Slovenija

'Ostane nam samo še podpis'

Ljubljana, 27. 10. 2009 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikalisti javnega sektorja: "Preostane nam samo podpis. Sprejeli bomo boljšo od dveh variant. Vlada se je ravnala kot monopolistični trgovec, ki dviga ceno pred popusti."

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) so enotni, da je vlada na zadnjih pogajanjih ravnala nedopustno, ko je "na nek način z vložitvijo interventnega zakona v parlament izsiljevala sindikate in jih v nasprotju s prakso enakopravnosti v socialnem dialogu socialnih partnerjev postavila v podrejen položaj", je poudaril predsednik konfederacije Branimir Štrukelj. Glede dogovora je dodal, da se vlada "zelo moti, če meni, da bo odprava anomalij potekala v smislu zniževanja stroškov". Za sindikate je odprava anomalij bistveno kompleksnejše vprašanje, kjer bo šla zadeva v obe smeri; predvsem bo treba odpraviti "sistemske kikse, velike napake in tista jedra v plačnem sistemu, ki permanentno povzročajo konflikte in sprožajo nezadovoljstvo posameznih skupin", je dejal.

Pričakujejo tudi, da bo vlada pred podpisom aneksa in dogovora predložila reprezentativnim sindikatom predlog amandmajev k interventnemu zakonu, s katerimi bi iz njega črtali člene, ki posegajo na področje plač v javnem sektorju. Štrukelj je še povedal, da je konfederacija ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs pozvala, naj jim posreduje uraden seznam reprezentativnih sindikatov, ki imajo po zakonu pravico podpisati aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor. Imajo namreč nekatere dileme, saj se seznam reprezentativnih sindikatov na strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v celoti ne sklada s podpisniki kolektivnih pogodb.

Sindikalisti: Ostane nam samo podpis

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo aneks in dogovor podpisal. Tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so se odločili, da bodo aneks in dogovor podpisali. Predsednica sindikata Jelka Mlakar je pojasnila, da je republiški odbor sklenil, da sprejmejo "boljšo od dveh slabih variant". S tem želijo svojim članicam in članom dati vsaj zagotovilo za naprej, da ohranjajo, kar imajo danes, ter da bodo dobili, kar jim pripada. Medicinske sestre so namreč ena tistih skupin, ki so bile v prejšnjem plačnem sistemu med bolj prikrajšanimi in je izplačilo zadnjih dveh četrtih odprave plačnih nesorazmerij "nuja".

Policijski sindikat meni, da bi morali biti policisti izvzeti iz plačnega sistema v javnem sektorju.
Policijski sindikat meni, da bi morali biti policisti izvzeti iz plačnega sistema v javnem sektorju. FOTO: Policija

Tudi Policijski sindikat Slovenije (PSS) bo v sredo podpisal aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za obdobje december 2009 - november 2011, obenem pa za 5. november med 13. in 15. uro napoveduje opozorilno stavko, je po seji stavkovnega odbora sindikata povedal predsednik PSS Branko Prah. O odločitvi za podpis obeh dokumentov pa predsednik policijskega sindikata pravi, da so se odločali med dvema slabima možnostma in so se odločili za boljšo. "V vsakem primeru se nam nekaj vzame," je pojasnil in dodal, da je med članstvom nezadovoljstvo veliko in da v prihodnje pričakujejo, da se že podpisano čim prej uresniči.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije so pripravljeni podpisati aneks in dogovor, vendar pod pogojem, da pred tem dobijo zagotovilo, da bo za vse poklice v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva realizirana kolektivna pogodba za javni sektor, aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter dogovor iz aprila. Ker ta še ni realiziran, "so naši člani prikrajšani za kar precejšnje zneske", je opozoril predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič.

Odločitev, da bodo dokumenta podpisali, je sprejel tudi glavni odbor Sindikata delavcev v pravosodju Slovenije, je povedal predsednik njihovega sindikata Tomaž Virnik. Obenem je kritičen do vlade, ki je po njegovem mnenju ravnala kot "monopolistični trgovec, ki dvigne ceno pred popusti". Posebej je opozoril tudi na J skupino, saj so v tej skupini zaposleni po različnih resorjih različno plačani za isto delo.

V imenu Neodvisnega sindikata delavcev ljubljanske univerze je predsednik sindikata Tomaž Sajovic napovedal podpis obeh dokumentov. Vendar je tudi on opozoril, da s stanjem na področju izobraževanja nikakor niso zadovoljni. Vrsto delovnih mest je treba plačno uskladiti z orientacijskim delovnim mestom asistent z doktoratom. Poleg tega, je opozoril, pa se ob plačah poskušajo ukvarjati tudi z vsebinskimi vprašanji. Kot je dejal, jih skrbi birokratizacija visokega šolstva in znanosti. Sedmi, najmanjši sindikat v okviru konfederacije, je Sindikat javnih uslužbencev Slovenije, ki nima statusa reprezentativnosti, zato so po besedah predsednika sindikata Marka Belaviča zadovoljni, da lahko interese svojega članstva uresničujejo tudi prek reprezentativnosti konfederacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0601
01. 07. 2010 16.31
Dej ne ščijte po javnem sektorju. To niso samo občinarji. Tisti v gospodarstvu dobivate 13.plačo, božičnico, regres, stimulacijo... in še in još... javni sektor tega nima. Najbolj ga bo naj-eb-al-o zdravstvo. Plače v gospodarstvu spet rastejo (!!!!!), vlada pa ustvarja umetno stanje, da temu ni tako in hoče požreti denar na bolj lep način. Welcome to severna Koreja
noire
01. 07. 2010 16.17
Štrudl, preberi si najprej kolektivno pogodbo za gospodarstvo in potem lajaj!
hakihak
28. 10. 2009 08.44
še vprašanje, koliko iz javnega sektorja je bilo odpuščebnih???
hakihak
28. 10. 2009 08.43
sindikat javnega sektorja bi bilo treba ukinit, prepovedat z zakonom. pa ti se obnašajo, kot da je cela prihodnost slovenije odvistna od njih!! kaj pa mi delavci, ki imamo na svojih plečih vsak po dva upokojenca, enega iz JS in še kakšnega brezposelnega? zanima me kdo ustvarja v tej državi javni sektor ali mi delavci????
Kritik19
28. 10. 2009 07.28
stafford - se ti vidi, da niti malo ne poznaš razmer. Si mogoče slišal za J razred javnih uslužbencev? Mogoče veš, koliko različnih profilov ljudi zapade pod javni sektor?? Javni sektor niso samo šolniki, zdravniki in sodniki. Prav privoščim ti plačo iz J razreda, ki je mizerna, za povrh pa v življenju ne bi poznal stimulacije, o 13 ali božičnici bi lahko samo sanjal, pa še zaničevan bi bil.
Frosty83
27. 10. 2009 22.11
Komu lepše kot v javni upravi... A oni se bunijo sto na uro... Kaj bi lahko rekli tisti, ki so letos že izgubili zaposlitev v privatnih podjetjih? Oni pa skoz barantajo za višje plače. No comment...
stafford
27. 10. 2009 18.26
Vsem delavcem v javni upravi 500€ plače. Več si ne zaslužijo, so samo odžiralci javnega denarja.
megamario
27. 10. 2009 17.54
sirov štrukl se je ustrašu da ga navjo za malco požrl
8JASMIN
27. 10. 2009 16.34
Joj že zopet ta štrukl, grozn je no !!!!!!!!!!!!!!!!!!