Slovenija

Tovornjakarji goljufali s tahografi: med počitkom vozil od Hrvaške proti Sloveniji

Ljubljana, 12. 11. 2014 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od julija do oktobra letos je finančna uprava zaradi kršitev predpisov o času vožnje, odmoru, počitku voznikov in zapisovalni opremi izrekla za več kot milijon evrov glob. Vozniki, ki kršijo predpise, so pogosto pod pritiski svojih delodajalcev in ogrožajo vse prometne udeležence.

V dveh mesecih in pol so finančni preiskovalci v mobilnih enotah pregledali 1266 vozil, odkrili 873 kršitev in zanje naložili plačilo glob v višini 1.027.099 evrov.
V dveh mesecih in pol so finančni preiskovalci v mobilnih enotah pregledali 1266 vozil, odkrili 873 kršitev in zanje naložili plačilo glob v višini 1.027.099 evrov. FOTO: Carinska uprava RS

Danes je Finančna uprava RS sporočila, da so oktobra 2014 mobilne enote preverile 9687 delovnih dni voznikov na cesti oziroma pregledale 342 vozil. Ugotovile so 240 kršitev in zanje napisale plačilne naloge v višini kar 379.695 evrov.

Finančna uprava je sicer na podlagi novele zakona o delovnem času in obveznem počitku mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih začela opravljati nadzor 11. julija 2014. Do 31. oktobra 2014 so finančni preiskovalci v mobilnih enotah pregledali 1266 vozil, odkrili 873 kršitev in zanje naložili plačilo glob v višini 1.027.099 evrov.

Največ kršitev zaradi prekratkega počitka

Oktobra 2014 so v cestnih kontrolah pregledali 21 domačih prevoznikov, 203 iz drugih držav članic EU in 118 iz tretjih držav. Največ kršitev je bilo zaradi prekratkega dnevnega in tedenskega počitka, prekoračitve dnevne dolžine vožnje in prekoračitve neprekinjenega časa vožnje. Ugotovljene so bile tri večje kršitve prevoznikov, ki so s pomočjo vgrajenih naprav in pripomočkov prikrivali dejanski čas vožnje, počitka in odmorov. V teh treh primerih je bilo z odločbo o prekršku v hitrem postopku izrečenih za 44 tisoč evrov glob.

S stikalom vplival na merilnik hitrosti in števec kilometrov

Tahograf, na katerem je vgrajen magnet.
Tahograf, na katerem je vgrajen magnet. FOTO: PU Kranj

Predstavili so tudi dva primera manipulacij s tahografom. V prvem primeru so pri poostreni kontroli zapisovalne opreme analognega tahografa preiskovalci ugotovili, da se prevoženi kilometri, izpisani na tahografskem vložku, ne ujemajo s stanjem prevoženih kilometrov po števcu. Podroben pregled kabine in armaturne plošče vozila je razkril, da je tahograf povezan s stikalom na armaturni plošči. Med poskusno vožnjo so ugotovili, da se s stikalom vpliva na merilnik hitrosti in števec kilometrov. Tahograf in stikalo so odstranili in zasegli, v hitrem postopku pa izdali odločbo o prekršku. Prevoznik je moral vgraditi nov tahograf v vozilo, v akreditirani delavnici je bil nato opravljen pregled zapisovalne opreme in z zapisnikom potrjeno njeno ustrezno delovanje.

