Slovenija

Vlada Tosami dodelila pomoč za prestrukturiranje

Ljubljana, 02. 02. 2012 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada bo Tosami dodelila 1,48 milijona evrov subvencij in državno poroštvo za dolgoročna posojila v skupni višini štiri milijone evrov. V zameno zahteva dokapitalizacijo Tosame v višini najmanj milijona evrov.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Vlada je sklenila družbi Tosama z odložnim pogojem dodeliti državno pomoč za prestrukturiranje. Dodelila ji bo 1,48 milijona evrov subvencij in državno poroštvo za dolgoročna posojila v skupni višini štiri milijone evrov. V zameno vlada med drugim zahteva dokapitalizacijo Tosame v višini najmanj milijona evrov.

Za ohranitev 400 delovnih mest v družbah Tosama in Intos za obdobje enega leta bo tako Tosama prejela 897.720 evrov subvencij, medtem ko bo 584.542,50 evra subvencij namenjenih za tržno, tehnološko, kadrovsko in informacijsko prestrukturiranje, so po seji vlade sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Pri državnem poroštvu za štiri milijone evrov dolgoročnih posojil gre za obdobje sedmih let z vključenim dvoletnim odlogom plačila glavnice.

Državna pomoč se sicer dodeli pod odložnim pogojem, da bo pomoč odobrena na podlagi posamične priglasitve Evropski komisiji.

Tosama bo morala v zavarovanje vračila dodeljenega državnega poroštva in iz naslova subvencije za ohranitev delovnih mest ter izpolnitve pogodbenih obveznosti zagotoviti zastavno pravico na nepremičninah v korist države na prvem mestu, na podlagi neposredno izvršljivega notarskega zapisa sporazuma o zavarovanju denarne terjatve.

Večinski lastnik družbe Sana investicije Boštjan Nagode, ki je tudi večinski lastnik Tosame, bo moral sam ali v sodelovanju z novim poslovnim partnerjem Tosamo pred izplačilom državne pomoči dokapitalizirati z denarnim vložkom v višini najmanj milijona evrov, pri čemer sredstva ne smejo biti črpana iz naslova poslovanja ali financiranja Tosame in njenih povezanih družb, kar pomeni nepogojevano, bremen prosto vplačilo denarnih sredstev v kapital družbe.

Tosama se bo morala tudi zavezati, da v petih letih od izplačila državne pomoči družbenikom ne bo izplačevala dobička, ne bo izvajala kratkoročnih in dolgoročnih finančnih naložb brez soglasja ministrstva, pristojnega za gospodarstvo ter da bo v obdobju trajanja programa prestrukturiranja izvajala odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja s soglasjem ministrstva, pristojnega za gospodarstvo, so še navedli v uradu vlade za komuniciranje.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krimsky
02. 02. 2012 18.44
+1
Zakaj pa subvencija? Lahko bi napravili kompenzacijo ...
putanesca
02. 02. 2012 18.58
+1
iiiiiiiiiiiiiiiii
02. 02. 2012 17.51
+9
Sam poznam žensko, ki je 18 let delala v Tosami. Z raznimi finančno-lastniškimi akrobacijami so Tosamo "pohopsali", ženska pa je ostala kot višek brez dela... sedaj je stara 45, pa je že 2 leti brez dela, zdrava, pripravljena delati, še najmanj 15 let...kam vse to pelje? Zakaj vlada pomaga takim tajkunskim podjetjem?
vetrolov
02. 02. 2012 22.31
+3
przelmuding
02. 02. 2012 17.22
+5
Najprej tajkunski prevzem, potem pa še denar dobi. To ti je vlada ,dobra bo še naprej za tajkune,pokvarjenci.
Fani Rodríguez
04. 02. 2012 08.18
Res je! Revni državljani in mladi brezposelni ljudje pa bodo državi prejeto socialno pomoč vračali in to z premoženjem , ki ga bodo morebiti podedovali po umrlih starših!!?? DRŽAVA SLOVENIJA bo naše potomce-otroke naredila še večje reveže, saj jih bo vrgla na cesto, če ne bodo mogli vrniti socialne pomoči , ki so jo prejemali njihovi starši! Ali smo socialna država vas vprašam? Vlada dodeljuje državne pomoči družbam , ki so v večinski lasti zasebnih družbenikov , namesto da bi vlagala v nova delovna mesta za mlade in nezaposlene državljane! Pa saj se jim gre samo za svoje položaje in za svoje plače!
srfar
02. 02. 2012 17.10
+4
A to je zajebancija, a kaj? Namesto, da bi mu nazaj pobral, če je še kaj pobrat, mu bojo še dal. Noro.
VOY
02. 02. 2012 16.52
-5
Janša je ZAKON....ejga
ANU(s)ov prjatu
02. 02. 2012 16.50
+1
oooooooooooooooooooooooo VLADA, jebse tud prekonstrujiru ejga, abo kej zame pa to?