Slovenija

Kangler po zavrnilni sodbi s solznimi očmi: To je bila gonja proti meni

Maribor, 25. 01. 2016 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mariborsko tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper Franca Kanglerja in soobtožene zaradi radarjev, saj tožilka ugotavlja, da ni razlogov za obtožnico. Sodišču tako ni preostalo drugega, kot da je izreklo zavrnilno sodbo, stroške postopka in stroške odvetnikov pa naprtilo državnemu proračunu.

Več videovsebin
  • Franc Kangler po izreku zavrnilne sodbe
    01:19
    Franc Kangler po izreku zavrnilne sodbe
  • Iz SVETA: Obtožnica umaknjena
    03:27
    Iz SVETA: Obtožnica umaknjena
  • Iz 24UR: Radarji na ulice pognali državljane
    02:12
    Iz 24UR: Radarji na ulice pognali državljane
  • Iz 24UR: Solze ob umiku obtožnice
    02:30
    Iz 24UR: Solze ob umiku obtožnice

Skoraj natanko leto dni po začetku sojenja nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in trem soobtoženim v zadevi domnevno sporne sklenitve posla z družbo Iskra Sistemi za modernizacijo semaforskega sistema je tožilstvo ob zaključku glavne obravnave danes še pred sklepnimi besedami umaknilo obtožni predlog.

Kanglerju so se na sodišču orosile oči, ko je sodišče izreklo zavrnilno sodbo.
Kanglerju so se na sodišču orosile oči, ko je sodišče izreklo zavrnilno sodbo. FOTO: POP TV

Nekdanjemu županu je tožilstvo še iz časov zdaj že razrešenega tožilca Borisa Marčiča očitalo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu vodji mestnega urada za komunalo Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Sporen naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v mestu, ki naj bi bil prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Projekt javno-zasebnega partnerstva je bil namreč po izbiri Iskre preoblikovan tako, da bi ga financirali iz prekrškovnega sistema z radarji, ki so leta 2012 razburili Maribor in odnesli Kanglerja.

Tožilka presenetila in umaknila obtožni predlog

Po današnjem zaslišanju zadnje priče, ko bi stranke v postopku morale začeti s sklepnimi govori, pa je tožilka Katja Arnuš presenetila z umikom obtožnega predloga. Kot je dejala, iz zaslišanja prič in drugih dokazov ni bilo mogoče dokazati očitanih dejanj, prav tako ne prvoobtoženemu Kanglerju, da bi kakorkoli skušal vplivati na potek izbire zasebnega partnerja. Enako velja tudi glede očitkov zoper ostalo trojico.

Sodišču tako ni preostalo drugega, kot da je izreklo zavrnilno sodbo, stroške postopka torej tudi stroške odvetnikov pa naprtilo državnemu proračunu. Medtem ko tožilka Arnuševa po koncu obravnave ni želela dajati izjav, je bil boljše volje Kangler, ki današnjega manevra tožilstva ni pričakoval, ga je pa pozdravil, saj je tako ali tako pričakoval oprostilno sodbo.

radarji so sprožili mariborsko vstajo, ki je z mesta župana odnesla Franca Kanglerja.
radarji so sprožili mariborsko vstajo, ki je z mesta župana odnesla Franca Kanglerja. FOTO: Mia Media

Kangler: To je bila gonja proti meni in Janši

"Žalostno je, da so nekateri mediji takrat izvajali name tako velike pritiske ter spodbujali javnost, da je prišlo do nemirov v Mariboru, ker javnost ni bila pravilno obveščena. Kot župan sem odstopil zato, da pride resnica na dan. Danes je ta prišla na dan. To je bila gonja proti meni in verjetno gonja proti takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, da pride do političnih sprememb v Sloveniji," je takoj po koncu obravnave dejal Kangler.

Ponovil, je, da so vse priče v konkretnem primeru govorile v njegovo korist ter da ne v tem ne v drugih postopkih ni skušal vplivati na nikogar. Zatrdil je, da je svojo funkcijo župana opravljal korektno, predvsem pa zakonito tudi v drugih primerih, kjer mu očitajo nečednosti, ne ve pa, kdo se bo opravičil njemu in njegovemu otroku za vse, kar je moral prestajati v zadnjih letih. "Kdo se bo mojemu otroku opravičil, da je njegov oče gorel v mariboru, da so nekatere lutke z obrazom Franca Kanglerja visele v Mariboru. Nihče ni takrat protestiral, da gre za zlorabo javnosti, kaj šele, da gre za sovražne govore in dejanja," je bil oster Kangler, ki je dejal, da mu je šlo na sodišču danes na jok, saj je bil kar pet let tarča "maltretiranja".

Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak je ob tem dodal, da so zadovoljni z epilogom zadeve, saj so bili ves čas prepričani, da obsodilna sodba ne bi mogla biti izrečena. "Ni bilo nobenih dokazov, da bi katerikoli od obdolženih storil kakršnokoli kaznivo dejanje. Nobena od prič ni v ničemer obremenila nobenega od obdolženih," je poudaril Bošnjak in ob tem pohvalil državno tožilstvo, da je samo spoznalo neutemeljenost obtožnice.

