Slovenija

Usoden 'zadnji spust'

Sevnica, 03. 07. 2008 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Igor Adamič/M.K./P.M./STA
Komentarji
306

Po tragediji pri HE Blanca, ko je Sava pogoltnila 14 ljudi, se je sredi noči na kraj dogodka odpravil ves državni vrh. Predsednik Türk in premier Janša sta svojcem pogrešanih izrekla sožalje.

Včeraj popoldne se je na reki Savi pri ogledu hidroelektrarne Blanca zgodila nesreča. Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija, sta se na Savi ob jezu prevrnila dva čolna od treh, ki so bili takrat na reki. Potopilo se je 14 ljudi, tri so reševalci našli mrtve - njihovo identiteto še ugotavljajo -, tri so odpeljali v bolnišnico, kjer pa naj bi dve osebi zaradi hudih poškodb umrli. Edina preživela naj bi bila žena sevniškega župana Kristijana Janca. Osem ljudi reševalci še vedno iščejo. Potapljači bi morali z intenzivnim iskanjem začeti ob 22.30, vendar premočan tok reke tega ni dopustil. Okoli ene ure ponoči pa so razmere vendarle dopustile, da so se potapljači podali v globine.

Na polnočni tiskovni konferenci so novinarjem povedali, da sta se pri HE Blanca prevrnila dva čolna, eden se je zagotovo prelomil. Čoln so našli in ga natančno analizirajo. Iskanje pogrešanih lahko traja tudi več dni, "obstaja pa dobra možnost, da najdejo vse ponesrečence". Sicer jih iščejo potapljači, psi, reševalci, gasilci in policijski helikopter. Zaenkrat preiskujejo dva prekata na jezu. Če pogrešanih danes ne bodo našli, bodo območje iskanja razširili.

Nesreča pri Blanci
Nesreča pri Blanci FOTO: TV Vaš Kanal

Na kraj dogodka je prispel ves državni vrh

Na kraj dogodka je že prispel predsednik republike Danilo Türk, ki se je že srečal s svojci pogrešanih in jim izrekel sočustvovanje. Türk se je sestal z reševalci, predstavniki policije, civilne zaščite in potapljači, ki so pripravljeni na iskanje pogrešanih. Seznanil se je tudi s potekom reševalne akcije. V spremstvu notranjega ministra Dargutina Mateja pa je nekaj pred polnočjo prispel tudi premier Janez Janša, ki je nagovoril svojce. Kot je dejal premier, "je to največja tragedija na vodi v Sloveniji". Premier je pohvalil delo pripadnikov policije, civilne zaščite, reševalcev in vseh, "ki so bili prvi tukaj in so pomagali z oživljanjem ter bili v enem primeru tudi dovolj hitri in uspešni". "Pripadniki policije in civilne zaščite delajo vse, kar je v tem trenutku možno, in pričakujemo, da bo seveda takoj, ko se spustijo zapornice, območje, kjer lahko še najdejo ponesrečence, čim prej prečesano in da bomo takrat prišli tudi do končne slike, ko gre za število ponesrečencev," je po pogovoru z vodjo akcije dejal Janša. Na kraju tragedije so tudi generalni direktor policije Jože Romšek, gospodarski minister Andrej Vizjak, obrambni minister Karl Erjavec in poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj.

Nesreča se je zgodila ob 17.32

OKC policijske uprave Krško so o nesreči obvestili očividci malo čez pol šesto popoldne. Takoj je stekla reševalna akcija, v kateri sodeluje 35 policistov iz policijske uprave Krško in sosednjih policijskih uprav, policijski helikopter, reševalci, gasilci in potapljači. Kot je za 24ur.com povedal poveljnik poklicne gasilske enote Krško Anton Žigante, so na kraj dogodka poslali kar številno ekipo. "Poslali smo 15 gasilcev, od tega 7 potapljačev v popolni opremi, ki še vedno iščejo pogrešane v Savi. Poleg tega imamo na terenu tudi čoln."

Janc je bil izvoljen za poslanca leta 2004, deset let pa je bil tudi župan občine Sevnica.
Janc je bil izvoljen za poslanca leta 2004, deset let pa je bil tudi župan občine Sevnica. FOTO: Dz-rs.si

Pogrešajo osem ljudi, med njimi župana občine Sevnica in poslanca v Državnem zboru Kristijana Janca, podžupana Rudija Dobnika, direktorja sevniške Komunale Bojana Lipovška ter še nekatere zaposlene na občini in v podjetju Infra.