Vozil, medtem ko je bil na počitku

V drugem primeru so preiskovalci pri kontroli zapisovalne opreme tovornega vlačilca s polpriklopnikom iz grafičnega izpisa tahografa za dejavnosti voznika ugotovili, da je na počitku, čeprav je bilo vozilo v gibanju od Hrvaške do Slovenije. Voznik je imel daljinski upravljalnik, s katerim je vplival na delovanje zapisovalne opreme. Izdani sta bili odredba za izredni tehnični pregled tahografa in odločba o prekršku v hitrem postopku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bbbccc
13. 11. 2014 02.20
V glavnem so to tujcem pokasirali, kar je edino prav, v 4 mescih tok denarja, a prej so pa spal in reveže za 40E preganjal, denar se jim pa pocest voz, sam pobrati ga je treba, zdaj naj še drugi v JU mal pospešijo če hočmo kam pridet.
el.prezidente
12. 11. 2014 20.26
+5
NE DOJAMEM KAJ SO TI LJUDJE NAREDILI TAKO NEZAKONITEGA ZA TAKE KAZNI. TO SO PROFESIONALNI ŠOFERJI LJUDJE KI ŽIVIJO NA CESTAH ONI NAJMANJ NESREČ NARDIJO. VSI CEPCI KI GOVORITE ČEZ DELODAJLCE PA SE MAL ZAMISLTE DA SO TE LJUDJE BOLJ SPOSOBNI OD CELE JAVNE UPRAVE DA V TEJ KRIZI IN OB TAKEM NEPLAČEVANJU SPLOH ŠE DELAJO. LAHKO JE JAVNI UPRAVI KO ZMANKA DENARJA DVIGNEJO KREDIT IN LEPO NAPREJ-DRŽAVLJANI IN CEPCI KI JIH PODPIRATE PA BOMO ODPLAČEVAL
bob87
13. 11. 2014 20.13
Kakšnih najmanj nesreč. Vsaka 3. nesreča ima že vdeleženo tovorno vozilo, pa koliko je avtomobilov na cesti in koliko kamionov? S tem da naj bi kamione vozili profi vozniki, medtem ko avtomobile tudi začetniki in 80 let stari ljudje. NE NAKLADAJ!
bob87
12. 11. 2014 19.41
+6
Se strinjam z enim od komentarjev spodaj, da so za te primere v veliki meri krivi tudi vozniki (šoferji) sami. NAMREČ vsi jokajo, kako jih delodajalci v to silijo, NIHČE pa ne omeni, da imajo VSI šoferji VSE možnosti, da čene drugega ANONIMNO prijavijo delodajalca 1. da ima montirane magnete na vozilih 2. da jih sili v različne načine prekoračitve zakonov. Če ti nisi nikoli prijavil delodajalca, si očitno na njegovi strani in podpiraš to kar počne oz. ti to povsem ugaja (kar je dostikrat v praksi, da je šoferjem fajn, ker lahko hitreje pridejo domov in zato sami podpirajo te kršitve). Zato je povsem pravilno, da se oglobi tako delodajalca, kot voznika, ker sta kriva oba (ni lopov samo tisti ki krade, ampak tudi tisti, ki vrečo drži).
skorpion 1
07. 01. 2015 15.59
Ne magnet na menjalniku.....svincenka v glavi...pa ne na bloku motorja....
flum
12. 11. 2014 19.15
+6
Kje si zdej Klobasa ?
komunjara 1
12. 11. 2014 18.54
+1
hehehe a so pogruntal da ni drzavni sovraznik tisti ki se na odprti cesti ob omejitvi 70 vozi 80 hehe so jih malo digitalci v to prisilili ker na analognem je pac najlazje bilo odcitat hitrost da bi nas pomcaj pred 10 leti ZNAL izracunat tedenske ure in delovni cas iz anal.tahogr. je bila znanstvena fantastika pohvalno tole pocetje magnete bek vozila za mrezo firmi kazen 10k € pa bo red naslednji korak bi lahko bile firme s po 15-20.....x vozili in 5 zaposlenimi soferji in ce bo polcija in davkarija dosledna je mozno da bodo v 20 letih naredli red
bombanderkrokodil
12. 11. 2014 18.37
+3
prav bi blo ,da kaznujejo z veliko globo lastnika -(co )-,da za svojim psom ne pospravi iztrebka ...
jozo46
15. 11. 2014 06.22
tako bi se vec zasluzli kot v zgoraj navedenem primeru
vox populi
12. 11. 2014 16.02
+6
Vozniki, ki kršijo predpise, so pogosto pod pritiski svojih delodajalcev in kaj ? Plača samo voznik ali tudi tisti. ki tako dobrosrčno grozi z odpovedjo ker tudi njemu samemu grozi propad v primeru, da blaga ne dostavi?? Pa smo v začaranem krogu denarja. Voznik vozi KER MORA VOZIT. DELODAJALEC PA PREDVSEM VOZI DOBIČEK. In kdo bo kaznovan????????????????????????
Froš
12. 11. 2014 16.25
+4
Kazen dobi fizična in pravna oseba, torej poleg voznika tudi špeditersko podjetje.
bob87
12. 11. 2014 14.52
+7
