Slovenija

'Trdimo, da ni niti odstotka možnosti, da bi se tak požar ponovil'

Vrhnika, 01. 02. 2019 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
69

Kljub prizadevanjem občine in prebivalcev, da bi Kemis 'izgnali' iz Vrhnike, je tovarna ponovno zagnala dejavnost zbiranja in priprave nevarnih in nenevarnih odpadkov za prevzem pri končnih predelovalcih. Z delom lahko nadaljujejo, ker so sanirali tovarno in izpolnili okoljevarstvene pogoje. A tako domačini kot občina podjetju ne zaupajo več, saj je bil požar maja 2017, ki je povzročil ekološko škodo, le pika na i.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ponoven zagon Kemisa
    02:04
    Iz 24UR: Ponoven zagon Kemisa
  • Iz SVETA: Kemis spet obratuje
    02:26
    Iz SVETA: Kemis spet obratuje
  • Iz SVETA: Na protestu se je zbralo okoli 40 ljudi
    03:47
    Iz SVETA: Na protestu se je zbralo okoli 40 ljudi

Vrhniški zbiralec odpadkov Kemis je proizvodnjo zaustavil po požaru maja 2017. V sredini tega meseca so v obratu zaključili drugo fazo sanacije, ki je poleg obnove najbolj poškodovanih objektov vključevala še izvedbo novih protipožarnih ukrepov.

Ker inšpekcijski pregledi med izvajanjem sanacije niso ugotovili kršitev zakonodaje, so v sklopu dejavnosti začeli dovažati na lokacijo Kemisa tudi trdne odpadke, ki jih bodo pripravili za prevzem pri končnih predelovalcih in odstranjevalcih odpadkov. "Sanacija je bila izvedena brez obremenjevanja okolja, saj so bili vsi nevarni odpadki, ki so bili skladiščeni ali so nastali v požaru, na pravilen način pripravljeni in odpeljani na odstranitev v tujino," je danes zatrdil direktor Kemisa Boštjan Šimenc na novinarski konferenci, kjer sta skupaj z nekdanjim direktorjem Emilom Nanutom novinarjem razkazala, kako so sanirali obrat.

Direktor Boštjan Šimenc nam je pokazal, kako so sanirali objekt in kako hranijo odpadke, preden jih prevzamejo končni predelovalci.
Direktor Boštjan Šimenc nam je pokazal, kako so sanirali objekt in kako hranijo odpadke, preden jih prevzamejo končni predelovalci. FOTO: Miro Majcen

Nadgradnja požarne varnosti

Po zagotovilih Šimenca in Nanuta je požarna varnost v Kemisu zdaj tako dodelana, da se tako velik požar, kot se je zgodil pred skoraj dvema letoma, ne more več zgoditi. Tudi če bi del odpadkov zagorel, se ogenj zaradi požarnega sistema ne bi mogel razširiti, je zatrdil Šimenc: "Ni niti enega odstotka možnosti, da bi se tak požar lahko ponovil."

Pri nadgradnji požarne varnosti sta po besedah Šimenca sodelovala zunanja strokovnjaka Aleš Jug in Aleš Glavnik, ki sta predvidela protipožarne ukrepe. "Celotno skladišče je pokrito z avtomatsko gasilno napravo na težko peno, kar pomeni, da so za gašenje potrebne bistveno manjše količine vode. Ob morebitnem požaru, se torej take količine vode, kot so se ob prejšnjem požaru, ne bi mogle več zliti v Tojnico," je zatrdil Šimenc. Ob tem je dodal, da so območje trdnih odpadkov in manj nevarnih tekočih odpadkov pregradili v manjše požarne sektorje, kar preprečuje širjenje ognja iz enega sektorja v drugega.

Požarna varnost je po zagotovilh vodstva Kemisa zdaj tako dobra, da do takega požara, kot se je zgodil 15. maja 2017, v objektu ne more več priti.
Požarna varnost je po zagotovilh vodstva Kemisa zdaj tako dobra, da do takega požara, kot se je zgodil 15. maja 2017, v objektu ne more več priti. FOTO: Miro Majcen

Občino in domačine nov požarni sistem ni prepričal

Nesreča leta 2017 je glavni razlog, zaradi česar občina nasprotuje, da je Kemis ponovno pričel z obratovanjem. "Na osnovi slabih izkušenj njihovega delovanja sem že leto dni pred nesrečo opozarjal na neprimerno lokacijo kemijskega obrata – bližino potoka in predvsem naselja. Na žalost so se moje skrbi uresničile," je dejal vrhniški župan Daniel Cukjati.

