Slovenija

Na vinjetah bi moralo pisati 'I Feel Slovenia'

Ljubljana, 24. 04. 2008 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Če nič drugega, bi Hrvatje, ki bi morali kupiti polletno vinjeto, pol leta gledali v tisto osovraženo Slovenijo in bi pljuvali in 'šinfali'", je uporabo slogana pojasnil Jelinčič.

Minister Žerjav obljublja, da bo uvedba vinjet zmanjšala zastoje na avtocestah.
Minister Žerjav obljublja, da bo uvedba vinjet zmanjšala zastoje na avtocestah. FOTO: POP TV
Novela zakona o javnih cestah s 1. julijem uvaja vinjete kot način cestninjenja na vseh cestninskih cestah. Te se bodo uporabljale za osebna vozila, medtem ko bodo tovorna vozila z maso več kot 3,5 tone do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostala na obstoječem sistemu. Cena letne vinjete bo 55 evrov, polletne pa 35 evrov. Uvedena bo tudi dodatna letna vinjeta za motorna kolesa, katere cena bo 27,50 evra. Kazen za vožnjo brez vinjete bo znašala med 300 in 800 evri.

V državnem zboru so poslanci po nujnem postopku obravnavali predlog novele zakona o javnih cestah, ki uvaja sistem vinjet. Danes bi morali poslanci tudi glasovati o noveli, a bodo šele v petek. Ob glasovanju o vloženih dopolnilih k zakonu o javnih cestah je namreč poslanska večina z izglasovanjem koalicijskih dopolnil povzročila kolizijo med nekaterimi členi zakona.

Razprava je sicer minila v predvolilnem ozračju in čeprav so se v vseh poslanskih skupinah strinjali, da sedanji sistem cestninjenja ni pravičen, so imeli zelo različne poglede na uvedbo vinjet.

Predvsem v opoziciji so bili skeptični do argumentov prometnega ministra Radovana Žerjava, da bo uvedba vinjet povečala pretočnost prometa na cestninskih cestah, da se bodo zmanjšali zastoji in izpusti ogljikovega dioksida ter da bo večja tudi varnost udeležencev v prometu. Tako je poslanec Lipe Sašo Peče izrazil dvom, da se bodo zastoji zares zmanjševali, saj bodo cestninske postaje ostale in bodo že zaradi njih vozniki morali upočasniti vožnjo, poleg tega pa bodo tovornjaki še vedno fizično plačevali cestnino in se za to morali ustaviti.

Prav tovornjaki so sprožili največ polemike, saj so se številni poslanci strinjali, da prav tovornjaki povzročajo največ škode na cestah in najbolj onesnažujejo, hkrati pa niso za to nič bolj finančno obremenjeni. „Najbolj elementarna nepravičnost je tovornjak proti osebnemu avtomobilu. Tovornjaki povzročijo največ škode, mi pa jih še subvencioniramo,“ je poudaril poslanec Zares Matej Lahovnik. Poslanska skupina Zares je zato vložila dopolnilo, s katerim bi tovorna vozila plačala 32 centov cestnine na prevožen kilometer, kar po Lahovnikovih besedah na letni ravni pomeni 3,5-krat več sredstev iz naslova cestnin.

S tem, da se tovornjakom zaračunava premalo, se je strinjal tudi poslanec SD Janko Veber, ki je prepričan, da je uvedba vinjet nepremišljeno dejanje, saj ne bodo prinesle dovolj denarja Darsu za vzdrževanje avtocest. Tudi prvak SNS Zmago Jelinčič je izpostavil, da tovorna vozila na avtocestah plačujejo vedno manj. Jelinčič je sicer prepričan, da so vinjete dobra rešitev. Zavzel se je, da vinjete vsebujejo besedilo promocijske znamke Slovenije, to je slogan I feel Slovenia (Slovenijo čutim). "Če nič drugega, bi Hrvatje, ki bi morali kupiti polletno vinjeto pol leta gledali v tisto osovraženo Slovenijo in bi pljuvali in 'šinfali', ampak v glavo bi jim pa počasi kapljalo - Slovenija je obljubljena dežela in tja nikoli ne boste prišli," je uporabo slogana pojasnil poslanec SNS.

