam, je v oddaji 24UR poročala Vesna Ban. "Sprejemali bomo tiste otroke, ki bodo imeli nujo po varstvu," je povedala ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec. O tem, kaj je nujno, bodo presojali sami starši, je dodala. "Tukaj apeliramo na same starše, ki to možnost imajo, naj otrok ne pripeljejo, naj se tega držijo, da v tem segmentu podprejo tudi tisti svoj interes, ki je vezan na kakovost predšolske vzgoje," je dodala.

Naprej: učitelji v šolah. Pouka v osnovnih in srednjih šolah ne bo. Velja isto: če ne gre drugače, lahko starši otroka pripeljejo, učitelji bodo tam, le učili ne bodo. "Pred šolo verjetno nobenega ne bomo pustili, starše pa vseeno prosimo, naj spoštujejo, da stavkamo," je podobno kot njena kolegica iz vrtca pozvala osnovnošolska učiteljica Elizabeta Vovko.

Pouka ne bo, a učiteljice bodo v šolah.
Pouka ne bo, a učiteljice bodo v šolah. FOTO: Thinkstock

Če doma ni babic, dedkov ali koga drugega, ki bi lahko poskrbel za vašega otroka, v vrtec ali šolo pa ne bo šel, na združenju staršev in otrok Sezam predlagajo drugo rešitev. "Bilo bi najpametneje, da se starši organizirajo med sabo, da si pomagajo, prosijo sosede," je predlagala direktorica omenjenega zavoda Nada Kirn Špolar.

Ali pa si pravočasno zagotovijo varuško. Povpraševanje že narašča, da vas to ne bi udarilo po žepu, pa: "Si lahko več družin vzame eno skupno varuško in tako delijo stroške," pravi Kirn Špolarjeva.

Obstaja pa tudi alternativa. Staršem so roko ponudila tudi različna športna društva in zavodi. V enem od njih bodo za 40 otrok organizirali brezplačno varstvo. Če bo prijavljenih več, bodo starše prosili, naj sofinancirajo določene aktivnosti.

Skratka pod črto: treba se bo tako ali drugače znajti. Upajoč, da stavka ne bo trajala dlje kot en dan.

Pridružite se uradni strani oddaje 24UR na Facebooku s klikom na

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titi87
13. 04. 2012 11.13
+4
Joj, kako me segrejejo nekateri komentarji. Vzgojni zavodi med drugim štrajkajo tudi zato, da vam ne bi bilo treba plačevati vrtca za drugega otroka in, da se ne bi povišal normativ v oddelkih. Pomislite, če bi vi zmogli skrbeti za 14 dojenčkov v eni skupini. Normativ naj bi sedaj dvignili nad 17 otrok v jaslični skupini. In po tem se bojo starši spraševali kako, da je njihov otrok spet prišel pogrizen domov in kako, da vzgojiteljica ni namazala ritke njihovemu otroku in kako to, da vzgojiteljica ni stisnila prav VAŠEGA otroka, ko ste ga pripeljali v vrtec,........ Sama imam enega otroka doma in še tako se mi zgodi, da pade, se udari in podobno. Kako naj vzgojiteljica pazi na 17 dojenčkov? Ste se vprašali kaj zvišanje normativov pomeni za VAŠEGA otroka? Ni vse v plačah!
travarpero
12. 04. 2012 23.20
+1
Gospa Barbara Novinec lepo vas prosim , ma kakšna kakovost predšolske vzgoje .Zjutraj ko otroka pripeljem v vrtec se vzgojitelice ob kofetu pogovarjajo vseprej kot o vzgoji otrok. Tudi pri vas je preveč prisotna politika.Mi je danes rekel moj 3. letnik da se menjo sam od štrajka
titovka
12. 04. 2012 21.52
-1
ma kakšna stavka...saj bo janšev stric iz vatikana vse zrihtal!!!!
Mr.JanHara
12. 04. 2012 17.46
Ja, država naj za vse poskrbi, davki so pa vedno previsoki! Od nekdaj...