Kaj se je zgodilo?

Nedolžen spust, ki so ga poimenovali "Zadnji spust" pred današnjo otvoritvijo zapornice na hidroelektrarni Blanca, se je končal tragično. Župan Janc si je hotel še zadnjič ogledati Savo, saj po izgradnji elektrarne nikoli več ne bo takšna, kot je bila do zdaj. Načrt je bil, da bi se s čolni peljali mimo hidroelektrarne, vendar je bil tok Save spremenjen in so se morali udeleženci spustiti čez zapornice.

Spust po Savi se je začel s štirimi kanuji. Eden od čolnov se je prevrnil že na začetku poti, vendar so se vsi potniki rešili. Pot so tako nadaljevali le trije čolni. Dopisnik Radia Slovenija Goran Rovan, ki je spust spremljal, je za 24ur.com povedal, "da sta dva čolna od treh zapeljala čez prelivna polja nove hidroelektrarne Blanca, kjer je oba čolna prelomilo na pol. Potnike - v obeh čolnih jih je bilo 14 - je pri tem potegnilo v sifon." Po besedah Rovana se je rešila le ena od udeleženk, bila naj bi žena župana Janca, ostale pogrešajo.

Nesreča pri Blanci
Nesreča pri Blanci FOTO: TV Vaš Kanal

Sicer so bili v čolnih še podžupan občine Sevnica Rudi Dobnik, direktor Komunale Sevnice Bojan Lipovšek ter še nekateri zaposleni iz občine Sevnica in podjetja Infra iz Sevnice, ki je bilo ustanovljeno med drugim z namenom vzdrževanja objektov vodne infrastrukture na spodnji Savi.

Po besedah Rovana je spust organiziral sevniški župan Kristijan Janc, sicer član stranke SLS. Na kraj tragedije naj bi zato že odšlo več članov stranke. Za 24ur.com je vodja komuniciranja pri SLS Lejla Kogej povedala, da je predsednik stranke Bojan Šrot pretresen, šokiran in žalosten ter da čaka na informacije.

Svojci ogorčeni nad obveščanjem

Na mesto nesreče so kmalu po dogodku začeli prihajati svojci pogrešanih, ki pa so nad obveščanjem o tem, kaj se dogaja, ogorčeni. Kot pravijo, jim nihče nič pove. Policisti so dostop do mesta nesreče ogradili in čez črto ne spustijo nikogar, razen politikov. Ogorčeni mami edinca, ki se je znašel na spisku pogrešanih, so popustili živci. Premierja Janšo je s solzami v očeh vprašala, zakaj jih ne spustijo mimo. Janša je pojasnil, da "ni mogoče sporočiti novico, ki še ni 100-odstotna". "Tiste, ki so za to odgovorni, je treba razumeti. V tem trenutku je najpomembnejše, da se zagotovi tehnične možnosti za pregled dela reke, kjer se nahajajo ponesrečenci. Treba je imeti potrpljenje in razumevanje."

Očitno se niso resno pripravili. Šlo je zagotovo za človeško napako. Andrej Vizjak

Koga pogrešajo?

- Kristijan Janc - sevniški župan in poslanec

- Rudi Dobnik - podžupan Sevnice

- Jani Zemljak - podjetje Infra

- Vojka Alif - podjetje Infra

- Miran Ribič - podjetje Infra

- Mihael Metelko - predsednik KS Studenec

- Marjan Kogovšek - predstavnik KS Boštanj

- Branko Safič

- Aleš Logar

- Mateja Konajzler

- Mitja Špilek

Vizjak: Ne morem verjeti, da so šli v tak spust

Nesreča pri Blanci
Nesreča pri Blanci FOTO: TV Vaš Kanal

Na hudo nesrečo se je takoj odzval gospodarski minister Andrej Vizjak. Povedal je, da se je tragedija zgodila na nevarnem prelivu, ki je namenjen dušenju vode. "Skoraj ne morem verjeti, da so šli ljudje v tako nevaren spust," je dejal Vizjak, ki je nekaj ur po nesreči prišel na kraj dogodka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja