Slovenija

Gorenak: Odstopno izjavo imam pri sebi, a je nisem podal, ker pri nas ni bilo napak

Ljubljana, 07. 11. 2012 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber meni, da je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak objektivno odgovoren za "izginotje" dela podpisov. Pričakuje njegov odstop, enako tudi Pozitivna Slovenija. Gorenak odgovarja: Komisija napak na naši strani ni ugotovila, zato odstopne izjave nisem podal.

Med notranjim nadzorom na DZ se je izkazalo, da so na notranje ministrstvo iz DZ poslali 307 listov s podpisi, nazaj pa so jih prejeli 271.

Državni zbor je zaradi razlike v številu podpisov pod pobudo za referendum o slabi banki, ki jo je vložil Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG), vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Vložili so jo zaradi suma storitve kaznivih dejanj zoper volilno pravico in volitve ali kakšno drugo kaznivo dejanje, so povedali.

Vložitev ovadbe je danes napovedala generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik. Kot je dejala, je DZ z interno preiskavo, ki je pokazala, da so ministrstvu poslali celoten paket, tudi 36 listov, pri katerih je nastala razlika, izčrpal svoje možnosti.

Bomo v kratkem imeli kar dva referenduma?
Bomo v kratkem imeli kar dva referenduma? FOTO: Miro Majcen

V DZ so po opozorilih sindikata ugotovili, da je vložil 3127 podpisov, ministrstvo za notranje zadeve pa je DZ obvestilo, da je preverjalo 2733 podpisov.

DZ ima nekaj varovalk, med katerimi je po njenih besedah najpomembnejša ta, da hranijo vse originale podpisov in da so ti ves čas pod nadzorom. Po njenih besedah ima pobudnik, sindikat, identično število izvodov podpisov kot DZ. "Če je prišlo do administrativne napake, sem prepričana, da je do nje prišlo v fazi distribucije fotokopij," je povedala Prelesnikova, a dodala, da ne želi na nikogar kazati s prstom.

Pojasnila je, da se podpisi ministrstvu vedno posredujejo v paketu oz. v kuverti. Kurirju so na ministrstvu potrdili prevzem, nihče pa ni odpiral kuverte in tudi nihče ni štel podpisov, je dejala.

Gorenak: Ministrstvo je DZ vrnilo toliko podpisov, kot jih je dobilo

Ministrstvo za notranje zadeve je vrnilo 2733 podpisov, kolikor jih je dobilo, pa je na podlagi ugotovitev notranjega nadzora povedal minister Vinko Gorenak. "Napake na ministrstvu za notranje zadeve ni bilo. Preverili smo vse, kar smo od DZ dobili, in vrnili smo vse, kar smo od državnega zbora dobili," je ugotovitve nadzorne skupine, ki jo je v torek imenoval minister in je pregledala postopek preverjanja podpisov na ministrstvu, strnil Gorenak.

Nadzorna skupina je ugotovila, da je ministrstvo prejelo (in DZ vrnilo) 2733 podpisov, pri čemer jih je bilo 2346 ustreznih, 387 pa neustreznih. Menijo, da glede na pregled dokumentacije, razgovore z uslužbenci in vpogled v informacijski sistem na ministrstvu "ne obstajajo razlogi za domnevo o izgubi listov s podpisi na ministrstvu za notranje zadeve", je dejal vodja nadzorne skupine Mile Nunič.

Podpisi naj bi se izgubili na Gorenakovem ministrstvu, zato ga že pozivajo k odstopu.
Podpisi naj bi se izgubili na Gorenakovem ministrstvu, zato ga že pozivajo k odstopu. FOTO: Aljoša Kravanja

Skupina, v kateri je bilo pet članov, od tega dva strokovnjaka za informatiko, je pregledala dokumentacijo oz. sezname s podpisi, ki so jih prejeli iz DZ, opravila pogovore z uslužbenci in pregledala vstope v informacijski sistem, ki so jih opravljali uslužbenci med pregledovanjem podpisov. Pregledali so okoli četrtino vseh vstopov v informacijski sistem in ugotovili, da ni bilo napak. Ker gre glede na število vseh podpisov za reprezentativen vzorec, ugotovitve kažejo "na verjetnost, da tudi pri ostalih ni napak", je dejal Nunič. Dodal je, da bodo kljub temu v naslednjih dneh pregledali vse vstope.

Ugotovili so tudi, da listi s podpisi, ki so jih prejeli, niso bili označeni z zaporednimi številkami in da v gradivu ni bilo zabeleženo, koliko je podpisov.