Glavni očitki Kemisu

Vrhniški župan je prepričan, da vodstvo Kemisa ne igra odkrito, da jih zavajajo in da se držijo zgolj minimalnih potrebnih zakonskih obvez in pogojev iz okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga je izdal Arso (OVD). "Pred leti, ko so peljali krajane na ogled obrata v Avstrijo, so kazali drugačen objekt, kot so ga zgradili na Vrhniki. V kolikor bi želeli igrati odkrito, bi sami zaprosili za novo OVD, ker se je veljavni izkazal za pomanjkljivega. OVD je izdano na osnovi poročila o vplivih na okolje, ki pa ne predvideva kemijskih nesreč in negativnih vplivov na okolje zunaj območja Kemisa. Onesnaženja zraka in predvsem zemlje ne moremo dokazati, ker se vsi sklicujejo na nekdanjo delovanja usnjarne. Onesnaženja potoka Tojnice pa nihče ne more zanikati. In ravno to onesnaženje je jasen dokaz, da je poročilo o vplivih na okolje slabo – poročilo je naročil in plačal investitor – Kemis," je podrobno predstavil stališča župan.

Da objekti, kot je Kemis, ne sodijo v naselja, menijo tudi v Civilni iniciativi (CI) Eko Vrh. Prepričani so, da se v Kemisu zavedajo, da so s svojim preteklim poslovanjem, s požarom in z delovanjem po požaru izgubili vso kredibilnost in zaupanje Vrhničanov. "Za njihov odhod iz Vrhnike je od 24 občinskih svetnikov glasovalo 23 svetnikov, medtem ko je bil eden zadržan. Tudi prebivalci Vrhnike smo se na treh občinskih zborih jasno in glasno opredelili proti nadaljnjemu poslovanju Kemisa na Vrhniki. Takšno nezaupanje Kemisu in državnim službam ne moremo pripisati nevednosti, nerazumnosti ali nekorektnosti Vrhničanov," je izrazil stališče Andrej Marković, predstavnik CI Eko Vrh in dodal, da so do požara v svojem kraju še nekako tolerirali predelavo nevarnih odpadkov iz vse Slovenije in širše, po požaru pa se je vse spremenilo.

Domačini in občina menijo, da Kemis ne sodi v bližino naselja.
Domačini in občina menijo, da Kemis ne sodi v bližino naselja. FOTO: Miro Majcen

Čeprav je Kemis svojo tovarno saniral, izvedel nove protipožarne ukrepe in izpolnil okoljevarstvene pogoje, pa tako na občini kot CI Eko Vrh menijo, da se stanje ne bo bistveno izboljšalo. Zakaj dvomijo v to? Po požaru nobena inšpekcija ni ugotovila nepravilnosti in nihče ni odgovarjal, je dejal župan: "Tudi pred požarom je Kemis po zagotovilu države obratoval v skladu z OVD in slovensko zakonodajo. Nevaren kemijski obrat so zdaj sanirali v skladu s starim OVD in v skladu z istim zakonom o požarni varnosti. Zagotovilo imamo enako kot pred leti, vendar z razliko, da imamo zdaj za seboj hudo nesrečo," je poudaril.

V možnost, da bo Kemis zdaj bolje posloval, dvomi tudi Marković: "Na Vrhniki je več kot 5 ur, na robu naselja, gorelo na stotine ton strupenih snovi, državne službe pa nam govorijo, da je bilo vse zakonito in da Kemis lahko obnovi objekt brez novega gradbenega dovoljenja in nadaljuje s poslovanjem! Nihče ni odgovarjal, nobenega novega zakona, ki bi preprečeval takšne požare, niso sprejeli in Kemis lahko nadaljuje s svojim delom."

