Slovenija

Trebanjski župan opozarja na pomanjkljivosti

Novo mesto, 14. 06. 2010 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za ugoditev nekaterih želja posameznikov so pri gradnji odseka dolenjske avtoceste porabili tudi do dva milijona evrov, po drugi strani pa ni denarja za odpravo razpok in poškodb hiše nad predorom, je kritičen trebanjski župan.

Dela na avtocesti-4
Dela na avtocesti-4 FOTO: Blaž Garbajs

Odsek dolenjske avtoceste mimo Trebnjega bodo po besedah tamkajšnjega župana Alojzija Kastelica odprli 30. junija, pred tehničnim pregledom trase pa je danes opozoril na nekatere pomanjkljivosti. Pripombe ima zaradi avtocestne infrastrukture, odvodnjavanja na celotni trasi, dostopa in izvedbe dovoza do posameznih parcel in protihrupnih ograj.

Kot je opozoril Kastelic, bi tudi del avtocestnega odseka pri Grmu potreboval protihrupno zaščito, izvajalci pa ponekod, kjer bi bilo potrebno, niso poskrbeli za odpravo poškodb, ki so na nekaterih obcestnih stanovanjskih hišah nastale ob gradnji avtoceste.

Za ugoditev nekaterih želja posameznikov so pri gradnji avtoceste porabili tudi do dva milijona evrov proračunskega denarja. Po drugi strani pa po njegovem, kot da sta v Sloveniji dve vrsti državljanov: pri Družbi za avtoceste v RS, Direkciji RS za ceste in v družbi DDC svetovanje inženiring ni denarja za odpravo 5000 evrov vrednih razpok in poškodb na družinski hiši Šuštarjevih, ki živi nad avtocestnim predorom, je povedal.

Dovoljenje za poskusno obratovanje do 30. junija

Tehnični pregled avtocestnih objektov, glede katerega je Kastelic zaradi navedenega in nekaterih nedokončanih del podal negativno izjavo, so opravili minuli četrtek, del pregleda, ki se bo nanašal na traso, pa bodo izvedli v četrtek.

Do 30. junija naj bi avtocesta dobila dovoljenje za poizkusno obratovanje, uporabno dovoljenje pa nato v približno letu dni, je pojasnil.

Trebnje bo z dolenjsko avtocesto povezano z dvema priključkoma. Ob odprtju avtocestnega odseka najprej z vzhodnim, ki ga bodo nato zaradi gradnje krožišča konec septembra zaprli in promet preusmerili na novozgrajeni zahodni priključek, ob ugodnih gradbenih pogojih pa naj bi oba dali v promet konec leta oz. ob slabših vremenskih pogojih spomladi, je nadaljeval.

Kastelic je opozoril še na odprtje trebanjske obvoznice preko Zvijavnice, ki bo, kot je dejal, promet iz Mirnske doline speljala mimo Trebnjega, tamkajšnjim občinam pa omogočila razvojno pomembno nemoteno cestno povezavo z dolenjsko avtocesto.

Poltretji milijon evrov vredno obvoznico z viaduktom, za katero je 85 odstotkov denarja prispevala EU, razliko pa država, so začeli graditi v začetku lanske jeseni. 21. junija jo bodo tehnično pregledali, dan kasneje pa nanjo preusmerili promet, medtem ko jo bodo uradno odprli 15. julija, je še povedal Kastelic.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
14. 06. 2010 18.47
Če bi gradili po dolini, bi prišparali veliko več kot teh 2 milijona evrov.
Pinkman
14. 06. 2010 18.30
Dobro so zgradili. Kaj se bunijo?