Slovenija

Tožilstvo zahteva tiralico za Wolfa

Dunaj, 29. 02. 2012 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V nadaljevanju avstrijskega sodnega procesa v zadevi Patria je tožilstvo na Dunaju zahtevalo aretacijo podjetnika Walterja Wolfa, ki se po mnenju tožilca Volkerta Sackmanna poskuša izogniti sojenju.

Walter Wolf
Walter Wolf FOTO: Damjan Žibert

Poslovnež Walter Wolf je odsotnost na sojenju opravičil z zdravstvenimi razlogi, prav tako naj ne bi bil zmožen potovati. Tožilec Volkert Sackmann pa je ob začetku sodnega procesa na Dunaju vseeno zahteval priporni nalog zanj, "saj se s pobegom poskuša izogniti sojenju".

Dodal je, da je očitno, da lahko Wolf, ki je eden od dveh glavnih obtožencev na avstrijskem sojenju, obišče Evropo. Omenil je Wolfov "obisk v sosednji državi Sloveniji". Wolf se je namreč sredi februarja v slovenskem sodnem procesu v zadevi Patria pojavil na sodišču v Ljubljani.

Sodnica Marion Zöllner je pred tem prebrala sporočilo Wolfovega odvetnika, da je Wolf v skrbi za lastno zdravje v Sloveniji opravil zdravniške preglede. Potovanje v Slovenijo naj bi opravil, čeprav so mu to kanadski zdravniki odsvetovali.

Podpisali pogodbo za nazaj?

Se je pa danes na sodišču na Dunaju nadaljevalo zaslišanje še enega glavnega obtoženca, avstrijskega lobista Hansa-Wolfganga Riedla. Avstrijski podjetnik je imel tudi tokrat težave, da pojasni svoje poslovne vezi z Wolfom, konkretno za obe Wolfovi podjetji Kent Investments in ICB, prek katerih je Riedl sklepal posle z Wolfom.

Riedl je najprej dejal, da je bil ICB v igri, ker je Knet Investments leta 2007 sporočil, da ne more sodelovati v orožarskih poslih. Ob tem je sodnica Zöllnerjeva Riedla soočila s pogodbo z ICB, ki ima datum julij 2005. Riedl je ob tem priznal, da so datum na pogodbi napisali za nazaj, da bi se tako nanašala na čas, ko sta se Wolf in Riedl ustno dogovorila o sodelovanju v poslu s Patrio.

"Dogovor je bil z gospodom Wolfom. Katero sredstvo naj bi gospod Wolf uporabil, pa tega v tem trenutku ne vem," je dejal Riedl. "Bilo vam je vseeno, s katerim podjetjem nastopa Wolf?" ga je nato vprašala sodnica. Riedl pa je svoj ohlapen odnos do pogodb utemeljil s tem, da ima pri svojih projektih kvoto zadetkov od pet do 10 odstotkov. "Imam 15 projektov in morda bo iz kakšnega tudi kaj," je dejal.

Dovolj le stisk roke?

Tožilec Sackmann se je danes tudi začudil, zakaj je Riedl del svoje provizije nakazal na Wolfov zasebni bančni račun v avstrijski Lipnici. "Gre za zelo nečedno ravnanje. Nimate nobenega računa od Wolfa ali kaj drugega. Je Wolfov stisk roke res tako verodostojen?" se je vprašal. Riedl pa je odvrnil: "V Lipnici bi lahko kadar koli sklenila pogodbo, če bi mislila, da je potrebno."

Vojaki ob patriji
Vojaki ob patriji FOTO: Mia Media

Ker je nakazilo v začetku februarja 2007 propadlo zaradi pomanjkljive dokumentacije, je Riedl zato sklenil več pogodb z Wolfovim podjetjem ICB. Sackmann je ob tem pripomnil, da je v pogodbi namesto o tankih govora o "težkih vozilih". Tudi v zvezi s tem se je Riedl izgovoril na Wolfa. "Gospod Wolf je vedno utemeljil, da ni nobene oborožitve in tudi jaz naj bi to tako poimenoval," je dejal.

