Slovenija

Trenja: Kdo je vreden več?

Ljubljana, 12. 06. 2008 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Teja Grapulin
Komentarji
44

Sodniki zahtevajo višje plače, ob tem pa je najvišjo plačo med funkcionarji v marcu prejel prav sodnik, kar 7.600 evrov bruto.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: POP TV

Je sodnik vreden več kot zdravnik? Je minister vreden več kot sodnik? Oboji gredo na nož. Minister Virant sodnike pošilja na ulice, naj državljane povprašajo o tem, kaj menijo o sodniškem delu. Sodniki poudarjajo, da že sedaj delajo čez normo, a državljani na razsodbe čakamo tudi več let. Bodo sodniki stavko zaostrili ali celo kolektivno odstopili? 1100 sodnikov na cesti? Kolaps sistema? Kolaps pravne države? V Trenjih so se soočili predstavniki sodnikov, minister za javno upravo Gregor Virant, odvetniki in poslanci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezol
13. 06. 2008 22.29
sem prav zadovoljen ko prebiram te članke in vidim da nam navadnim smrtnikom, ki imamo borih 600-700eur., plače mesečno ni do prepira in stavkanja kdo naj več dobi. Kar me pa drugega zanima je to ali potem oni-udeleženci trenj kaj spremljajo te komentarje in ali se sploh kaj zamislijo ob vsem tem?
AGESA
13. 06. 2008 17.05
Sinočnja debata je bila na nivoju gostilniške debate,ne morem razumeti da taki ljudje delijo pravico,saj niti ne ve ali dobi 1.800 ali 2.200 € plače.
de-lay
13. 06. 2008 13.44
jazorit Se strinjam z napisanim. V ZDA npr. moraš biti prekleto dober, da pristaneš v odvetniški pisarni, pa še konkurenca je huda. Da se izkažeš pa to lahko narediš v javni službi, ki pa ni tako dobro plačana, je pa možnost za odskok. Pa pustimo kako sicer sistem dobro ali ne deluje. Javna služba zahteva uradno izobrazbo, je relativno solidno plačana, ker pa je tudi relativno zanesljiva ne more biti ekstremno dobro plačana. Mislim, da je Virant na relativno dobri poti, saj se je javna uprava, no vsaj del začel obnašati kot servis občanov. Jaz bi imel tudi službo zagotovljeno, pogajal bi se samo za plačo, odgovornosti jasno pa ne bi nosil. Kje se prijavim??
jazorit
13. 06. 2008 13.33
Pohvaliti je potrbno ministra Viranta. Prvič v zgodovini Slovenije je enotno uredil plače javnih uslužbencev. Če bi povišal plače sodnikom, se bo takoj sprožil val stavk: zdravniki, učitelji, cariniki... in krog bo sklenjen. VIRANT NE POPUSTI!
jazorit
13. 06. 2008 10.25
Nekaj stvari me spodbudilo k pisanju mnenja po ogledu Trenj. V Sloveniji prihaja do absurdne situacije, ko stavkajo najbogatejši sloji, če temu kar počnejo sodniki in predvsem sodnice lahko rečemo stavka. Bolje bi bilo reči POLITIČNO IZSILJEVANJE. Sodniki predstavljajo državo, so država, in ne razumem kako lahko država stavka proti sami sebi. V včerajšnji oddaji sodniki niso znali predtavili argumentov zakaj so upravičeni do višjih plač. Priča smo bili histeričnemu in nesramnemu čvekanju sodnice s "26 leti" delovnih izkušenj, ki se prepirala z vsemi prisotnimi. SRAMOTA ZA SODNIŠKI POKLIC. Tako se sodnik ne bi smel obnašati. Iz nastopa sodnikov oz. sodnic - poklic je že čisto femiziran - sem razbral, da so plače čisto v redu, v nos pa jim gre, da so zdravniki in učitelji uspeli izsiliti višje plače. Podvaliti pa gre ministra Viranta, da uspe ohraniti mirne živce v takem "gospodinjskem špetiru". TA DRŽAVA S SVOJIMI DOHODKI NE BO MOGLA VEČ SERVISIRATI JAVNIH USLUŽBENCEV. Plače javnih uslužbencev morajo biti vezane na produktivnost gospodarstva, drugače nas čaka temna prihodnost. Vse preveč se sliši zahteve dobro organiziranih cehov, ki predstavljajo parcialne interese, ki pa so za celotno družbo nepravične. V naši družbi se premalo sliši zahteve slojev ki bi bili upravičeni do boljšega statusa, tu mislim predvsem na tehnično inteligenco. in za konec. Včerajšnja oddaja je pokazala nizek nivo sodnikov, zaprtost sodniškega ceha, željo po ekskluzivnosti, nevoščljivost sodnikov, notranjo dezorganizacijo. Če pa niso zadovoljni s plačami, zakaj ne zamenjajo službe, zakaj ne gredo za poslance?
