Slovenija

Zakaj dve reševalni vozili?

Ljubljana, 12. 02. 2010 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ko so bulmastifi do smrti ogrizli lastnika, na kraju preiskave ni bilo predstavnika tožilstva in preiskovalnega sodnika. Tožilka ni imela podlage za sum na kaznivo dejanje. Pojavlja pa se vprašanje, zakaj sta bili tam dve reševalni vozili.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam danes zatrdili, da na kraju dogodka, kjer je zaradi ugrizov lastnih psov pretekli teden umrl Saša Baričevič, ni bilo ne državnega tožilca ne preiskovalnega sodnika. Vrhovno državno tožilstvo nam je sporočilo, da dežurna tožilka ni bila prisotna na kraju. Tako se je odločila na podlagi podatkov, ki jih je v tistem času imela.

Nepojasnjen pa je še vedno prihod dveh reševalnih vozil. Policija trdi, da v garaži razen Baričeviča ni bilo nikogar. V hiši naj bi bili le sorodniki. In temu je pritrdil tudi najbljižji sosed, ki je reševalce tudi poklical.

Operativni komunikacijski center jo je namreč o dogodku obvestil ob 22.30, obvestilo pa je obsegalo le opis "konkretnega dogodka ter navedbo, da so psi napadli lastnika, ki je za posledicami ugrizov umrl na kraju dogodka, ter podatke o lastniku in kraju dogodka", so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu. Dežurna državna tožilka je pred tem med 17. in 18. uro s strani preiskovalnega sodnika dobila informacijo o dejstvu, da so psi napadli svojega lastnika, ki je umrl, brez konkretnih podatkov. Iz navedenega ni ugotovila suma storitve kaznivega dejanja, saj ni bila obveščena o kakršnih koli znakih mučenja živali ali drugih podatkih, ki bi kazali na sum kaznivega dejanja.

Je pa kasneje tožilstvo prejelo ovadbo zaradi kaznivega dejanja mučenja živali in bilo seznanjeno s še nekaterimi podatki o sumih mučenja in zlorabe psov. Zaradi tega je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani od PU Ljubljana zahtevalo, da nemudoma izvrši zaseg evtanaziranih psov ter razišče okoliščine in podatke o morebitnem mučenju živali ter v zvezi s tem poskrbijo za dodaten pregled psov s strani Vursa. Tožilstvo je o tem istega dne obvestilo tudi Veterinarsko upravo (Vurs), da bi tako preprečilo morebitno kremiranje psov, kar bi onemogočilo iskanje potrebih dokazov.

Podobno so sporočili tudi z Okrožnega sodišča v Ljubljani, kjer so v odgovoru na vprašanje, zakaj na prizorišču ni bilo preiskovalnega sodnika, zapisali, da se ta v soglasju z dežurno tožilko odloči glede na konkretne okoliščine primera, o katerih ga obvesti policija. Pri tem je odločilno, ali preiskovalni sodnik na podlagi obvestil policije presodi, da gre za sum storitve kaznivega dejanja. Podlage za tak sum pa takratno policijsko poročilo ni navajalo.

Iz poročila obdukcije razvidna zloraba?

V javnosti pa odmeva tudi poročilo o obdukciji psov, ki so ubili lastnika. Že včeraj smo poročali, da sekcijski izvid obdukcije bulmastifov, ki smo ga pridobili v uredništvu, kaže, da je imel eden izmed njih odprt anus. "Sluznica rektuma in anusa je močno zadebeljena. V končnem segmentu rektuma je več raztrganin in odprt anus je širok 6 cm." Kot pravi veterinar Gregor Pen, "je to lahko posledica vnetja, lahko pa predmeta". Glede na najdene predmete, ki so v varstvu policije, bi lahko isto sklenili tudi patalogi.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A

Na sum spolnih zlorab psov so ob preiskavi kraja dogodka pretekli torek opozorili tako policisti kot tudi veterinarski izvedenec. Uradni veterinar bo tako Nacionalni veterinarski inštitut zaprosil za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi, na pobudo policije pa bodo opravljene tudi toksikološke preiskave pasjih tkiv, s čimer naj bi sum zlorabe potrdili ali ovrgli.

