Slovenija

V Pozitivni Sloveniji Jankoviću zaupajo kljub spornim denarnim transakcijam

Ljubljana, 21. 05. 2012 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Durs zavrača Jankovićeve očitke o politični gonji. Sporočili so, da so ravnali v skladu z zakonodajo in da so že odredili notranji nadzor v zvezi z razkritjem davčne tajnosti. Poudarjajo pa, da bodo o utemeljenosti navedb v dokumentu, ki je prišel v medije, odločali organi pregona.

Janković je zaradi včerajšnjega poročanja o domnevno spornih poslih danes sklical tiskovno konferenco.
Janković je zaradi včerajšnjega poročanja o domnevno spornih poslih danes sklical tiskovno konferenco. FOTO: B.G.
Člani sveta Pozitivne Slovenije na svoji prvi seji, na kateri so za predsednika izvolili Vasjo Butino, o zaupnici Jankoviću zaradi očitkov pri denarnih transakcijah Grepa, Baze Dante in KLM Naložb niso glasovali. Predsedniku namreč zaupajo, je povedal Butina.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je danes odzval na poročanje, da je tožilstvo naznanilo sum kaznivih dejanj, saj je bilo ugotovljeno, da je družba Grep od ljubljanske občine za gradnjo stadiona v Stožicah prejela okoli 15 milijonov evrov.

"Stojim za tem, da je bilo vse pregledno, in odločno zanikam, da bi kar koli prišlo v žep Zorana Jankovića," je zatrdil in pozval policijo, naj se loti tega primera. Po objavi včerajšnjega prispevka je sam takoj poklical tako Grep kot Electo. Zatrdil je, da se je že danes odzval Grep, ki je podjetju Baza Danete dal dve polmilijonski posojili. Mestna občina Ljubljana (MOL) pa je Grepu sedem dni prej nakazal in plačal izvedena dela.

"Baza Dante je vrnila ves denar in mislim, da je to politična volja, da nekoga pač moti naše prvo mesto," pravi Janković in novinarjem svetuje, da se glede poslov med Electo in Bazo Dante obrnejo na obe družbi. Na vprašanje, ali bo morda zdaj odstopil kot župan, pa je dejal: "Niti slučajno ne." "Ko bodo ugotovili, da je Zoran Janković dobil en evro, mene ne bo več v tej sobi," je še zatrdil. Dodal je, da je že pred lanskimi volitvami Durs pozival, naj mu dajo dokumente, ki jih še vedno ni dobil. Prvič jih je po njegovih besedah omenjal zdajšnji premier Janez Janša, Janković pa je poudaril, da ima vlada v rokah vse niti, saj je na notranje ministrstvo prenesla tudi tožilstvo.

Janković se je obregnil tudi ob vodstvo Dursa, zaradi domnevno ponavljajočega se uhajanja tajnih davčnih dokumentov. "To, kar počne, je mimo vse stroke in vseh pravil ter razmišljam, ali bom proti vodstvu vložil kazensko ovadbo," je dejal. Potem pa še pozval preiskovalne organe, da povedo, ali je kaj narobe, saj da sam nima česa skrivati. Direktorica Dursa je Mojca Centa, sicer partnerica poslanca SDS Andreja Širclja.

Vsa plačila MOL družbi GREP so bila izvedena skladno z zakonom in akti MOL ter ob pregledu izvedenih del in potrditvi nadzornega organa projekta, ob tem pa je poslovanje pregledala tudi Davčna uprava RS, ki je 20. decembra 2011 izdala zapisnik o davčnem inšpekcijskem nadzoru s sklepom, da pri pregledu ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti. MOL

Grep Bazi Dante posojal denar in dobil vrnjenega

Še pred Jankovićem je medijem odziv za javnost poslala tudi družba Grep. Sporočila je, da je 15. aprila lani Bazi Dante po obrestni meri sedem odstotkov posodila 500.000 evrov, posojilo pa je bilo 24. januarja letos v celoti poplačano. Hkrati je Baza Dante od Grepa avgusta lani dobila še eno polmilijonsko posojilo in tudi tega naj bi vrnila januarja letos. Direktorja Grepa Uroš Ogrin in Zlatko Sraka sta še zapisala, da je Grep ta posojila dajal, ker je imel v tistem času presežek likvidnih sredstev na transakcijskem računu.

