Slovenija

So ostali brez posla s Teš?

Velenje/Krško, 29. 02. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V TrendNETu so pojasnili, da v poslih pri nakupu IT-opreme za Teš leta 2007 niso sodelovali, so pa sodelovali leto pozneje. Pri tem so zaslužili 98.056 evrov. Bojijo pa se, da s Tešem ne bodo več sodelovali, saj so bili preveč izpostavljeni v medijih.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Damjan Žibert

Direktor podjetja TrendNET Bojan Oremuž je pojasnil, da leta 2007 njegovo podjetje ni dobavljalo IT-opreme, ker niso bili izbrani, saj je bila takrat izbrana Kopa. Opremo so sicer že rezervirali, saj so upali, da bi jih hitri dobavni rok lahko postavil v boljše izhodišče. Ker so imeli možnost to prodati drugemu kupcu po povsem običajni ceni, so to tudi storili, dodaja Oremuž. Kaj se je z opremo dogajalo za tem, pa ne komentira.

V drugem primeru pa direktor pravi, da so opremo dobavili. Razlika v nabavni in nato prodajni ceni je po njegovih besedah v tem poslu znašala 98.056 evrov, kar je okoli sedem odstotkov vrednosti opreme, če temu znesku odštejejo še 90-dnevni plačilni rok in bančne garancije, ki so bile dane za posel, pa naj bi bil zaslužek približno pet odstotkov od vrednosti opreme. Direktor TrendNeta še pojasnjuje, da so v tem poslu Termoelektrarne nabavljale opremo za datacenter in ne osebnih računalnikov. "To so enterprise diskovna polja, veliki strežnik in podobno," je še povedal in pojasnil, da to niso produkti, ki jih lahko vsaka stranka kupi v prodaji na drobno in tudi distributer jih ne prodaja neposredno strankam. Zato so jih takrat kupili od drugega partnerja. Oremuž je pri tem dejal, da se mu zdi vsa zgodba nesmiselna, poudarja pa, da bi verjetno takrat izgubili celoten posel, če se ne bi odločili za sodelovanje z omenjenim partnerjem, ki je opremo ponujal.

Posebni davčni urad je v Teš izvedel davčni inšpekcijski nadzor DDV za leto 2008 in davka od dohodka pravnih oseb za obdobje od leta 2006 do konca leta 2010, so sporočili v Tešu in dodali, da bodo po prejemu odločbe ustrezno ukrepali.

Zato so tudi sprejeli omenjeno tveganje in šli v posel, saj se je to takrat "zdela razumna in verjetno edina smiselna rešitev, seveda zdaj, ko pogledamo nazaj, pa ne". "Je pa dejstvo še nekaj drugega. Ta oprema je bila Tešu prodana pod priporočeno ceno, ki jo HP navaja kot priporočeno prodajno ceno. Ta cena ni bila prenavita," je povedal, hkrati pa priznal, da cene, ki jo je posrednik plačal za opremo, niti ne pozna.

V nekaterih primerih daje HP tudi do 30 odstotkov rabata na svoje cene, še pravi Oremuž in dodaja, da ta rabat ne gre vedno v celoti h končnemu kupcu. Na koncu pa je še pojasnil, da prodajo take opreme ne gre primerjati s prodajo navadnih osebnih ali prenosnih računalnikov, saj mora podjetje pri prodaji takih produktov opraviti še veliko dela od konfiguriranja pa do svetovanja, za kar ni posebej plačano. Na vprašanje, ali bodo v prihodnje še sodelovali s Termoelektrarno Šoštanj, pa je odgovoril, da tega zdaj ne ve. "Upam sicer, vendar po tem, kar so mediji objavili, so nas seveda oni dali na stran," je zaključil.

Spomnimo ...

Računalniški server
Računalniški server FOTO: Reuters

V preteklem tednu so v oddaji SVET dvakrat poročali o tem, kako je potekal nakup osebnih računalnikov. Podjetje HP, ki prodaja osebne računalnike, naj bi leta 2008 za nekaj več kot 750.000 evrov prodalo računalnike družbi DISS. Ta naj bi računalnike z nekaj tisoč evri provizije naprej prodal podjetju Stroka produkt.

Slednje je bilo posrednik med distributerjem DISS in Net linkom, ki najverjetneje igra vlogo "missing traderja" (slamnatega podjetja), saj je računalnike TrendNETu prodalo za več kot 1.700.000 evrov, ki jih je nato prodalo Termoelektrarni Šoštanj. Tako naj bi od naročila do plačila nekdo zaslužil 950.000 evrov.

Drugi sporen posel pa je nastal že leto prej, zgodba pa je precej podobna. HP je računalnike prodal podjetju TrendNET v vrednosti 800.000 evrov. TrendNET jih je nato po poročanju novinarke Kristine Hacin v oddaji SVET prodal dvema družbama Art Invest in Ami Produkt, obe podjetji pa naj bi jih naprej prodali Protemu. Te je nato v vrednosti 1,2 milijona evrov kupilo podjetje Kopa in jih na koncu prodalo Termoelektrarnam Šoštanj.

Tako se v obeh poslih pojavlja podjetje TrendNET, ki je sicer sodelovalo tudi z velenjskim premogovnikom in Direkcijo za avtoceste (Dars).