Gorenak pravi, da bi bilo treba uvesti določene spremembe. "Recimo, začeti v DZ; najmanj, kar je, je evidentirati število podpisov, število listov, ki jih DZ sprejme," poudarja, saj da ni dopustno, da se zabeleži samo podatek o tem, koliko podpisov je prinašalec po lastnih besedah prinesel. "Današnje stanje je očitno takšno, da prinašalec podpisov reče, prinesel sem toliko in toliko podpisov, in se mu verjame. To je enako, kot da greste v banko in rečete, polagam milijon evrov, bančni uslužbenec pa vam da potrdilo, da ste položili milijon evrov po lastni izjavi," meni minister.

Iz Zveze svobodnih sindikatov so sporočili, da so nad dogajanjem ogorčeni. Kot pravijo, niso nikoli dvomili o pravilnosti postopka zbiranja podpisov njihovega sindikata in o tem, da je sindikat zbral zadosti veljavnih podpisov. Zadovoljni so, da je notranji nadzor pokazal, da so ustrezne službe DZ, ki sprejemajo in preverjajo zbrane podpise za referendumske pobude, opravile svoje delo korektno in skladno s predpisi. Pričakujejo, da bodo nemudoma sproženi vsi ustrezni kazenski postopki in postopki, po katerih ne bo kaznovan le neki državni uradnik, pač pa se bo z njimi ugotavljala objektivna in politična odgovornost za takšna nesprejemljiva dejanja državnih organov.

Gorenak je še povedal, da sta se s predsednikom DZ Gregorjem Virantom o razliki pogovarjala in da sta se dogovorila, da bosta imenovala vsak svojo preiskovalno skupino in javnost obvestila o rezultatih. To, da je Virant v torek obvestil javnost, da je v DZ "vse v redu", je Gorenaka, kot je povedal, presenetilo.

SD k odstopu pozval Gorenaka, PS tudi Viranta

Da je Gorenak objektivno odgovoren za "izginotje" dela podpisov, meni vodja poslanske skupine SD Janko Veber. "V tem trenutku je popolnoma jasno, da je bila grobo kršena ustavna pravica ljudi do neposrednega odločanja o javnih zadevah," je zapisal. "Iz ugotovitev preiskave, ki jo je odredil predsednik državnega zbora, je jasno tudi, da do izginotja 394 podpisov ni prišlo v državnem zboru," je zapisal Veber.

Zato meni, da je "objektivna odgovornost ministra za notranje zadeve očitna". "Glede na državotvorno vlogo, ki jo nosi ministrstvo za notranje zadeve, je zato še toliko pomembneje, da minister to odgovornost prevzame in odstopi," poziva Veber. Pričakuje, da bo minister zaradi "hude in precedenčno kršene ustavne pravice" odstopil sam ali pa da ga bo predsednik vlade Janez Janša razrešil.

Tudi Svet Pozitivne Slovenije Janšo poziva, da v treh dneh razreši Gorenaka, sicer bodo razmislili bodisi o interpelaciji Gorenaka bodisi o interpelaciji cele vlade.

Zahtevajo tudi odstop Viranta. Če ne bo odstopil sam, bodo zahtevali sklic izredne seje DZ, na kateri bodo razpravljali o delovanju DZ in predsednika DZ, je pojasnil predsednik PS Zoran Janković. V stranki ocenjujejo, da je pri preverjanju podpisov za podporo referendumu o zakonu o sanaciji bančnega sistema in zakonu o državnem holdingu prišlo do "organizirane prevare". Kot je ocenil Janković, se je podobno kot pri podpisih za referendum o zakonu za sanacijo bank zgodilo tudi pri zahtevi za referendum o zakonu o državnem holdingu, čeprav "je bil vtis v javnosti, da so bili podpisi umaknjeni". Dokler se vse omenjeno dogajanje v DZ ne razčisti, v PS po besedah Jankovića niso pripravljeni razpravljati o umiku referendumske zahteve o zakonu o državnem holdingu.

Če bo vladna koalicija pri zahtevi za razrešitev zaščitila Gorenaka, bo to po besedah Jankovića pomenilo, da je "enako kriva". Veliko o tem bo po njegovem mnenju povedala že izredna seja, ki jo bodo zahtevali, če Virant ne bo odstopil.

Gorenak in Virant ne bosta odstopila

Janez Janša je še pred pozivom Zorana Jankovića dejal, da prvič sliši, da bi bil Gorenak odgovoren za to. "Verjetno obstaja zapisnik, s katerim so uslužbenci DZ sprejeli določeno število podpisov. Glede na pravila, ki veljajo v DZ, bi morali v zapisnik vpisati, koliko podpisov je bilo vloženih, in po tej sledi je treba iti naprej. Če te številke ni, pa vedno obstaja možnost, da kdo kaj odvzame ali doda," je dejal.