Notranji nadzor in zavračanje očitkov

Na Dursu so očitke o politični gonji ostro zavrnili. Sporočili so, da so v skladu z zakonodajo dokument z naslovom "Naznanilo suma storitve kaznivega dejanja – informacija iz postopkov davčnih nadzorov pri zavezancu za davek Electa Inženiring d.o.o. in povezanih pravnih in fizičnih osebah" z dne 6. januar 2012 posredovali vrhovnemu državnemu tožilstvu. Z vsebino dokumenta so seznanili tudi Komisijo za preprečevanje korupcije, Urad za preprečevanje pranja denarja ter Generalno policijsko upravo, so še zapisali v izjavi za javnost in dodali, da gre za običajne postopke, ki imajo podlago v zakonodaji. "Na davčni upravi smo že odredili notranji nadzor v zvezi z razkritjem davčne tajnosti iz omenjenega dokumenta. Poudarjamo, da bodo o utemeljenosti navedb v dokumentu odločali organi pregona in ne davčna uprava," so še sporočili.

Tožilstvo vodi predkazenski postopek

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: B.G.

Potem ko je včeraj oddaja 24UR prva poročala o domnevno spornem poslu družbe KLM naložbe, ki je v večinski lasti Jankovića, smo na specializirano tožilstvo poslali vprašanje, ali obravnavajo to zadevo. Odgovorili so, da tožilstvo o tej zadevi vodi predkazenski postopek, zaradi interesa preiskave pa več informacij niso posredovali. Enako so pojasnili na policiji in dodali, da pri postopku sodeluje več državnih organov.

Spomnimo, da so v oddaji 24UR včeraj poročali, da naj bi davčna uprava (Durs) v svojem zaupnem dokumentu zapisala, da naj bi med analizo transakcijskih računov ugotovila, da je družba Grep 2. novembra 2010 od ljubljanske občine za gradnjo projekta Stožice prejela nekaj več kot 11 milijonov evrov, avgusta lani pa še skoraj štiri milijone.

