Slovenija

Tožilstvo zaradi smrti na novogoriški urgenci zahteva preiskavo zoper devet ljudi

Nova Gorica, 09. 08. 2017 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novogoriško tožilstvo zaradi smrti zaradi napačne napeljave plinov na novogoriški urgenci zahteva preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskovalni sodnik mora najprej zaslišati vse osumljene, šele nato lahko sprejme sklep o uvedbi preiskave. Med drugim je tožilstvo sodišču predlagalo pridobitev še dveh izvedeniških mnenj.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Tožilstvo zaradi smrti na urgenci zahteva ovadbo zoper devet ljudi
    01:28
    Iz SVETA: Tožilstvo zaradi smrti na urgenci zahteva ovadbo zoper devet ljudi
  • Iz 24UR: Tožilstvo vložilo prošnjo za preiskavo zoper devet ljudi
    02:09
    Iz 24UR: Tožilstvo vložilo prošnjo za preiskavo zoper devet ljudi
Napaka v napeljavi je bila usodna za najmanj eno osebo.
Napaka v napeljavi je bila usodna za najmanj eno osebo. FOTO: POP TV

Novogoriško državno tožilstvo je zaradi lanskih smrti zaradi napačne napeljave plinov v sobi za reanimacijo urgence pred dnevi vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Kriminalisti so ovadili sedmerico, ki je sodelovala v različnih fazah gradnje, opremljanja prostorov urgentnega bloka in nadzoru, poročajo Primorske novice.

Namestnica vodje novogoriškega državnega tožilstva Damijana Bandelj je za časnik pojasnila, da je tožilstvo preiskavo zahtevalo zaradi kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, ponareditve listin in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju ter povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, s katerimi naj bi bilo oškodovanih več ljudi. Po informacijah časnika naj bi se zahteva za preiskavo nanašala na tri smrti, osumljenim pa očitajo tudi ogrožanje življenja še štirih ljudi.

Usodna napaka v napeljavi 

Sredi marca 2016 so iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici policijo seznanili s sumljivimi okoliščinami, v katerih je umrl 52-letni delavec. Poškodoval se je pri delu v anhovskem podjetju, njegove poškodbe pa niso bile tako hude, da bi zaradi njih umrl.

V bolnišnici so posumili, da je bilo nekaj narobe v postopku oživljanja. Ugotovili so, da so delavcu namesto kisika dovajali oksidul, 100-odstotni dušikov oksid. Tudi obdukcija je potrdila, da 52-letnik ni utrpel poškodb, ki bi bile zanj usodne.

Novogoriški kriminalisti so lani jeseni na državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo proti sedmim osumljenim, ki so sodelovali v verigi opremljanja prostorov nove urgence in pozneje v fazi nadzora, povzemajo Primorske novice.

Policijska preiskava je razkrila, da delavec pooblaščenega podjetja, ki bi moral priključiti cevi za kisik in dušikov oksid v reanimacijski sobi, tega ni storil. Prav tako ni izvedel potrebnih testiranj. Namesto tega sta to storila dva izmed osumljenih, ki tega ne bi smela storiti. Testiranj pa naj ne bi opravil nihče. Eden od osumljenih je nato ponaredil listino, povezano s testiranji, drugi je to listino uporabil kot pristno, čeprav je vedel, da ni. Med osumljenimi sta se znašli tudi dve vodji del in dva nadzornika, ki naj bi opustili dolžna ravnanja, navajajo Primorske novice.

Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos je lani jeseni, ko so vložili kazensko ovadbo, povedal, da gre za zaposlene v zasebnih podjetjih, povezanih z gradnjo nove urgence. Osumljeni so doma z območja novogoriške, koprske, murskosoboške in celjske policijske uprave.

Kriminalisti so pozneje na podlagi mnenja neodvisnega strokovnjaka medicinske stroke kazensko ovadbo še dopolnili. Izvedenec je namreč po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije ocenil, da obstaja visoka verjetnost, da sta med postopki oživljanja zaradi dovajanja oksidula namesto kisika umrla še dva bolnika. Od odprtja do marca lani so na aparaturi, na kateri so bile napačno priključene cevi za kisik in oksidul, oživljali sedem ljudi. Še dva človeka sta umrla med reanimacijo, dva pa, ko so ju pripeljali v nadaljnjo oskrbo.