Ob tem se Kanglerjevemu odvetniku umik obtožbe zdi pomemben tudi za nekatere druge postopke zoper njegovega klienta, kjer mu prav tako očitajo, da je predlagal mestnemu svetu sprejem določenih odločitev ter da je s tem storil kaznivo dejanje. Tožilstvo je danes po njegovem mnenju zelo jasno povedalo, da ima mestni svet vso suvereno pravico, da se odloči drugače kot predlaga župan, zato sam predlog ne more biti podlaga za kaznivo dejanje.

Aktualni župan: odločitev sodišča je treba spoštovati

Aktualni mariborski župan Andrej Fištravec razpleta konkretnega sodnega postopka ni želel komentirati, saj mestna občina vanj ni bila vpletena, je pa povedal, da je Slovenija pravna država, zato je odločitve sodišča treba spoštovati.

Ob tem je spomnil, da je Mestna občina Maribor vpletena v postopek, s katerim želi doseči ničnost pogodbe z družbo Iskra sistemi, saj menijo, da je bila sklenjena pogodba za mestno občino izrazito neugodna.

"Na osnovi tega postopka bo mogoče tudi zaključiti postopek, v katerem nasprotna stran želi pridobiti odškodnino zaradi izgubljenega posla. Prizadevali si bomo, da bodo finančne posledice za Mestno občino Maribor čim nižje," je dejal Fištravec.

Župan je še dodal, da zaradi podfinanciranja občin v Sloveniji, ki za seboj potegne nujnost sklepanja javno-zasebnih partnerstev za reševanje nekaterih občinskih projektov, ne želijo, da bi primer radarji negativno vplival na bodoča tovrstna partnerstva, ki jih Maribor sicer nujno potrebuje.

V Odboru 2015 zadovoljni

Z zadovoljstvom pa so vest o umiku obtožnice sprejeli v Odboru 2015, ki ga vodi prvi mož svetniške liste nekdanjega župana Željo Vogrin. Ker se, kot je zapisal, že dlje časa borijo za preprečitev kršenja človekovih pravic, pozdravljajo današnji razplet.