Pol milijona naj bi nato Grep nakazal podjetju Baza Dante, pri katerem je direktor siceršnji Electin (Electa je bila nekoč v lasti Jankovića, pozneje pa je svoj delež prodal sinovoma) vodja projektov Boštjan Stamejčič. Še istega dne pa naj bi to podjetje 400.000 evrov nakazalo že omenjeni družbi KLM Naložbe. Sredstva naj bi dobil tudi rokometni klub Krim, v katerem je bil Janković več let predsednik, zdaj pa je častni predsednik kluba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kratkovidni
25. 08. 2012 09.09
+1
kake vrste pozitizem je to, slovenci
nenasedaj
23. 05. 2012 19.17
+4
Šef krade milijone, poslanci športniki in brezvezniki pa ga vseeno močno podpirajo. In izjava Kožuh Novakove, ki se vedno giblje v "pravih" političnih vodah pa je pika na i prikrivanju političnih goljufij. In Kenda, tudi Janša je na sodišču in jasno je, da eni drugim kopljejo jamo, ampak plačujejo ljudje.Nobenemu pokvarjenemu politiku pa se nič ne zgodi. Je Janša s svojo družbo nakradel orožarske milijone, zdaj Janković milijone z zemljišči, kar vemo že deset let, ampak vsi imajo na sodišču svoje sodnike in vse bo končalo pri slovenskem novem tolarju. Gnus od politike
mungl
22. 05. 2012 16.37
+3
Hvala bogu ,da je za vse Zokijeve grehe kriv Janša!? Mislim, da je kriva carica Milica !!!!!
olyca
22. 05. 2012 13.59
+6
Zakaj imaš tako velika usta ? Požiram Slovenijo !!!!!!!!
mamica55***
22. 05. 2012 14.33
+1
mamica55***
22. 05. 2012 13.54
+3
seveda, saj so same tatinske srake na kupu looooooooooooooopovi !!!!!!!!!!!!
kratkovidni
25. 08. 2012 09.09
+1
RoccoS
22. 05. 2012 13.26
+6
Zoki je tako pošten, da ne rabi pojasnjevat nepravilnosti. Somoumnevno je, da je delal vse po predpisih. Tako super sposoben manager naredi vedno vse prav. Mogoče pa mu Jurček ni povedal, da potrebuje 400.000 €, ker je mal na tesnem.
mismotu
22. 05. 2012 13.29
-2
:D) :D) mogoče mu je pa Janša podtaknil teh 400.00,00 €
RoccoS
22. 05. 2012 14.50
+2
Ja, ker mu je narasla javna podpora, mu je Janša podtaknil 400K€. Kdo pa verjame v take zgodbe? Itak imajo vsi isti izgovor, ko jih dobijo z roko na denarju!
kratkovidni
25. 08. 2012 10.49
+1
LKOHOL
22. 05. 2012 13.23
+7
hilda tolsakova,simona dimic,jankovic,popovic,gordana zicevec kalan,zidar...................pa kaj se gre ta skupina ljudi pa saj je nas dva milijona in mi smo lastniki vsega in zakonov mi postavljamo po demokraticni poti delavce in suznje ki slugujejo nam ne mi njim kaj se sploh prerekamo z njimi in kaj jih poslusamo sam odpoved z delovnega mesta kazen in izgon is sistema.
kratkovidni
25. 08. 2012 10.50
+1
volek
22. 05. 2012 13.21
+2
Kaj se bo zgodilo s poslanci PS v DZ če bo njihov vodja obsojen? Kaj se bo zgodilo s poslanci in vlado, če bo Janši dokazana korupcija? Ker se obe stranki poistovetujeta z njihovima liderjema, bi bilo higienično razpisati nove volitve, obe stranki pa izključiti iz volilne tekme in to vsaj za eno 4letno obdobje.
RoccoS
22. 05. 2012 13.27
+3
Nič, ker sodišča delajo prepočasi, on pa nebo odstopil dokler krivda ne bo dokazana! Dejavu!
korintos1
22. 05. 2012 13.34
-2
saj tudi Janša ne odstopi. Če so pri teh transakcijah bili davki plačani, kaj jim pa morejo?
RoccoS
22. 05. 2012 14.52
+3
Torej, če denar ukradeš in NE plačaš podizvajalcev, plačaš pa davek, potem je vse ok??
LKOHOL
22. 05. 2012 13.19
+5
Jankovica za precednika in heroja z druzino antartike!tam so tudi ljudje ampak ze zdavnaj umrli od naravnih nesrec kod napr,ladja zamrznila in vsi se pojedli med sabo ki niso umrli od mraza.....tam je mesto in uspeh najboljsega menacerja zupana precednika stranke in dobrotnika naroda in pranja narko denarja od dragana tosica in drugih kartelov....naj gre se malo z pingvini drzuzit in mumficirat da bomo vedno ko bo kaj slabega v drzavi odpeljali na dopust oz ogled kaj se zgodi uspenim lopovom in menzerjem tko da bo vsakemu mraz u kosti udaril ko pomisli da nas okrade in laze in se obnasa