Slovenija

Tožilec Pintar: 'Le Hilda Tovšak pozna dogovore z bančniki'

Ljubljana, 21. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
64

Veliko prahu je pred kratkim dvignila odločitev nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak, da bo na sojenju zaradi afere Hypo pričala zoper soobtožene bančnike. Njena odločitev je neprijetno presenetila tudi bivše vodilne v Hypo banki in leasingu, ki so obtoženi, da so dobili kar 28 milijonov evrov premoženjske koristi.

"Nobenega pogojevanja za pričanje zoper ostale obtožene ni bilo s Hildo Tovšak, sama se je odločila za priznanje krivde in povsem njena odločitev je bila, da želi pričati o tem, kako so potekali dogovori za milijonske posle," je povedal tožilec Stanislav Pintar. Potrdil je tudi, da Tovšakova iz teh poslov ni dobila niti evra.

Obtoženi v zadevi Hypo: Božidar Špan, Andrej Potočnik, Anton Romih, Andrej Oblak, Hilda Tovšak.

Njeno pričanje seveda ni ključnega pomena za ta sodni postopek, pravi tožilec Pintar, saj je v več kot 20 tisoč strani obsežnem sodnem spisu ogromno listinskih dokazov, ki govorijo o domnevno spornih poslih nekdanjih bančnikov v koncernu Hypo. "Bo pa njena izpoved, ko bo na sodišču zaslišana kot priča, nedvomno pomembna. Gre za to, da za določene komunikacije, ki jih je imela z obdolženci, ve samo ona. In če bo to tudi povedala, bo to pomembno za obtožbo. Ona ve, s kom konkretno se je dogovarjala za te posle in kdo jih je potem izpeljal naprej. In takšne informacije so seveda lahko obremenilne za koga." Sicer pa zakonodaja ne predvideva, da bi se kdo zavezal, da bo pričal proti komu v postopku. Zato tudi ni nobenega pogojevanja pri sklepanju sporazumov o priznanju krivde. Priznanje krivde je jasno - si kriv ali nisi. In Tovšakova je svoj del krivde v poslih med Hypom in Vegradom priznala, pravi tožilec. In za to tudi dobila pogojno kazen leto in pol zapora, s preiskusno dobo petih let.

Stanislav Pintar
Stanislav Pintar FOTO: POP TV

Neuradno: V Liechensteinu je imela račun tudi družba, povezana s Hildo Tovšak

Da se Tovšakova v poslih s Hypom ni osebno okoristila in da pri njej ni končal niti evro premoženjske koristi je potrdil tudi tožilec. "Analize bančnih podatkov, ki smo jih pridobili kažejo, da ni nobenih argumentov na osnovi katerih bi lahko trdili, da je dobila kakšno protipravno premoženjsko korist. Nobenega dokaza o tem ni." Je pa potrdil naše informacije, da je sicer bila povezana z družbo, ki je imela odprt bančni račun v Liechtensteinu, vendar pa tja ni dobila nobenih nakazil, niti ga ni sama odprla. V njenem imenu naj bi družbo tam registriral nekdo drug. So bili pa vsi ti posli s projektnimi družbami, ki so tudi predmet obtožnice v aferi Hypo ena prava hobotnica. "Gre za tipičen problem organiziranega kriminala, kjer je šlo za izvrševanje dogovorov skozi daljše časovno obdobje, kjer je bilo vpletenih veliko ljudi, potrebna je bila koordinacija med vsemi akterji, pokrit pa je moral biti cel proces odločanja. In to je tisto, kar je ključ te zgodbe. Tisti, ki so na vrhu piramide običajno ne sodelujejo v samem izvrševanju dogovorjenih poslov." Zato je pomembno, da kdo pove, kako so potekali dogovori o milijonskih poslih, za katerimi naj bi se skrivali nekdanji vodilni v slovenski podružnici Hypo banke in Hypo leasinga. Kot je znano naj bi več deset milijonov evrov končalo na bančnih računih v davčnih oazah. Ironija pa je tudi, da je posel za 14 mio evrov, ki so končali na računu v Liechtensteinu, Vegradu financirala Nova ljubljanska banka. Kredita nikoli niso vrnili, 14 mio evrov pa naj bi si razdelili obtoženi bančniki.

