Slovenija

Tožilstvo predlaga podaljšanje pripora za Rotnika

Celje, 28. 11. 2014 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Še vedno ni bilo niti enega dokaza, ki bi izkazoval, da je Rotnik dobil protipravno premoženjsko korist," poudarja Rotnikov odvetnik, ki pravi, da je bilo tokratno zaslišanje kratko, izvedeli pa niso nič novega.

Rotnik
Rotnik FOTO: POP TV

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik, ki je osumljen pranja denarja in je v 30-dnevnem priporu, je bil danes znova zaslišan. Na zaslišanju, ki je bilo kratko, ni bilo nič novega, je dejal Rotnikov odvetnik Mitja Jelenič Novak. Potrdil je, da je tožilstvo podalo predlog za podaljšanje pripora, ki se sicer izteče 6. decembra.

Rotnik je bil danes po odločitvi preiskovalnega sodnika zaslišan na celjskem sodišču, a po besedah Jelenič Novaka na manj kot uro trajajočem zaslišanju ni bilo nič drugače oz. ni bilo nič več, kot se je že zagovarjal na zaslišanju v začetku novembra, saj tožilstvo po odvetnikovih besedah ni predložilo ničesar več ali drugače. "Še vedno ni bilo niti enega dokaza, ki bi izkazoval, da je Rotnik dobil protipravno premoženjsko korist oziroma da bi mu Alstom izplačal bodisi neposredno bodisi posredno prek tretjih oseb kakršenkoli denar. Enega samega dokaza ni," pravi odvetnik.

Rotnik je bil skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik, Bogdanom Pušnikom, 5. novembra zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš), priveden pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Ta je zanj 6. novembra odredila 30-dnevni pripor, medtem ko je bil Pušnik izpuščen, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.

Sodnica je sledila predlogu tožilstva, da za Rotnika odredi pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče, ni pa se strinjala s predlogom tožilstva, da je pripor potreben tudi zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti, zato je odločanje o tem predala zunajobravnavnemu senatu.

Ta je zavrnil predlog državne tožilke glede begosumnosti, je pa dodal ponovitveno nevarnost. V zvezi s tem pa se je nato Rotnikov odvetnik, ker to omogoča zakon, pritožil na višje sodišče, ki je pritožbi ugodilo in tako menilo, da ponovitvena nevarnost ne obstaja. Tako je Rotnik v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče, kot je menila preiskovalna sodnica.

V zvezi s tem je Jelenič Novak danes povedal, da mu je sodišče danes vročilo predlog tožilstva za podaljšanje pripora Rotniku, ki se mu 30-dnevni pripor izteče 6. decembra. Do takrat je tudi pričakovati odločitev zunajobravnavnega senata celjskega sodišča glede predloga tožilstva za podaljšanje pripora.

Jelenič Novak je v sredo na celjsko okrožno sodišče po pošti poslal tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je oziroma jo bo okrožno sodišče odstopilo v odločanje vrhovnemu sodišču. Rotnikov odvetnik je danes dejal, da dvomi, da je vrhovno sodišče že dobilo zadevo v obravnavo.

Rotnik in Pušnik sta osumljena kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer sumov pranja denarja, storjenih na škodo Teša. Kriminalisti so ju pridržali po kriminalističnih preiskavah, v katerih je bil za nekaj ur pridržan tudi davčni svetovalec Darko Končan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bananaslo
29. 11. 2014 14.34
+1
Pa seveda vse jim zarubit in pobrat!
Bananaslo
29. 11. 2014 14.33
+1
Banda!!! Vse zapret pa po kazni nagnat ven iz SLO!
josip1
29. 11. 2014 07.16
+1
Ko slišim za Velenje (TEŠ 6, rudnik) mi gre na bruhanje....
S600
28. 11. 2014 20.09
+0
Pustite Rotnika- bila so delovna mesta, v primerjavi z metuljćkarjem KOŠOROKOM,ki ima namen uničit ŠALEŠKO DOLINO-HSE ZAPRET tudi brez njega so poslovali pozitivno.NA 1 MW 1 DELAVEC TAKO JE PO SVETU IN PO EVROPI !!!!!!!!!!!!!KOŠORO NE zmanjšuj delovnih mest v TEŠU inRLVJU -NA HSEJU PA NA VELIKO ZAPOSLUJEŠ
galiot
28. 11. 2014 18.48
+3
Tudi če pride do sodbe bo nekaj malega sedel,potem pa udobno živel,kajti takšni lumpi imajo denar v tujih bankah na varnem...
S600
28. 11. 2014 20.10
+2
felix59 drugič
28. 11. 2014 18.23
+3
Ste pa osli !! Denar iščite na Cipru , ne pa tukaj !!!
cleener
28. 11. 2014 17.44
+9
Saj sploh ni toliko pomembno, če je ta lump izginuli denar sam pokasiral ali ni. Zaradi njega manjkajo milioni in za to je KRIV. Zagovorniki pa itak vedno eno in isto. "Moj klient ni kriv", če bi pa rekel da je kriv, bi pa zgubil licenco. Kriv je, da so milioni izginili in to je bistvo.
asusprime1900
28. 11. 2014 15.27
+2
TUDI SVECKARI PRAVIJO DA NI NEOBENGA DOKAZA DA JE JJ KRADO A JE VSEENO NA DOBU