do nas kod da je on drzava z njegovim klanom!!!!mi smo drzavljani in drzava in vse je nase in oni so nase sluge in delavci ne da smo mi njihovi delaci in sluge a da so oni drzava in zakon....mi smo lastniki slovenije in vseh zakonov in vsega kar leze po sloveniji narod je bok in zakon vsega v slovniji ne eni posamezniki ki delajo za nas in nam sluzijo kod orodje,a ne obratno da oni nam dva milijona mora ubogati dvajeset tisoc lopovov pa kje je to mozno samo na tej zemlji.....v nemciji ko si kaj pameten letis k prdec in se opravicit se moras pa bil kriv ali ne in podati razlog zakaj nemores opravljati te funkcije a ne pri nas nebom in nocem odgovorit in......me ne zanima dokazi mi....kdo je tukaj lasnik vsega kar je v sloveniji in vseh institucij in himne in zastav??????
LKOHOL
22. 05. 2012 13.24
+2
prosim da vsaka oseba ki da minus pojasne zakaj in kaj hoce s tem minusom povedati? mozno je da sem zelo napacen do razmisljanja drzavljanov in drzave nase...
vertex
22. 05. 2012 13.51
-1
lastniki smo samo predmetov ki so na zemlji, planet zemlja ni v nikogaršnji lasti,narod ni bog,bog je bog
mismotu
22. 05. 2012 13.15
+6
Nič se ne bo zgodil. " Tresla se gora, rodila se miš". Tako to dela Kučan in njegovi učenci. Dobro so se naučili. Prijatelja so za ca. 350.000, 00 € takoj priprli, mu sodili in ga zaprli. Pri Jankoviću je že pred letom tov. Fišer dejal, da je to tajna (zaradi legitimne preiskave ) In tako pravi tov. Fišer še danes :D) Pa ja vemo, kam pes taco moli. Pričakujem, da tudi Jankovića priprejo ( kot so Srečka Prijatelj ) in ga z dokazi pravično obsodijo ( če je seveda kriv ).
antiovca
22. 05. 2012 13.10
+1
Se srečata Tito in Janša in le-ta maršala pozdravi : " Pozdravljen, veliki diktator!". Maršal mu odgovori: " Pozdravljen, mali imitator!"
Trixxxie
22. 05. 2012 13.18
+3
RoccoS
22. 05. 2012 13.28
-2
Trixxxie
22. 05. 2012 13.41
+1
Saj Janša je bil tudi vzoren pionirček...učasih...
volek
22. 05. 2012 12.54
+6
Pahor, USTANOVI SVOJO STRANKO ZMERNE DESNICE. TAKOIMENOVA LEVICA ps&zd STA POLITIČNA MRTVAKA.
volek
22. 05. 2012 12.51
+3
Lepo prosim da počakamo kaj bo Milan povedou, hahaha.
Ljubo Božanski
22. 05. 2012 12.43
+0
Ta PR trik ko sam sebi zaupas neglede na vse in nato s tem smetis medije sta uporabljala tudi jajo in pajo.
Jaka Pušnik
22. 05. 2012 12.28
+3
Mislim, da je zgodba o Pozitivni Sloveniji, zgodba, podobna propadli stranki Zares :) Škoda, da bodo tako hitro izgubili zaupanje svojih volilcev.
Ukvalz
22. 05. 2012 12.31
+9
Slovenske vrednote ne gredo v skladu z balkanskimi. Taki smo, kaj češ.
volek
22. 05. 2012 12.58
+3
cupofmarja@email.si
22. 05. 2012 12.15
-13
.....v naši ljubi Sloveniji, težko, da bi našli človeka vrednega zaupanja......vsekakor pa je Zoran bolj vreden zaupanja kot lažljivi kljukec JJ
LKOHOL
22. 05. 2012 12.18
+3
to v primiru ce si preprodajalec trdih drog ali pa korutivna oseba ki je pripravljena na kolena naresti malo dela za posel,a teh ne manjka bi kar v vrsti stal narkovici in prosti jih je milijon SD
mamica55***
22. 05. 2012 12.33
+2
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahaha cupomafija ti pa imaš smisel za humor
vertex
22. 05. 2012 12.40
+0
cupof: kako sploh lahko primerjaš zokija s trgovcem z orožjem
LKOHOL
22. 05. 2012 13.05
vertex-sploh ne uporabljaj ne v pisnaju ali govoru...rpobaj in bos dojel zakaj.ni zalitev prijateljsko.
vertex
22. 05. 2012 13.30
lkohol: ne vem kaj misliš, beseda sploh se uporablja kar pogosto,poglej v knjige ali sskj, pozdrav
Mihec.pihec
22. 05. 2012 12.14
+7
S podporo člani samo dokazujejo, kakšne vrednote imajo in da jim ni mesta v parlamentu. Če je kaj pravice na tem svetu, bo PS šla po poti LDS-a in Zares-a. Že ime imajo povsem zgrešeno, bolj bi jim ustrezalo ime Negativna Slovenija.....So pa Ljubljančani res poglavje zase, da so ga še drugič izvolili....Očitno jih bo treba še bolj izmolsti, da se jim bo posvetilo.....
LKOHOL
22. 05. 2012 12.20
