Slovenija

'Treh komisij ni bilo'

Ljubljana, 05. 02. 2010 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmetijsko ministrstvo opozarja, da ne držijo podatki, da so bile ustanovljene tri izvedenske komisije, ki so ocenjevale vedenjske značilnosti dveh bulmastifov Atlasa in Joy.

Končana naj bi bila obdukcija psov. Veterinarji naj bi neuradno ugotovili, da so bili bulmastifi zlorabljani.

Ministrstvo za kmetijstvo je danes opozorilo, da ne držijo podatki, da so bile ustanovljene tri izvedenske komisije, ki so ocenjevale vedenjske značilnosti dveh bulmastifov Atlasa in Joy. Spomnimo, da je v torek prišlo do tragedije, ko so psi v Ljubljani raztrgali svojega lastnika Saša Baričeviča. Ta si je več let prizadeval, da psov zaradi napada leta 2006, ko so napadli naključnega mimoidočega, ki še vedno ni povsem okreval po napadu, ne bi usmrtili.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A.

Ministrstvo zdaj pravi, da je ustanovilo le eno izvedensko komisijo, vse tri člane pa je izbralo ministrstvo in ne lastnik psov ali njegov pooblaščenec.

"V medijih večkrat omenjeni t. i. "prvi dve" komisiji sta bili imenovani s strani Veterinarske uprave RS v popolnoma ločenem postopku, in sicer pri ocenjevanju psa Atosa in ne za potrebe odločanja o psih Atlasu in Joy. Veterinarska uprava v tem drugem primeru ni imenovala svoje komisije,“ dodajajo.

V postopku, v katerem se je odločalo o vrnitvi zgolj dveh psov, Atlasa in Joy, je bila imenovana samo ena komisija izvedencev in ne tri, poudarjajo."Ta ni bila ustanovljena na pobudo Baričeviča ali njegovega odvetnika, pač pa na podlagi zakona o upravnem postopku. Upravno sodišče je namreč naložilo, da je potrebno preučiti, ali sta psa Joy in Atlas za okolico tako nevarna, da ju je treba usmrtiti ali pa je nevarnost mogoče preprečiti na drugačen način," razlagajo na ministrstvu.

Uradna oseba, ki je vodila postopek, je predlagala strokovno komisijo treh kinologov: Alenko Černe, mednarodno kinološko sodnico; Franca Štermana, višjega inštruktorja za šolanje psov in mednarodnega kinološkega sodnika ter priznanega mednarodnega kinološkega sodnika za delo s službenimi psi Vlada Gerbeca, pojasnjujejo.

Baričevič se ni strinjal z imenovanjem Gerbeca v komisijo zaradi suma o nepristranskosti, saj je slednji leta 2006 v reviji Kinolog že podal svoje stališče o psih Joy in Atlas. "Ob tem je odvetnik stranke sicer res predlagal nadomestnega člana komisije Rajka Rotnerja, ki pa ga ministrstvo ni upoštevalo, zaradi suma o nepristranskosti. Slednji je v postopku po naročilu Baričeviča že podal "mnenje o varni namestitvi psov". V skladu z omenjenim zakonom je vodja postopka, na predlog izvršnega direktorja Veterinarske zbornice Slovenije, imenovala tretjega člana komisije izvedencev iz veterinarske stroke. Tretji član komisije je bil tako imenovan Marjan Kastelic, doktor veterinarske medicine," pravijo na ministrstvu.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A.

Veterinarska zbornica je sicer že sporočila, da pri imenovanju članov tretje komisije, ki je za razliko od prvih dveh bulmastife vrnila lastniku, ni sodelovala in tudi ni mogla sodelovati, saj Pogačnikovo ministrstvo na Veterinarsko zbornico uradno ni nikoli naslovilo nobene prošnje glede imenovanja člana komisije.

V spodnjih dokumentih objavljamo poročilo komisije in današnjo razlago nekaterih uradnih postopkov s strani ministrstva za kmetijstvo.

Poročilo komisije
Odziv ministrstva za kmetijstvo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3