Slovenija

Trend zaposlovanja v SV pozitiven

Ljubljana, 03. 02. 2009 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska vojska je lani zaposlila 327 novih pripadnikov, odšlo pa jih je 294. Negativen trend se je tako končno le spremenil, saj se je interes za zaposlitev v SV povečal.

Gutman je povedal, da se je negativen trend zaposlovanja v SV spremenil.
Gutman je povedal, da se je negativen trend zaposlovanja v SV spremenil. FOTO: Jani Dolinšek

Negativni trend zaposlovanja v Slovenski vojski se je spremenil, je na današnji novinarski konferenci povedal načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman. Kot je poudaril, so v letu 2008 v SV zaposlili 327 pripadnic in pripadnikov različnih struktur, odhodov pa je bilo 294.

V SV je tako trenutno zaposlenih 10 doktorjev znanosti, 60 magistrov in 19 specialistov.

Število tistih, ki se bodo letos upokojili, je malo večje kot lani, v naslednjih letih pa bo ta številka še rasla, saj bo prišlo do zamenjave generacij v SV. Načrt za leto 2009 je tako 7200 poklicnih pripadnikov, za leto 2010 pa 7400. Vsako leto je tako treba zaposliti približno 400 novih pripadnikov, je povedal.

Ob tem je izpostavil, da je v SV še 150 pripadnikov, katerih izobrazba ne ustreza njihovim dolžnostim. Poudaril je, da je po zakonu ta problem treba urediti še letos. "To ne pomeni, da bomo teh 150 ljudi odslovili, ampak da jim znotraj sistema najdemo ustrezna delovna mesta, na katerih bodo lahko še naprej tvorno gradili Slovensko vojsko," je povedal.

Za zaposlitev v SV je vse več interesa.
Za zaposlitev v SV je vse več interesa. FOTO: POP TV

Do bistvenih sprememb je po njegovem mnenju prišlo tudi na področju opremljanja SV. Med pridobitvami, ki so ključne za doseganje ciljev, je omenil dva, radiološki in kemični laboratorij, opremo za prečiščevanje vode, šolski helikopter Bell - 206, podpisana pa je bila pogodba za radarje dolgega dosega.