Kot pojasnjuje časnik, mora preiskovalni sodnik najprej zaslišati vse osumljene, šele nato lahko sprejme sklep o uvedbi preiskave. Med drugim je tožilstvo sodišču predlagalo pridobitev še dveh izvedeniških mnenj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TNT4U
10. 08. 2017 14.13
vse skupaj je spuščanje megle... jasno je, da je bilo montirano kot je potrebno (saj vsak bedak vidi, kam spada katera barva cevi), zato je bil tudi nadzor opravljen in potrjeno, da je vse ustrezno narejeno. Ker pa je tam zaposlenih morje nesposobnežev, ki vlečejo dobre plače in nič ne naredijo, je zelo verjetno, da je cevi zamenjal nekdo od tamkajšnjih vzdrževalcev - zgolj zato, ker je menil, da bo za to odgovarjal (luft ing.) vodja tehničnih služb. Ta vodja pa ni nikjer omenjen in je tudi s polno odgovornostjo podpisal prevzem tega kar so naredili.
Darko32
10. 08. 2017 10.07
+1
Tukaj je več kot jasno, da je končni nadzor odpovedal na celi črti. Se vidi, da se prepleta korupcija in kriminal. Tudi če je delavec slabo opravil delo je dolžnost glavnega nadzora, da preveri in opravi vse meritve, ter izda potrdilo o opravljenih meritvah. Tukaj pa so preizkušali kar v živo na pacientih in jih zadušili. Kaj sedaj goviri oni strokovnjak KUŠTRIN o teh šalabajzerjih. Človek enostavno ne more verjeti, da se to dogajaj pri nas in to med strokovnjaki.
minnaema@yahoo.com
09. 08. 2017 20.06
+2
Eh kaj morajo ljudje umirati, da se naredi red
:goodidea idea
09. 08. 2017 18.37
+1
Vse bo se dobro končalo.
mallonge
09. 08. 2017 16.57
+4
Povsod je kakšen Kenda, da ga je treba ščititri z vsemi sredstvi.
Seni70
09. 08. 2017 12.55
+17
Ni nobene debate - KRIV JE GLAVNI KONČNI NADZOR. Dolžan je preveriti vsako malenkost, preden izda potrdilo, da je objekt brezhiben.
290ktober
09. 08. 2017 14.23
+1
ojoj glavni končni nadzor...ha ha ta definicija nikjer ne obstaja ne zakonih ne podzakonskih aktih
martinov
09. 08. 2017 12.46
+9
Nesposobni tožilci, da vložijo obtožnico zoper toliko oseb. Dovolj bi bilo zoper pravno in odgovorno osebo, torej zoper zadnja izvajalca in prevzemnika objekta ! Zoper toliko oseb se sliši in že sedaj zgleda na zastaranje zadeve, če bodo imeli obdolženci ustrezno odvetniško zaščito ! Davkoplačevalci pa bomo zopet plačevali neke stroške, tudi izpade in izjave neke "Momljačke"
LazniviZares
09. 08. 2017 12.36
+3
To pa delajo resnicno hitro ....ce bo potem se sodstvo tako hitro mogoce ucakamo epilog se v tem stoletju.
Pantokrator
09. 08. 2017 12.27
-2
Umrli so z nasmehom na obrazu .
provokatorr
09. 08. 2017 12.03
+13
na koncu bo šel sedet delavec, ki delal po navodilih nadrejenega. še prej pa mu bodo zarubili vso premoženje, da bo trpela tudi njegova družina. taveliki lopovi pa se bodo preseravali na bohinjskem jezeru in na jadranu na svojih jahtah.
trdovrat
09. 08. 2017 12.27
+12
Ja kdo pa mislite! Bolgarski pod,pod, podizvajalec, ki je prvič v življenju videl "šraufenciger" in je po pomoti narobe "šraufau"! Naj še dolgo živi nadzorskoinženirska zbornica in še naprej uspešeno nadziranje lopovske gradbenoinženirske mafije! Koliko bi šele bilo napak, če ne bi imeli tako uspešnega nepodkupljivega nadzora? Brrrr, kar mraz me strese!
FC Chelsea2
09. 08. 2017 11.58
+4
No kje je ministrica za zdravje bo kaj ukrepala seveda da ne kot nikoli.
tedoVV2HCmedo
09. 08. 2017 10.41
+3
Novogoriška bolnica je tako zanič kot novomeška.
Die einemaister
09. 08. 2017 10.52
+14
Novogoriške bolnice sploh ni, je Šempeterska, polpismenost 24 ur
?erniGad
09. 08. 2017 10.36
+11
Čez kakih 5 - 10 let bo morda že kaj več znanega, kaj? Morda pa res?! ...Bananastan!