Vojko Ppet
13. 06. 2008 08.46
Bravo sodniki! Že več kot dve leti je minilo od prvega odločanja pa se zadeva ni premaknila nikamor, saj samo odločate in nameto da odločite nam kradete denar. Vsak sklep in pritopžba je močno preplačana, sicer pa nemoreš uveljavljati nič. Tožba proti državi, ja samo kako delo zaključiti v poštenost to vam ni povšeč. Saj človeka je potrebno uničiti, čeprav sem več deset let trpel z ljudmi in plačeval davke in prispevke, sedaj pa v zrelčlih letih ostaneš na pragu sodišča, ker bi sami hoteli več kot si lahko gdor koli zasluži. Sramota, da imate še obraz pred ljudmi živeti in pisati sodbe v imenu ljudstva. Zakj se ne trudite in sodbe z prve stopnje dobivate nazaj od druge. Brav Virant ne daj se te brezobraznežem.
resslovenka
13. 06. 2008 08.22
tycoon Grenka resnica se skriva v tvojih besedah. Se pridružujem tvojemu mnenju. Se mi pa zdi, da je tudi B.Tavš imela prav, ko je rekla, da bi bilo treba prenoviti tudi poslanske plače glede na njihovo sodelovanje. Eni si ne zaslužijo niti minimalca. Po mandatu jim pa ne vem kakšna plača pripada še pol leta. Pol so pa nekateri brezposleni: So pozabili povedat, da imajo firme prijavljene na svoje vse sorte družinske člane in da jih prej ali slej spet srečamo na na kakšnem drugem družbenem položaju. Kaj pa navaden državljan, ko izgubi službo? Ne dobi nič. Niti tiste petine, četrtine ... odpravnine, ki mu pripada. Pa se prijavi na Zavod za zaposlovanje v upanju, da je mogoče še zaposliv. Ampak, ko doseže magično mejo starosti je to bolj loterija.
kuharcek
13. 06. 2008 08.14
tycoon vsaka čast, ne bi mogel bolje povedati. Mene je sram, da je treba o tem sploh razpravljati. lp
manjakranjc@hotmail.com
13. 06. 2008 08.00
Dan, Včeraj smo bili priča o razumnem govoru s strani vlade in na drugi strani slab koncert s strani sodnikov, ki so seveda neodvisni. Neodvisnosti smo priča že na ustavnem sodišču, saj je to sodišče že leta nazaj izpodbijalo sodbo ljudtva o volilni ureditvi, veste tisti, proporcjonalni in večinski....no če so neodvisni na ustavnem, kako so še-le na kakem nižjem, po hirarhiji gledano ali po Testenovo po verigi. Lepo da so včeraj predstavniki roke pravice predstavili svoj naduti nastop in ves čas posegali v besede...lepo bi bilo, da bi poleg piflanja rimskega prava osvojili tudi neka etična in moralna načela; pa rečimo saj bonton! Virantu pa vse čestitke, argumentacija in razumen nastop vedno pritegneta pozornost in seveda simpatije. Bravo Virant, le še trajnsot mandata definiraš in pravica bo zopet tu. Lp M.K
killi-123@hotmail.com
13. 06. 2008 07.35
Sam ne vidim problema. Sodnikom vzeti trajni mandat, potem se ne bo ponavljal primer Železnik.
mindfucker
13. 06. 2008 06.52
turkizna: "...Kaj pa je 2000 evrov za sodnika, ki se celo življenje uči in še kakšen študij je..." ja, v tem je problem. celo življenje, tako kot sedaj, med stavko, "študirajo strokovno literaturo"! in takih "študentov" v tej državi je kar nekaj: 550 000 upokojencev, 160 000 "zaposlenih" v javnem sektorju, 90 000 brezposelnih, še cca 150 000 "zelo zgaranih" referentov za bog ve kaj, v podjetjih. tukaj vštejmo še cca 50 000 "ta pravih" študentov.in vsi dobijo plačo, nadomestilo ali pokojnino. in veš zakaj? ker tista pridna delavka lima nalepke med tem ko stoji ob stroju! mamica ki leti osem ur okoli stroja za borih 530 eur minimalne plače in nima časa za študiranje strokovne literature! in takih mam in mamic je zaenkrat še dovolj! samo izdelke lahko prodamo, študioznost naših sodnikov pa ne moremo vnovčiti! ljudje, življenje ni hollywood! vsak dan je treba nafutrati otroke! poskusite enkrat z minimalno plačo preživeti 30 dni, še za fitness jo ni dovolj. med tem si pa nekateri izplačujejo dodatke za "pripravljenost", 24 urno dežurstvo 7 dni na teden, dodatke za razne magisterije in strokovna usposabljanja! zatežene babe z doktorskimi nazivi ki so trenutno zelo zaposlene z branjem strokovne literature bi si mogle, med to literaturo, kot obvezno branje uvrstiti bonton. tisto skakanje v besedo, ki smo mu bili priča v trenjih samo potrjuje kako vzvišena, samo vase zagledana in arogantna je naša tretja veja oblasti. nekateri udeleženci in predvsem udeleženke so se res obnašali, kot da so šli dol z tretje veje!
istra1
12. 06. 2008 22.37
Ja kdaj se bomo pa mi navadni državljani - delavci v proizvodnji začeli pogajati za naše plače, morda pa predstavniki delavskih sindikatov mislijo, da so delavske plače zadosti visoke.
kriss714@amis.net
12. 06. 2008 22.14
Vsem stavkajočim zmanjšat plače za 10prc, uvest obvezno prisotnost na delovnem mestu, kazensko in materialno odgovornost za "krive sodbe", določit minimalni IQ za imenovanje na sodniško funkcijo in ukinit trajni mandat.
janezol
12. 06. 2008 21.58
jaz osebno podpiram viranta in mislim da ta sistem ni napačen. naj dobi večjo plačo tisti ki si jo zasluži in trudi uspeti da bolje živi zato pa dela da kaj ima, kar se pa sodnikov tiče zaenkrat z njimi nimam opraviti ampak ko so govorili da koliko dela oni imajo in da če ne bo zvišanja plač , bodo delali sam toliko kolikor morajo in nič več, stvar je v tem da jih je lahko samo sram. sam delam v gostinstvu pa ne da bi se primerjal z njimi, ampak ni važno vsak dan grem delat, če je kdo odmanjkal se zmenimo da delamo deljeno ali pa tudi12-14ur če je treba zandrugoma,gostje hočejo biti postreženi in jih nič ne briga kdo dela, ali kdo manjka, ali lahko dela in koliko plače na koncu dobi pa čeprav je od katerih tudi 4-krat manjša od njihovih(600-700eur)na mesec pa se nobeden ne buni pač tako je kdor malo ima je tudi z malim zadovoljen pa neglede tudi če dela cel vikend po 12ur, ali pa da zamudi rojstne dneve svojih otrok in najdražjih, pa da ne govorimo o ostalem in za konec ne vem zakaj je narobe če nekdo dela da dobi več kot nekdo ki ne dela toliko ali pa celo noče in g.virantu dam prav in podporo naj nagradi tiste ki si res zaslužijo
delavec123
12. 06. 2008 21.57
pa še nekaj o tem, kdor ima več šole in kdo manj. Nekdo je pač prej šel v službo, da je lahko služil za nekoga, ki je gulil klopi, da se sedaj s tem baha in se postavlja pred vsemi. Če bi si moral sam plačati ta magisterij, bi se število zdesetkalo, kar se tiče odnosa do sočloveka, pa ga je večina že nekje vmes med študijem izgubila, ga ima več navaden delavec, ki se trudi, kot kak menedžer z ostrimi komolci ali pa nekdo z magisterijem. V sodobnih časih je tudi navaden človek dovolj pameten, da si lahko izračuna svojo uspešnost, zato ne potrebuje dvajset ljudi, ki bodo to nadzirali ali s svojim položajem zagovarjali svojo zaposlitev. Zatorej so tudi trenja. Ali bomo dovolili, da se poveča razlika med enimi in drugimi ali ne, je odvisno od vseh nas, ki vse to plačamo.
kuharcek
12. 06. 2008 21.38
....o tem učenju celo življenje in študiju....vse OK, samo treba je nekje potegniti črto. Biti plačan za učenje in študiranje ali pa za visoko in kakovostno produktivnost je pa velika razlika.
kuharcek
12. 06. 2008 21.32
Da jih ni sram. Jaz bi jih samo rekel, da kdor noče delat lahko gre. Mislim da čaka dosti mladih, ki pa ne morejo zraven. Da ne govorimo o uspešnosti. Seveda niso vsi enako uspešni, saj ne morejo biti. Joj ne morem verjet o čem se pogovarjamo....
delavec123
12. 06. 2008 21.30
Vsaka oddaja se razvleče v vsakršne osebne interese. Najbolje bi bilo, da ultimativno pobarantajo med seboj, ter dajo plače drug drugemu, in ne sebi. Po moje bi bilo tudi dobro to, da vsak državljan dobi 500 evrov plače za pod zob, nato nekaj za učinkovitost pri delu, nekaj na izobrazbo, nekaj na delovno dobo in tako naprej. To merilo pa naj se tudi nekje zaključi, da si nebi vsakdo postavljal svoja merila. Tako mislim jaz. Tudi ne bi bilo to tako težko, in ne na kako zahtevnost dela. Tudi delavec, ki dvigne 10 ton bremena dnevno, se bori s svojo pohabljeno hrbtenico, kakor ostali skušajo razbrati svoje spise. Mislim da smo enakopravni.
kriss714@amis.net
12. 06. 2008 21.07
Posledica "trajnega mandata" in "nedotakljivosti" sodnic (sodnikov) se bolj kot v njihovi neodvisnosti kaže v njihovi aroganci, ošabnosti, domišljavosti...... In nikakor ne bi smeli biti "neodvisni". Dokler pišejo "sodbe v imenu ljudstva", so odgovorni ljudstvu. Sicer pa preradi pozabljajo, da so zgolj uradniki, ki jih ljudstvo zaposljuje in plačuje. Torej jim ljudstvo tudi določa plače in ocenjuje njihovo delo.
Turkizna
12. 06. 2008 20.51
Sodniki imajo visoke plače? Kaj pa je 2000 evrov za sodnika, ki se celo življenje uči in še kakšen študij je??! Oni in zdravniki, to sta dva najvišja poklica, ki bi mogla bit največ plačana. Več kot dobijo politiki. Tako kot lahko stavnka nekdo, ki mu je vse kar mora delat, stat za strojem in lepit nalepke in hoče temu primerno plačo, hoče primerno plačo nekdo, ki ima tako visoko odgovornost. In tudi sodniki imajo normo, kolk morajo narest. In rešit 20 primerov na mesec ni kar tako. Vse mora predelat, do zadnje pikice in zakona in še sodbo spisat. Pa si ja zasluži najvišjo plačo. Ne morem verjet kake to pišete. Pač 2000 evrov je mnogo premalo za sodnika. In sodniški poklic pač ni priemrljiv z nekom, ki dela za blagajno!!!