Revizijo poslov je že napovedal novi finančni minister Janez Šušteršič. "Zahtevali bomo odgovornost in ukrepanje na podlagi revizijskih poročil, ki so že bila narejena". Posle pri gradnji šestega bloka tudi preverjajo celjski kriminalisti in kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada. Preiskujejo tako vodstvo nekdanjega direktorja Uroša Rotnika, pa tudi vodstvo sedanjega direktorja Simona Tota.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 02. 2012 19.29
KOLIKO JE KAJ MERKATOR DOLŽAN TEŠU,POVEJTE NO
matic cad
29. 02. 2012 14.22
+1
Na zgornji sliki vidite CHEMTRAIL leva in desna črta na nebu( dolg oblaček).
minister
29. 02. 2012 15.01
+0
pravi si ti strokovnjak.....poglej kaj je za tabo ko prdneš...shittrail
minister
29. 02. 2012 13.06
+1
pa posel merkatorja s tešem...a to kdo ve koliko se tam denarja obrne oziroma opere merkator je dobavitelj živil za malice v tešu bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
saintjozef
29. 02. 2012 11.13
Očitno bodo v TEŠ-u z denarjem kurili.
santamaura
29. 02. 2012 11.08
+3
Če bodo v TEŠ-u tudi premog kupovali tako kot računalnike, se bo pri nas najbolj splačalo naložiti denar v unče lignita
Tomaž Škof
29. 02. 2012 06.45
+0
prej bi mislili z glavo!jaz nočem imeti take elektrarne!hočem imet okolju prijazno!
sko1234
29. 02. 2012 06.54
+2
lej sam ce elektrarne nebi bilo pa rudnika bi lahko saleska dolina postala prava praznina. v smislu delovnih mest
pa dobr no
29. 02. 2012 08.27
+3
in kaj potem? To ni težava odjemalcev elektrike. Tudi kovačev nihče več ne potrebuje, ko je šla tehnika naprej. Pač se poišče druge možnosti.
Cvetka Godec Stepišnik
29. 02. 2012 08.47
+7
ko vzameš dejstvo,da da šoštanj 1/3 elektrike,drugo tretino nuklearka,ki bi jo tudi radi zaprli,da ima šoštan 600mw,ena hidro elektrarna pa max 50mw,da jo gradiš 3 leta,da zaradi ene kur...ptice še nismo naredili niti ene vetrne elekt...da je delež sončne energije minimalen,da šoštanj v primeru okvare krškega prevzame še ta del,mi naj eden tistih veleumov ki jih je ogromno pri nas pove rešitev,ker pol ne bom na kurbl gonu računalnik,da bo delal,pa mašine po tovarnah oin slično...če bi že danes začeli graditi to alternativo,je ne bi dokončali v 10 letih pa že takrat bi ti spet manjkalo vsaj 1/3.....vse to ste samo visoko šolani bedaki
pa dobr no
29. 02. 2012 11.33
-1
Ja, tipično. V Termoeletrarni Šoštanj so samo najbolj pametni ljudje. Nemci, skandinavija in ves ostali svet pa nimajo pojma a ne? Hehe, zabavno se mi zdi, ko govoriš o maksimalni moči hidroelektrarne 50 MW. Razširi si še druga obzorja- kogeneracije (pa ne samo na plin), smartgrids itd...
pa dobr no
29. 02. 2012 11.34
Cvetka Godec Stepišnik
01. 03. 2012 10.28
+1
zdaj si pa najdu eno,jaz sem pa delal 2 na soči pa vem koliko so,pa sem delal na savi-fizikalc-pa tud vem kolko so,pa to ni point...naj mi eden pove kje bom dobil elektriko-razen iz uvoza-v enem letu,ker vemo kako hitro se pri nas gradi.,ki bo nadomestila nek in teš...ko boste imeli ta odgovor,pa zaprite obe..ne zagovarjam nikogar ,je pa brezvezno govoriti,kako je nekaj škodljivo če nimaš alternative takoj,ne pa čez 10 let....ugasnite vse kar je škodljivo,pa boste pisali spet na roke,brez računalnikov,sesalcev..............pametnjakoviči
Tomaž Škof
29. 02. 2012 06.42
+1
zakaj pa naprej gradite ! vse mimo pogodb!
Andi-1
29. 02. 2012 08.36
+1
...in mimo zdrave logike.Že pred več kot 30 leti so nas v osnovni šoli učili, da so termoelektrarne na premog zastarela tehnologija, mi pa v 21. stoletju gradimo prav to in takšnih dimenzij.Tudi v postopku gradnje-finančni konstrukciji ni nobene logike. Oni so objekt, ki naj bi ga posredno ali neposredno, sofinancirala država že napol zgradili, medtem ko se država še sploh ni odločila ali bi ali ne-bi.Sedaj pa pritiski in jamer, v igri pa so miljarde, ki jih sploh ni. Narediti revizijo, oceno projekta, zapreti samovolneže od vrha navzdol, če ne nas bo še desetletja tepla cena elektrike,posledično bomo še bolj nekonkurenčni in še bolj revni.
BlaBlaGluposti
29. 02. 2012 10.30
+1
Potem pa naredi nekaj boljšega. Že delaš na tem?