Slovenija

'Treba je odstraniti vse umetne ovire na poti k uresničevanju Južnega toka'

Maribor, 08. 07. 2014 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med srečanjem z Erjavcem in Pahorjem v Mariboru govoril tudi o projektu Južni tok. "Prepričani smo, da je treba zdaj odstraniti vse umetne ovire na poti k uresničevanju tega projekta in delovati v skladu s prej podpisanimi dogovori," je dejal.

Na obisku v Sloveniji se mudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je med srečanjem s slovenskim zunanjim ministrom, ki opravlja tekoče posle, Karlom Erjavcem, v Mariboru govoril tudi o projektu Južni tok.

"Prepričani smo, da je treba zdaj odstraniti vse umetne ovire na poti k uresničevanju tega projekta in delovati v skladu s prej podpisanimi dogovori," je dejal. Med ovirami je navedel retroaktivno uporabo tretjega energetskega svežnja EU, ki po njegovih besedah ne odgovarja niti normam mednarodnega prava niti praksi sodelovanja civiliziranih držav.

Lavrov in Erjavec
Lavrov in Erjavec FOTO: Reuters

Na srečanju, kjer je bil prisoten tudi predsednik republike Borut Pahor, je Lavrov izrazil upanje, da bo Evropska komisija ponovno vzpostavila delovanje delovne skupine za reševanje vseh vprašanj v zvezi z uresničevanjem projekta Južni tok, ki ga želi Slovenija speljati tudi po svojem ozemlju. "Upamo, da bo ta spet začela delovati in da bomo našli ustrezne rešitve," je dodal.

Dopoldne se je Lavrov skupaj z Erjavcem in Pahorjem v Mariboru udeležil slovesnosti ob odprtju bodočega muzeja na lokaciji nekdanjega nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike. Nato je položil venec pred Spomenikom miru in Grobnico sovjetskih vojnih ujetnikov na pokopališču Pobrežje, sestal pa se je tudi z mariborskim županom Andrejem Fištravcem.

Na novinarsko vprašanje, ali lahko potrdi navedbe Erjavca, da dogovor z Avstrijo, ki so ga zapečatili pred dnevi s podpisom pogodbe med ruskim Gazpromom in avstrijskim OMV, ne ogroža slovenskega kraka Južnega toka, ni bilo neposrednega odgovora. "Začuden sem, kako lahko v prisotnosti vašega zunanjega ministra dvomite v to, kar je rekel. S svoje strani lahko samo rečem, da je seveda Rusija zainteresirana za realizacijo vseh dogovorov, ki so bili zafiksirani v medvladnih sporazumih in drugih veljavnih dokumentih," je pojasnil vodja ruske diplomacije.

Kriza v Ukrajini: 'Na prvem mestu je prekinitev ognja'

Glede krize v Ukrajini je Lavrov poudaril, da je Rusiji na prvem mestu prekinitev ognja. "Treba je narediti prav vse, da bi ustavili sedanjo uporabo sile. Prepričani smo, da je Slovenija med tistimi državami EU, ki nas lahko slišijo in nas lahko razumejo in podpirajo ustavitev ognja, ki je zdaj naša glavna prioriteta," je pojasnil in poudaril, da mora prekinitev ognja veljati za obe strani.

Pahor pa je v ločenih pogovorih z Lavrovom in vrhovnim poveljnikom zavezništva NATO za operacije Philipom M. Breedlovom poudaril, da Slovenija ne odobrava ruskega ravnanja v Ukrajini. Čeprav ima Slovenija Rusko federacijo za prijateljsko državo, je izrazil nestrinjanje z njeno politiko, ki predstavlja zaostritev odnosov med Rusijo in EU, katere članica je tudi Slovenija. Po Pahorjevem mnenju je mirna ureditev razmer v Ukrajini nujna, koristna pa bi bila tudi za potrebno soglasno reševanje drugih kriznih razmer v mednarodni skupnosti.

Lavrov se je dotaknil tudi bližajočih volitev v Sloveniji. "Prepričani smo, da bo zagotovljena kontinuiteta našega prijateljskega sodelovanja, saj je ta v interesu slovenskega naroda," je dejal.

Lavrov s Pahorjem
Lavrov s Pahorjem FOTO: Reuters

Erjavec: Odnosi so na izjemno visoki ravni

Po Erjavčevih besedah so na pogovoru s Pahorjem in Lavrovom ugotovili, da so politični, gospodarski in kulturni odnosi med Slovenijo in Rusijo na izjemno visoki ravni. Po njegovem prepričanju se bo blagovna menjava med državama tudi v prihodnje povečevala. "Rusija je za Slovenijo strateški partner. Konec leta oziroma takoj, ko bo oblikovana nova vlada, bo potekalo v Sloveniji 11. zasedanje medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje," je pojasnil.