No ste le začeli izvajati kontrole. Ali je kak problem? Država pravi da ni denarja, po drugi strani pa prevozniki goljufajo in s tem velikokrat ogrožajo varnost ostalih. Lepo se jih kaznuje, pa je najbolje za vse (država dobi veliko denarja, ostali udeleženci pa so zato dejansko bolj varni). Namreč lansko in letošnje leto je bilo precej nesreč, ko so vozniki tovornih vozil zaspali za volanom ali pa bili neskoncentrirani na vožnjo. V nekaj primerih se je dokaj srečno končalo, v drugih primerih kot je tisto verižno trčenje novih avtobusov in nekaj dni zatem policijski kombi, pa so bili žrtve takih primerov. In že podatek, da so med ustavljenimi pri krepko več kot polovici ugotovili kršitve, samo potrjuje, kakšen TEKSAS vlada na tem področju. Zato naj država ne joka da ni denarja, če ga pa očitno ne mara od kršiteljev zakonov še posebej od tujcev (Romunov, Bolgarov, Balkanskih sosedov...)
Uporabnik458403
12. 11. 2014 14.48
+11
Moj prijatelj ima doma veliko kmetijo. Gara cele dneve in noči. Vsaki dan pa pelje v LJ in nazaj, štarta ob 2 uri ponoči, za kar porabi 7 ur vožnje. Tedensko 42ur. Kazni ne dobi nikoli, ker ne prekorači ur in se ga smatra, da ni preutrujen. Če pa gre šofer na pot, ki drugo nič ne dela, pa vozi več kot 48 ur tedensko, pa nikoli ponoči pa se smatra, da je preutrujen in dobi kazen........
bob87
12. 11. 2014 14.58
+10
Ja tko je. Kmet ne vozi kamion težak 40T oz. če ga vozi ima ravno tako tahograf. Saj za volanom osebnih vozil se tudi marsikdo vozi preutrujen. Pravila ravno tako narekujejo, da se, ko si utrujen sam izločiš iz prometa. Nikjer ne piše, da lahko ti zaspan voziš osebno vozilo. Vse ostalo pa je problem VZGOJE ljudi. Ta tvoj kolega ki je kmet, se naj sam sebe vpraša, kaj s tem reskira in kakšne so lahko posledice. Če nima toliko pameti, pa se naj pridruži malo gasilcem na takih intervencijah, da se malo poduči o posledicah. Ni vse kazen.
bob87
12. 11. 2014 15.03
+6
Mimogrede, tako kot so kmetje (ne vsi, ampak v večini) neodgovorni udeleženci v prometu, ne vem če je še kdo. 1. nikoli prižganih luči (ne v dežju ne v mraku), ubistvu jih marsikateri kmečki priklopnik niti nima ali pa so vse uničene - nedelujoče 2. marsikdaj zapelje na cesto s povsem blatnimi gumami, da kar kosi blata odpadajo 3. peljejo drva, veje, itd. pa tovor nikoli ni privezan - mreža čez. Se je že zgodilo da so polena po cesti letela in podobno. IN VSE TO samo pri nas. V Nemčiji čisto druga zgodba, ker si noben od njih ne upa takole dobesedno srat po cesti (oz. so drugače vzgojeni). Pri nas pa očitno na vaseh in okolici nobenih kontrol leta in leta. Vse lepo in prav, ampak nekje so meje. In za takega, ki ima zadaj vse polomljene luči za 5 let in preparele, precvikane kable bi si zaslužil globo ene povprečne plače ali dveh. To je višek malomarnosti. Koneckoncu niti ni pošteno do ostalih, ki se trudijo in poskrbijo tudi za te zadeve.
bob87
12. 11. 2014 15.08
+5
Nevem zakaj minusi? To je realno stanje. Marsikateri kmetje so neodgovorni in jih dol visi za tehnično brezhibnost vozil. Očitno jih nekateri pri tem podpirate oz. ste sami zgoraj omenjeni taki kmetje. ŽALOSTNO.
Uporabnik458403
12. 11. 2014 15.26
+5
Saj glih to sem poudaril, da če si utrujeni, pa nisi prekoračil ur te ne kaznujejo. Kaznujejo pa tistega, ki prekorači ure in ni preutrujen. Tvoja primerjava z traktorjem ni posrečena. Premalo poznaš pravila o prekoračitvi časa vožnje. Ni vse ure vožnje, ampak je bolj problematičen delovni čas. Naprimer, da delaš 10urno pavzo na vročem soncu, ker je drugje ne moreš. Po petih urah si prižgeš kamion, da vklopiš klimo, da se ti kamion vsaj malo ohladi. Kamiona nisi niti malo premaknil. Narediš še pet ur pauze, skupaj 10ur. Ko te policaj ustavi, ti pove, da nimaš prekinjeno pauzo, enako kot da je nimaš in ti napiše par tisoč eur kazni. A JE TO NORMALNO?
Uporabnik458403
12. 11. 2014 15.31
+8
podobno je ponoči, ko nimaš kje parkirati. Če ga premakneš kasneje se to smatra, prekinjena pavza ali prekoračitev delovnega časa. Druge izbire nimaš kot, da se lahko odločiš kateri prekršek boš storil. Pa vse kar si storil si samo kamion premaknil po parkingu in ga parkiral na normalno mesto