Senica bi Baričeviča zagovarjal kot prijatelja

Baričevičev odvetnik Miro Senica pa je za današnjo izdajo časopisa Finance povedal, da ga tudi danes ne bi zavrnil kot njegov odvetnik. Poznal ga je 30 let, tudi njegovo sestro in starše, a za to, kar se je dogajalo pri njem doma, ne more odgovarjati. Pojasnil je, da mu ni žal, da so bili njegovemu klientu psi vrnjeni, saj si je to želel na vsak način. Pri tem je ponovil, da je bilo pravno delo opravljeno "bleščeče, profesionalno in etično". Na vprašanje, kdaj je Baričeviča nazadnje srečal, je odgovoril, da decembra lani. Sam je prepričan, da ta primer ne bo škodil njegovi pravni pisarni. Meni tudi, da to ne more škoditi politični karieri njegove sopotnice in hkrati notranje ministrice Katarine Kresal, je pa dodal, da bi lahko bila zanjo neprijetna podrobnost ta, da je bil njen stric Rajko Rotner v komisiji, ki je dala mnenje za vrnitev psov.

Na vprašanje, ali bi prevzel njegov primer, tudi če bi se namigovanja o domnevni spolni zlorabi psov izkazala za resnična, pa je odgovoril, da temu še vedno ne verjame in ne bo verjel, dokler ne bo "realnih dokazov". Je pa dodal, da bi ga kot svojega prijatelja v tem primeru zagovarjal, saj bi bil zaradi kaznivega mučenja živali preganjan s strani državnega tožilca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