Okoljsko ministrstvo odgovarja: vse je po zakonu, gradbeno dovoljenje še preverjamo

In kako vse obtožbe, da okoljske službe niso našle nepravilnosti pri požaru, ki je povzročil ekološko škodo, komentirajo na ministrstvu za okolje? Pojasnjujejo, da so Kemisu dovolili, da nadaljujejo z delom na podlago pravnomočnega OVD in da drugega dovoljenja za nadaljnje obratovanje podjetje ni potrebovalo. Arso po zakonu vodi postopek spremembe OVD zgolj na zahtevo stranke, torej Kemisa: "Prav tako tudi postopek spremembe OVD po uradni dolžnosti, saj je stranka v skladu z 30. členom Uredbe o vrsti dejavnosti in naprav, ki lahko povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega, predložila oceno možnosti onesnaženja tal in podzemne vod," so argumentirali.

V Kemisu poudarjajo, da zbirajo tako nevarne kot nenevarne odpadke.
V Kemisu poudarjajo, da zbirajo tako nevarne kot nenevarne odpadke. FOTO: Miro Majcen

Zanimalo nas je še, ali je gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje preverila gradnjo oziroma sanacijo in kako je mogoče, da Kemis po zakonu o graditvi objektov lahko posega v konstrukcijo stavbe brez gradbenega dovoljenja? Pojasnili so, da je inšpekcija po obvestilu Kemisa, da so izpolnili obveznosti iz OVD na celotni napravi, opravila inšpekcijski pregled. Ker pa je občina po odločbi sodišča postal stranka v postopku, so jo morali seznaniti z ugotovitvami pregleda in jo pozvati, da se pred odločitvijo inšpektorjev izreče o vseh ugotovljenih okoliščinah in dejstvih. "Inšpekcijski postopek je še v teku. Gradbena inšpekcija bo nadzor še opravila," so izjavili na okoljskem ministrstvu.

'Smrad ne izvira iz našega podjetja'

Ko smo takoj po požaru pred slabima dvema letoma obiskali domačine, so se pritoževali, da iz Kemisa večkrat prihajajo oster smrad in da so mnogokrat opazili manjše požare. To je danes potrdil tudi župan: "Dogajalo se je podnevi in ponoči. Če zaradi tega ne moreš zračiti stanovanja, to vsekakor niža kakovost življenja. Da je dokazano onesnaževalec okolja pa kažejo rezultati preiskav v potoku Tojnica."

V Kemisu očitke o smradu odločno zavračajo. Nanut je dejal, da lahko prebivalci, kadarkoli bodo zavohali smrad, pokličejo na posebno dežurno številko. Skupaj bodo preverili, od kod izvira. Poudaril je, da se doslej še ni izkazalo, da bi smrad prihajal iz njihovega podjetja.

Odpadki v Kemisu.
Odpadki v Kemisu. FOTO: Miro Majcen

Primer Moravče

Kemis se je sicer znašel tudi pod plazom obtožb Občine Moravče, da je na območje Termita v Moravško dolino dovažal nevarne odpadke, nastale v okviru sanacije požara leta 2017. Iz Kemisa so že pred dobrimi tremi tedni vse obtožbe zanikali, prav tako danes. Zatrdili so, da so vse nevarne odpadke, ki so nastali v požaru, in nevarne odpadke, ki so nastali kot posledica gašenja požara, odpeljal na sežig v tujino ter da to lahko dokažejo z dokumentacijo.

Okoljski minister Leban je zato odredil inšpekcijski pregled terena in nova merjenja. Trenutno je na spletni strani okoljskega ministrstva objavljeno javno naročilo za opravljanje meritev.

Vodstvo Kemisa je sicer danes na ogled povabilo lokalno skupnost. Verjamejo namreč, da jim ne zaupajo več, vendar jim želijo pokazati, kaj in kako delajo. Na ta način želijo vzpostaviti komunikacijo, kar jim do zdaj še ni uspelo, je strnil Nanut.