srebrnibreg
12. 11. 2014 14.21
+6
Pa koliko je takšnih,, kateri imajo blokirano zapisovanje. Veliko naših se preko Slovenije tako vozi.
Uporabnik458403
12. 11. 2014 14.10
+18
Tudi meni je inšpektor napisal kazen skoraj 5.000,00 eur in od firme zahteval, da me morajo odpustiti, ker delam preveč. Dobil sem odpoved, hkrati pa zaprosil za varstvo zakonitosti, kar pomeni, da je odločalo sodišče in ne inšpektor. Inšpektor na sodišču ni dokazal, da sem vozil preveč in sodišče je zavrnilo inšpektorjevo kazen in ugodilo meni. To je bil prometni inšpektor IGOR KOČAR. Zoper njega se ni ukrepalo ampak je dobil nagrado napredovanja in so ga zaposlili na Ministerstvu za promet.........
Ka pa mislis
12. 11. 2014 14.12
+8
kokicas
12. 11. 2014 13.44
+14
Ni lahko biti na cesti, ure in ure, kilometre in kilometre, čeprov zgleda da samo sedijo in vozijo Cariniki in policija se pa itak znajo spravit samo na najšibkejše to so vozniki, pejt na firmo in nared štalo gospod carinik.. Sicer pa včasih malo zdrave pameti nebi škodilo nikomur ne da lovijo vsako minuto prekoračitve, če ima voznik cilj v Ljubljani, in ima pavzo v Celjo je sposoben peljat tudi di cilja. Kaj pa turisti iz severa nemčije, ko vozijo neprekinjeno, pa špedicija z kombiji, kjer voziš dokler ne zaspiš za volanom,......
truckersaso
12. 11. 2014 13.40
+11
Kolk je ljudi,k so po 24 ur za volanom,samo nimajo tahografa in potem je ok??!!Poglejte turiste ki hodijo na morje k nam iz kje prihajajo pa kolk casa vozijo,potem pa imamo se delavce ki delajo po 12 in vec ur,med njimi tudi nasi policisti!!!Mene boste pa curili k imam tahograf in k se peljem 11 ur namesto 10 zato da se lahko spocijem doma in ne v kabini!!Kasna je to pravica??Za vse tiste ki pa pravijo naj gre blago na vlak,si pa potem pojdite na vlak po kruh in mleko!!napisite kazni posiljateljem in prejemnikom blaga pa boste vidli da se bo nehalo guljufat.do takrat pa srecno kekec!
Ka pa mislis
12. 11. 2014 14.13
+1
Ka pa mislis
12. 11. 2014 13.32
+21
Ce ne krsijo, ni place. To ni javna uprava, kjer karkoli nardis al ne, te caka placa. Zalostno
Bojan-F
12. 11. 2014 13.31
+2
Avtoprevozniki so gledalisce absurda ...vse spremembe stroskov lahko prelijejo na narocnika ... goljufanje je samo konkurencni boj med njimi in extraprofit v odnosu do drzave.
Jožajoža
12. 11. 2014 13.14
+0
pa saj tako paklajo vsi S.P , ki vozijo za mercatort.
gangsterist
12. 11. 2014 13.06
+2
klabasa, kje si, da spet zagroziš z blokado cest in mejnih prehodov
suzuki bandit1200
12. 11. 2014 12.57
-10
Malo več bi jih lahko kontrolirali tudi na regionalnih cestah, kjer se izogibajo cestnini,samo kazen je tako majhna, da se mu vsakič izplača, tudi če ga dobijo.
ovratnik
12. 11. 2014 12.51
+1
POVRH VSEGA PA POLICIJA IN CARINA JOKA DA NIMAJO DENARJA ZA PLACE
tomtom66
12. 11. 2014 12.35
-17
Hmmmm pogrešam ogorčeni protest največjega poštenjakarja med poštenjakarji in velepomembnega urejevalca javnega prometa ob konicah nekega g. Klobase. A je mogoče, da so vsi tile veliki prevozniki navadni prevaranti. Vendar prevara ne more uspeti, če se z njo ne strinja voznik. Zato ni kriv delodajalec. Temveč je izključna krivda voznika. Če bi se vozniku na licu mesta za eno leto vzel izpit ne bi nihče goljufal. Pa če bi lastniki še tako "pritiskali" na voznike. Izključna krivda pri prevoznikih je na voznikih. Oni se na koncu odločijo za kršitve.
vidaw
12. 11. 2014 12.39
+18
tomtom66
12. 11. 2014 12.42
-14
vidaw zakon ne pozna razlike med gospodarstvom in negospodarstvom. Tudi jaz sem kriv popolnoma sam če me dobijo ko žgem 200 po avtocesti.....
santamaura
12. 11. 2014 12.47
+4
Klobasa bo še nekaj časa pogrešan, ker je pravočasno prispel na malico šoferjev iz društva avtoprevoznikov. Menda so bili vsi zadovoljni, samo od klobase je ostal samo še zobotrebec