Mr.JanHara
12. 04. 2012 16.50
-2
Spoštovani starši! Če žal nimate BOLJŠE IDEJE, jih vrnite od koder so prišli. Mene bi bilo sram spraševaati.
cyklon
12. 04. 2012 19.02
+1
Spoštovani!! Nam boš pokazal na tvoji,kako naj to storimo??
wsharky
12. 04. 2012 15.43
+2
... kaksna skrb neki ... starsi naj lepo vzamejo dopust in se odpravijo s svojimi otroci na izlet ... ejga ...
gordo
12. 04. 2012 15.38
+3
pa pravjo da se teh sploh ne rabi se je javni nsektor ko nič ne delajo hahaha
bojchb
12. 04. 2012 14.02
+5
Ukrepi vlade sploh niso sporni, večini je sporno to ker si to ni izmislil Zoki (ali Pahi). On je vendar tako pameten. Janša pa je trn v peti - vemo komu. Eliti, privilegirancem, Forumu 21, ljubljanski Coki-mafiji&sons....Poštenim in delavnim Slovencem pa NE.
Important notice
12. 04. 2012 14.28
+1
Tako je! Če bi se te ukrepe spomnil kdo drug, bi dobil naziv Slovenec leta. Me prav zanima kako bi reševal krizo katerikoli, če bi bil danes na oblasti. Zoki bi poskušal najeti še več kreditov? Pahor bi prodal kameli? Za koliko časa bi to bilo???? Kako pa naprej?
Geronemo
12. 04. 2012 14.59
+3
Kolikor jaz vem je o podobnih in blažjih ukrepih bilo govora tudi v pahorjevi vladi, in kaj se je zgodilo??? SDS jih je zbombardiral s pripisom nesposobni, ne državotvorni itd... Kdo je prvi promoviral Stavko, cesto itd???? Jaz nisem nobene skupinice član ali privrženec ampak med tem ko se pes in mačka med seboj ubijata vmes trpimo mi, ljudje... In to mi ne gre v glavo kako lahko to kar tako naprej prenašamo? Še nekaj, kdaj bo kdo postavil pred vrsto vse te regulatorje kkaterih namen je preprečevanj egospodarske ali politične korupcije??? Najbolj ponosni smo ko dobimo 25 letnika z majhnim nasadom konoplje, tukaj znamo razbit teorije oin definicije do subatomarne ravni, ko pa gre za sovražne prevzeme, monopol, podkupovanje in vse ostale kriminalne zanke, pa nič... Zadeve se rešujejo do zastaranja.. Tako deluje naš pravni in sodni aparat. Cepaj male ribice, ker za vlke nimamo pravih trnkov, oz. interesa...
Geronemo
12. 04. 2012 15.01
In ukrepi so sporni že po pojmu ukrep.. Razdor in odvzem socialnih pravic ni ukrep ampak sankcija... Torej, koga se sankcionira z anjihove napake????
bojchb
12. 04. 2012 13.58
+0
In kaj je tu spornega, ko napišem da je Štrukelj Kučanov zet??? da je potrebno izbrista komentar
dule100
12. 04. 2012 14.18
+2
bojchb Bil ! Še on noče nič imeti z Murgeljčanom !
Kaj_je_res
12. 04. 2012 12.16
+2
Delam v gospodarstvu, ne vem še, kaj bomo z varstvom 18.4. Vprašanje - je utemeljeno, da za tisti dan, 18.4., NE poravnamo plačila za vrtec (torej preračun položnice/dan)? Ker če gledamo, smo starši NAROČNIK STORITVE ki jih izvajalec tisti dan ne bo opravil. Delodajalec pa je Vrtec oz. ministrstvo za šolstvo. Menim, da zaradi stavke NE BI smeli kriti teh stroškov starši. Še posebej absudno je, da plačamo nekje drugje stroške varstva za čas stavke in imamo dejansko dvojne stroške v tem času.
sonas
12. 04. 2012 13.37
+3
ko so štrajkali avtoprevozniki, komu smo že izstavljali račune???? a se kdo spomni???? to so uni, ki so blokirali mejne prehode in smo čakali kot idioti! in veš kaj sem rekel! Imajo pravico, da se borijo za svoje!!!!