Po izjavi za medije sta se z Lavrovom sestala še na štiri oči in tam naj bi Erjavec, kot je napovedal, ruskemu gostu prenesel slovenska stališča do krize v Ukrajini in Južnega toka. "Glede Južnega toka se bolj kažejo administrativne kot pa politične ovire. Če smo lahko umestili Severni tok v skladu z pravnim redom EU, ne vidimo nobene ovire, da ne bi tega storili tudi za Južni tok. Očitno pa bo treba počakati, da bo nova Evropska komisija začela delovati s polnimi pljuči in takrat mislim, da se bo ponovno začel pogovor glede umestitve Južnega toka in harmonizacije s pravnim redom EU," je povedal slovenski zunanji minister.

Ruske novinarje je zanimalo, ali so ZDA res nasprotovale obisku Lavrova v Sloveniji. Erjavec je pojasnil, da je bil z veleposlaništva ZDA v Ljubljani "dan signal", da so zaskrbljeni zaradi tega obiska, a ga je ameriški državni sekretar John Kerry kasneje pomiril in mu povedal, da ZDA ne vidijo nobenih ovir za ta obisk.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
10. 07. 2014 18.38
Ni prav, da je novinar, ki je komentiral ta obisk Lavrova pri nas dejal, da smo zaigrali na ruska čustva! Jasno je, da če prideš na mesto, kjer je trpelo in bilo umorjenih toliko tvojih rojakov, ti ni vseeno!
br.0001s
10. 07. 2014 08.35
za pahorjevo dvolično kričanje na ruse se nam bo obrnalo kot bumerang. izdajalci in dvolični smo nato prikazani vsi državljani. hehehe ovčice mir z vami
razocarani
09. 07. 2014 16.56
+5
ko bi bile samo umetne ovire za juzni tok ..ovire so v glavah nasih politikov ki se tako ponizujejo v bruslju ..kako pa so avstrijci dobili svoj tok .. niso tudi oni v evropi ..problem je v nasi nesposobni politiki ..izgleda kot da namerno zavirajo razvoj dezele ..a bi tudi tu morala pasti kaka par miljonska provizija da zadeva stece ..nora dezela voli nore politike ..se vedno nam ni kapnilo kdo je kriv za vse slabo v dezeli ..vsa 22 letna politika to je nasa usoda ..sedaj imamo malo moznost spremeniti kaj ..maloali vsaj je .pa volite vse te dosedanje vrle politike in jaokajmo naprej ... srecno vsem volilcem pa se nadalje volite vse te pokvarjence ki so nas zavestno pahnili v financno bedo in se huje v bedo duha ---resi se kdor se more ..tujina caka na pridne marljive postene ...
zvit kot presta
09. 07. 2014 12.41
+5
'Treba je odstraniti vse umetne ovire na poti k uresničevanju Južnega toka'. Neumetne pa kar pustite. Bo narava naredila red, če ga že politiki ne morejo.
razocarani
09. 07. 2014 17.08
+4
narava ima svoj tempo ..za vsako stvar ima svoj cas ..a to lahko volilci spremenimo ..sedj je prilika ..vse tezave .zlo krize ..je zavestno povzrocila dosedanja politika v 22 letih tako tile ki se imajo za leve kot tisti ki bi bili radi levi a so oboji podobni politiki 2 svetovne vojne ..samo poglejte koliko sovrastva so nam vsilili v teh letih ..koliko gospodarske skode je nastalo zaradi njihove pokvarjenosti ..koliko ropanja je zaradi njihovega pohlepa ..naj mi kdo najde vsaj malodobro stvar od politike zadnjih 22 let ..tako zeljeno osamosvojitev so spridili zaradi pohlepa po oblasti in samopasnistva ..ni dovolj hude obtozbe ze vse njihove zavestne zlocine ..pa bo kdo rekel da niso vi tako zli ..zakj pa niso ti ki naj bi bili dobri kaj storili proti zemi ..se glasu niso dali od sebe .vse zaradi lepo placanega sedenja v parlamentu ..vsi so krivi vsi so krivi ..krivi pa smo tudi volilci ki smo hodili na volitve in volili te pokvarjence ...sedj imamo novo priliko da kaj spremenimo vsaj malo ..res vecima teh barab mora iz parlamenta ..vasa je odlocitev ..po volitvah nje jokajte vec ..
