Slovenija

Torkova toča ponekod popolnoma uničila sadovnjake, vinograde in zelenjadnice

Koper, 14. 06. 2012 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prve ocene kažejo, da je torkovo neurje s točo samo v Slovenski Istri in na Goriškem prizadelo okoli 1800 hektarjev zemljišč. Ponekod so zelenjadnice, sadovnjaki in vinogradi popolnoma uničeni. Nekaj manj škode je v oljčnikih, a je odstotek škode še vedno zelo visok.

Po prvih ocenah kmetijske svetovalne službe pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so torkova neurja s točo prizadela pridelke na okoli 1300 hektarjih zemljišč v Slovenski Istri in na okoli 500 hektarjih na Goriškem. Ponekod so zelenjadnice, sadovnjaki in vinogradi popolnoma uničeni. Nekaj manj škode je v oljčnikih, a je odstotek škode še vedno zelo visok, saj znaša do 40 odstotkov.

Na KGZS poudarjajo, da je zadnje neurje vnovič opozorilo na to, da obstoječi sistem kmetom ne zagotavlja varnosti, visoke odbitne franšize pa ne vodijo več do ekonomske ustreznosti sistema. Slabost sistema, na katero opozarja tudi zbornica, se je izrazito pokazala v letih 2010 in 2011, ko precej kmetov svoje kmetijske proizvodnje ni moglo zavarovati, saj so zavarovalnice zaostrile in spremenile pogoje zavarovanja.

Država mora po prepričanju zbornice takoj pristopiti k pripravi nove dolgoročno sistemsko vzdržne ureditve kmetijskih zavarovanj po vzoru sosednjih držav, znotraj katere je treba razviti tudi nove zavarovalne produkte, kot je na primer zavarovanje za primer suše.

Kmetijski svetovalci škodo še popisujejo, na zbornici pa pravijo, da je neurje na Primorskem še dodatno otežilo že tako slab položaj kmetov, ki so si komaj delno opomogli po februarskih težavah z vetrom in pozebo. Tudi na Goriškem je toča v torek pustila posledice, po prvih ocenah kmetijskih svetovalcev je prizadetih okoli 500 hektarjev zemljišč. Po obsegu je najbolj prizadeta koruza, ki je tudi zaostala v rasti zaradi neugodnih vremenskih razmer.

Največ škode na breskvah, marelicah in češnjah

Največ škode pa je na zgodnjem sadju, kot so breskve, marelice in češnje. Prizadeta je tudi zelenjava, med drugim solatnice, bučke, paradižnik in buče za krmo. Pri vinski trti kmetijski svetovalci in vinogradniki ocenjujejo, da bo škoda vidna čez nekaj dni.

Prijave škode zbirajo tudi zavarovalnice. Iz zavarovalnice Adriatic Slovenica so sporočili, da prijave škode po toči še prihajajo, saj jih kmetje ponavadi vlagajo še nekaj dni po škodnem dogodku, pa tudi realne škode po toči ni mogoče oceniti takoj naslednji dan po tistem, ko je toča poškodovala pridelke. Sicer ne pričakujejo številnih prijav, saj ima zavarovalnica nizek delež kmetijskih zavarovanj, ki se v zadnjih letih še zmanjšuje, kljub temu da polovico premije plača država, pojasnjujejo v Adriatic Slovenici.

Toča je povzročila ogromno škode na kmetijskih površinah.
Toča je povzročila ogromno škode na kmetijskih površinah. FOTO: Bralec Bojan

V Zavarovalnici Maribor niso prejeli prijav škode na pridelkih in plodovih po toči v tem tednu. Sicer pa ocenjujejo, da bodo oškodovanci prijavili škodo za okoli 300 vozil in 100 nepremičnin, kar pomeni predvidoma pol milijona evrov škode, so pojasnili.