Important notice
12. 04. 2012 14.33
+0
Dan stavke bi se jim moral ODŠTETI od plače in od pokojninske dobe. Jaz delam v gospodarstvu. Pred dvema letoma so mi pogodbo za nedoločen čas spremenili v pogodbo za določen čas in znižali plačo za 200€ bruto. Komu naj se žalim? Vesela sem, da imam vsaj to .... Če bi se šla bunit k odvetniku ali na Zavod za zaposlvoanje ali kam drugam, potem bi lahko lepo ostala doma. Tako pa imam zaposlitev, redno plačo in upanje, da mi bodo naslednjo pogodbo podaljšali .... spet za dve leti (ne vem, bom kar lepo tiho). Javna uprava brez gospodarstva ne bi imela nobenih sredstev in nobenega dela ter še manj denarja. Zato naj bodo kar tiho in naj bodo veseli, da še kaj dobijo od nas. Ko bomo mi dol sedli, potem še tega ne bodo imeli. Pa naj jemljejo iz praznega žaklja!
orhidejka
12. 04. 2012 14.59
+5
Joj, kok ste eni hecni, a vam še ni potegnilo, da v vrtcih ne štrajkamo samo zaradi plač??? Dajte si mal prebrat, kaj vse bi radi naši vrli politiki dosegli.... Konec koncu, prav vi, iz gospodarstva, ki imate tako nizke plače (zanimivo, pa še vedno dovlj velike, da si lahko nekateri privoščite luksuz od interneta), boste najbolj nasankali. Vrtci so že tako ali tako prepolni, prepotrebni obnov, pa še bolj jih želijo napolnit. Da o padcu kvalitete sploh ne govorim. A ja, pa drugi otrok ne bo več zastonj v vrtcu ( čeprav se s tem nekako strinjam)... A ja, pa za odgovornost, ki jo vsak dan nosim na glavi, je trenutnih 700 evrov premallo. Sem pa vesela da jih sploh imam, da ne bo pomote in sočustvujem z delavci v gospodarstvu z mizernimi plačami...sem bila nekoč tam...
sonas
12. 04. 2012 15.26
+0
Important notice tvoj problem je v tem, da ste vsi tiho! in vedi: doker boste tiho, bodo delali z vami kot smetmi!
Important notice
12. 04. 2012 16.13
+0
Žal bo tako ostalo ... sindikat se za nas ne briga. Če komu ni kaj všeč, gre lahko takoj v kadrovsko. Prošenj za delo imajo dovolj, tako da lahko v vsakem trenutku dobijo zamenjavo. Še vedno mi je tu bolje, kot kje drugje. Moja izobrazba je med najpogostejšimi poklici v Sloveniji, tako da si ne morem domišljati, da bi bilo kje bolje. Prej slabše! Tudi JU bi se morala začeti bolj GOSPODARNO obnašati. Morda tudi bolj mačehovsko .... Ne trdim, da lenuharijo, ampak trdim, da se jim tole znižanje plač ne bo tako poznalo, kot se pozna znižanje iz 1000€ BTO na 800€ BTO v gospodarstvu. S tem, da se obseg dela poveča za 50%. (spremeni se pa naziv delovnega mesta - čeprav se dela isto, oz. še več).
julcka02
12. 04. 2012 21.33
+2
Točno tako- orhidejka. Vsi vidijo, da imamo v vrtcu vsak mesec redno plačo, nihče pa ne vidi(razen nas samih), koliko denarja - svoje plače - še vrnemo nazaj v oddelek, da nabavimo material. Vrtec denarja nima(beri občina), ti pa se znajdi, kakor veš in znaš. In ja mi smo sposobni, da nam povišajo normative, kakšnih 20 pleničarjev 1-2 leti, bi pa ja šlo skozi. Ampak mislim, da za teh 677 evrov, ki jih krvavo prislužim- neglede na to, da nas ima večina za lenuharje, opravljam svoje delo z veseljem, tako kot sem ga nekoč tudi v gospodarstvu....