Gorenak je v pogovoru za oddajo SVET dejal, da so standardi v tej vladi visoko postavljeni. "Odstopno izjavo imam s seboj, bila je namenjena, da jo podam v primeru, če bi komisija ugovotovila napake na naši strani, kar pa se ni zgodilo, zato je tudi nisem podal," je dejal.

Tudi Virant pravi, da ne vidi razlogov za odstop. "Nobenega dokaza ni, da bi pri postopku s podpisi prišlo do napake v DZ. Nasprotno, v DZ smo težavo z nadzornimi mehanizmi odkrili in razrešili," je dejal.

Žerjav: Izgubili smo toliko ugleda ...

Zgodbe, ki se v zadnjem času dogajajo s podpisi, to državo postavljajo v neugleden položaj tudi v odnosu do Evrope, pa je dogajanje komentiral predsednik SLS Radovan Žerjav. "Ti referendumi so nam naredili toliko škode, izgubili smo toliko ugleda," je poudaril Žerjav in dodal, da tako "ne bomo prišli nikamor in bomo stopicali na mestu, še več, šli bomo nazaj".

Meni, da morajo pristojni organi najprej preiskati zadevo, odgovorne pa je treba kaznovati. "Če so podpisi dejansko zmanjkali, je to nedopustno, da ne bom rekel kriminal," je povedal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2372)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
08. 11. 2012 18.48
+5
Vinkec bi me neverjetno presenetil, če bi priznal krivdo, sedaj me pa sploh ni. Za sds desničarja je pač to normalna poteza.
Flenca
08. 11. 2012 16.15
+6
Gorenjak ti pa sploh ne veš kaj pomeni visok standart,če bi to vedel ne bi bil tak lump.Zmožen si obtoževanjain to že od nekdaj ,še iz šole v Tacnu.
hungry
08. 11. 2012 14.42
+10
Pa to ni res. Sam sebe je kao ''neodvisno'' kontroliral in glej ČUDEŽ. Niso odkirli napake, zato ne bo odstopil. Pa g. Minister, s temi usti jeste.
lnterReflections
08. 11. 2012 14.11
+14
Pravijo, da levico sestavljajo bivši komunisti, ki še vedno podpirajo totalitarizem in zavirajo demokracijo. Da vam dokažem, da ostanki komunizma in totalitarizma niso ostali v levici, temveč v desnici, točneje SDS-u: - ponarejanje dokumentov - prepoved referendumov - prepoved proslave za tiste, ki niso prave barve - podrejanje sodstva, tožilstva, vojske in policije - podrejanje medijev - pošiljanje policajev in tožilcev k političnim nasprotnikom - hrepenenje po prihodu na oblast kljub krizi - blatenje vsakega, ki si kaj upa reči čez vlado Le ovce ne vidijo, da je totalitarizem iz bivšega sistema podedoval SDS in nihče drug! Še komunistična partija Severne Koreje je manj totalitarna od SDS-a! MARŠ U SEVERNO KOREJO, K SEBI ENAKIM!!!
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 14.15
+6
Mich Diam
08. 11. 2012 14.22
+8
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 13.55
+4
....končno je uradno... Gašpar Gašpar Mišič je proglasil, da ostane stranka samo še SS... ...o demokraciji ni ne duha ne sluha...
fNovak
08. 11. 2012 13.53
+6
Včeraj mi je na tem portalu admin zbrisal sledeče vprašanje: Zakaj si Jansha nariše oči na plešo, ko zvečer z Uršulo ležeta spat? A mogoče kdo ve? A mogoče admin ve?
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 13.55
+4
Mich Diam
08. 11. 2012 13.22
+6
Navijam zate Korenak, oddaj tisto odstopno izjavo, no! Te bom imel vsaj za pametnega sds-ovca!
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 14.00
+1
Mich Diam
08. 11. 2012 14.20
poznamo normalna jajca in jajce, ki je klopotec! Kaj pa če je klopotec?!
stric iz ozadja
08. 11. 2012 13.06
-8
Gorenak drži se in pozapri te lopove,
Mich Diam
08. 11. 2012 13.45
+4
Darko32
08. 11. 2012 13.06
+5