Ob tem je Vogrin poudaril, da je odbor doslej zbral in obravnaval že enajst kršitev človekovih pravic, ki so jih zoper Kanglerja storili na tožilstvu, policiji in sodišču. V odboru pričakujejo, da bo policija zoper tiste, ki so v tem postopku nezakonito ravnali oziroma niso spoštovali določil zakona o kazenskem postopku, ustrezno ukrepala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
26. 01. 2016 19.30
bi bilo potrebno še tole tožilko priklučiti kanglerju, je iz enakega testa
dostojevski II
26. 01. 2016 12.51
+0
Aktualni mariborski župan Andrej Fištravec je spomnil, da je Mestna občina Maribor vpletena v postopek, s katerim želi doseči ničnost pogodbe z družbo Iskra sistemi, saj menijo, da je bila sklenjena pogodba za mestno občino izrazito neugodna.... TO NE ZANIMA NE TOŽILSTVA, NE SODIŠČA !!! Da je sklenjena pogodba o radarjih Maribor-Iskra ( beri Kangler-Šešok) za občino izrazito neugodna. Da bodo Mariborčani še dolgo plačevali umazane rabote Kanglerja. Kaže da še vedno velja, da ni vsaka svinjarija že kaznivo dejanje.
wolfterier
26. 01. 2016 16.16
+0
Fstajniki so naredil več škode,kot Kangler.Že to da mate Fištreka za župana je poden od podna...
Nightyfly
26. 01. 2016 12.45
+4
Nic presenetljivega .A veste , da me o Sloveniji prav nic vec ne more presenetiti .To je noro .
askralj
26. 01. 2016 12.39
+3
Kdo bo plačal ta neuspelu poskus zasužnjevanja? Davkoplačevalec? To seveda ne zanima to nikogar in potem govorijo da ni denarja...
tatanka_yotanka
26. 01. 2016 11.18
+7
Sedaj joka, ko pa je postavljal radarje da si nakrade naš denar pa si je roke mazal. Kdo drugem jamo koplje sam v njo pade ! Prav je tako , naj vidi kako je ko se vrši represija nad lastnim narodem zaradi materijalnih interesov pa se ti potem to vrne in te udari nazaj kot bumerang. Kdo svoj narod tlači in gazi si zasluži samo najslabše ! Ma srečo da živi v SLO pa da jo je v tej brezpavni državi dober odnesel. Da je kaj tazga naredil 60 let nazaj bi ga streljal ( smrt fašizmu , sloboda narodu )
Nightyfly
26. 01. 2016 12.43
+0
santamaura
26. 01. 2016 10.41
+6
Človek, ki je po srcu lopof pač joka na sodišču, če ga proglasijo za nedolžnega in poštenega
eFranjo
26. 01. 2016 19.32
j. tako poštenje, ki ga dobiš šele na sodišču
jzkzfzmz
26. 01. 2016 10.36
+2
Pa dobro ajde v M občini vsi kradejo vprek, samo da se nek projekt odpre in že nekdo jemlje denar. pa to se ve. Vsak ki je pri koritu jemlje denar, in še tisto malo scuza ven.... Sramota ampak za vsakega obstaja šiba....
blokbi
26. 01. 2016 10.29
+6
niti stroskov odvetnika ne bo rabil placat... rade volje placamo ljudje za take mafijce... to pa je sistem, a???
murinar
26. 01. 2016 10.31
+0
audiirs4
26. 01. 2016 10.22
+3
Škrat Bolfenk
26. 01. 2016 10.19
+5
Upam da mu ni kdo verjel. Je pa to se en dokaz da v tej drzavi lahko pocne lahko clovek pocne kar hoce in ni polsedic.
Raspunin777
26. 01. 2016 09.44
+3
Itak da je Kangler kriv !! Se mu vidi po očeh !!! Kaj pa ti ? Tudi vrjameš v NEZEMLJANE ?
korintos23
26. 01. 2016 09.31
+7
Spet je tožilstvo in sodstvo popušilo!
opazovalec_
26. 01. 2016 10.15
+5
Škrat Bolfenk
26. 01. 2016 10.20
+2
Je morala drzava prevzeti stroske, ker je letina trave bila slaba...
murinar
26. 01. 2016 09.27
+10
Zdravstvo in železnice ;NAJBOLJ SKORUMPIRANO NAD SKORUMPIRANIM ! Leglo dobro plačanih LENUHOV (pavlič) ne dovolijo nikakršnih sprememb! Zato ker njim to paše saj neovirano kradejo naš denar! Že vrabci čivkajo ,da so lobisti ,kateri mastno plačujejo določenim lopovom ,da NEBI gradili drugega tira! In tako uničili Luko Koper! Cerar objavi le te IZDAJALCE ali si tudi sam zdraven?!
korintos23
26. 01. 2016 09.31
+6
bracobaldo
26. 01. 2016 09.25
-2
Ustaljena praksa, če te ne morejo premagat na volitvah te dajo zapret. Ko ugotovijo , da si nedolžen pa nihče ne odgovarja.Neodvisno sodstvo = služba brez odgovornosti.
murinar
26. 01. 2016 09.29
+7
bracobaldo
26. 01. 2016 09.41
+5
murinar
26. 01. 2016 10.33
+1
piu
26. 01. 2016 09.19
+10
100 %, nespozobneži tožilstvo in sodstvo..... Kašen umik obtožnega predloga neki, noro, noro.....
piu
26. 01. 2016 09.35
+1
Občina od pobranih kazni nebi imela skoraj nič.... Kako je to lahko družbeno koristno?
murinar
26. 01. 2016 09.18
+7
Kaj cviliš Kangler -navaden lopov si! Krivosodje te pa ščiti!
DIG24
26. 01. 2016 09.06
+7
g. Kangler, to se ne bi zgodilo če bi ljudstvo dali na prvo mesto! Župan mora delat za ljudi, in če bi vi razmišljali pravilno in se ne bi spravljali radarjev postavljat, potem verjamem da še bi danes bili župan.
bmwejec
26. 01. 2016 08.44
-2
Sedaj bo zahteval visoko odškodnino.Zakaj bi jo morali plačevati vsi davkoplačevalci?Tisti,ki so ga spravili z oblasti naj še plačajo.
opazovalec_
26. 01. 2016 09.08
+4
Tožilstvo!! Sicer pa, da ni razlogov za obtožnico je pesek v oči! Tokrat se pač ne morejo izgovarjat, da ni dokazov, ker radarji še stojijo vsem na očeh in tudi razne pogodbe še obstajajo, pa zadeva ni še zrela, da bi zastarala!!!
opazovalec_
26. 01. 2016 08.43
+2
Ista fora, ko Ljubljančani podpirajo Zokija!! Naj krade, dokler je naš ali?? Za mene je kraja pač kraja in jo obsojan neglede, kako se interpretira, opravičuje in če je ima še kdo posredno korist!! Samo v Sloveniji so nekateri že prenizko padli, da bi to razumeli!! Če drugi kradejo, še lahko jaz?? Bom malo manj in bom nekaj dal za dobre namene in sem opran krivde???
mismotu
26. 01. 2016 08.38
+8
Zanimivo, koko so vsi ti kazenski pregoni pred leti, ki so odstavili takratno vlado, kar naenkrat propadli. Pa naj še kdo reče, da ni šlo za konstrukt foruma 21! Slovenci pa nasedamo takim norim konstruktom in obsojamo posameznike brez kakršnih koli dokazov.
opazovalec_
26. 01. 2016 09.12
+4
A bale tudi? Neumnosti je menda Kangla sam izustil!!! To je tudi konstrukt?? Pa kako to, da ima na Pohorju v hotelu privat sobo?? Dej pelji si ga nekam v ptičjo utico!!!