Na področju vojaške infrastrukture je Gutman med pridobitvami izpostavil mariborsko kadetnico, v tem letu pa je med drugim predvidena posodobitev letališča Cerklje ob Krki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Mavsar
09. 12. 2010 19.10
Dobr da je tko , da ni slabš....
weterko
23. 04. 2009 22.25
Koliko pripadnikov pa je v tem času odšlo, zaradi neurejenih zadev? Res je, da se je število prošenj in zdravstvenih pregledov povečalo ampak to še ni merilo s katerim bi lahko dajali končne ocene! Merilo je število na pripadnikov ki uspešno zaključi usposabljanje v Vadbenem centru v Vipavi!
parlament
13. 02. 2009 22.50
o,to pa je naš 10.MOTB na sliki
zogby
05. 02. 2009 15.47
mobius Se strinjam,zato tudi OZN ni privolila v napad na Irak pod vodstvom ZDA in tudi ne zračnih napadov na ZRJ leta 1999! So pa privolili v vspostavljanje miru v Afganistanu pod nadzorom ZN! Torej četudi imajo vodilno vlogo ZDA in sedaj tudi NATO,so za tako odločitev glasovali tudi Kitajci in Rusi,saj jim je v interesu stabilnost na tem območju,ki je interesna sfera obojih! Niso pa podprli napad na Irak in ZRJ(1999),zato sta bili ti dve vojni uradno kršenje pravil VS ZN! OZN je v primeru Iraka podprl šele zvezo NATO,ki poskuša izučiti dovolj varnostnih sil Iraka,sama zveza pa ne sodeluje v oboroženih sporih,čeravno marsikatera članica je/še vedno sodelovala v okupaciji! Torej na svetu je pač tako,da večja in populacisko številčna država ima več moči na svetovno politiko,kot kaka majhna(npr:Slovenija) in tako bo v prihodnje! Zato pa je Slovenija del EU,kjer lahko vsaj malo vpliva na svetovno politiko,preko odnosov EU z drugimi celinami/državami. Najbolj pravično bi bilo,če bi imele države v ZN št.glasov sorazmerno z št.prebivalstva! Samo,če bi v kaki veliki državi vladala vlada,ki bi se požvižgala na demokratičnost volitev,to nebi bil toče odraz želje prebivalstva take države... Do popolnega sistema je še daleč,važna je pot k pravim ciljem, ker cilj je zelo težko dosegljiv,za zdaj je bolje če vojska ostane ,saj bi vojaško nesorazmerje porušilo varnostni sistem na Zemlji,kar bi vplivalo tudi na gospodarstvo in med-kulturne odnose(v bistvu se to že dogaja,zato je treba umiriti situacijo!) in mislim,da bi kak Obama koristil vsaki večji državi ter izboljšal med-kulturno sodelovanje!?!? ...čas bo pokazal!
mobius
05. 02. 2009 12.09
zogby 04.02.2009, 14:36 Nobena država nima pravice pošiljati svoje vojske na druga ozemlja tudi v imenu OZ, ker je ta v rokah velesil, šele ko bi OZN postala resnično organizacija vseh narodov z enakimi pravicami potem bi se lahko pogovarjali, pa še takrat bi po vsej verjetno prevladali interesi velikih in bogatih saj bi z denarjem kupili glasove da bi po celem svetu delali kar bi se jim zahotelo. pz!!!
mobius
05. 02. 2009 11.39
Na kratko sem proti vsaki , vojski, policiji, sodstvu, žal jih pa potrebujemo, ker saj veste tudi če bi bila samo dva človeka živa na tem planetu bi eden od njiju poizkušal prevzeti nadzor nad drugim ali ga voditi in živeti na njegov račun in sedaj dajte v ta okvir 6 milijard ali več pa je vse jasno, male države pa dejansko ne rabijo vojske, saj se te prej ali slej obrnejo proti ljudstvu iz katerega izhajajo, kar pa tako velja za vse vojske, sem proti profesionalni vojski ker ta je na koncu lahko orodje v rokah nekoga ki želi ostati na oblasti večno, kar je pa možno tudi za neprofesionalno vojsko, da je po moje bi morali vsi državljani neke države obvezno vsaj nekaj tednov v letu obvezno vaditi kako ravnati z orožjem in sredstvi za zaščito, da bi lahko branili zemljo na kateri živijo in s tem svoje domove, saj se redna vojska ponavadi hitro preda in na koncu mora ljudstvo vzeti stvar v svoje roke, dejstvo je da je denar ki ga damo za profesionalno vojsko samo metanje denarja v smeti. pz!!!
Slavko ?erv
04. 02. 2009 23.02
@Tonček Balonček Tonček ti si pa čist kompas izgubil. :) Take streljaš da m igre prav nasmeh, pa čeprav omejaš tretji rajh.