O JE SRAMOTA ZA DRŽAVNO UPRAVO. TO NI SLUČAJNO AMPAK GRE ZA NAMERNO NAPAKO, KJER SO HOTELI PREVARATI LJUDSTVO. TAkoj začeti z aretacijami in zapreti vse, ki so kakor koli vpleteni v to svinjarijo. SINDIKAT NE SME DATI OVADBE AMPAK JO MORA DATI KAR DR. VIRANT. PA DA VIDIMO KDO SE BO DELAL NORCA IZ LJUDI. Kdor je poslušal tisto uslužbenko iz državnega zbora mu je jasno, da delajo šlampasto, saj če recimo jaz dam recimo neko vlogo ona trdi, da je paket. Vendar v tem paketu je lahko 10 listov ali pa 1000 listov. ZAto je potrebno evidentirati koliko listov je bilo vloženo skupaj in vsebina jo ne briga. Očitno je bil zavestni cilj pretentati Slovence in nič drugega. Takšne je potrebno pozapreti in nagnati. Žal je takšnih ta-hitrih in raznih, ki pišejo tako, da si dovoljujejo spreminjanje vlog občanov že kar v vložišču kar nekaj. Tukaj DR. VIRANT MORA PREVZETI ODGOVORNOST IN SE SLOVENSKEMU NARODU OPRAVIČITI IN ODSTOPITI IZ VSEH FUNKCIJ SKUPAJ Z GORENJAKOM.
vincenzi
08. 11. 2012 12.53
-7
nima smisla da odstopi drugi imajo mnogo već masla na glavi
JanezNovakJohn
08. 11. 2012 12.46
+10
Ta tip naj neha Blefirati. To kar se je zgodilo s podpisi v vezi slabe banke, je VELEIZDAJA , kriminal brez primere. Če dodamo še Velikovec, brezplačnike in še kaj, je na strani janše pričakovati le goljufije, ponarejanje, krajo. Nato so sodni postopki ustavljeni zaradi napak v postopku. HALO ! Kdor seže takemu človeku v roke je izdajalec. TA VLADA MORA BITI ODSTAVLJENA. Odstop je nemogoča premila oblika. Vsem je jasno, da to ni slučajen dogodek ali nesreča, nepazljivost. PA ?
JanezNovakJohn
08. 11. 2012 12.47
+3
Kaktus111
08. 11. 2012 12.36
+5
Moj firer ...A sem dobro skil te podpise ???
big_foot
08. 11. 2012 12.43
+1
Upam da vidim še nadaljevanje firerjevega filma "propad" oz Untergang v originalu :-))
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 13.57
+1
...samo ta se ne bo hotel sam ustreliti....
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 13.57
+1
Kaktus111
08. 11. 2012 11.10
+6
Glavni problem je pomanjkanje dialoga !!! Vinko in Gregi se ne morta zment kdo je kriv ...Ampak eden od teh je , če nista oba !!!
Kaktus111
08. 11. 2012 11.02
+17
Daj Vinko unovči tisto odstopno izjavo , sa dlje kot do kurjih tatov tako niste sposobni pridet !!! Sicer pa kdo bo sebe lovil !!!
Mich Diam
08. 11. 2012 10.55
+10
Bravo Korenak, sem mislu da bom moral ukrepat, Bond, Janez Bond 007!
mufic
08. 11. 2012 10.40
+4
>Če boš eno leto vzdržal kot minister,si tako zmagal.
tot70
08. 11. 2012 10.36
+9
....čas je za spremembe...korenite spremembe. Pa ljudje to je NAŠA država in ne država od peščice prevarantov in prekupčevalcev (levih,desnih,srednjih,"neodvisnih"...)ki nas že 20 let držijo za talce . Smo v megli a verjamem če to meglo razpihamo zmoremo več ,kot prepirati se med seboj . Živiš enkrat-upaj VEČ!
ebiga
08. 11. 2012 09.58
+22
Bela vlada, ki pada, vse je pokradla ljudstva nima rada. Vse je pokradla, vse propada Ko smo jo vprašal, če nas ima rada, nam je zmajala z glavo, rekla nam ni besede, čakali zaman smo to. Sivi oblaki na nebu, jasno nebo so zastrli, bela vlada, ki pada, nima nas rada.
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 09.59
+11
Kritik30
08. 11. 2012 12.42
+4
Pozabil so dopisat: Bela vlada, ki pada, samo sebe ima rada.
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 09.56
+21
Dokler se leta 1990 niso v Slovenijo vrnili pritepenci, nam je še kar dobro šlo....
batom@pinkponk.com
08. 11. 2012 09.49
+16
Žerjav se pa povsod oglaša, samo v zvezi z gospodarstvom nikoli...
K1ssMyAss.
08. 11. 2012 09.55
+15
Žerjav je pokazal VSE svoje (ne)sposobnosti že kot minister za promet. A ni ravno Žerjav prevzel in podpisal ter dal zeleno luč za izplačilo denarja za predor Šentvid?
godhead
08. 11. 2012 10.26
+15
v glavo mu je stopila funkcija, saj prej je bil vedno niko i ništa