'Z muko sem nato to pozneje knjigovodsko uredil'

Danes so na sodišču na Dunaju zaslišali tudi poslovodjo Wolfovega liechtensteinskega podjetja ICB Hansa-Petra W. Nekdanji bančni uradnik je pričal, da je ICB dogovor o proviziji med Wolfom in Riedlom vodil "formalno in knjigovodsko". Šele 7. februarja 2007 naj bi mu Wolf dejal, da želi angažma v poslu s Patrio "prinesti v ICB". Le malo pred tem, naj bi Wolfu in Riedlu spodletelo, da bi provizijo Patrie v višini 2,3 milijona evra nakazala na Wolfov zasebni bančni račun. Hans-Peter W. naj bi o spodletelem poslu izvedel naknadno. "Z muko sem nato to pozneje knjigovodsko uredil," je dejal.

Tožilec v verodostojnost navedb Hansa-Petra danes ni bil zelo prepričan. Ali ni čudno, da je bilo nenadoma v enem dnevu potrebno obdelati kar tri pogodbe – z Riedlom, Wolfom in Apichatom – se je vprašal Sackmann. "Da. Bil je čisti stres," je odvrnil nekdanji bančni uradnik. Na vprašanje tožilstva, ali ni nikoli poizvedoval, pa je odgovoril, da je vse, "kar mu je Wolf rekel, prenesel v pogodbo". Tako je Hans-Peter W. tudi utemeljil dejstvo, da je pogodbo med ICB in Riedlom datumsko opremil za nazaj, na leto 2005. Zaradi tega se mu ni pojavil noben dvom, saj je denar tudi prispel, nihče od udeleženih pa se ni pritoževal.

Datiranje pogodb za nazaj pa ni bila izjema, saj naj bi Wolf večino pogodb "sklenil ustno", ko je bil v pisarni v Liechtensteinu, pa so naknadno "nadoknadili podpise". Hans-Peter W. je tudi zavrnil, da bi šlo pri poslih za pranje denarja. "Pri ICB je mogoče izslediti vsak cent," je dejal. Po začetku preiskave v procesu Patria je celo začel pisati podrobne preglede, da bi dokazal, "da ni bilo nobenega pranja denarja". Potrdil je tudi, da je Apichatu nakazal 700.000 evrov.

ICB naj bi namreč pri tajskem projektu vodogradnje prevzel "prodajni in tehnični nadzor", zaradi česar je moral ICB z enim samim zaposlenim zaposliti dodatne delavce, čeprav pozneje ni prišlo do nobenih dejavnosti. Hans-Peter W. je tudi povedal, da je Riedlu za tajski projekt v treh delih na ženevskem letališču predal 600.000 evrov.

