Slovenija

Tožilci pozivajo vlado, naj vodi skupna pogajanja s sodniki glede plač, ne pa ločeno

Ljubljana, 08. 05. 2023 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
158

"Nenaden zasuk v načinu dela, ko se je vladna stran začela ločeno pogovarjati s sodniki, kljub ustnim in pisnim priporočilom ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik, naj se usklajevanja nadaljujejo skupaj s sodniki in državnimi tožilci, je v Državnotožilskem svetu spodbudilo dodatno zaskrbljenost in nejevoljo," je v pismu premierju Robertu Golobu, ki smo ga pridobili, zapisal predsednik Igor Lučovnik. Opozarja tudi, da problem prenizkih plač tožilcev že predolgo traja. S tem se strinja tudi generalni državni tožilec Drago Šketa. "Želimo, da se popravijo stare krivice glede tožilskih plač. Tudi sam ne vidim nobenih razlogov za to, da se pogajanja s sodniki in tožilci vodijo ločeno," je povedal za 24ur.com.

Predsednik Državnotožilskega sveta Igor Lučovnik v pismu prosi predsednika vlade, naj posreduje pri vladni pogajalski skupini, da se pogajanja o plačah nadaljujejo skupaj z vsemi funkcionarji v pravosodju.
Predsednik Državnotožilskega sveta Igor Lučovnik v pismu prosi predsednika vlade, naj posreduje pri vladni pogajalski skupini, da se pogajanja o plačah nadaljujejo skupaj z vsemi funkcionarji v pravosodju. FOTO: 24ur.com

Kljub pozivom tožilcev, naj se usklajevanja za odpravo plačnih nesorazmerij in pripravo plačne reforme nadaljujejo skupaj s sodniki, sta za danes po naših informacijah sestanka na ministrstvu za javno upravo še vedno predvidena ločeno, najprej s sodniki, nato s tožilci. Državnotožilski svet pa v pismu navaja tudi, da ker problem prenizkih plač tožilcev traja že predolgo, to vpliva tudi na delovanje državnega tožilstva kot institucije, saj med tožilci vlada slabo vzdušje, nemalo pa da jih je že zapustilo tožilske vrste in odšlo na bolje plačana delovna mesta, Golobu piše predsednik Igor Lučovnik in ga prosi, naj se čimprej uredi trenutno nevzdržno stanje. 

Spomnimo, vlada je tožilcem in sodnikom že januarja obljubila 600 evrov bruto dodatka, a se to v praksi potem ni zgodilo. Tožilske plače so problem že več kot 10 let, ker so v tem času samo stagnirale, po nekaterih ocenah so se jim znižale od 20 do 32 odstotkov, opozarja prvi mož tožilstva Drago Šketa

"Želimo, da se popravijo stare krivice glede tožilskih plač, to je ključno. Pravico smo iskali tudi na Ustavnem sodišču in uspeli, zato je skrajni čas, da se uredi plačni status zaposlenih na tožilstvu. Resnično si ne želimo o tem obveščati mednarodne javnosti. Tožilcem mora biti zagotovljeno primerno plačilo. In plača državnega tožilca se določi po enakih osnovah, z enakimi dodatki in na enak način kakor plača sodnika, ustreznega naziva oziroma položaja, pravi zakon. Zato ne vidim nobene potrebe po razlikovanju glede plač sodnikov in tožilcev, prav tako ni razlogov za ločena pogajanja," pravi generalni državni tožilec Šketa, ki podpira prizadevanja tožilcev za enakopravno obravnavo v pogajanjih za odpravo plačnih nesorazmerij v pravosodju. Sodniki in tožilci so glede plač izenačeni tudi po mednarodnih standardih, dodaja.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je povedal, da je že lansko leto tudi sam pisal predsedniku vlade, da bi se sestala, a do sestanka še ni prišlo.
Generalni državni tožilec Drago Šketa je povedal, da je že lansko leto tudi sam pisal predsedniku vlade, da bi se sestala, a do sestanka še ni prišlo. FOTO: 24ur.com

"Nobenih ustavno pravnih razlogov za ločena pogajanja sodnikov z vladno skupino ni. Zato menimo, da je nesprejemljivo, neutemeljeno in nekorektno, da na usklajevanja v zvezi z uvrstitvijo v plačni steber in s tem v plačne razrede ter odpravo plačnih nesorazmerij Posvetovalna skupina pri Vrhovnem državnem tožilstvu ni več vabljena hkrati s kolegi sodniki. To se je zgodilo brez vnaprejšnje napovedi in brez kakršne koli utemeljitve," predsedniku vlade v pismu piše predsednik Državnotožilskega sveta Lučovnik in opozarja, da so zaradi nekorektnega manevra vladne strani postavljeni v slabši položaj kot kolegi sodniki. 