Slavko ?erv
04. 02. 2009 22.56
@porka.malorka Sej ti nimam kaj napisati je že ( zogby ), vse napisal. No edino kar lahko dodam je le še to, da se tudi z pomočjo slovenske vojske , odvračajo spopadi ( Bosna, Kosovo ) čimdlje od slovenskih meja. Razen če bi radi preživljali goro izbjeglic, kot je bilo to že pred desetletjem in več. Torej vloge mnogih vojska so se v sodobnem času krepko spremenile. Res ne vem kaj vam ni jasno, in sploh ne razumem zakaj se tukaj usajate, če se vam sploh ne sanja zakaj se gre, ali pa nočete vedeti. Čudi me tudi to, da nabijate poste tja v tri dni, in zraven se še izkaže da nimate pojma o pojmu. Evo v tem času ko ste eni pisali oslarije, in pisali čudna vprašanja, sem je že oddelal osemurni delavnik.
zogby
04. 02. 2009 22.42
T.B. Jah ja nekako je tako ja,samo mal se pa vsen pretiavaš. Ja velesile imajo pač vojsko,tako ZDA,kot tudi KITAJSKA(1.največja vojska na svetu po številu mož) potem Rusija,Indija,... Torej nič novga,pa še dolgo se nebo spremenilo! Kaj misliš da v teh,drugih naštetih državah ni zaporov,eksekucij in torture,še več,pa še medije ovirajo,da nebi kaj preveč zinili! >>Torej to ni bistvo! Tukaj se gre za upravičenost mednarodnih sil na tujem,in sile ISAF imajo mandat ZN za delovanje na tem območju,podobno EUFOR(SFOR),KFOR pa razne druge združbe ,ki so nastale ad-hoc za zagotovilo reda in stabilnosti! In velikokrat sodelujejo tudi države ,ki so zunaj povezav,kot so EU,NATO pa tudi drugi akterji so bili vabljeni,če bi se hoteli vključiti v misili pod ZN! Poleg tega so tam tudi policisti,civilni uslužbenci(raznih strok, teh je zaradi še vedno neurejenih razmer bolj malo,pa vendar se misli povečati njihov prispevek dočim se država stabilizira,za to pa potrebujemo tudi vojsko!)! Samo primer Iraka je na bolj ali manj plečih ZDA(plus VB,Avstralija,... nekaj ožjih zaveznikov) kar so si skuhali tudi sami in to bodo morali prežvečiti do konca! Tudi tu so sprva prisostvovali mnogi,saj so verjeli v upravičen poseg,ko se je pa iza laži megle pokazal pravi razlog okupacije so pa mnogi počasi tudi zapustili to državo! Tudi Slovenija je tu delovala samo pod okriljem NATA,v programu urjenja novih Iraških kadrov policije in vojske! Nikakor pa ni sodelovala v okupaciji Iraka(saj tudi ne more s 4-imi vojaki),kot mnoge države v Evropi in po Svetu!
slovenec2
04. 02. 2009 20.29
@Tonček Balonček .. to kar govoriš ni odgovor na komentar zogbyja .. govoriš o nekem auschwitzu pa električarjih .. TO NI ISTO kot pa če je na misiji zdravnik, policist ,... če nebi bilo sil NATO v Afganistanu bi bili na istem kot pred vojno - Talibanski režim
Buena Vita
04. 02. 2009 19.40
če mi daste čarobno palčko,in sto palčko izbrišem vse vojake s sveta,vso vojno industrijo,vse bedake to z veseljem storim žal pa ni tako kot si želimo,če maltretirani sami sebi ne morejo pomagat,je prav da dobijo pomoč pri ljudeh ki so voljni pomagat zakaj potem obsojate take ljudi,meni se zdi da bi morali reči HVALA,hvala za pogum in korajžo taki ki se obregnete o šoldih pa le eno povem,izrabite še vi možnost,če ste kaveljci-če niste barbike
Tonček Balonček
04. 02. 2009 17.44
Pusti ti posamezne poklice, te profile so iemli tudi v Auscwitzu II npr., pa v Sibiriji tudi, eelktričarji so povsod, tudi pri električnihs tolih, pa psihologi so tui v Guantanamu, visokospecializirani akdri s odročja ekmije in mikrobiologije s eukvarjajo z bojnimi strupi.... navadni vojaki so pač orodje, dejstvo ap ej, d abolj kor narašča tortura in diktatura, več iam družba (logično!) vojakov, policistov, skratka repersivnih organov, zaporov sodišči utd. Poglej le ZDA, več kot vsak stoti je zapornik, poem je pa še par milionov vojakov, par milionov policistov in neštevilo agentov, tudis trokovnjakov seveda. mengele je bil tudi zdravnik!
zogby
04. 02. 2009 17.12