walter2
12. 04. 2012 12.13
+2
Evo in zdaj nasprotniki stavke izkoriščajo otroke,češ kako bo za njih poskrbljeno a ne ponudijo nekega kompromisnega predloga,da stavke nebi bilo.
sonas
12. 04. 2012 13.38
hvala bogu za otroke! se vse okoli njih vrti: DZ, stavka...
jnsfsf
12. 04. 2012 10.58
-1
moje mnenje. tukaj predvsem volilci desnice ne zagovarjajo stavke. javna uprava je potrebna za ohranjanje socialne države, stavka je pravica, če se ji odrečemo, ljudje gremo spet v srednji vek ! saj imajo tudi ljudje v gospodarstvu pravico štrajkat, pa zaradi strahu pred dobesedno LASTNIKI njihovih življenj ( delodajalci) tega ne storijo. kje je tu ponos, borba za dostojanstvo? nehajte že enkrat zaradi foušije spodbijat pomemben del borbe za pravice kot je stavka! zakaj ne stavkate tudi vi, a vas je strah vaših delodajalcev, a ste predani v usodo, kjer je delodajalec vsemogočni gospodar vašega ekonomskega življenja? ..se pa strinjam, da je tudi kar nekaj takih v JU, ki sam zrak mešajo, ampak zaradi teh ne mečite vseh v isti koš. LP
sonas
12. 04. 2012 12.58
+2
ah pa sej nima smila! pljuvajo po stavki, pa se sploh ne zavedajo kaj to pomeni! pač omejenci, da te glava boli! pač slovenski primitivizem! a med stavo v VB ali nemčiji je kdo izjavlju? NE, ker bi jih bilo sram! tle pa če meni paše potem je to zakon, če pa meni ne paše pa lahko teptamo vse pravice...
hanoveranec
12. 04. 2012 13.19
-2
država kot delodajalec JU, bo pač morala odpuščati po stavki.... tako je tudi v gospodarstvu, ko lastnik odpusti........
beri66
12. 04. 2012 10.47
+9
odpeljite jih janši, bo vsaj črtomir imel družbo.
santamaura
12. 04. 2012 10.59
+4
edvard1945
12. 04. 2012 14.18
+2
Geronemo
12. 04. 2012 10.03
+9
Kak ste vi folk razdeljeni... ko berem te vaše komentarje mi gre na bruhanje. Vi se sekirate za en dan ko nimate otroka kam dat, seveda vas peče stroškovni del kako vi ne boste plačevali nedela itd. Vam samo paše ko so ti ljudje tiho... glavno da je vaša r*t pokrita. Egoisti ste in ta egoizem vas bo požrl. In prav je tako. Ne zagovarjam vseh služb socialnega sektorja ampak večji del SI ZASLUŽI VEČ ZASLUGE ko pa vaše pljuvanje. Zaradi manjšine ki nas je okradla boste stigmatizirali vse? Potem niste nič boljši od najslabšega politika.
SLObunkeljn
12. 04. 2012 10.08
+10
Ja, saj zaradi tega egoizma in zaplankanosti pa smo tam kjer smo! In drsimo tja ... na dno!
izbriši mi profil admin
12. 04. 2012 10.20
+6
A ti razumeš, da delavci ne moremo več vzdrževat takega aparata javne uprave ? Ti govoriš o egoizmu ? pa si se bunil, ko so nam delavcem plače razbili na totalno dno, da komaj še dihamo ? kje si bil takrat s tvojo pametjo ? Ne moremo vas več vzdrževat in zato vas bo treba četrtino spravit v druge službe, ostali se boste pa znašli, kot na tisoče delavcev, ki so ostali brez zaposlitve - Z ženo sva bila za novo leto v 09 oba naenkrat brez službe in kdo je bil takrat ob nama ? nihče - zato dečko moj - se boste že znašli - boš pa za delo prijel, kot sem jaz kljub moji izobrazbi !!!