+3
NAROD GA NI IZVOLIL NIKOLI,kdo ga je?doktrorji in elita SD
Trixxxie
22. 05. 2012 12.26
-3
Ja sej JJ ni nihče, pa se mu je uspelo prebiti na vlado...CAR! Povsem pošteno in po zakonu.... Če je kaj pravice na tem svetu, bi šla tudi SDS po stoinjah LDS in Zares-a...pa
Jaka Pušnik
22. 05. 2012 12.31
+4
Ljubljana deluje vso svojo zgodovino protislovensko... mestnim srajcam je vseeno za slovenski narod in našo prihodnost!
Trixxxie
22. 05. 2012 12.56
-1
Hahaha, in to reče desničar....primorska je bila in vedno bo ZA Slovenijo in slovenski narod pa je tam tudi zmagal Zoki na volitvah....
LKOHOL
22. 05. 2012 13.07
+2
lopovov nerabimo niti v desni kaj sele v na levi kjer jih je prevec ne veliko prevec!
Katja10
22. 05. 2012 11.54
+0
Ura bije zelene zvoke. Dan je izrezan iz kosa srca. Hrib je zapisan pod slavoloke. Voda je bela godba sveta. Jemljem si drevje. Jemljem si trave. V žilah me od zanosa boli. V meni je prostor za strašne daljave. Naj že padejo v mojo kri. Naj me požgejo sončni zahodi, da za požarom ostane samo temno zelena jelša ob vodi in nad njo neizmerno nebo. (Kajetan Kovič: Daljave)
mufic
22. 05. 2012 11.50
+10
Pa seveda se strinjajo,če je pa same takšna sebi podobne okol sebe izbral.
LKOHOL
22. 05. 2012 11.46
+6
Jankovic ni nic zakrivil narobe niti podpisoval kod tudi njegov sin!Gospod jankovic pigvin je posten in to bo z vecjim denarnim pomikom oz vlozkom dokazal da ni nic kriv in tudi ce bi bilo potrebno bo direktor priznal da je na lastno roko pocel korutivne posle za lastne interese,delcek tega je samo da je narkovic zupan pigvin nakazal ta denar z MOLA podjetju za opravljeno delo,zakonodaja nedovoljuje funkcijonarju da posluje z svojim podjetjem posredno ali neposredno in to je zakonodaja sveta in slovenije,Gospod jankovic in njegov sin pigvin so posteni prijatelji od kod pravi jankovi Gospoda dragana tosica tako da ce komu ni kaj vsec in ne verjame postenemu jankovicu bo gospod dragan tosic narocil bombo torto za vas da se boste malo zasladili...!Nas zupan jankovic in njegov sin pigvin so dolgo let prijatevali z turekom,kucanom,pahorjem,sdjem in raznimi partiskimi komunisti ki samo delajo dobro za narod in delavce slovenije tukaj ni slabih idej za narod slovenski ni prostora za korupcije.....!Jankovic in turek,pahor,sd,dragan tosic in partija komunistov delajo dobro za narod samo poglejte partija partizanov al kar kol se ze imajo te pogumni mladi detki z brkam ki so rojeni 50 ih so nas ubranili nacistov in fasistov!Gospod dragan tosic in narkovic so nam prinesli beli prah kokain in smo se drogirali od 1999 do danes in se naprej kokain bo tukaj dokler bo jankovic in bomo drogirali EU kar je idealno v haus diskotekah in after pariji......Gospod jankovic in njegov sin pigvin nam omogocajo prosto gibanje z 4 grami kokaina v zepu nemores biti priprt,so nam tudi odprli diskoteke in razne lokale z roko v roki z draganom tosicem in oprali 20 milijar evrov,trideset procentov je pri jankovic druzini ker je kot nekasen sef za narko mafijo in stari in mladi ga imamo radi on je nas dobri zupan in veseljak partizan kod ostali ki so se zivi is 50 setih?gospod turek nas je razdelil na prvo razredne in drugo in ima sebe za prvo razredno prebivalstvo drugo so ze mrtvi njegovi sosedje kar sotne vec za nas zraka!Jnsnkovic ni kriv in kucan to ve ker je vedezevalec pri danijevih zvezdah zadnjih pet let to je bozji dar in mi smo lahko blagoslovljeni in ne smemo obtozevat nikogar od tako dobrih in vrednih so drzavljanov oziroma prvo razrednicarjev ker to so gospodje ki nam hocejo dobro in nas bodo popeljali v bodocnost inko bomo starejsi v gorb,zato vedno dajm glas nasim junakom in vedno jim prikimajmo tako je in prav imas.....ker le oni delajo v dobro naroda in ne mislijo nehati kod kaze.
LKOHOL
22. 05. 2012 13.09
ko das minus napisi se kaj?zakaj? mogoce imas prav! malo poguma ne kod lopov in hinavec sam minus in gas...