Kot še navaja, nihče ne oporeka, da le sodniki predstavljajo tretjo vejo oblasti, vendar to ne more in ne sme biti razlog za ločeno usklajevanje pri pripravi plačne reforme. In da je edino racionalno in smotrno, da usklajevanja glede uvrstitve v plačne razrede tečejo hkrati s sodniki in tožilci, saj da ni nobenega ustavnega, zakonskega in dejanskega razloga, da bi bila izhodišča za določitev plač sodnikov in državnih tožilcev različna.

"Za zadržanje in pridobivanje strokovno vrhunskih kadrov v državnotožilsko organizacijo so namreč nujne enake plače in dodatki državnih tožilcev, kot so oziroma kot bodo plače in dodatki sodnikov. Le tako bo mogoče zadržati in pridobiti vrhunske strokovnjake, ki delujejo samostojno in neodvisno, kar je eden izmed pogojev za delovanje pravne države oziroma demokratične družbe nasploh," pravi Lučovnik.

Kot še navaja, člani Državnotožilskega sveta aktivno sodelujejo v Posvetovalni skupini pri Vrhovnem državnem tožilstvu, ki jo vodi vrhovna državna tožilka Mirjam Kline. Pričakujejo, da bodo v svojih prizadevanjih bolj slišani, enakopravno upoštevani in pravično obravnavani, predvsem pa na enak način kot vlada obravnava sodnike, še piše v pismu premierju Golobu.

49.člen Zakona o državnem tožilstvu določa, da se plača tožilca določi po enakih osnovah, z enakimi dodatki in na enak način kakor plača sodnika ustreznega naziva oziroma položaja.
49.člen Zakona o državnem tožilstvu določa, da se plača tožilca določi po enakih osnovah, z enakimi dodatki in na enak način kakor plača sodnika ustreznega naziva oziroma položaja. FOTO: 24ur.com

"Spoštovani gospod predsednik vlade, prosim vas, da vladno pogajalsko skupino pozovete, naj na naslednja usklajevanja o plačah funkcionarjev v pravosodju poleg predstavnikov sodnikov povabi tudi predstavnike državnega tožilstva in nadaljuje enovita pogajanja z vsemi funkcionarji v pravosodju. Zapostavljanje in slabše obravnavanje državnih tožilcev kot sodnikov bi namreč neizogibno odprlo mnoga ustavnopravna in mednarodnopravna vprašanja," pisanje predsedniku vlade zaključi predsednik Državnotožilskega sveta Igor Lučovnik.

Kakšen bo odziv na zahteve tožilstva, bo jasno že danes, čeprav so zaenkrat še vedno predvidena ločena pogajanja s sodniki in tožilci. 

Slovensko sodniško društvo: Želimo jasno sporočiti, da se s sodniki preprosto tako ne ravna

Nezadovoljni sodniki pa so vladi oziroma predsedniku vlade Robertu Golobu pisali že prejšnji mesec. Kot je zapisala Vesna Bergant Rakočević, predsednica Slovenskega sodniškega društva, ki združuje skoraj 600 sodnikov, se je občni zbor društva ponovno sestal konec marca in ugotovil, da vlada svoje resnosti za zdaj ni pokazala. Januarja obljubljenega dodatka namreč ni bilo.

"Želimo jasno sporočiti, da se s sodniki preprosto tako ne ravna. Občni zbor Slovenskega sodniškega društva je soglasno sklenil, da vlado pozove k takojšnjemu ukrepanju. Sodniki smo v tej državi, katere eno od vej oblasti trenutno vodite, odločevalci, brez katerih država in družba ne moreta delovati. Smo tisti, ki v končni fazi zagotavljamo njeno mirno delovanje. Zagotavljamo varstvo pravic in svoboščin, varnost pravnega prometa, enakost pred zakonom, skratka to, kar je temeljno v pojmu 'vladavina prava'. Tega, kar počnemo, ljudem ne moremo 'samo obljubiti'," je Golobu v imenu društva sporočila sodnica Vesna Bergant Rakočević.