V poslanskih skupinah SDS, NSi in SLS pa novelo zakona podpirajo. Ob tem v NSi po besedah Jožefa Horvata vlado pozivajo, da vloži dodatne napore za čimprejšnjo implementacijo satelitskega sistema cestninjenja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogo27
10. 05. 2008 18.10
jaz se strinjam z g. jelinčičem kar je zelo redkokrat i feel slovenia nebi pisalo zato ker mi nemaramo hrvate ampak zato da promoviramo svojo deželo to bi pisalo na avtih po celi evropi ne samo na hrvaškem...Res je jelinčič to želi samo zato ker nemara hrvate res je da je jelinčič poln dreka vendar tudi slepa kura najde kakšno zrno...
gregc1
25. 04. 2008 22.25
to je tko gdor ni za jelincica sigurno ni slovenc!! c mu kej ne pase nej gre kamr ce! v sloveniji ga noben ne bo pogresu ... pac ena golazen manj!! jebi ga!
robinud@volja.net
25. 04. 2008 20.56
Aha, torej 3 pzitivne strani so : gobcal je, gobcal je in poziral je ;-) _naredil_ torej ni nič (pozitivnega) ? (hecno, kje so zdaj njegovi podporniki, bi me morali kar sesuti z argumenti ...)
Bostjan Petek
25. 04. 2008 20.31
pkorosec Ja kake pa maš lepo te prosm!! LOL
Tonček Balonček
25. 04. 2008 19.44
Jelinčić je končal študij farmacije na taratni rvi stopnji Fakutete za naravoslvje in tehnologijo, potem so pa stopenjski študi na Unverzi ukinili. Dobi je naziv farmacevz, Pred časom je poskušal še na drugi, univerzitetni stopji, na današnji Fakulteti za farmacijo, vendar se mu je pri fiziologiji ustavilo, EMŠO pač, pa tudi za tak perdmet hre, kjer rabiš nekaj keramke in predznanja, slednje je z leti seveda pozabil, na resnih fakultetah pa bolonjskega študija itak (upam) ne bo nikoli, pa tudi privatnih tovrstnih fakultet ne! Privatne bodo več ali manj za "megelne študije#, še posebno, kjer so potenciani rektorji taki, ki sploh nimajo niti toliko točk, da bi bili nosilciu znanstveno raziskovalnih projetov, rečemo jim zero profesorji, npr. Jambrek ali jerovšek. Ti naj bi pomenili konkurenco jlubljanski Univerzi, ha. ha!. Mogoče le pri hitrosti doseganja znanstvenih nazivov in diplom!!
massa86
25. 04. 2008 17.49
A U ULAZU V HRVAŠKU BO PISALO DALI STE OSJETILI SLOVENSKO DZEPAROSTVO !? OPUSTITE SAD STE U HRVATSKOJ UZIVAJTE U ODMORU!!
pkorosec
25. 04. 2008 14.01
Prosim za dokaze, da je vecina Jelincicev volilcev visoko izobrazenih :) Ker so tak fajn izobrazeni, lahko verjetno tudi brez problema nastejo kaj dobrega za slovenijo pa je v 17ih letih naredil Jelincic? Ene 3 kontra na hitro: - boril se je kot lev za ohranitev poslanske imunitete, ki poslanca sciti kot belega medveda - borisl se je za bonificiran delovni stalez poslancev, da se lahko prej upokojijo - boril se je za vecje poslanske place - boril se je za to, da bi poslanci imeli brezplacno parkiranje pred parlamentom - najprej je bil proti NATU, nato pa je podprl vstop slovenije v NATO, ces da nas bodo hrvati pohrustali .... to moras bit idiot da to reces :) - najprej proti EU, sedaj pa se napihuje pred hrvasko, da oni pa še niso. - s svojim odnosom do svojih bivsih poslanskih kolegov je pokazal svoj pravi obraz, ki je enak tistemu obrazu hrvata, kakrsnega nam hoce prikazati gospod Jelincic neplemeniti. Ok mislim da sem ze prekoracil tri navedke, ampak pac vre vun z mene In še tri kvazi dobre : - gobcal je proti pedrom, ob lezbikah pa se je slinil. Tipicni primer dvojne morale in dvolicnosti, tak da še je mene bilo sram, ker tudi sam ne maram gejevske ekspanzije. Kaj drugace od ustasev? - gobcal je proti ciganom, hkrati pa je sam pokazal da niti sam ne jebe drzave in policije za pet posto in da se ima za kaj vec in da dobesedno zivi na racun drzave in davkoplacevalcev. Kaj drugace od arogantnih Hrvatov? - poziral je s orozjem in napenja misice. Je to kaj drugace od neciviliziranih Romov in arogantnih Hrvatov? Zelo mocno dvomim da ima gospod Jelincic MAKSILABILNI tako visoko podporo v visoko izobrazenih krogih, ker ce bi to bilo res, potem ne bi poslusal in bral njihovih repliv v stilu,da če ti ni vsec jelincic, da pol pa naj spokaš dol v Bosno. Mislim kaksne veze ima to? Ocitno da se diplome lahko tudi kopujejo. PS: Jelincic ki tolko opleta s nekimi listinami se izdaja za farmacevta. Ali ima sploh kaksno diplomo? Mislim pravo diplomo, ne kupljene.