Podobno je v Zavarovalnici Triglav, kjer po močnem torkovem neurju s točo v Ljubljani in na Primorskem niso prejeli večjega števila prijav škod na področju kmetijskih zavarovanj, zaradi česar tudi ne pričakujejo škod v večjem obsegu. So pa prejeli več sto prijav škod, največ na vozilih. Prve ocene o škodi pa bodo znane v prihodnjih dneh, so pojasnili v Zavarovalnici Triglav.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SBR
14. 06. 2012 18.55
+4
žalostno:( a žal naravno in tega se ne da ukinit...lahko se le omili z zaščitnimi sredstvi(mreža proti toči...) vendar to stane, država pa žal nima posluha zato, saj njim ni potrebno skrbeti kaj bojo jedli in kako bodo preživeli!
Jure Herer
14. 06. 2012 18.53
+4
Kisanje kemičnega tepiha Danes je nad našimi glavami prisoten kemični tepih, zaradi katerega čutimo pomanjkanje sonca, toplote in svetlobe. Proti temu uporabite kis, ki ga na nek način spravite v atmosfero. To lahko naredite tako, da namočite cunje v kis in jih obesite na vrv. Potem lahko kis nalijete v škropilnico in z njo škropite po zraku, ob tem pa ne škropite po travi. Kis lahko ulijete tudi v posodo, kjer je sicer tekočina za brisanje šip avtomobila, ter se malo zapeljete naokrog in špricate. Naslednji način pa je, da kis ulijete v neko stekleno posodo in jo postavite nekam ven tako, da ne bi vanjo pritekal dež. Kis bo iz posode počasi izpareval. Lahko pa kis tudi segrevate na kuhalniku. Na te načine boste pripomogli, da se bo kemični tepih prej stopil in boste prej deležni toplih sončnih žarkov. Sonce namreč prispeva k nastajanju vitamina D. Pri pomanjkanju vitamina D se raven kalcija in fosfata tako zniža, da to ogroža zdrav razvoj in rast kosti. Bolezen, ki je posledica takega pomanjkanja, je rahitis pri otrocih, pri odraslih pa osteomalacija.
SBR
14. 06. 2012 18.58
-2
oookej...kdo pa teb glavo pumpa? :D hehe v vsakem primeru boš s tem povzročil edinole ogromno smradu okoli sebe, sonca pa ne bo nič več kot ga imamo(še posebno če so oblaki haha) sicer pa, na zemlji vlada gravitacija in ne glede na to, če boš kis s škropilko šprical v zrak, bo prej ko slej padel na zemljo :D
Jure Herer
14. 06. 2012 19.02
+4
Za tiste ki imajo oči: Zazrite se v nebo in opazujte letala, ki za sabo puščajo strupene sledi, ki ne izginejo takoj, ampak se razširijo prek neba v meglico. Ponavadi letala, ki pršijo zmes aluminija, barija in drugih škodljivih snovi, preletavajo nebo in tvorijo mrežo, ki se velikokrat začne okoli osnove v obliki črke X. To, kar se že dolgo časa dogaja po svetu, se dogaja tudi pri nas.
Jure Herer
14. 06. 2012 19.03
+2
Akcija: Kisanje atmosfere Pridružite se vsakodnevni akciji kisanja atmosfere. Praktično vsak dan poteka intenzivno škropljenje neba, kar se vidi v številnih črtah na nebu, ki ostajajo za letali, in v nejasnem nebu. Proti temu uporabite kis, ki ga na nek način spravite v atmosfere. To lahko naredite tako, da namočite cunje v kis in jih obesite na vrv. Potem lahko kis nalijete v škropilnico in z njo škropite po zraku, ob tem pa ne škropite po travi. Kis lahko ulijete tudi v posodo, kjer je sicer tekočina za brisanje šip avtomobila, ter se malo zapeljete naokrog in špricate. Naslednji način pa je, da kis ulijete v neko stekleno posodo in jo postavite nekam ven tako, da ne bi vanjo pritekal dež. Kis bo iz posode počasi izpareval. Na te načine boste uspešno nevtralizirali elektrokemične reakcije, ki so razvidni kot grmenje, strele, do katerih lahko prihaja zaradi snovi, ki so del kemičnega koktejla, ki ga trosijo letala. Hvala vam za sodelovanje!