santamaura
09. 07. 2014 11.38
+1
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med srečanjem z Erjavcem in Pahorjem v Mariboru govoril tudi o projektu Južni tok. Danes pa oba čudno gledata, saj sta se mu včeraj veselo smejala in mu prikimavala, ker sta mislila, da jima govori nekaj lepega o dopustu na južnem balkanu po volitvah
razocarani
09. 07. 2014 17.10
+3
tudi to je mozno .glede na pamet nasih politikov je vse mozno..smejejo se ze tako kot da jim kakec kaplja na glavo ..
Shark51
09. 07. 2014 09.01
-3
zvit kot presta
09. 07. 2014 11.16
-2
Od nikogar! Živi se samo od lastnega dela in rezulatatov.
razocarani
09. 07. 2014 17.11
+3
ja pa ne vsi ..pri nas se od dela zelo slabo zivi ..nase rezultate popapcajo elitniki ki pa res ne delajo a zivijo vedno bolje ..
Kwaj
09. 07. 2014 07.56
+5
Poserje se on na naše politike kar je prav......ima svoje interese ha ha
razocarani
09. 07. 2014 17.13
+2
in to velik kakec mehak da se jim razlije po celi buci pa se za vrat naj jim stece ..si zasluzijo da so pokakani od naroda katerega so zavestni iz pohlepa in pokvarjenosti unicili ..
.jest
08. 07. 2014 21.26
+6
Na srečanju, kjer je bil prisoten tudi predsednik republike Borut Pahor... Upam, da je res bil samo prisoten in ni nič govoril. Tako je mogoče vsaj pustil normalen vtis.
razocarani
09. 07. 2014 17.14
+2
ha ha ha ,,se je samo odprl kljun je vse unicil ..
felix59 drugič
08. 07. 2014 21.03
+9
Danes sem jedel fižol. Jutri bom ustvaril svoj plinski terminal!
razocarani
09. 07. 2014 17.17
+3
ta bo siguren ..tale ruski je samo ruski in nikoli ne bo sel cez slovenijo imamo prebutaste politike ,,sicer pa se ve kdo jih voli ..tako bo tudi v nedeljo .. tumast narod ima se bolj tumaste politike ..zal ni cudno da pametni bezijo iz dezele ..upam da tudi meni uspe ..
Klimova
08. 07. 2014 20.44
+12
Samo res, a to da je ena ženska z marelo (zaradi janeza) namahala sodnika, je za medije bolj pomembno, kot pa to, da je v Slovenijo prišel zunanji minister največje države na svetu. In pogovarjali so se o gospodarstvu ! Notranje razprtije nas bodo pa res pokopale, mediji pa še pomagate pri tem.
razocarani
09. 07. 2014 17.19
+3
kakrsna politika tako novinarji ..seveda pa volilci volimo te politike ..v nedeljo je cas ..a glede na videno bodo spet tile dosedanji skodljivci krojili usodo vseh ..zalosten sem da sem rojen v tako lepi dezeli polni bednih ljudi .. upam da tudi meni uspe pobeg
iGURT
08. 07. 2014 20.35
-5
»Vse poti v Slovenijo so za ruske investitorje na široko odprte!«
BULDOH
08. 07. 2014 21.20
-7
iGURT
08. 07. 2014 21.38
-5
...kar sem zgoraj napisal je izjava - Ivana Janše
iGURT
09. 07. 2014 10.11
+2
Izjava Ivana Janše z obiska v Rusiji leta 2006
Bojan-F
09. 07. 2014 11.26
+1
Xa, xa, xa, xa, xa, ... na Trstenjakovi strojček za minuse ni nastavljen na lepe misli Vodje ampak na nickname.
razocarani
09. 07. 2014 17.23
+3
poti so lahko odprte ali kaj ko jih nihce ne uporablja ..glede na politiko zadnjih 22 let ni cudno da se vsak pameten in ki kaj ima izogiba --bezi od nas ..saj se tu lahko se cesa zlobnega naleze ----..neozdravljivega ---
BULDOH
08. 07. 2014 19.59
-7
Kaj pa beli tok????
Leonardo09
08. 07. 2014 19.52
+19
erjavec se smeji ,kot da je provizijo že dobil
razocarani
09. 07. 2014 17.27
+2