Geronemo
12. 04. 2012 10.41
+10
didaktik: Očitno si kakšen razred slovenščine zgrešil... Ker nisi prebral kar sem napisal.. Kaj boš ti rekel da zaradi plač vrtcev, šol in zdravstvenih ustanov je Slovenija na psu??? Vi več niste normalni res... Razvrednotili ste absolutno vse in to samo zato ker včlečete te politične nitke, nasedate populizmu strank in nabijate na boben obupa in depresije... VSI BI MOGLI STAVKAT ne samo javni sektor. In Učitelji, vzgojitelji in medicinske setre niso krivi da imamo miljardne dolgove.. In to dragi moj si lepo vcepi v svojo zavest in začni iskat vzrok težave v politiki in ne pri ljudeh ki vzgajajo tvojega otroka in skrbijo za tvoje sdravje... Pa tudi jaz sem v realnem sektorju in kljub mojim trem izobrazbam sem se tudi sam znašel, tak da mi ne potrebuješ nič omenjat ali pod nos metat...
beri66
12. 04. 2012 10.49
+2
didaktik ni maral šol in je zdej javni upravci folš na plačah.
Geronemo
12. 04. 2012 11.01
+6
Ne gre se za to da mi iščemo definicijo boljšega in slabšega.. Zavedati se moramo da smo med seboj vsi enaki in delamo za skupen cilj. Zdaj pa se vprašajte kje je tisti pravi vzrok težav? V nas ljudeh javni, realni sektor. Ali pa je vzrok politika, njene službe, nepregledni motivi in še manj pregledna dejanja, manipulacije, korupcije, laži in zavajanja. Vsi bi linčali enega privatnika ki je okradel nekoga za 100.000€, ko pa ena politična ali rizična odločitev bančnikov sfura na 10 mio € pa je kaj, odstavitev te osebe, odpravnina in ponudba na drugo delovno mesto. Mah brezveze govort, najprej moramo kot Slovenski NAROD skupaj stopit, it na cesto (vključno z otroci ki jih ne bi imeli kam dati) in dati politiki jasno in glasno vedeti da je NEZAŽELJENA. Miljonkrat se je pisalo kaj in kako in še vedno je videt strahopetnost realnega sektorja ki se boji za svoje položaje.. Zapomnite si nekaj, danes pljuvate po javnem sektorju, ko tega ne bo več, po kom boste pljuvali ko vam bo nekdo spet dvignil davke in cene življenskih potrebščin???
samuelka
12. 04. 2012 11.02
+8
Strinjam se z geronemom. :) v bistvu nas je v krizo pahnilo tajkunstvo v gospodarstvu, javni sektor ni zapravil milijard. Tudi javni sektor diha na škrge, kakovost storitev upada, ker jih ne morejo omogočiti... šole, vrtci, zdravstveni domovi... nič ne zapravljajo, ker nimajo svojega denarja. Ministrstva pač nakazujejo nujna sredstva. Tajkuni pa so vaše plače, didaktik, vračunali v svoje jahte, švicarske banke... svoj srd izlijte na prave ljudi!!!