Pet obtoženih

Na deželnem sodišču na Dunaju poteka sojenje v zadevi Patria proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sojenje je povezano s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006. Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge (SSF). Riedl in Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
01. 03. 2012 09.31
+2
Ali bo sedaj vlada zahtevala od Riedla in Wolfa provizije NAZAJ? Če Virant ugotavlja, da jedo prepoceni, bo ugotovil tudi, da so Patrije preplačane.
Tonček Balonček
01. 03. 2012 10.01
+2
Zakaj pa vlada, šaj še nsimo plačali patrij. Patria Vehicles naj vse zahteva nazaj, saj posel ni dokončan!
Tonček Balonček
01. 03. 2012 08.37
+2
Zaakj preganjajo samo poštenjake, recimo Wolfa, Janšo, Cekuto in Krkoviča ter zagožna, barabe kot JAnkovića, Kresalko, Golobiča in podobne pa pustijo pri miru!
saintjozef
01. 03. 2012 09.25
+2
Antikapitalist
01. 03. 2012 09.39
+2
pa na Hildo, Zidarja, Bavčarja, Šrota in take kapseljne uboge se tudi spravljajo, banda komunajzarska
Tonček Balonček
01. 03. 2012 10.02
+2
Pa na mariborsko škofijo,Simčiča in druge poštenjake, sami so pa kradli 20 let na 45 podlage.
irhaela
29. 02. 2012 23.46
+5
Glej, glej, naše zdravje je res čudno! Kamorkoli gremo, smo še kar zdravi, ko pa je treba iti kot obdolženec na sodišče, nenadoma zbolimo! Ja, ja, tisti, ki ima čisto vest, pride z veseljem na sodišče, tisti ki pa slabo vest, pa zboli, če se že ne more drugače opravičiti za izostanek!
steiermark1918
29. 02. 2012 23.33
-4
komunistični lov na "kapital" revežev v Sloveniji, tistih, ki so jih najprej spravili ob kruh, potem so jim ponujali
godhead
01. 03. 2012 13.21
+1
ti si pa verjetno iz štajerske metropole Graza
Tonček Balonček
29. 02. 2012 21.49
+2
Wolf je an toliko sodiščih po svetu, d abodo le-ta morala napraviti točen razpored in se uskladiti! Sicer je ap smešno, d atako ugleden poslovnež trati čas s temi diletanti in s ebrani pred temi obtoćnicami, kis o sami konstrukti in lačži, namesto d abi prodajal oklepnike, letala in še kaj! Kakšna sreča, d asmo imeli pri patrijah, brez njega bi bile še dražej, tu ga ap zdaj blatijo komunisti, ker niso jokeli kupiti valukov! Sramota!
ill_be_back
29. 02. 2012 19.25
+2
tako je daj jim vetra Walter Wolf uniči toto banano republiko od slovenistana iztoži vse zadolži nas do bankrota
pudkrajc
29. 02. 2012 18.32
+4
"mojemnenje" Zidarja že Zidarja, a spisek bi moral biti zelo dolg!!!!
Danica Krajnc
29. 02. 2012 17.36
-8
dajte no, on je tako premožen, da ne rabi nobenih podkupnin, je sposoben poslovnež, kulturen, zna se obnašati, lepo govori, še bolje pa dela v svoje dobro, kaj to ni dovolj. Kaj pa mislijo Avstrici, da so kar vsi Slovenci lopovi, dajte no, taki kot je Walter Wolf že ne, JE BREZ VSAKE SENCE , NEDOLŽEN KOT mlado dekle,.....
skydrol7
29. 02. 2012 22.28
+1
Levji
29. 02. 2012 17.22
+6
Mož teme težko vodi vlado pod takimi pritiski. Bodite prizanesljivi kot v Sloveniji. Prošnja sodnikom v Avstriji in na Finskem
makajjezvami
29. 02. 2012 16.18
+15
za Zidarja bi blo treba tud kako tiralico
tacamaca
29. 02. 2012 16.56
+3
zdajle je govora o Patriji ,ne o zidarju.Poznamo še kakšnega,ki se požvižga na sodišće???
aojz
29. 02. 2012 17.57
+1
Hočeš reči, zdajle je govora o vaših, ne naših.
01xxy
29. 02. 2012 16.16
+10
O primeru sodne prodaje hiše zaradi 100 evrov je treba obvestiti mednarodno javnost, Evropsko sodišče za človekove pravice in celo OZN, ki ima tudi ustrezne odbore za zaščito človekovih pravic. Slovenci ne smejo dovoliti teptanja osnovnega človekovega dostojanstva nikomur.
fb_1098746109
29. 02. 2012 16.56
+5
Ali bo Wolf tudi v Avstriji nesramno govoril o sodišču, kot si je to privoščil pri nas v Sloveniji. Da vidimo.
JanezNovakJohn
29. 02. 2012 16.05
+7