J83
13. 02. 2010 16.02
KATAklizma Kresal.Vso vlado na Dob.
divus
13. 02. 2010 10.13
Ubogi psi,kako so morali trpeti dolga leta.Niso znali povedati za vso trpljenje, pa tudi komu, saj so jih vsi,ki so jih tako močno ljubili trpinčili do onemoglosti.Gnusobe srčno upam, da obstaja neka nadnaravna moč da jih pokonča v najhujših mukah.
yunak
13. 02. 2010 09.50
bla bla bla kaj bote brisali al ne... verjetno bo ostalo, ker bedarij ne brišete...
Principat
13. 02. 2010 09.09
kaj dve reševalni vozili, še LANCE ARMSTRONG je pridirjal , saj poznam njegovo kolo./LOL/---------po zbranih v javnost podanih podatkih , sklepam , KOT BI TO DEJANJE PRIČAKOVALI, le vprašanje časa , -- je ŠE BILA UGANKA,ampak reakcija dokazuje, kot da bi intervencija bila naročena--mogoče je bil narejen tudi scenarij v slučaju takšnega dogodka , ampak nekje je le nekaj šlo narobe
1306
13. 02. 2010 08.51
@ Mimogrede Kaj pa Avstrijski Fritzl??? Sej ne da zdj kakšno dejanje tuki zagovarjam ampak dejansko ne smemo metat ljudi v isti koš glede na določeno značilnost (država, višina, ...) ....poleg tega za vašo informiranost Aleksandra Baričevič je bila iz Otoka Brača (Hrvaška), če se že gremo nacionaliteto in je študirala medicino...izobražen/a?? Sramotno je, da ljudje, ki so imeli to na sumu niso ukrepali... Kar se pa mene tiče, je Baričevič dobil edino primerno kazen, ki se mu zagre!!!
-MARIBOR-
13. 02. 2010 08.23
Tudi eden rešavalni avtomobil je bil preveč.
tilus@email.si
13. 02. 2010 08.17
Kakšen prijatelj? Koristoljubnež, prijatelje se nikoli ne pusti na cedilu. Trideset letno prijateljstvo pa mu ni šel na pogreb, raje se je nekje zabavai?Je temu človeku kaj za verjeti?
pika poka ježek
13. 02. 2010 07.57
Ste se ljudje kdaj vprašali zakaj so slovenske plače tako nizke? Zato ker elita z vašim denarjem prevzema podjetja. Poglejte Muro, delavci so delali na minimalnih plačah, podjetje pa je sponzoriralo celotno pokvarjeno elito. Potem pa govorijo da ni denarja, da nismo konkurenčni, da so preveliki inflacijski pritiski.
pika poka ježek
13. 02. 2010 07.54
Kaj interpelacija zoper ministra. Celotna vlada naj odstopi.
KR_ENA_33
13. 02. 2010 07.54
Pa če en motor odpove?....
vetrolov
13. 02. 2010 07.52
ISKRICA - današnje DELO KAKO STRAŠNA JE MISEL, DA JE TISTO, KAR LJUDJE GOVORE O NAS, R E S N I C A !!!!!!
MIMOGREDE
13. 02. 2010 07.51
SE GRESTE NEKO ZNANO OSEBJE ELITE KAKO SE BOSTE ŠLI ŠE NAPREJ, SI MORDA KDO OD VAS UPA POMISLITI, KAJ SI MISLIMO VAS!! ??? KAJ SI MISLIJO VA ŠI SOSEDJE, KAJ PRAVI TUJINA!!! PO OBDUKCIJI KUŽKOV IN SLIKE, KI JE OBŠLA SVET NOBEN NAKUP NOVE OBLEKE V TUJINI NE BOO NIIKOOOLI ZAKRIL SLOVENSKEGA MADEŽA
MIMOGREDE
13. 02. 2010 07.30
RESNIČNO SRAMOTA, ČLOVEK NE MORE DOJETI, KAJ JE PRŠLO VEN MADEŽ KI JE SLOVENIJO PAHNIL U SRAMOTO, OBSTALI SMO OSRAMOČENO, AMPAK NE TIHO!!! NAJ SE PIŠE, OBVEŠČA!! TREBA JE NAJTI CELOTNO SLIKO MADEŽA, JOOJJOOOJ
curci
13. 02. 2010 07.18
Ma kaj bo ta Senica-vsi so barabe.Pa stric od Kresalove ko je bil v komisiji za vrnitev psov.A nje pa ne bodo odstavli???
alex22sl
13. 02. 2010 06.36
jakac8 13.02.2010, 02:22
Smrkolincek
13. 02. 2010 03.15
Kar naenkrat so vsi sred zime na dopust popihal!! Zanimivo
jakac8
13. 02. 2010 02.22
Senica je pojasnil, da mu ni žal, da so bili njegovemu klientu psi vrnjeni, saj si je to želel na vsak način. Pri tem je ponovil, da je bilo pravno delo opravljeno "bleščeče, profesionalno in etično". ----- Ok, če se gre pa v današnjih časih tako, pol pa svetujem vsem, ki si na vsak način želite večjo plačo, da najamemo Senico in skupaj tožimo državo, ker ne dvigne minimalnih plač na 1.500 in obenem še delodajalce, ki... in pol bomo tudi mi rekli, da je bilo pravno delo opravljeno bleščeče, profesionalno in etično... Pa saj človek že ne ve več kaj je s to živino na položajih danes...zgleda, da so že skoraj vsi zdrogirani, ker en človek s trezno glavo in zdravo kmečko logiko kaj tako trapastega nebi blebetal ali delal... Slovenceljni, zbudimo se že enkrat, dokler imamo še čas kaj rešiti, ker še malo, pa nas bodo na ''kant'' spravili ali pa prodali....Za pasje pravice se že vsak hudič bori, a za človekove pravice se pa noben hudič ne...Poglejte, kaj delajo po bolnišnicah.....spet enega srčni infarkt, pa niso ukrepali...in noben minister se zato ne oglasi..Vsak človek, ki ni navaden lolek z izpranimi možgani, vidi, da je življenje živali več vredno kot življenje človeka...in zakaj se vsi tisti borci, ki se toliko borijo za živalske pravice, ne borijo najprej za človekove, pol pa kar bi imeli viška energije pa še za živalske pravice? Matr božjo, kam smo prišli...! Še ko so odkrili našega Fricla, se niso majali stolčki, a sedaj, ko dobil človek čisto po lastni krivdi, kar je iskal in prosil, pa tak halo... Upam, da bo naš narod čimprej aktiviral tist vodni top, ki so ga menda kupili za primer množičnih...
raptile_3@hotmail.com
13. 02. 2010 01.38
toj pa res prešičerija. dol z vlado, sj usak ministr neki ga serje. kje je vest? aja to ne obstaja več.
VECCHIA SIGNORA 1
13. 02. 2010 01.13
@whoisup - se strinjam.... vsakokrat ko odprem 24ur gledam te pse in vse to sranje, na kozlanje mi že greste:SS ...da se nisi zaljubil v bulmastife?
whoisup
13. 02. 2010 00.40
24ur.com, ker že kar nekaj časa pišete o tej temi, vam predlagam, da registrirate še bulmastif.si, napišete manjši članek na vaši strani in dodate modri link (Bi dobili obiskovalce na slednjo, pa še kasirali bi lahko za oglasni prostor. Vidim, da vam ga na tej strani že zmanjkuje prostora za reklame).