Veliko razburjenja je povzročil narok za Hildo Tovšak

Zagovorniki obtoženih v zadevi Hypo so protestirali, ker je bil predobravnavni narok v novembru razpisan posebej za Hildo Tovšak, saj na naroku niso mogli biti prisotni in niso seznanjeni z vsebino sporazuma o priznanju krivde, s katerim je Tovšakova dosegla pogojno kazen. Tožilec Stanislav Pintar pa pojasnjuje, da je sporazum o priznanju krivde izključno stvar tožilstva in Tovšakove, ostali obtoženci in njihovi zagovorniki pa da ne morejo vplivati na to. Zato je tudi ves ta cirkus brez pomena, pravi. "Zakon določa, da sodišče lahko razpiše narok za vse obtožence skupaj ali pa za vsakega posebej. In glede na to, da sem sodišču predložil sporazum o priznanju krivde in da smo na naroku razpravljali samo o tem, niso bile kršene nobene pravice obrambe, saj zagovorniki obtoženih nimajo možnosti, da bi nasprotovali sklenitvi sporazuma, niti da bi vplivali na to, ali bo sodišče sporazum sprejelo ali ne. Zato je izražanje takšnih dvomov povsem nekorektno."

Stanislav Pintar
Stanislav Pintar FOTO: POP TV

Ni vsak slabo zavarovan kredit že kaznivo dejanje

Kar pa zadeva pregon bančnih kaznivih dejanj pa tožilec Pintar opozarja, da si ljudje napačno predstavljajo, da bomo z izplenom sodnih postopkov zoper bankirje in ostale osumljence pokrivali bančno luknjo. Nemogoče! Država je v banke vložila okoli 5 milijard evrov, trenutno pa je v fazi preiskave za dobrih 100 mio evrov kaznivih dejanj. "Potrebne bi bile radikalne spremembe v bankah, okrepiti bi se moralo sodelovanje s preiskovalci. Pa čeprav vse to procesiranje storilcev kaznivih dejanj niti ne prinese denarja nazaj. Ta je bil porabljen za zgrešene naložbe, propadle investicije v delnice, razne sklade in off shore družbe. Izgubljena zgodba! In žal nikoli povrnjena škoda!" Problem pri preiskovanju bančnega kriminala pa je tudi dokazovanje naklepa. Da torej nek škodljiv posel ali nepoplačan kredit ni posledica napačne presoje ali malomarnosti, ampak da je bilo dejanje bančnikov storjeno z naklepom nekomu pridobiti premoženjsko korist.

Po podatkih Vrhovnega državnega tožilstva je odrejenih 160 zavarovanj, ki se nanašajo na odvzem protipravne premoženjske koristi osumljencem, in to za kar 495 mio eur. Za primerjavo – letni proračun celotnega slovenskega pravosodja znaša 173 mio eur.