V povprečju je v parlamentu več ljudi, ki so v sodnem postopku kot izven parlamenta. !!!!!!!!!!! Strah me je. ! Sedaj sodišča ocenjujejo da so hiše normalnih državljanov , ki seveda niso v parlamentu vredne 124 € . In na te hiše je odprt KKAPITALISTIČEN LOV. ZAPIRANJE BARAB V SLOVENIJI JE IZGUBLJENA ILUZIJA SLOVENCELNOV. Prodali nas bodo kot so izbrisali Izbrisane.
steiermark1918
29. 02. 2012 23.34
+1
komunistični lov na "kapital" revežev v Sloveniji, tistih, ki so jih najprej spravili ob kruh, potem so jim ponujali "drobtinice" ter se delali dobrotnike, čisto po vzoru komunizma (saj vse to tudi ti rdeči ban di ti izvajajo, kot po letu 1945, - nacionalizacije, potem so si pa med sabo delili premoženje razlaščencev.....). Kako potem pričakuješ, da bodo v Sloveniji barabe zaprte, če so pa rdeče barabe, ki "zapirajo" in ponovno plenijo po Sloveniji! Slovenceljn si pa ti skupaj z izbrisanimi - prebrisanimi (tebe lahko bašejo, kakšni revcki so balkanci, ker jim hudobni Slovenci ne damo pravic, ki jim pripadajo. Kje so pa bili tisti dve leti, ko so jih imeli na razpolago, da bi si lahko uredili svoje "pravice", če so le hoteli in to za ceno 1 kg kromprija. Ja tako ste komunajzarji "razprodajali naša slovenska državljanstva" in to tujcem - balkancem, medtem, ko ste pa Slovencem, žrtvam komunizma to odrekali, čeprav so bili čistokrvni Slovenci, rojeni v Sloveniji ....Sama sem bila priča oz. sem prejela zaničujoč pogled in posmehljiv komentar, na vprašanje, zakaj si ne uredi dokumentov in statusa v Sloveniji, saj smo vendar samostojna država. Prejela sem zaničljiv zamah z roko in odgovor: Ma nemoj ti meni o Sloveniji, kakva Slovenija? Za mene obstaja samo jugslavija .....) Torej nehajte javkati vsi falsifikatorji resnice .....
miki70
29. 02. 2012 16.05
+5
V Avstriji ni murgelj ,da se bojo igražali JANŠA IN VOLF
steiermark1918
29. 02. 2012 23.32
-1
miki70, ali imaš probleme s pismenostjo ali si samo neumen, da ne razumeš, kaj si prebral? Sicer nebi tako idiotsko komentiral - Janez Janša je POVABLJEN, na sodišče na Dujnaj, kot PRIČA. Tendenciozni falsifikatorji -----
Ivan Bricklayer
29. 02. 2012 16.02
+4
V nadaljevanju avstrijskega sodnega procesa v zadevi Patria je tožilstvo na Dunaju zahtevalo aretacijo podjetnika Walterja Wolfa, ki se po mnenju tožilca Volkerta Sackmanna poskuša izogniti sojenju. To ni res, da se želi izogniti sojenju...WW samo taktizira, da bi pridobil na času, saj si od srca želi, da bi sojenje sovpadalo v enakonočje, ob prelomu stoletij 2099/100 in po možnosti, na dan ob Sv Nikoli......
Shisui
29. 02. 2012 16.01
+13
V sloveniji se pred kamero zjoka, pa mu je oprosceno... V avstriji ne bo tako.
JanezNovakJohn
29. 02. 2012 15.43
+9
Čakajte ko bodo Finci začeli zapirat. Vsa bodo zaprli. Mi že na damo J.J., Šrota, Zidarja, Tovšakovo, Strojanove.... Sami Naše gore listi. Sami poštenjaki. Vprašajte Erjavca. Najbolj transparenten posel. Ne tega pa res ne moremo dovoliti.
JanezNovakJohn
29. 02. 2012 15.47
+10
Mislim, da mora Slovenijadati WW politični azil. Ce bo kdo pri nas sodil bo pošteno sodil. Naši sodniki so tako dobri da tudi 124 € z izvržbo hiše izterjajo
JanezNovakJohn
29. 02. 2012 15.49
+7
Pa Simčič. To je šele poštenjak, in za njim stoji in Karel in Vitant. To pa je že garancija.
john gotti
29. 02. 2012 15.39
+6
v butalah se to ne mora zgoditi
saintjozef
29. 02. 2012 15.38
+6
Riedl in Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji. ---In ti niso tega vedeli!
JanezNovakJohn
29. 02. 2012 15.35
+3
Naše pa ne damo. Naše že ne bodo tujci zapirali, tudi če so krivi. Začne se pri Wolfu, konča se pa pri našem Iveku. Ne to pa ne!
Mato1984
29. 02. 2012 17.25
+2
To je naš? Kaj pa ti te je? Kaj ti je on dal? Več kot ti je dal ,ti je vzel! Zapret je treba taki insekt
wsharky
29. 02. 2012 15.28
-3
... W.W. je car ... nic mu ne morejo ... he he he ...