Tonček Balonček Ne vem ali si naiven ti,ali se pretvarjaš!?? Pa saj med vojaki imaš strokovnjake,zdravnike,tudi psihologe pa še marsikaj,samo vojska je tam oborožena,ker drugače bi se jim slabo pisalo,ker bi prišli skrajneži in jih zajeli ter obglavili ali pa zahtevali odkupnino,saj je bilo že večkrat povedano in poročano o takem barbarstvu... Bi se upal samo sprehajati po Afganistanu ,brez oboroženega spremstva??? In Slovenija(pa tudi druge države) imajo tam tudi gasilce,na mednarodno-vojaškem letališču Bagram! Pa tudi za izgradnjo bolnic, šol in učnega programa otrok namenjajo te iste države,ki tam sodelujejo tudi z vojsko! Kaj je vaš namen ,da bi pustili Afganistansko ljudstvo talibanskemu režimu in bedi,ki se vleče že 40 let!!???
23
04. 02. 2009 16.01
bravo slavko1. :)
porka.malorka
04. 02. 2009 14.58
Slavko 1 Povej mi eno stvar zaradi katere lahko ceniš in vidiš koristnost vojaka kot poklic Sam ne mi omenjat da brani SLO. Ker to ni res eno stvar
Tonček Balonček
04. 02. 2009 14.54
Prekinite s to naivnostjo, tja pošiljajte strokovnjake, medicisnko osebje, psihologe itd., ne pa oborožencev!!! To je totalni kretenizem in kdor verjame v to je ali zaveden ali pa blefira.
zogby
04. 02. 2009 14.36
Bravo Slavko1 za pogum! Kar se pa tiče mirovnih misij SV v tujini in naših vojakov! Tisti ,ki kritizirate in pravite,da slovenski vojaki pobijajo in maltretirajo lokalne domačine ste pa mal čez les! Dejansko je to zaničevanje SV verjetno pogojeno s sovraštvom do SV morebiti zaradi Slovenske osamosvojitve itd. Naši vojaki sodelujejo v misijah stabiliziranja določenih držav/pokrajin ,kjer sta/še vladata nered in nasilje! Edina korist Slovenije je (npr Kosovo),da lahko dobi tržišče za svoje izdelke,npr:Telekom je že imel prste vmes in to se lahko zahvali samo prisotnosti SV tam doli,ker drugače bi ta posel dobila kaka druga kompanija iz druge države! Dejansko veliko gre denarja za tele misije,vendar mednarodna skupnost pričakuje,da se bodo take države(Afganistan,Čad,Kosovo,...) opomogle s pomočjo zunanjih sil in nekoč gospodarsko sodelovale z drugimi ter razvile določeno uspešno politično-socialno-ekonomsko politiko! Seveda imajo države NATA,EU,ZN in drugih agencij ter posameznih držav tudi gospodarsko-finančni interes(kdo ga pa nima?) in pričakujejo v zameno za stabilnost in varnost tudi prihod svojih podjetij na tuje trge takih držav itn. Torej namen SV NI ubijanje in moriti druge ljudi ,drugih ras in verstev! Se pa tudi kdaj zgodi ,da nastradajo civilisti zaradi ognja koalicijskih držav! Vendar to ni namerno,vsaj v večini primerov ne(edino če se kakemu zmeša,kar je že bilo)!
Denis212
04. 02. 2009 13.32
Že leta in leta govorimo, da je potrebno vlagati v znanje in spodbujati industrijo, ki zahteva čim večji vložek znanja in izkušenj. Toda realnost se spet precej razlikuje od resničnosti. Zadnji prispevek o poklicih, ki so najbolj iskani, lepo prikaže, da so med najbolj iskanimi poklici gostinci, frizerji, računovodje, tehnični poklici, ... in iz zadnjega prispevka poklic: vojak. Glede na to, da je vedno manj delovnih mest v industriji, je potreba po tehničnih poklicih verjetno usmerjena v storitvene dejavnosti. Vsekakor smo s takšnim trendom zaposlovanja, daleč od družbe, ki bi ustvarjala izdelke z visoko dodano vrednostjo. Torej "besedičenje" ekonomistov, politikov in šolnikov, o družbi znanja, je SPRENEVEDANJE na celi črti. Pač, NA ZAHODU NIČ NOVEGA (Remarque).
Tonček Balonček
04. 02. 2009 13.17
Slavko 1, tudi Armija je pomagala lokalnemu prebivasltvu, ampakvsi vemo, kaj je bilo zadaj, Jnša jih je popolnoma razkrinkal v tem njihovem blefiranju kopanja vodovodov in reševanja med poplavami, to je njihova terciarna dejavnost, za te zadeve imamo gasilce, UNICEF in podobne, ne vojske! Vsi vemo, da so v službi Zahoda in ensmiselno si je pred tem dejstvom zatiskati oči in ušesa.
Uporabnik215111
04. 02. 2009 12.53
Slavko 1 Večina ljudi ceni delo in ne nedelo....Sicer pa spoštujem tvoje mnenje.... Ljudje smo si pač različni in različno razmišljamo tako da nas ni treba imeti za omejene, a ne???