"Septembra smo imeli v organizaciji Svetovne banke s kolegi iz Nemčije posvet, na katerem me je več ljudi spraševalo, zakaj se vendarle pri nas tako trudimo z dokazovanjem direktnega naklepa pri tovrstnih kaznivih dejanjih, saj je to vendar nemogoče. Pri njih za pregon bančnih kaznivih dejanj zadošča že pogojni naklep, kar pomeni, da bankir mora vedeti, da če krši pravila, lahko pride tudi do nepredvidljivih posledic, ki si jih sicer ne želi, je pa možno, da se zgodijo. Pri nas pa moramo dokazati, da je bilo dejanje storjeno z namenom, da nekomu pridobiš korist. Za takšno dokazovanje pa je potrebno ogromno napora." Torej, slabo zavarovan kredit, ki banki na koncu ni bil poplačan, še ne pomeni tudi kaznivega dejanja za tistega, ki ga je odobril. Za to mora biti še kup drugih okoliščin, da bo nekdo na koncu na sodišču tudi obsojen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
22. 12. 2015 10.11
+1
TA izjava je povedala in potrdila, da kurupcija deluje v sodstvu. Ni kaj takšna izjava avtomatično razveljavi vse obtožbe, saj jasno dokazuje, da je obtožba cilj konstruktov in sočasnega opravičevanja plače sodnikov in zaposlenih na POLICIJI. Ni kaj daleč smo prišli v sistemski korupciji.
Timy15
22. 12. 2015 08.19
+2
V Sloveniji že dologo potrebujemo tožilstvo in sodstvo,ki ne bo samo napenjalo mišic ampak bojo tudi taki za svoje grehe morali odgovarjati in vračati tudi protipravno pridobljeno premoženje,kakor v pravnih državah in da zopet prevlada poštenje,kakor nekoč.
flojdi
21. 12. 2015 17.01
+7
. dvomim. / le kako da je poTemTakem sploh še ži va....
Dušan Vre?ek
21. 12. 2015 14.46
+1
Veste, tudi na HYPO Matici, so verjetno vedeli za vso rizičnost teh poslov, pa so kljub temu tiščali glavo v pesek. To se jim je dogajalo tudi na Hrvaške. Vedeli so, da imajo v rezervi hipoteke, ki bi jim pomagale nazaj k vzpostavitvi Avstroogrske monarhije. Zakaj pa vse avstrijske Banke stojijo le na območju le te, z mahnimi odstopanji. Zato sem prepričan, da je cilj Avstrijcev jasen. Zlorabit neurtejeno zakonodajo novoustanovljenih držav, ter se kasneje izgovarjat na evropske standarde, in si podredit vse te gospodarske akterje na tem ozemlju. Ta vidik, bi bilo prav tako dobro upoštevat pri sojenju tem asom, kar pomeni, da jim ob priznanju krivde in vračilu denarja kazen primerno zmanjšajo.
Netajkun
21. 12. 2015 17.56
-2
Najprej si razjasni vedenje ( za lažje razumevanje ) . . čigav denar je prišel v Hypo , predvsem za naložbe v državah bivše YU
kimg
22. 12. 2015 08.19
Ma kaki zmanjšajo kazen?! A je s tabo kkaj narobe? Matica je odreagirala takoj, ko so zvedeli, kaj se dogaja. Zato pa so to edini bančniki, ki so na sodišču, ker so se jih na matici odpovedali in jih niso branili ko so kradli.
razocarani
21. 12. 2015 13.37
+22
in kdaj bo zapel tisti zidarcek ,,ta ima sele kaj za zapeti ,,frcalo bi peje med politiki in to najvisjimi ,,zal se tega mozakar zaveda in zato se mu ne bo nikoli nic zgodilo ,ce pa bi ze hotel peti bi kaj hirtro skripnil ,,tako kot so krambergerja utisali ,,
rde?kar
21. 12. 2015 13.24
+9
Kaj ,če imajo Hildo za poskusnega zajčka
Transformerji
21. 12. 2015 13.29
+7
Dal sem ti plus-če bodo nove volitve.....bomo videli, kako se bodo odločili Butalci.
rde?kar
21. 12. 2015 13.22
+2
No v tej dvorani sem pa že bil .To je bolj hiša strahov za nekatere drugim celo prav pride.
iGURT
21. 12. 2015 13.06
+5
Ta Hypo banka je pa tudi povsod zraven..
zveraj
22. 12. 2015 10.21
Ta banka je nagnala lopove in jih spravila na sodišče, sedaj pa je non-stop zraven?
Transformerji
21. 12. 2015 13.04
+13
Hilda lahko priča samo pred novimi sodniki , teh pa ni, ker imamo za sodnike neomejen mandat! Spet strel v prazno!
PS2Xministri
21. 12. 2015 13.03
+4
Hilda ti nisi zanimiva za levico kjer nimaš nikjer v mislih Janše.