porka.malorka
25. 04. 2008 13.49
feel ma ass. To bi moralo pisati na nalepkah lol
_vanilla_
25. 04. 2008 13.35
coyoteugly82,warbaby,trinajsti.bojevnik :) hehehe bravo res !!! :) lepo ste ga zaključli..jaz osebno mislim ,da je jelinčič edini izmed slovenskih politikov ,ki mu je kaj mar tud za prebivalstvo slovenije ne pa samo za to kak bi svoje žepe polnili :D pa pune ma pojma o zgodovini slovenije..pa tud dokaze za to kar govori :) njegov edini "problem" je da poskuša vsako stvar naredit smešno in se norca dela iz ostalih gupih politikov.. polek njega pa je še lahovnik vredi..ampak ne bo daleč prilezo ,ker je vsem ostalim trn v peti..
Kritika: ravno na zadnjih predsedniških volitvah so raziskave pokazale, da je kar velika skupina Jelinčičevih volilcev visoko izobraženih, mladih Slovencev. Ti pa si slučajno eden izmed tistih, ki še vedno vsako leto obiskuje hrvaško obalo...
robinud@volja.net
25. 04. 2008 13.13
Se mi je zdelo, da noben ne znal naštet tri stvari, ki jih je Jelinčič naredil. (mislim seveda stvari, ki niso vrtenje jezika)
warbaby@email.si
25. 04. 2008 11.55
kritika...če te je sram, pol pejt pa v bosno in bod tam, tam te nima bit česa sram za mene so vse politiki isto sranje, sam všeč mi je pa, da en sm pa ke res kakšno nacionalno prbije, al misl resno al ne..to si pa lahko vsak po svoje razlaga še kašn tak se manjka, tko al tko nas bojo pohodil, tistih bogih miljon pristnih zate pa vem da si blazno inteligenten, razgledan in na sploh si car, mi vsi ostali na zemlji smo popolni idioti coyoteugly82 ti je pa tud vse povedu......
coyoteugly82@gmail.com
25. 04. 2008 11.31
@kritika: Jelinčič ima res dostikrat neprimerne izjave, kar je samo del politične igre ali kulture, če hočeš tako. Če pa tega ne dojameš, lahko sklepamo, da tudi sam spadaš v skupino neizobraženih, nerazgledanih in primitivnih ljudi ;)
kritika@email.si
25. 04. 2008 11.08
warbaby: naj raje Jelinčič čim manj govori v imenu Slovencev, ker ga je mene sram kot Slovenca! sicer pa je indikativno, da ga podpirajo večinoma neizobraženi, nerazgledani in nasploh primitivni ljudje.
warbaby@email.si
25. 04. 2008 09.41
vi se kar naslajajte nad satelitskim cestninjenjem... še mal pa nam bojo u sekret kamero naštimal !!! kritika...vsaj kakšno za nas Slovence pa upa rečt..po tvojem: norec.... mrhe2003----zate pa človk lahk sam reče...še en kreten več na tem svetu, dobra poteza bi bla: da se sploh rodil neb!!
kritika@email.si
25. 04. 2008 08.58
To niti ni tako slab predlog ampak namen NE BI SMEL biti takšen kot ga je navedel norec Jelinčič. Ta človek vedno znova presega samega sebe in ubogi na pameti in duši tisti, ki mu nasedajo.
nekdo...
25. 04. 2008 07.22
B-D- glej takih bedakov nam v Sloveniji ni treba zato daj spokaj kufre jaz ti pa plačam letalsko karto za kamorkoli hočeš. Opica gnila vsak dan uporablaš avtocesto pa prevoziš po njej več kilometrov letno kod marsikdo drug zdaj pa se boš tolkel po prsih. marš...
veckasno
25. 04. 2008 07.12
Najbolje bi bilo, da bi vinjete uvedli za vse ceste v državi, tudi za makedamske. najbolj pravično bi bilo.
LazniviZares
25. 04. 2008 00.07
Z uvedbo tega vinjetskega sranja bo vlada imela se manj interesa graditi nove avtoceste,saj denar bo pritekal pavsalno in ne vec na prevozen kilometer....v nadalje se manj in se slabse ceste......drzava da ji ni para.
mrhe2003
24. 04. 2008 22.38
Vinjete so zelo dobra rešitev za prehodno obdobje do uvedbe satelitskega cestninjenja. Mislim, da je cena prava, gneča bo manjša, zaslužek od tranzit bo večji ... Zelo dobra poteza ministra Žerjava in vlade Janeza Janše!