Robert Golob in Vesna Bergant Rakočević
Robert Golob in Vesna Bergant Rakočević FOTO: POP TV

"Tudi vaša vlada se je vsem, ne le sodnikom, zavezala k doslednemu spoštovanju pravne države, demokracije in vladavine prava. V njeni srčiki je neodvisno sodstvo, ste v položaju, od katerega je materialna neodvisnost sodstva odvisna. Pričakujemo, da bo vlada, ki jo vodite, najkasneje v naslednjem mesecu sprejela ustrezne odločitve v smeri vaših zavez, sicer bomo sodniki prisiljeni v intenziviranje aktivnosti za dosego ureditve svojega plačnega položaja," je še zapisala predsednica sodniškega društva.

Pred kratkim pa so se sodniki znova oglasili in sporočili, da jim ne preostane drugega, kot da posežejo po dodatnih ukrepih, če se do konca aprila ne bo nič spremenilo. 

"Še pred sprejemom plačne reforme sodniki ponovno pozivamo k takojšnji odpravi plačnih nesorazmerij. Pri tem poudarjamo, da naš položaj ne more in ne sme biti odvisen od naklonjenosti in dobre volje vsakokratnih odločevalcev. Vemo, da je obstoječa vlada javno priznala, da je položaj sodnikov treba izboljšati, predvsem pa poskrbeti za odpravo plačnih nesorazmerij, zaradi katerih plače zaostajajo tudi za več kot 20 odstotkov za drugimi plačami v javnem sektorju," je v imenu slovenskih sodnikov sporočila sodnica Tanja Dolar Božič.