Geronemo
12. 04. 2012 11.19
+5
Točno... In treba se je zavedati, ko gre za naše pravice ki nam pripadajo in smo jih jasno in razumljivo vpisali v ustavo, SE NAROD NE DELI NA LEVE ALI DESNE, JAVNI ALI REALNI, ZELENE in RDEČE ker VSI predstavljamo družbo Slovenskega naroda. Nam, ljudem ščijejo v skledo in nas podrejajo njihovim idejam, nam kratijo svobodo in pravice in samo mi-narod se lahko odločimo kakšen bo izzid. Ali bomo vlekli vsak na svojo stran kot do zdaj, ali pa bomo naredili spremembo in stopili skupaj z eno zahtevo. UPOŠTEVANJE PRAVIC VSEH DRŽAVLJANOV. In ko bi vlada rekla ne moremo ker je tako in tako, pa bomo izločili vse tiste ki so nas do sem pripeljali in bodo ODGOVARJALI za vsa svoja dejanja. Kolikor jaz razumem, je vsako dejanje ki z dokazljivo namero oškoduje državo je VELEIZDAJA. Zdaj pa si zavrtite film do leta 91 in se začnite spominjati, kolikokrat je bila naša država oškodovana zaradi posameznikov oz. njihovih skupin!?? Pa me ne zanim ali je to politik, tajkun, ali navadni delavec. Odgovarjati morajo vsi ki so nas pripeljali do te situacije. In to ni javni ali realni sektor. Dajte se zavedati svojih pravic in jih zahtevajte nazaj, v kolikor te zahteve ne bo izpolnjene potem dragi moji, imate dokaz, da mi ne živimo v socialni državi ampak v taborišču kjer vlada diktatura. In zato se nekdo danes boji da ne bo mogel dati otroka v vrtec...
hanoveranec
12. 04. 2012 13.23
Kako so si lahko ljudje privoščili toliko razkošja......... s plačami in pokojninami 500 evrov prav gotovo ne?
minimalisch
12. 04. 2012 13.44
saj pravim, naj gre JS rajš stavkat proti tajkunom naj vrnejo pokradeno in jih drzava sankcionira, ne bremenit še bolj gospodraskega, ki napaja javnega...je pa res, da je treba čistko mal narest tud v javnem (ne govorim za vse), sam spet je to kaplja v morje koliko so nakradli...proti tem bi se moral borit, potlej bi bilo smiselno stavkat in realni sektor bi vas v tem podprl....še nekaj, največ vipliva na funkcioniranje drzave ima JAVNI sektor....zdaj pa, če je koruptiven je pa drugo vprašanje...
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
12. 04. 2012 09.59
+8
Janez vam je pred leti obljubljal in tudi dal razne ugodnosti ob rojstvu otrok. Cenejši, brezplačen vrtec za drugega otroka ... Otroke ste naredili, ugodnosti ukinjene, znajdite se in še naprej verjamite Janezu.
beri66
12. 04. 2012 10.50
+6
res je...kar poslušajte še naprej Ludomilo.
Mr.JanHara
12. 04. 2012 09.48
-3
Nimate sorodnika, starega starša, soseda, prijatelja, društva prijateljev mladine? S te z vsemi skregani? Zato pa je tako: " Neca: nihče nikogar ne pozna" Če boste stavkali, lahko sami pazite na otroke.
hanoveranec
12. 04. 2012 13.25
Preprosto: če stavkate bodite doma in pazite tisti dan otroke......
nemarx
12. 04. 2012 09.40
+1
Vsem ljubljančanom, ki si to lahko privoščijo predlagam, da vzamejo dopust in svoje otroke peljejo na proteste po murgelskih ulicah, ali pa pred sedež negativnih pozitivcev na mestni trg, v ostalih slovenskih mestih pa pred občinske zgradbe in podobna nahajališča belih ovratnikov in prvorazrednih državljanov, ki nam uspešno praznijo državno blagajno in nam zraven še prizadevno otežujejo pot v gospodarski razvoj in demokracijo.
dule100
12. 04. 2012 09.37
+9
Upam, da bodo zneski na položnicah za čas stavke nižji ! Nimam nobenega namena, da bi plačeval nedelo !
titi87
13. 04. 2012 11.18
+1
ja, ti bojo odbili 1 € za prehrano. Škrtica škrta!
krtaca15
12. 04. 2012 08.54
+2
Preprosto jim bom izstavil račun in tožbo za povzročeno škodo.
beri66
12. 04. 2012 10.51
+2
hanoveranec
12. 04. 2012 13.28
zlopi20
12. 04. 2012 08.38
+2
javna uprava je parazit današnje družbe !!!
beri66
12. 04. 2012 10.51
+1