Vrhniški župan, okoljski minister in CI Eko Vrh se na temo Kemisa sicer nameravajo sestati naslednji teden.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fame01
01. 03. 2019 19.01
Kemis posluje v skladu z zakonodajo samo to nam nič ne pomeni!!!! Kera butara!
toxicox
03. 02. 2019 13.27
speedracer
03. 02. 2019 09.25
+1
Vsi bi imeli radi službo, dobre plače, čisto okolje, brez hrupa,poceni energijo,poceni odvoz odpadkov, itd., ampak nobeden ne bi imel zraven industrije. Ja to ne gre. Ko bodo te dobrine dvojno dražje, potem se bo vsem kolcalo po trenutni situaciji.....
caspera1
03. 02. 2019 09.43
+4
Nima smisla. Ljudem se niti ne ljubi izobraziti se, kako s smetmi varno priti do zaslužka ali cenejših dobrin.
fairplayy
02. 02. 2019 18.41
-1
Papir vse prenese ti pa so butalci da gredo dva krat naled
Maribor?an 1
02. 02. 2019 18.34
-2
Magno pa zezate ojojoj
Maribor?an 1
02. 02. 2019 18.34
-1
Magno pa že zate ojojojoj
Primzy D Mimzzy
02. 02. 2019 17.09
+0
ta požar se je zgodil z razlogom ...
anakondabox
02. 02. 2019 16.25
+7
Negacija Kemisa s pravoverno željo vseh okoliških prebivalcev je edina možna opcija, ako hočejo zagotoviti sebi in bodočim rodovom zdravo življenje. To stališče, ki ščiti etiko, življenje pred zastrupljanjem in umiranjem na obroke, je demokratično. To je volja ljudstva, ki jo je potrebno 100% upoštevati. Ako pa živimo v tiraniji, potem lahko en sam človek direktor B. Š. in peščica lobistov, 99% potrdi, da se kaj takega ne bo več ponovilo. Kakšno je jamstvo, da se to v 99% ne bo več ponovilo? Ako to jamči ta peščica s svojim življenjem (dosmrtnim zaporom) in to jamstvo podpiše, potem jim utegnem verjeti. #laž
caspera1
03. 02. 2019 09.14
-1
Kaj pa tudi stroka ve bolje od tebe. Pa ne zmanjšujem pravic okoliških ljudi. Ampak najbolj pametujete tisti, ki v kakšni zadevi ne poznate vseh dejstev.
jugatneme
02. 02. 2019 12.47
+10
Napovedati nekaj s sigurnostjo 100% je kar neodgovorno dejanje, lahko pa je 99%. Zgodi pa se, da je kdaj odločilen samo tisti 1%....
caspera1
03. 02. 2019 09.14
+0
trdovrat
02. 02. 2019 11.43
+5
Ko se bodo stvari umirile in malo pozabile, bo sigurno spet šlo kaj narobe! Vrhničani, če vas je kaj v hlačah, bo ta obrat blizu naseljenega kraja preteklost, preden vas spet zastrupi! Zastrupil vas bo pa stoprocentno, če le ostane! Imate pa srećo, da se še ne zavedate, kaj vam je že dosedaj storil! SMRT FAŠIZMU Pa še nekaj, denar ne pozna barve, zato previdno z lažnivimi preroki!
Nightrider
02. 02. 2019 18.42
-4
Ti bi preselil v triglavski narodni park? Kjer ni naseljeno?
misterbin
02. 02. 2019 11.24
+8
Spet je Kemis z pomočjo države opeharil prebivalce še naprej bodo jedli in dihali strup
Ramzess
02. 02. 2019 11.20
+6
Nikoli ne reci nikoli.
Eastman
02. 02. 2019 09.47
+13
NAJ oba direktorja ZASTAVITA vse svoje premoženje, da ne bo nikoli več požara!
caspera1
03. 02. 2019 09.16
+1
Direktorja morata zastaviti odgovornost, da do pike spoštujeta vse ukrepe, ki jim je stroka naložila.
trdovrat
03. 02. 2019 10.24
+1
