Slovenija

Glažar: Vsak dela napake, o odgovornosti vodstva za stanje na otroški kardiologiji svet ne bo odločal

Ljubljana, 03. 10. 2017 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vprašanje, kdo je kriv za stanje na otroški kardiologiji, zaenkrat ostaja odprto. Svet UKC Ljubljana namreč ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije. Kot je povedal predsednik sveta Tomaž Glažar, je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer. O njeni razrešitvi pa zaradi pomanjkanja dokazov ne morejo odločati.

Marija Pfeifer ostaja strokovna direktorica UKC Ljubljana.
Marija Pfeifer ostaja strokovna direktorica UKC Ljubljana. FOTO: POP TV

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je sicer o odgovornosti vodstva za stanje na otroški kardiologiji razpravljal že na preteklih treh sejah, a razprave tudi danes ni zaključil. "Ves čas se je svet zavoda pri obravnavi tematike srečeval z vprašanjem stroke. Glede na nedvoumno mnenje strokovnega sveta lahko ugotavljamo, da se program otroške kardiologije strokovno odvija prav," je po današnji seji sveta dejal predsednik Tomaž Glažar.

Člani sveta UKC Ljubljana o odgovornosti vodstva za program otroške kardiologije ne bodo glasovali, saj na osnovi strokovnega sveta po tem ni potrebe pravi Glažar: "Nismo pravi naslov, da bi odločali o strokovnih vprašanjih." Ob tem dodaja, da se strinjajo s strokovnim svetom glede ne najbolj primernega komuniciranja vodstva v javnosti. Pri tem so kritike letele predvsem na Marijo Pfeifer in njene izjave v javnosti, ki so kliničnemu centru prinesle kar nekaj škode. Ker pa za dokazovanje storjene škode nimajo dokazov, ne morejo ukrepati v smeri razrešitve. Kot pravi Glažar, vsak dela napake in te so pogosto osnova za izboljšanje v prihodnje. Ob tem pa priznava, da je tudi sam zaskrbljen glede informacij, ki so iz zgradbe UKC prišle v javnost.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zaradi dogajanja na otroški kardiologiji pozvala vodstvo UKC k odstopu, a se vodstvo za to ni odločilo. Glažar je dejal, da so Kopača in Pfeiferjevo tudi na seji sveta pred meseci vprašali, ali bosta odstopila, a so dobili nikalni odgovor.

Obravnavali tudi revizijo poslovanja

Svet UKC je danes med drugim obravnaval tudi revizijo poslovanja UKC v preteklem letu, ko so ustvarili 25,4 milijona evrov minusa. Po Glažarjevih besedah je šlo za notranjo revizijo, ki pa jo je izvedel zunanji izvajalec. Po Glažarjevih besedah je sicer revizor pri poslovanju "ugotovil nekatere odmike od teorije, zato tudi pričakujemo ustrezne ukrepe s strani vodstva".

Ni pa revizija mogla dati bodisi pozitivnega bodisi negativnega mnenja ali pa mnenja s pridržkom o poslovanju UKC v preteklem letu, saj bi za takšno mnenje potrebovali izvedbo zunanje revizije. Za to pa so bili, kot je dejal Glažar, prepozni, saj bi morali začeti postopke za zunanjo revizijo že v preteklem letu.

So se pa danes odločili, da bodo naročili zunanjo revizijo poslovanja za letošnje leto. Na vprašanje, zakaj so se tako odločili in ali to pomeni dvom v pravilnost poslovanja, je Glažar dejal, da "ne gre za to, da dvomimo, ampak da se v največjem zdravstvenem zavodu v državi tudi opravi zunanja revizija".

Po besedah Kopača je UKC v prvem polletju ustvaril 12,4 milijona evrov minusa, kar ob slabših pogojih poslovanja približno enak rezultat kot ob lanskem polletju. Ob tem je napovedal, da bo UKC ob koncu leta imel okoli 20 milijonov evrov minusa.

Glažar je dodal, da spremljajo izvajanje sanacijskih ukrepov. "Ugotavljam, da se dela na tem, da se stroški bolj jasno opredelijo na bolnika, dela se tudi na obvladovanju procesov, predvsem pa na učinkovitosti zaposlenih," je pojasnil.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
04. 10. 2017 14.00
+2
Ženska, lepo te prosim, nikar ne nakladaj prazne slame! Napake se delajo samo zato, ker Hipokratovo načelo že dolgo pri nas ne velja nič , razne izjem. Samo za denar se gre, čim več zaslužiti, imeti, če ne gre drugače, pa še pod okriljem oblasti pokrasti. Brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi šlo že zdavnaj vse k vragu. Tako pa vsaj bolniško dobiš do 30 dni, če se slabo počutiš.
murinar
04. 10. 2017 12.58
+3
Vrh UKC-ja ; LEGLO PREVAR ,LAŽI ,KORUPCIJE IN nečednosti !
flum
04. 10. 2017 11.46
+5
Dokler bo tale prisklednik Glažar tam svetu, ne bo nobenih spremmeb!
o22
04. 10. 2017 12.25
+2
Res je .Če pravijo ,da svet ne bo odločal,ministrica nima pristojnosti bi morala pa posredovati ulica.Tudi glede Kende je vse potihnilo.Dali so mu višje delovno mesto ,volk je sit koza pa je ostala cela in še naprej vodi svojo čredo kot ji paše.
flum
04. 10. 2017 11.45
+1
In dokler bo tale Glažar svetu na UKC ne bo nobenih sprememb !
Absolutist 1
04. 10. 2017 10.47
+1
Kako zanimiva druščina je ta svet UKC-ja.Nad njimi drži roko UDBA .Ničesar kar ni po volji UDBE se ne me priznati.
JApajaDAja
04. 10. 2017 08.47
+3
na koncu bodo "krivi pacienti, ker niso zdržali"! fuj!
sinhron
04. 10. 2017 08.41
+2
Vrana vrani ne izkljuje oči , zlasti če gre za zdravniški lobi , kjer ščitijo hrbet eden drugemu !
sinhron
04. 10. 2017 08.45
+2
Vsak dela napake pravijo , da , vendar se je treba iz njih kaj naučiti in jih minimizirati in ne pustiti stihiji in anarhiji , da rovarijo po oddelkih UKC , kjer so pod vprašajem tudi človeška življenja !