tale samo upa da bo kaj dobil ..mogoce je pa se bolj tumast kot jansa pa je tud ne bi vzel ..se je nebi je isti kot jansa bogi.. jansa jo je pa je tud bogi ker ni znal to dovolj skriti .. tako je pohlepen da je pozabil na varnostne ukrepe ..se je pa res moralo muditi ..pri orozju je bil bolj previden pa se delil je ..pri patriji pa vse zase ...ne gre tako dragi j,,slovenska fovsarija te je pokopala
Arktus
08. 07. 2014 19.23
+13
posnetek > 00.50 , ta nasmešek na Erjavcu hahahhahaha
razocarani
09. 07. 2014 17.28
+2
askralj
08. 07. 2014 18.47
+11
Vse je že dogovorjeno izognili se nam bojo prek madžarske in Avstrije. Kje je zdaj ab ali zoki... Uničli ste ugled Putin je osebno šel na Dunaj v slo več ni šanse da pride Putin ali Obama kdo bo obiskal državo brez prihodnosti...
dostojevski II
08. 07. 2014 18.52
-9
Tudi Putin bo prišel v SLO, če bo kriminalec vsaj še 2 leti na Dobu. Vse je odvisno od volitev. Če se na oblast zavihtijo spet janšisti, Putina seveda v SLO ne bo.
Klimova
08. 07. 2014 20.00
-1
iGURT
08. 07. 2014 20.34
-8
...... kaj ima župan Zoki s to zadevo ? Nič. Kaj slabega je naredila AB ? ......... Evropa pritiska na nas glede tega posla
razocarani
09. 07. 2014 17.30
+2
kako so nas rusi siti ..pa takih politikov se vse izogiba ..se vecina drzavljanov bo odsla na tuje ..pa naj si tu sami delajo in se unicujejo pokvarjenci kateri so unicili prihodnost vecine drzavljanov in opustosili dezelo---
felix59 drugič
08. 07. 2014 18.33
+19
Mislim , da bi morali za take strateške odločitve na pogajanja poslati bolj sposobne ljudi , kot pa je Erjavec , saj ob svojem času ni mogel ali znal urediti niti stvari s smetmi . Naj se raje briga , da bodo imeli penzionisti po 1000 E penzije . Hvala lepa !
iGURT
08. 07. 2014 20.29
-10
Itak naštudirajo in preštudirajo ostali, za to usposobljeni ljudje, on je samo 'glasnik'.... ........... ne piše minister sam osebno zakonov in vsega ostalega
skorumpiranpolitik
08. 07. 2014 18.07
-7
Umetna ovira je EU!
razocarani
09. 07. 2014 17.43
+1
in nasi politiki kateri so zadevo ze na zacetku unicili ..v avstriji se ze gradi pa so komaj podpisali sporazum pri nas je propadlo ze ob podpisu ..ni bilo provizij pa je slo po zlu ..a se vedno verjamete politikom pa naj bodo katerekoli sorte
gulmor
08. 07. 2014 17.59
-9
Bravo Karel. Naš najboljši minister, ki se ne boji bruseljskih birokratov in njihovih gospodarjev na Wall Streetu.
macek_garfield
08. 07. 2014 17.32
+2
... le kaksne ovire ... naj jasno in glasno povejo ... da zda ne zeli izgradnje juznega toka in da je tudi nemcija proti ... da bi juzne eu drzave ... kaj zasluzile s tem projektom ... aja, ce bi pa ga gradila podjetja iz zda in nemcije ... bi pa bilo vse ok ...
iGURT
08. 07. 2014 17.34
-11
bojankoder
08. 07. 2014 17.25
+15
PA KAJ JE Z VAMI NA 24UR, EDEN OD NAJBOLJ VPLIVNIH LJUDI NA SVETU SERGEJ LOVROV JE V SLOVENIJI VI PA DATE TA ČLANEK POD RAZNO RES JE NEKAJ HUDO NAROBE Z VAMI TO BI MORALA BITI NAJVAŽNEJŠA NOVICA DNEVA ŠE ČUDNO DA NISTE PRISPEVEK NAPISALI V ČRKAH VELIKOSTI 1MIKRONA
24uric
08. 07. 2014 17.55
+2
bog ne daj da bi prišel kerry bi bila ćez cel portal 24 kur zamrznjena slika od njega
Jaka Planinc
08. 07. 2014 18.44
+2
VPRAŠANJE KAKO BO TO REALIZIRANO,DOKLER RUSI,TERORIZIRAJO, POBIJAJO UKRAJINCE,UNIČUJEJO NJIHOVO INFRASTRUKTURO,S Putinovim ANŠLUSOM,OKUPIRAJO,PRISVAJAJO TUJA,UKRAJINSKA OZEMLJA,KAR JE V NASPROTJU S POLITIKO EU IN S TAKO DRŽAVO IMETI POSLA JE ZELO RISKANTNO,DVOMLJIVO.!!
iGURT
09. 07. 2014 10.12
+2
Rusi nič ne uničujejo v Ukrajini, malo se informiraj ....
pesnitev
10. 07. 2014 18.46
Rusi, ki žive v Ukrajini imajo vso legitimno pravico, da želijo k materi RRusiji nazaj.