Podmazana stroka? Ne delajte si utvar, da v takem obratu ne bo prišlo do napake! Vprašanje ni ali bo, temveč samo kdaj bo in v kolikšni meri bo vplivala na okolje! Prejšnja je mnogo več, kot si okoličani upamo priznati!
caspera1
03. 02. 2019 10.41
+0
Koristilo tudi ni, ko je bila tri mesece kasneje voda onesnažena zaradi svinjarije, ki jo je okoliški kmet zlil vanj. Sledil se samo skoraj neopazen kratek članek o tem. Civilna iniciativa pa tiho.
caspera1
03. 02. 2019 10.42
Burt
02. 02. 2019 09.07
+17
Vsi na prostosti nihče ni kriv da je narava zastupljena! Koliko so plačali Uradnikom te koruptivne države?
misterbin
02. 02. 2019 11.25
+8
Burt ............... Krvi so tisti,ki so spet dovolili,da Kemis ostane tam ,kjer je saj nekdo je lepo zaslužil
fame01
01. 03. 2019 18.45
+1
misterbin tvoj avatar vse pove! Burt!! folk s tolk idiotskimi komentarju zastruplja cel svet ! Vidite samo druge sebe pa ne! Nej ti pogori bajta pa da vidmo tvoje argumente zakaj je prišlo do nesreče! Folk bo pa pisal da si sam zažgal da boš od zavarovalnice vleku p.**** en
srecnii
02. 02. 2019 08.58
+15
Kaj pa odškodnina za Vrhničane, eni so vse tisto zelenjavo moral pustit na njivi, kmetje niso smel kosit travo itd
fame01
01. 03. 2019 18.45
+1
caspera1
02. 02. 2019 08.55
+2
Podjetju Kemis želim varno in uspešno poslovanje.
lakala28
03. 02. 2019 08.44
-1
Vrhničanom pa čimveč delovnih mest. Sredi Dunaja obstaja sežigalnica smeti, ki greje mesto in služi z odpadki. Mi se gremo pa... Kaj pravzaprav? 5 minut slave? Skratka, proti smo zato, da smo proti. In uživamo, ko nekdo pleše in moleduje okrog nas. Bolano!
fame01
01. 03. 2019 18.49
Slovensko idiotsko razmišljanje!!! AT ima samo na dunaju 15 sežigalnic!! 2 z nevarnimi odpadki in dobro služijo + delovna mesta+ plača... v sloveniji pa potrebujemo 15 let da pridobimo cca 100kg papirjev za postavitev veternice pa še takrat se ti najdejo bolniki, ki zagovarjajo ene ptiče!!!!????!!!Kam pa daste nevarne odpadke a ???? KAM????? Dejmo jih sosedom v AT pa bomo več plačal pa je to to... jaja sevede! benz gre za 1€ gor pa je že skor revolucija!
hotchilipoper
02. 02. 2019 08.42
+21
Če je ta tovarna zdaj tako čista in varna,potem naj jo postavijo recimo v štepanjsko naselje.
Tomvojo
02. 02. 2019 09.42
+16
fame01
01. 03. 2019 18.52
To NI tovarna ampak CENTER ZA PREDELAVO, ZBIRANJE in ODSTRANJEVANJE NEVARNIH in NENEVARNIH odpadkov! Od požara folk piše kemična tovarna kemičnih izdelkov ... rofl! Dejte mal možgane vklopit kaj pišete o zadevi, ki zgleda da sploh nimate pojma ker neveste KAJ SPLOH JE KEMIS!
hotchilipoper
02. 02. 2019 08.39
+15
Domačini in občina menijo, da Kemis ne sodi v bližino naselja.In prav imajo.Predstavljajte si,da kemis postavijo zraven Murgel
škamp
02. 02. 2019 09.59
+3
Nightrider
02. 02. 2019 11.27
-2
Vsi proizvajamo odpadke nihce jih nebi imel blizu sebe. Res ste pametni
Desnica boli
02. 02. 2019 08.13
+13
Na zadnji sliki pa: 'Eno od odpadkov Kemisu.' ... Tisto odpadko ??? Kako se odpadko sklanja v srednjem spolu ??? Novinaro, pojdi nazaj v osnovno šolo :D
Tomvojo
02. 02. 2019 09.44
+7
Naj gre v domače okolje, čez južno mejo ga bodo ziher razumel.
Diegol14
02. 02. 2019 07.53
+3
Po toči, zvoniti je prepozno....