razocarani
21. 12. 2015 13.28
+18
zal se motis hildica je rovarila na vseh straneh ,ce bi povedala in pokazala papirje bi kar veliko junaskih veljakov vseh barv moralo v zapor ,,to pa si ne upa da se ji ne bi kaj zgodilo ,,tisti na res visokih polozajih ze vedo kako se ustrahuje tudi hildico ,,joj koliko je gnilega v tej dezeli ,,ce bi vedeli za tiste prave lumparije bi ze zdavnaj zaceli punt ,,vsa elita je pokvarjena do amena ,tako ti ki se imajo za leve kot tisti ki se imajo za desne ,,oboji nso pa cisto nekaj tretjega ,,lopovske zlocinske pokvarjene barabe ,,
kapljač1
21. 12. 2015 12.49
+28
Sedaj je potrebno Hildo Tovšak pripravit tudi do tega , da bo pričala še proti politikom, ki so ji ves čas držali štango.
kapljač1
21. 12. 2015 12.55
+11
Kateri politiki, tožilci, policisti so ves čas Hildine "rabote", oči držali zaprte. Tudi ušesa , nos in še kakšno drugo odprtino.
razocarani
21. 12. 2015 13.30
+7
ja cekini nikomur ne smrdijo ,,ce pa ze se jih lepo opere ,,
tron3
21. 12. 2015 12.39
+4
Tale Pintar bo puhnu na sodniji, to se že po obrazu vidi, model ni sposoben parirati odvetnikom nasprotne strani, pa če tudi Hilda vse po resnici pove!!!
razocarani
21. 12. 2015 13.31
+8
tudi odvetniki so za velik denar sposobni na marsikaj ,,v tej dezeli so odvetniki se hujsi kot tile roparji ,,so ROPARSKI MRHOVINARJI ,,BOLJ JE POZNAN VECJA BARABA JE ,,
Transformerji
21. 12. 2015 12.34
+11
Takole je: če bi postal na najvišjem vodilnem položaju nekdo tak, kot je zmagal na Slovenija ima talent , preprost in deloven človek, potem bi mu pa pri vodenju pomagali vsi tisti, ki se spominjajo vseh svinjarij: Analiza: Hilda je v arestu, je pa Alenkina vlada (sedaj pa ugotovite, kako je bila izvoljena) sprejela davek na nepremičnine. Hildina hiša je bila skoraj ničvredna, tudi Zidarjeva je bila ničvredna, tudi graščina Celjske sodnice je bila ničvredna...... pa smo tam, v resničnih Butalah!
xcom73
21. 12. 2015 12.33
+5
Teto Hildo vsake 14 dni gledam, ko prispe na domači oddih... Hodi neprekinjeno levo in desno po balkonu, kadi cigaret za cigaretom in naglas ponavlja imena vseh sodelujočih! Ne vem, ugibam? Mogoče trenira za glavno obravnavo?
razocarani
21. 12. 2015 13.34
+4
zalostno je da jo moras gledat ,,verjetno ti pokvari apetit ,,zenska ima res putrcka na bucki da je joj ,,a ko bi se bolj zapela bi izvedeli se za zelooooo veliko lumprij ki so povezane z velikimi glavcami nase elite ,,tako leve kot desne
kratko in jasno
21. 12. 2015 12.09
+27
temu se reče, če smo skupaj kradli, dajmo še skupaj klavir igrat haha
razocarani
21. 12. 2015 13.35
+5
posteno ,,ne da ona pokasira vse kazni ,,samo se premalo je zapela ,,upam da bo odpela do konca pa bo se veliko gospodov obremenjenih ,,in to tkih ki so na zeloooo visokih polozajih ,,
Demirel
21. 12. 2015 11.48
+13
take dogovore poznajo usi tisti ki ji zdaj plačujejo mesečne rente sam da bo ženska tih dokler je u zaporu... in takih ni mal. pomoje ženska zdj dobiva več dnarja kokr predsednik na mesc
borzojoj
21. 12. 2015 11.56
+7
Raspunin777
21. 12. 2015 11.39
+11
Zidarjev Ivan vam pošilja pozdrave iz dopusta v toplih krajih .....,. Kdor dela 24 ur na dan 7 dni v tednu in vse tedne v mesecu si pa že zasluži dopust.
murinar
21. 12. 2015 15.30
+3
Duhec017
21. 12. 2015 11.30
+14
...njeno pričanje seveda ni ključnega pomena za ta sodni postopek, pravi tožilec Pintar.... zakaj se je potem s Hildo pogodil??? Če je vedla za kazniva dejanja, je soodgovorna a ne g. tožilc??? Hahahaha.... škoda besed.... point je, da Hilda ne sme bit obsojena.... brez nje tud ostali ne bojo, tožilc blefira.
rde?kar
21. 12. 2015 11.27
+5
Pedrajsanje pa ni možno pokomentirati .Nobenega argumenta ni več za slavje .Bog nam pomagaj.
rde?kar
21. 12. 2015 11.23
+17
Mediji lažejo tajkuni kradejo.