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
09. 05. 2023 10.06
-2
Kako kaj kaže zaposlenim? Nagrade, dohodki nezaposlenih so razmeroma visoki, verjetno pa bodo stavkali, ker s tem težko preživijo.
Abrams
08. 05. 2023 18.40
+2
Dejmo golobček, s temi tvojmi obljubami si prišel na oblast. Bodi mož besede in nekaj naredi, da bomo potem lahko sodili. Za enkrat je še vse bolj mlahavo....
Jožajoža
08. 05. 2023 15.27
-2
Ločit bi se moralo tudi pogajanja s slovenski mi sodbi in sodniki,naklonjeni janezu janši.tem bi bilo potrebno odvzeti mandat.golob ,obljubil si pred volitvami,da boš slovenijo spucal janšistov
Abrams
08. 05. 2023 18.35
-3
Kaj a ti je zmanjšal borčevsko penzijo ?
nopino
08. 05. 2023 18.50
+0
abrams, on je tebi, določenim kmetom, določenim upokojencem pa še nekaterimi, spral možgane, kar ni dostojno enega opozicijskega "voditelja"
St. Gallen
08. 05. 2023 14.38
-3
kje so nicki: Strela z jasnega, Roko66, AlternativeFact, Roadkill420, bysaRD....
WD40
08. 05. 2023 14.08
-2
srečen konec --------------------- golob ! si vse povedal ,zdaj pa vsaj malo drži zaprta usteca
Valkidžija
08. 05. 2023 15.53
-1
Abrams
08. 05. 2023 18.36
-1
Sej je oblubu, da ne bo nč oblubu. TEEEEEEPPPPPPEEEEECCCCCCCCCCCCC
jodr
08. 05. 2023 13.53
+3
Večjega nakladača Slovenija še ni imela za PV, kot je Robi.
Castrum
08. 05. 2023 13.43
-1
Je pa docent karjolca Bertorelli s spodnjim komentarjem dosegel dno. Če bi imel otroka, bi se ga le-ta verjetno sramoval zaradi take izjave.
Castrum
08. 05. 2023 13.41
-2
Pa še vprašanje - a je docent danes zglancal gospodarjev traktor ali ne?
jodr
08. 05. 2023 13.39
-1
Mislim, da so tudi tožilci spoznali, da golob samo gruli in gruli.
ArkaMast
08. 05. 2023 13.23
+1
Uboge desničke. Nabijajo o padcu vlade, pada pa SDS. :)) .... Vlada je namreč spet povečala podporo. ... Samo ma NORA pa drugače :)) ..... zadnjo kapljo krvi bi dali za padec vlade :))
WD40
08. 05. 2023 14.24
-4
ArkaMast....................... nekateri nismo ne levi ne desni ,pa razmišljamo s svojo glavo !!!! vidimo kam to vodi . Ti opranoglavec in gloobova ovca pa mu vse verjameš
patogen
08. 05. 2023 12.52
-1
Pogajanja bodo glede na ideološko usmerjenost sodnika....
lokson
08. 05. 2023 12.43
+3
Golobova vlada, je po temeljitih analizah večletnih zapiskov delovnih skupin, ki so bile ustanovljene prav za namen reševanja te pereče problematike prišla do ugotovitve, da so plešasti ljudje brez las. Bravo!!
ArkaMast
08. 05. 2023 12.46
-3
prašek
08. 05. 2023 12.40
-3
darko32 08.05.2023, 12:28:05 .......... Nadvse spoštovani @darko, po vojni ni bilo nobenih pobojev, bilo je samo povračilo v sistemu ; kar si sejal, to žanješ. Lahko pa prebereš tudi, kaj pravi spoštovani Sir Isaac Newton v razlagi tretjega zakona .😀😀😀😀😀😀😀😆😆😆
Ljhdsvd
08. 05. 2023 13.00
-5
jodr
08. 05. 2023 13.41
-3
Prašek, lahko si prebereš tudi Bavconovo zakonodajo in primerjaj.
zajfa
08. 05. 2023 12.26
-13
Za vse, ki sanjate da bo desnica še kdaj na oblasti. Nikoli, never. Škoda je samo zaradi sodstva, katerega bi bilo potrebno reformirati, ampak če ni bilo jajca od 2004-2008 niti 2012, niti 2020, potem tudi ne vidim, da bi bilo kasneje kaj bolje, kvečjem slabše, saj ima tip družino, kar je samo še en žebelj v krsto, da si ne bo upal nič. Skratka, vse se zgodi tako kot se mora. Golob je najboljša stvar kar se nam je lahko zgodila. Mutnih poslov raje polnih riti bo kmalu konec. Uživaje dokler lahko. Prihajajo reforme.
HasoČevapar
08. 05. 2023 12.39
-4
Kero robo to kadis, kdo fi jo rihta? Mesec al kat holonar direktno?
puspan
08. 05. 2023 15.50
-3
Valkidžija
08. 05. 2023 15.58
-1
Perja vse več in več. Že cel teden poslušamo kukavico. Bo tudi taubi podtaknil svoja jajčka v kakšno tuje gnezdo?
zajfa
08. 05. 2023 12.23
-11
Golob je dober človek, ki želi dobro, globoko v srcu, vsem, poudarek je na vsem. To je vse, kar rabimo na vrhu, ne pa neke maščevalne, osebe, ki mislijo, da je realno življenje igra Monopoly -a in da smo vsi rojeni z enakimi sposobnostmi in zmožnostmi v življenju.
HasoČevapar
08. 05. 2023 12.41
-5
Dobro vse unicuje iz svojo nesposobnostjo kustravi mascevalni narcistoid tako je. Blefer nima blage kako se vlada vodi, bolj primeren bi bil za v stalo.
Bolfenk2
08. 05. 2023 12.22
-1
Bolj kot boste v javnem sektorju dvigovali plače višje cene bomo imeli vsi, ker trgovci takoj dvignejo cene ko se poveča kupna moč. Nastradamo pa zaposleni v gospodarstvu, kjer so se dvigovale le minimalne plače.
HasoČevapar
08. 05. 2023 12.21
-1
Holobarke narcistoiden, mascevalen, predvsem pa nesposoben lar ga dela izredno nevarnega ter skodljivega! Ampak sam, da ni Jansa ane levaki pokvarjeni
zajfa
08. 05. 2023 12.19
-5
Glede na to, da tožilci (državni odvetniki...) spadajo pod okrilje izvršilne oblasti (in ne sodne, tožilec je samo stranka v postopku - uradno), je normalno, da so pogajanja ločena; ampak ker je v naši vukojebini vse zlizano med sabo in se tožilca smatra kot "prijatelja" sodnice, s katero bosta skupaj sfu ...kala stranko, je logično, da si želijo skupnih pogajanj, saj itak mutijo skupaj.
Stane Adami?
08. 05. 2023 12.10
+8
Tip je popolnona nesposoben. to je pač dejstvo. Inštalirala ga je leva mafija. Šketa preiskuje samo še, kar dobi navodil iz Italije in Rusije..''''' Je pa res, da ni Janša. Ja sedaj vem zakaj se tako bojijo Janše.
zajfa
08. 05. 2023 12.21
-9
Tip je tak "nesposoben" svetlobna leta boljši kot vodja v oblakih, odmaknjen od realnosti, kralj golfa in prestižnih gostiln, gospod Janša. To pove vse in še več, ker vemo koliko denarja ima Golob in kaj si lahko že leta in leta lahko privošči. Potem veš kje je z glavo Janša. Definitivno ni v Sloveniji, še Švica je prerevna za njega.
proofreader
08. 05. 2023 12.10
+1
Glede na dolgotrajnost postopkov bi morali sodniki plačo še nazaj v proračun vračati. Itak mora na koncu vse ESČP reševati.